🍀Wrześniowe mamy 2024🍀
-
WIADOMOŚĆ
-
Mami36 wrote:Niektóre szczotki drewniane mają bardzo twarde i szorstkie włosie (chyba do zdrapywania ciemieniuchy? ), kiedyś dotknęłam takiej w sklepie i się przeraziłam, że produkują takie coś dla niemowląt. Ja mam szczotkę z Bocioland, bardzo delikatna, że można nią głaskać dziecko, tylko nie pamiętam jakie to włosie.
Na początek właśnie taka delikatna chciałam, ta z bocioland widziałam właśnie w gemini i chciałam ją kupić, ale wybrałam zestaw zamiast sprawdzonej firmy.Baby #1 Wrzesień 2024 -
No i pospane 🙄
Ja Gemini już dwa razy kompletowałam i muszę w końcu zamówić, ale w tym tygodniu robię najpierw miejsce w komodach.
Kleopatra też chcieliśmy kupić na olx paxa, ale nie udało mi się znaleźć takich frontów jakie mi się podobały więc ostatecznie kupiliśmy nowe bo junie mogłam patrzeć na otwarte szafy🤦♀️. Same obudowy w Ikei na powyprzedażówkach - dużo taniej zresztą kupiłam tam jeszcze kilka innych rzeczy
Co do płynu mam Lovele a zmiękczającego nie kupuje. Za to z oliwek i płynu do kąpieli to u nas Hipp króluje. Korzystałam z córką i kocham ten zapach 😅
Ciągle rozkminiam co zrobić z laktatorem... chciałam podwójna medele, bo w pierwszej ciąży pierwsze trzy miesiące mojego życie opierało się na romansie z laktatorem, ale teraz mam cichą nadzieję, że odciąganie będzie okazjonalne...kleopatr4 lubi tę wiadomość
-
więc jeśli któraś zainteresowana losem szkoły w grodzisku mazowieckim to podaje info
ogólnie szkoła jest w takim stanie że nawet nie będą jej remontować, tylko ją zburzą
w nocy prawdopodobnie rozmontowywali dach i wynosili wszystkie łatwo palne rzeczy
nadal nie wiadomo co było przyczyną pożaru ale napewno nie fotowoltaika jak większość osób mówi, jest duża szansa że to podpalenie albo poszła stara instalacja elektryczna która no nie została wymieniona
mają w planach na jej miejscu postawić nową szkołę , ale będzie duży spór bo budynek jest traktowany jako zabytek ( no szkoła ma 300 lat jak nie więcej )
co do zniszczeń poszła połowa drugiego piętra z tego co wiem ( chemiczna, fizyczna , biuro dokumentów szkolnych)
prawdopodobnie poszły sale gastronomiczne ( tyle pięknych wspomnień mam z nimi 😭😭😭😭) jedna sala jest na pierwszym pietrze druga na parterze
na dodatek zalany został cały nowo kupiony sprzęt ( tablice dotykowe , nowe komputery , nowy sprzęt gastronomiczny)
Dyrekcja jak i kadra nauczycielska załamana bo tak naprawdę od następnego roku szkolnego nie mają pracy ( teraz uczniowie bedą na zdalnych wiec jeszcze mają)
Biedna pani od praktyk której biuro albo zostało zalane albo spłonęło ( obie opcje skutkują i tak stratą ważnych dokumentów ) poprostu łaziłam jak obłąkana , powtarzała że na szczęście laptopa ma , że go złapała w biegu i tak w kółko, kolega co z nią gadał mówił że smutno się na nią patrzyło jak i na całą dyrekcje. Ci ludzie przez wiele lat wkładali cale serce w tą szkołę , tyle swojej pracy po to by tylko patrzeć jak to wszystko płonie
-
Fomyart smutna historia... teraz sporo jest w dziennikach elektronicznych, ale domyślam się, że poczucie straty bardzo duże. Myślę, że sprzęt itd. będzie odkupiony poza budżetem szkoły. Udało Ci się odzyskać swoje rzeczy?
