X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrześniowe mamusie 2017
Odpowiedz

Wrześniowe mamusie 2017

Oceń ten wątek:
  • Dreamy Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2017, 10:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emma 32 wrote:
    Dziewczyny może głupie pytanie ale jak wysokie jest ryzyko poronienia jeśli echo serca już zostało wykryte a ciaża jest wczesna? Bo czytałam, że do 11 ego tygodnia jest najwyższe ale po wykryciu bicia trochę spada,mam rację?
    Tak i też spada bądź wzrasta to ryzyko w zależności od szybkości bicia serca na minutę. Ale to tylko statystyki

Nasz okruszek
    IruBp2.png
  • Emma 32 Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2017, 10:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    trochę mnie uspokoilyscie ale i tak wciąż mi się po głowie kołacze, że jak za tydzień pojdę na badania to kropka może już nie być..wiem glupia jestem...
    W pierwszej ciaży która była spektakularna wpadką 14 lat temu w ogóle się takimi rzeczami nie przejmowałam i też wiele mnie ominęło bo dowiedziałam się o ociązy w 10 tyg dopiero;-))
    A teraz jest zupełnie inaczej, jak człowiek jest swiadomy to za dużo myśli..
    Bacardi a co to za ksiązka?:-)

010idqk3hkbcgs9f.png
  • Ja86 Ekspertka

Wysłany: 11 stycznia 2017, 11:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziki spoko zostaje u niego, M tez sie spodoba, a tesciowa nowila ze ma dobre opinie

Ja na l4 bo w mundurowce, praca zmianowa, i z roznymi ludzmi sie mozna spotkac

0d1yskjosr8efb7s.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 stycznia 2017, 11:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emma 32 wrote:
    trochę mnie uspokoilyscie ale i tak wciąż mi się po głowie kołacze, że jak za tydzień pojdę na badania to kropka może już nie być..wiem glupia jestem...
    W pierwszej ciaży która była spektakularna wpadką 14 lat temu w ogóle się takimi rzeczami nie przejmowałam i też wiele mnie ominęło bo dowiedziałam się o ociązy w 10 tyg dopiero;-))
    A teraz jest zupełnie inaczej, jak człowiek jest swiadomy to za dużo myśli..
    Bacardi a co to za ksiązka?:-)
    "Twoja ciąża Tydzień po tygodniu" LESLEY REGAN - jak potrzebuję jakiś info to do niej zaglądam bo internety tylko stresują

Izabell2016 lubi tę wiadomość

• mnk Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2017, 11:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w poprzedniej ciąży pracowałam od 7mego miesiąca, dopiero później poszlam na zwolnienie;D

201601051762.png
    mhsvi09k6j9c3g8t.png
  • nowamamusia Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2017, 11:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emma to ty już masz dziecko? To twoja druga ciąża tak? Myślałam, że pierwsza ;)

<3 Stella <3
    thgfyx8djroaom65.pngP6lup2.png
  • MoNaKo Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2017, 11:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej mamuśki, naprawdę niezła jest ilość pisania postów na tym forum. Dla mnie to bardzo dobrze bo miło się czyta :)

Emma32, Dreamy- pytałyście czy leżę cały czas. Tak leżę- już od sylwestra, ze względu na "odrywanie kosmówki" ale póxniej dr nazwał to krwiakiem. Nie wiem ile jeszcze. Następna wizyta w czwartek 19.01 i pewnie coś więcej sie wyjaśni.
    W piątek miałam mega kryzys i dosłowny ból dupy. Tera chyba sie przyzwyczaiłam. Mąż mój bardzo o mnie dba i ostatnio osobiście ugotował mi rosół czego niegdy wczesniej nie robił :) Jest naprawdę dzielny i spisuje sie nieźle w bowiążkach domowych ale nie mogłam patrzeć jak zaczął myć podłogę bez wcześniejszego odkurzania/zamiatania- chyba tylko facet tak potrafi :)

Emma32 ja do niedawna też pisałam sporo czarnych scenariuszy. Ale co mi to da że będę zadręczać siebie i dzici??? Nic, zupełnie nic. Postanowiłam naprawdę cieszyć się z tej ciąży i w niej być szczęśliwą. Więc Ty też sie postaraj bo to piękny czas. Nie zapamiętumy go źle :)

Ja86 co do zwolnienia- to pracwałam w przychodnie więc wypisywałam ich całe mnóstwo. Tak więc jeśli masz wpisany KOD B na druku to on oznacza ciążę i w kadrach będą o tym wiedzieli. Ale my zawsze pytałyśmy kobietę we wczesnej ciąży czy pracodawca już wie. Jeśli nie wiedział to dostawała L4 nieciążowe. I u nas było zazwyczaj przyjętę że ciążowe L$ wypisujemy jeśli jest założona karta ciąży.
    Masz wpisany KOD B?

