Wrześniowe mamusie 2017
-
WIADOMOŚĆ
-
Emma 32 wrote:Dziewczyny może głupie pytanie ale jak wysokie jest ryzyko poronienia jeśli echo serca już zostało wykryte a ciaża jest wczesna? Bo czytałam, że do 11 ego tygodnia jest najwyższe ale po wykryciu bicia trochę spada,mam rację?
-
trochę mnie uspokoilyscie ale i tak wciąż mi się po głowie kołacze, że jak za tydzień pojdę na badania to kropka może już nie być..wiem glupia jestem...
W pierwszej ciaży która była spektakularna wpadką 14 lat temu w ogóle się takimi rzeczami nie przejmowałam i też wiele mnie ominęło bo dowiedziałam się o ociązy w 10 tyg dopiero;-))
A teraz jest zupełnie inaczej, jak człowiek jest swiadomy to za dużo myśli..
Bacardi a co to za ksiązka?
-
nick nieaktualnyEmma 32 wrote:trochę mnie uspokoilyscie ale i tak wciąż mi się po głowie kołacze, że jak za tydzień pojdę na badania to kropka może już nie być..wiem glupia jestem...
W pierwszej ciaży która była spektakularna wpadką 14 lat temu w ogóle się takimi rzeczami nie przejmowałam i też wiele mnie ominęło bo dowiedziałam się o ociązy w 10 tyg dopiero;-))
A teraz jest zupełnie inaczej, jak człowiek jest swiadomy to za dużo myśli..
Bacardi a co to za ksiązka?Izabell2016 lubi tę wiadomość
-
Hej mamuśki, naprawdę niezła jest ilość pisania postów na tym forum. Dla mnie to bardzo dobrze bo miło się czyta
Emma32, Dreamy- pytałyście czy leżę cały czas. Tak leżę- już od sylwestra, ze względu na "odrywanie kosmówki" ale póxniej dr nazwał to krwiakiem. Nie wiem ile jeszcze. Następna wizyta w czwartek 19.01 i pewnie coś więcej sie wyjaśni.
W piątek miałam mega kryzys i dosłowny ból dupy. Tera chyba sie przyzwyczaiłam. Mąż mój bardzo o mnie dba i ostatnio osobiście ugotował mi rosół czego niegdy wczesniej nie robił Jest naprawdę dzielny i spisuje sie nieźle w bowiążkach domowych ale nie mogłam patrzeć jak zaczął myć podłogę bez wcześniejszego odkurzania/zamiatania- chyba tylko facet tak potrafi
Emma32 ja do niedawna też pisałam sporo czarnych scenariuszy. Ale co mi to da że będę zadręczać siebie i dzici??? Nic, zupełnie nic. Postanowiłam naprawdę cieszyć się z tej ciąży i w niej być szczęśliwą. Więc Ty też sie postaraj bo to piękny czas. Nie zapamiętumy go źle
Ja86 co do zwolnienia- to pracwałam w przychodnie więc wypisywałam ich całe mnóstwo. Tak więc jeśli masz wpisany KOD B na druku to on oznacza ciążę i w kadrach będą o tym wiedzieli. Ale my zawsze pytałyśmy kobietę we wczesnej ciąży czy pracodawca już wie. Jeśli nie wiedział to dostawała L4 nieciążowe. I u nas było zazwyczaj przyjętę że ciążowe L$ wypisujemy jeśli jest założona karta ciąży.
Masz wpisany KOD B?
Gosia1989 lubi tę wiadomość
-
Bacardi90 wrote:Tak to prawda. W mojej książce ciążowej napisali:
jeżeli od miesiączki minie 6 tygodni ryzyko spada do ok 15%
jeżeli w 8 tyg można zobaczyć bijące serce na USG to ryzyko poronienia wynosi ok 3%
po 12 tygodniu ryzyko poronienia spada do ok. 1%
Co do książki, nie wiedziałam jaką kupić ale chyba już wiemBacardi90 lubi tę wiadomość
-
Nowa-tak moja druga, w domu mam jeszcze oprócz meza i psa mam zbuntowanego gimnazjaliste z 1 malzenstwa. 3 lata temu wyszłam drugi raz za maż i po roku okazało się, ze maż nie może mieć dzieci i już wtedy wiedzieliśmy ,że będą problemy, na szczęście udało się za drugim transferem:-)
nowamamusia lubi tę wiadomość
-
Kupie ksiażke męzowi na imieniny - niech się przyuczy bo on zielony w tych sprawach;-)
Monako masz racje, trzeba myslec pozytywnie!!!
Tylko ja straszna panikara jestem.
Książke już zamówiłam, w empiku jest promocja za 77 zł.Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 stycznia 2017, 11:17
Bacardi90 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Ja w pierwszej ciąży miałam całkowicie beztroskie podejście, przez głowe mi nie przeszło, że coś może się stać, w 10 ryg już wózki oglądałam i życie wylało mi kubeł zimnej wody na głowę. Teraz staram się myśleć pozytywnie ale jednak zachować dystans i aż tak się nie angażować po prostu. A żeby było zabawnie dzień rozpoczęcia 2 trymestru wypada mi na poprzednią date poroduMieszko 29.08.2017 3400g 51cm
Aniołek 25.08.2016 [*] -
Ja86 wrote:Mam wlasnie kod B, wiec bedzie wiedzial to nic zadzwonie kolo pludnia i powiem niech juz ma
Zatem powiedz mi jeszcze taie kwestie czy bez problemu wypisuje zwolnienie?
Ja niestety słyszałam ze sporo kasy chce za porodó ale zobaczymy jak jest miły itp to jak dla mnie extra:)
Odnośnie ryzyka to ja jestem w 4 tygodniu i to moje ryzyko tak mnie przeraża, że ja codziennie wstaje w nocy bo mi się śni ze poroniłam -
Hej dziewczyny! Ja muszę pracować bo jestem na swoim. Do tej pory byłam szczęśliwa z tego powodu. Ale teraz bym się zamieniła, poszłabym na L4 i dbałabym o siebie w domu i nie musiałabym się martwić firmą.
Wiadomo są też plusy chodzenia do pracy, bo na pewno czas leci szybciej
Niespokojna M lubi tę wiadomość
Mika