Swoją drogą niefortunna fala pożarów ostatnio... chyba 5 czy 6 pożar w przeciągu paru tygodni. W okolicach Katowic były 3 między kwietniem a majem. -
Fomyart, jeszcze taka sytuacja spotyka Cię na zakończenie przygody ze szkołą😞 To strasznie dziwne i niewyobrażalne. Słyszałam że 5 osobom przerwano tą ustną maturę i akurat ty jesteś w tej 5!
Ja się zastanawiam o co chodzi z tymi pożarami!!!!Nie oglądam wiadomości ale jakoś podejrzanie to wszystko brzmi.Baby #1 Wrzesień 2024 -
kleopatr4 - na rok to było 80/86 z przewaga na 86 - urodzeniowa 3300 i 52 cm, na początek 56 było za duże, potem 62 ze 3m najdłużej 68 i zaraz od razu 80 - na 74 nie miałam prawie wcale.
U nas 620g bardzo ładnie twarz pokazywał:
https://zapodaj.net/plik-1jqT9HwxIHAnuszka28, Akczi, blador2, bonassola, nutella_, Layla205, marti, karola_b, MariMari, kleopatr4 lubią tę wiadomość
-
kleopatr4 wrote:Bonassola, piękny nosek ma Wasza córeczka🥹
Marti, termofor z wiśni używam sama dla siebie i polecam. Do mikrofali czy piekarnika się wkłada i jest ciepły. Jak do zamrażarki to jako zimny kompres.
WeraAnna, w jaki sposób się na podstawie kości udowej określa? Podziel się proszę sposobem;)
Trochę zabrzmiało to jak jakieś średniowieczne magiczne praktyki typu wróżenie z kości udowej😂
Na badaniach połówkowych lekarz ocenia długość kości i potem wpisuje je w takie wykresy jak siatki centylowe plus przy wyniku jest zaznaczone na linii czy wynik jest średni niski czy wysoki dla naszej populacji. I po tym mniej więcej już wiesz czy Twoja dzidzia będzie z tych większych czy z mniejszych:) Dodatkowo powinnaś mieć wykres przewidywanej wagi dziecka w poszczególnych tygodniach ale to akurat chyba się nie sprawdza.kleopatr4 lubi tę wiadomość
-
Fomyart historia z przypadkowym pożarem szkoły w dniu matury jest co najmniej podejrzana. Mam nadzieję że jednak okaże się że to przypadek. Straszna strata…
U nas w kwietniu spłonął zabytkowy budynek uczelni który miał ponad 200 lat. Zaczęło się od drewnianego dachu. Z nieoficjalnych źródeł wiem że ktoś z robotników robiących remont nie dogasił fajki 😔 straszna głupota a taka tragedia przez to -
Ja właśnie nigdy nie mam na tej karteczce z wizyty w jakim centylu jest, sprawdzacie to jeszcze jakoś inaczej może? Ja znalazłam na internecie jakiś przelicznik ale cały czas pokazuje że jest na 2.5 centylu a to chyba średnio możliwe bo jakas bardzo malutka nie jest🙂 chociaż narazie to pewnie jeszcze takiego znaczenia nie ma, chyba jakoś później się to określa o ile dobrze myślę😅
-
Akczi ja też nie mam informacji o centylach. Z tego co wiem to maluszki też przyrastają skokowo i może mieć w jeden dzień malutko a po tygodniu dużo urosnąć. Zawszę nam tylko mówi czy jest ok na dany tydzień i czy termin bez zmian.
Córka np była chuda, a długa i tak rzeczywiście było przy porodzie, ale nie był to powód do zmartwień. Teraz jak porównuje prenatalne to idą praktycznie łeb w łeb w tych samych momentach. Ale tak jak WeraAnna piszę już te wartości nóżki główki itd. mają trochę inne. -
Moje dzieci z tych wysokich - córka 14lat 175 wzrostu a głowa bardziej podłużna, długie kończyny i kość udowa zawsze była 2 tyg do przodu a obwód głowy 2 tyg do tyłu. Oni w USG zaprogramowane pomiary set dzieci i na tej podstawie szacują wagę dziecka - z kości udowej moi wychodzili ponad 4kg a z głowy ok 3kg średnio ok 3,4kg bo brzuch był "standardowy" .