Gosia1989 lubi tę wiadomość

ijpbej28ig9k1ha0.png
  • MoNaKo Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2017, 11:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bacardi90 wrote:
    Tak to prawda. W mojej książce ciążowej napisali:
    jeżeli od miesiączki minie 6 tygodni ryzyko spada do ok 15%
    jeżeli w 8 tyg można zobaczyć bijące serce na USG to ryzyko poronienia wynosi ok 3%
    po 12 tygodniu ryzyko poronienia spada do ok. 1%
    Bacardi90- dziękuję za te informacje. Na pewno jest to pocieszające. I wiadomo że pewnie każda z nas najbardziej czeka aż minie 12 tc...
    Co do książki, nie wiedziałam jaką kupić ale chyba już wiem :)

Bacardi90 lubi tę wiadomość

ijpbej28ig9k1ha0.png
  • Emma 32 Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2017, 11:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nowa-tak moja druga, w domu mam jeszcze oprócz meza i psa mam zbuntowanego gimnazjaliste z 1 malzenstwa. 3 lata temu wyszłam drugi raz za maż i po roku okazało się, ze maż nie może mieć dzieci i już wtedy wiedzieliśmy ,że będą problemy, na szczęście udało się za drugim transferem:-)

nowamamusia lubi tę wiadomość

010idqk3hkbcgs9f.png
  • Ja86 Ekspertka

Wysłany: 11 stycznia 2017, 11:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam wlasnie kod B, wiec bedzie wiedzial to nic zadzwonie kolo pludnia i powiem niech juz ma

0d1yskjosr8efb7s.png
  • Emma 32 Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2017, 11:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kupie ksiażke męzowi na imieniny - niech się przyuczy bo on zielony w tych sprawach;-)
    Monako masz racje, trzeba myslec pozytywnie!!!
    Tylko ja straszna panikara jestem.
    Książke już zamówiłam, w empiku jest promocja za 77 zł.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 stycznia 2017, 11:17

Bacardi90 lubi tę wiadomość

010idqk3hkbcgs9f.png
  • MoNaKo Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2017, 11:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja86 wrote:
    Mam wlasnie kod B, wiec bedzie wiedzial to nic zadzwonie kolo pludnia i powiem niech juz ma

Ja86 a zwolnienie masz od ginekologa tak? Masz już założoną kartę ciąży?? Szkoda że Cię nie zapytali czy chcesz mieć ciążowe czy nie ;/

ijpbej28ig9k1ha0.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 stycznia 2017, 11:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emma myślę, że książka się Wam przyda bo oprócz informacji o ciąży, porodzie i pierwszych tygodniach życia dziecka ma mnóstwo ślicznych zdjęć :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 stycznia 2017, 11:27

MoNaKo, Emma 32 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 11 stycznia 2017, 11:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy Was też tak ciągnie do słodyczy?? Bo mnie strasznie... :/ W poprzedniej ciąży wszystko było dla mnie zbyt słodkie a teraz wciagam nosem wszystko co czekoladowe

• Emma 32 Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2017, 11:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Faktycznie wygląda na ładnie wydana, dzięki za podpowiedź!:-)

010idqk3hkbcgs9f.png
  • Gdziejestmieszko Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2017, 11:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w pierwszej ciąży miałam całkowicie beztroskie podejście, przez głowe mi nie przeszło, że coś może się stać, w 10 ryg już wózki oglądałam :) i życie wylało mi kubeł zimnej wody na głowę. Teraz staram się myśleć pozytywnie ale jednak zachować dystans i aż tak się nie angażować po prostu. A żeby było zabawnie dzień rozpoczęcia 2 trymestru wypada mi na poprzednią date porodu

Mieszko 29.08.2017 3400g 51cm <3

Aniołek 25.08.2016 [*]
  • Emma 32 Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2017, 11:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie też ciagnie i zawsze ciagneło ale ja nie mogę nic słodkiego jesć..

010idqk3hkbcgs9f.png
  • nowamamusia Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2017, 11:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mogłabym cały czas coś słodkiego jeść. Boje się, że będę miała cukrzycę ciążowa. Moja mama miała w ciąży ze mna

<3 Stella <3
    thgfyx8djroaom65.pngP6lup2.png
  • Viola999 Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2017, 11:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja86 wrote:
    Oj kusisz mnie na niego:)
    Zatem powiedz mi jeszcze taie kwestie czy bez problemu wypisuje zwolnienie?
    Ja niestety słyszałam ze sporo kasy chce za porodó ale zobaczymy jak jest miły itp to jak dla mnie extra:)

Odnośnie ryzyka to ja jestem w 4 tygodniu i to moje ryzyko tak mnie przeraża, że ja codziennie wstaje w nocy bo mi się śni ze poroniłam

• Izabell2016 Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2017, 11:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny! Ja muszę pracować bo jestem na swoim. Do tej pory byłam szczęśliwa z tego powodu. Ale teraz bym się zamieniła, poszłabym na L4 i dbałabym o siebie w domu i nie musiałabym się martwić firmą.
    Wiadomo są też plusy chodzenia do pracy, bo na pewno czas leci szybciej :)

Niespokojna M lubi tę wiadomość

Mika
‹‹ 95 96 97 98 99 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Choroby endometrium - jakie są najczęstsze?

Czym jest endometrium, a czym endometrioza? Jakie mogą być inne choroby endometrium i jak się objawiają? Jaka grubość endometrium jest optymalna podczas starań o dziecko? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół PCOS – czym jest i jak z nim walczyć?

PCOS to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych. Jak się objawa? Jakie są metody leczenia? Czy Zespół Policystycznych Jajników może utrudniać zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Wybór dawczyni komórki jajowej – o czym warto pamiętać?

Odkryj kluczowe aspekty wyboru dawczyni komórki jajowej i dowiedz się wszystkiego o procedurze in vitro z wykorzystaniem komórki jajowej dawczyni lub nasienia dawcy. Jak to dokładnie działa? Gdzie i w jaki sposób można znaleźć odpowiednią dawczynię? Rozmawiamy z lek. med. Włodzimierz Sieg z Kliniki INVICTA, który opowiedział nam również o innowacyjnym narzędziu wykorzystującym algorytm machine learning (AI) do doboru fenotypowego pomiędzy biorcami a dawcą komórek. 

CZYTAJ WIĘCEJ