Wrześniowe mamusie 2017
-
WIADOMOŚĆ
-
MoNaKo wrote:Dzięki dziewczyny za wypowiedzi. Pewnie Karola nie pamiętasz co to za program?
Wiesz co niestety nie ale to było na pewno związane z tym, że jedna z gmin w Polsce zdecydowała się finansować in vitro, mimo że państwo się z tego wycofało. -
ja Bartusia szczepiłam na wszystko według kalendarza szczepień w UK. tutaj mam wrażenie, że mniej słychać o NOPach przyznam szczerze. nie podoba mi się tylko brak badań dziecka przed szczepieniem. trzeba kłamać, żeby zbadali. a i katar, jeśli nie jest zielony, to nie jest przeciwwskazaniem...💛 12.2015 🧒
🧡 09.2017 🧒
❤️ 05.2019 🧒
💜 06.2021 🧒
🩵 12.2022 🧒
🩷 10.2024 👧 -
MoNaKo wrote:Dziewczyny po in vitro- dziś koleżanka zapytała mnie czy mamy rodziców chrzestnych wybranych...a ja jej na to że nie bo nie wiemy czy wogóle bedziemy chrzcić. Według koscioła nasze dzieci nie maja prawa żyć a ja nie chcę być hipokrytką i ukrywać tego jak zostały poczęte.
Myślałyście o tym?? Jakie są Wasze opinie/decyje w tym temacie?Lisa85, MoNaKo, Zorganizowana:) lubią tę wiadomość
-
MoNaKo wrote:Dziewczyny po in vitro- dziś koleżanka zapytała mnie czy mamy rodziców chrzestnych wybranych...a ja jej na to że nie bo nie wiemy czy wogóle bedziemy chrzcić. Według koscioła nasze dzieci nie maja prawa żyć a ja nie chcę być hipokrytką i ukrywać tego jak zostały poczęte.
Myślałyście o tym?? Jakie są Wasze opinie/decyje w tym temacie?
Ja tez po ivf i jak najbardziej zamierzam chrzcic.dla mnie sposob poczecia nie ma tu nic do rzeczy.to sa dzieci jak kazde inne i maja prawa do chrztu,komunii i innych sakramentow.poza tym to niech ich"wina"ze poczecie nastapilo z ivf jesli juz to ja z mezem bierzemy to wszystko na klate.KK mowi rozne rzeczy,pamietam jak jedna z parafii odmowila ochrzczenia mojego syna bo z exem nie mielismy koscielnego czyli dziecko zostalo poczete w grzechu.Na szczescie szybko znalazlam inna parafie i tam nie robili problemu☺
Jestem wierzaca ale zwolennikiem KK juz nie.Niestety obluda i zaklamanie ksiezy jest wszechobecna,prxy ich wyczynach te nasze ivf to pikusWiadomość wyedytowana przez autora: 19 lipca 2017, 21:51
zubii, Annie1981 lubią tę wiadomość
-
Co do chrzcin i przyjmowania sakramentów przez dzieci to zależy też dużo od księsza czy parafii.
Nie wiem jak podchodzą do chrztu po in vitro ale mam przyjaciółkę, która wzięła ślub cywilny z rozwodnikiem. Wg kościoła żyje w grzechu do tego stopnia że miała problem ochrzcić syna, w końcu zrobił to daleki znajomy rodziny. Teraz ksiądz nie chce dopuścić synka do Komunii, powinien zacząć od września przygotowania jak moja córka ale ksiądz go skreślił z listy. Trochę bezsensu jeździć 10km dalej na przygotowania bo czuje się wyobcowany i napiętnowany. Na wiosce na ma tylu parafii i możliwości co w miastach. -
Mi kolezanka polecila zwykly woombie, ponoc ten AIR sie jakos rozciaga beznadziejnie ?!?
Udalo mi sie wyhaczyc za 60zl oryginalny, uwazny w stanie idealnym
W Polsce jest bardzo duzo obowaizkowych szczepien jesli porownac do Europy. Takze jest to tez zastanawiajace. Np to mmr - odra, swinka, rozyczka. Odra to wiem, ze powiklania sa grozne, ale np swinka, rozyczka z dzisiejszym dostepem do lekow i opieki medycznej to zadne halo. Jak my bylysmy dziecmi to normalnie tr choroby sie przechorowywalo, jakos tez bez wiekszego uszczerbku.
A teraz ospa jest obowiazkowa? Bo sie nie orientuje.
Szczepienie na wzw tez bardzo popieram (nie koniecznie w 1 dobie) natomiast to podstepna, przewlekla choroba i latwo mozna sie nia zarazic i wiele lat nie wiedziecja bylam chyba w gimnazjum zaszczepiona i w krwi mi nadal wychodza przrciwciala.
zocha17.1983 lubi tę wiadomość
-
Cameline wrote:Co do chrzcin i przyjmowania sakramentów przez dzieci to zależy też dużo od księsza czy parafii.