-
Fomyart wrote:więc jeśli któraś zainteresowana losem szkoły w grodzisku mazowieckim to podaje info
ogólnie szkoła jest w takim stanie że nawet nie będą jej remontować, tylko ją zburzą
w nocy prawdopodobnie rozmontowywali dach i wynosili wszystkie łatwo palne rzeczy
nadal nie wiadomo co było przyczyną pożaru ale napewno nie fotowoltaika jak większość osób mówi, jest duża szansa że to podpalenie albo poszła stara instalacja elektryczna która no nie została wymieniona
mają w planach na jej miejscu postawić nową szkołę , ale będzie duży spór bo budynek jest traktowany jako zabytek ( no szkoła ma 300 lat jak nie więcej )
co do zniszczeń poszła połowa drugiego piętra z tego co wiem ( chemiczna, fizyczna , biuro dokumentów szkolnych)
prawdopodobnie poszły sale gastronomiczne ( tyle pięknych wspomnień mam z nimi 😭😭😭😭) jedna sala jest na pierwszym pietrze druga na parterze
na dodatek zalany został cały nowo kupiony sprzęt ( tablice dotykowe , nowe komputery , nowy sprzęt gastronomiczny)
Dyrekcja jak i kadra nauczycielska załamana bo tak naprawdę od następnego roku szkolnego nie mają pracy ( teraz uczniowie bedą na zdalnych wiec jeszcze mają)
Biedna pani od praktyk której biuro albo zostało zalane albo spłonęło ( obie opcje skutkują i tak stratą ważnych dokumentów ) poprostu łaziłam jak obłąkana , powtarzała że na szczęście laptopa ma , że go złapała w biegu i tak w kółko, kolega co z nią gadał mówił że smutno się na nią patrzyło jak i na całą dyrekcje. Ci ludzie przez wiele lat wkładali cale serce w tą szkołę , tyle swojej pracy po to by tylko patrzeć jak to wszystko płonie
Przykre i smutne to. A najbardziej, że nie jest to jedyny pożar w ostatnich dniach🤔
-
A ja zainspirowana Waszymi łowami poszłam do lumpa i tragedia, okropne, sprane body po 10 zł, dodatkowo trzeba grzebać w koszach. Weszłam do drugiego i tam dziecięcego prawie nic nie było, albo ja nie umiem szukać bo jak już wychodziłam to babka wyłowiła sukienkę, na szczęście odwiesiła i okazała się spoko na rosnący brzuch👩 36 🧔♂️40
⛪️ 2012
💙2015🩷2024
💔 12/2023
i żyli długo i szczęśliwie...
-
Fomyart, ale to przykre z tą szkołą, masakra, tyle osób straci pracę, później odbudowa budynku i to wszystko w trakcie matur! Szok
Blador bo na lumpach to trzeba mieć szczęście, serio ja wszystkie ciuszki, które kupiłam mam jak nowe, pokazywałam wczoraj mojej mamie bo nie było jej kilka tyg i była zdziwiona jak mi się to udało znaleźć. Ja nie kupiłabym w złym stanie, szukam tylko takich idealnych i też nie spędzam dużo czasu bo mi tam duszno idę na max pół godz.
Jade właśnie na połówkowe, cieszę się i boję się ❤️Aaga, marti, Królowa_Śniegu lubią tę wiadomość
-
Blador chyba też zależy od lumpa i dnia.
Niestety większość jest kiepska, nielubię też takich wielkich, bo tam raczej słabe ciuchy i trzeba w tym wszystkim grzebać, a to nie dla mnie. U nas jest kilka takich mniejszych bardziej "butikowych". I dla mnie takie są idealne bo szybciej idzie, bardziej wyselekcjonowane ciuchy i zostawiają te lepsze, a ceny dalej atrakcyjne. Mam w planach jeszcze ze dwa razy si3 wybrać jak zmie ią towar.
Klarara zazdroszcze energii, ja dziś totalna niemoc, nic nie zrobiłam 😳