Nie wiem jak podchodzą do chrztu po in vitro ale mam przyjaciółkę, która wzięła ślub cywilny z rozwodnikiem. Wg kościoła żyje w grzechu do tego stopnia że miała problem ochrzcić syna, w końcu zrobił to daleki znajomy rodziny. Teraz ksiądz nie chce dopuścić synka do Komunii, powinien zacząć od września przygotowania jak moja córka ale ksiądz go skreślił z listy. Trochę bezsensu jeździć 10km dalej na przygotowania bo czuje się wyobcowany i napiętnowany. Na wiosce na ma tylu parafii i możliwości co w miastach. -
Ja właśnie kupiłam używany w bardzo dobrym stanie Air za 90 zł. Zobaczymy czy w ogóle zda egzamin
Dziś dzwoniła do mnie kumpela, że wczoraj jej przyjaciółka urodziła córkę, a do samego końca miał być chłopakzubii, Karooolcia :), Lisa85, perfectangel85, Marcia1989, MoNaKo, baassiia, aswalda lubią tę wiadomość
-
Dziewczyny a jak sie ma do tematu szczepien coraz bardziej popularne przez lekarzy nie przyjmowanie dzieci nieszczepionych? Mnóstwo jest teraz artykułów na ten temat. Nie boicie sie tego? Wiem ze ogolnie nie maja prawa, no ale fakty sa inne. RODZIce przepisuja Dzieci do innych poradni itd. Spotkala sie któraś z Was z takim zachowaniem pediatry?
-
Nie nigdy nie słyszałam o takich przypadkach. Przecież jak dziecko jest chore to się je bada, w drzwiach nie przeprowadzają wywiadu czy i kiedy było szczepione. Ale może ktoś ma jakieś inne doświadczenia?
Większy bym widziała problem w nieszczepieniu formalnie bo w PPlszczepienia są obowiązkowe. Czasem dostaje się jedno pismo przypominające, drugie, sprawa do sanepidu zgłaszana, grożeniem kary finansowej, sądem. To już różnie od przychodni.
Mnie osobiście nie podoba się fakt że nie ma prawa wyboru, że szczepienia są obowiązkowe mimo np.przebytych Nopów, w przypadku chorób neurologicznych i innych. Nikt nie zwraca uwagi tylko wszystkich po kolei się szczepi a odpowiedzialności za ewent.powikłania są zrzucane na rodziców bo podpisali zgodę; tylko to nie wybór bo podpisać musieli.zubii lubi tę wiadomość
-
Aaa i co roku więcej obowiązkowych szczepień jako jeden nieliczny kraj. Teraz dziewczynkom doszło też szczepienie na raka jajnika? Czy podobne. Akurat śledziłam losy przegłosowania w sejmie. Była tylko lekka przewaga głosów na tak. Jako nieliczny Pl kraj ją przyjął, inne odrzuciły bo to nowa szczepionka bardziej w formie testów jeszcze.
Potem były wywiady z politykami po obradach czy by zaszczepili własne dziecko, większość odpowiadała na nie mimo że głosowali na tak. Nie potrafię zrozumieć tego, polityka i kasa to jedno, a zdrowie to drugie.baassiia, zubii lubią tę wiadomość
-
Dziewczyny cena mleczka lovela...za 1,5 litra 16 zl ok? na necie znalazłam chce zamówić więcej ale nie wiem czy się oplaca.
Za 100 zl wychodzi mi 6 l do kolorów i 3 litry do białego.Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 lipca 2017, 07:42
Nadzieja zawiera w sobie światło mocniejsze od ciemności jakie panują w naszych sercach...3 aniołki.
CORCIA 06.09.17r. -
Marcia1989 wrote:Dziewczyny a jak sie ma do tematu szczepien coraz bardziej popularne przez lekarzy nie przyjmowanie dzieci nieszczepionych? Mnóstwo jest teraz artykułów na ten temat. Nie boicie sie tego? Wiem ze ogolnie nie maja prawa, no ale fakty sa inne. RODZIce przepisuja Dzieci do innych poradni itd. Spotkala sie któraś z Was z takim zachowaniem pediatry?
Bardziej boję się poważnych konsekwencji nero logicznych. ..do lekarza zawsze można iść prywatnie.
Cameline a szczepionka na pneumo? Wprowadzona gorsza, z dużą śmiertelnościa w Indiach podczas testów - nie przebadana do końca i nie wprowadzona w Europie - a co robi Radziwiłł? Ogłasza epidemie pneumo (sic!) Po to by móc na szybko wprowadzić ja na polski rynek jako szczepionkę refundowana... kasa kasa kasa..
Co do pneumo to wiecie, że każdy z nas je ma np w nosie? Czasem właśnie szczepionka może je dopiero uaktywnić i doprowadzić do konsekwencji. Tak samo meningo.baassiia, Cameline, zubii lubią tę wiadomość
-
Karolka12345 wrote:Bardziej boję się poważnych konsekwencji nero logicznych. ..do lekarza zawsze można iść prywatnie.
Cameline a szczepionka na pneumo? Wprowadzona gorsza, z dużą śmiertelnościa w Indiach podczas testów - nie przebadana do końca i nie wprowadzona w Europie - a co robi Radziwiłł? Ogłasza epidemie pneumo (sic!) Po to by móc na szybko wprowadzić ja na polski rynek. Inaczej UE by nie pozwoliła. kasa kasa kasa.. dotyczy to szczepionki refundowanej.
Co do pneumo to wiecie, że każdy z nas je ma np w nosie? Czasem właśnie szczepionka może je dopiero uaktywnić i doprowadzić do konsekwencji. Tak samo meningo.