Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 23 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne 🍀Wrześniowe mamy 2024🍀
Odpowiedz

🍀Wrześniowe mamy 2024🍀

Oceń ten wątek:
  • Nowanna Autorytet

Wysłany: 3 czerwca, 19:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, ile macie kg na plusie od początku ciąży?

Ja już po wizycie u rodzinnego. Oczywiście nic nie można przyjmować, dostałam syrop dla kobiet w ciąży, tabletki na gardło isla i inhalacje. Jak się pogorszy to wrócić 🙁. Najgorzej że jutro wyjeżdżamy i właśnie stoję nad garnkiem i się inhaluje.

preg.png
  • Klarara Autorytet

Wysłany: 3 czerwca, 19:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nowanna wrote:
    Dziewczyny, ile macie kg na plusie od początku ciąży?

Ja już po wizycie u rodzinnego. Oczywiście nic nie można przyjmować, dostałam syrop dla kobiet w ciąży, tabletki na gardło isla i inhalacje. Jak się pogorszy to wrócić 🙁. Najgorzej że jutro wyjeżdżamy i właśnie stoję nad garnkiem i się inhaluje.

5kg 🫠

preg.png
  • Aaga Autorytet

Wysłany: 3 czerwca, 19:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    7kg :/ Troszkę za dużo tym bardziej, że w pierwszym trymestrze prawie nic nie przytyłam... z córką było +12kg może będę oscylować koło 12-14 kg na koniec.

Byłam dziś u fizjoterapeutki urogin. i spojenie jeszcze w normie - za 2mm byłoby już rozejście i przeciwwskazanie do sn, mięśnie brzucha też są ok, zrobiła mi "masaż", który ma pomóc z tym spojeniem i dała ćwiczenia. Mam też taśmy. Sprawdziła mój pęcherz, który jest wielkości orzeszka i jeszcze młody sobie z niego urządził trampolinę😮‍💨 Brzuch się może stawiać bo młody bardzo aktywny i tak ułożony, ale że wygląda wszystko ok.

kleopatr4 lubi tę wiadomość

• lady_in_black Autorytet

Wysłany: 3 czerwca, 19:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też 7 kg (czasem na wadze nawet 8 na plusie- jak nie piję wystarczająco), i też w I trymestrze nic nie przytyłam 🙄 za dużo... Diabetolog kręci nosem, ja się zaczynam źle czuć, bo mam okropną tendencję do tycia i miewałam okresy naprawdę sporej nadwagi a nawet otyłości 🙄

preg.png
    ct2/minimalna niedoczynność tarczycy
    12.2022- 18tc 💔/05.2023 11 tc 💔
    08.2023 TAC/11.2023 wznowienie starań
    05.01.24- ⏸️cień cienia
    07.01.24 beta 66 :)/09.01.24 beta 161 :)
    24.01.24 3,5 mm/ 110FHR❤️
    01.02.24 1,3 cm /158 FHR❤️
    21.02.24 3,61 cm /170 FHR❤️
    01.03.24 Sanco- niskie ryzyka/🩷
    06.03.24 badania prenatalne- 5,69 cm/FHR 156 ❤️
    14.04.24 250 g :)
    25.04.24 300 g: )
    15.05.24 połówkowe, wszystko ok 443 g :)
    05.06.24 830 g :)
    5.07.24 III prenatalne 1456 g/ 45 percentyl ❤️
  • mimi_m Autorytet

Wysłany: 3 czerwca, 19:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam wyniki krzywej:
    Glukoza na czczo 78,00 mg/dl
    Glukoza po 1 godz. 165,00 mg/dl
    Glukoza po 2 godz. 138,00 mg/dl
    chyba ok?

Ja mam +2kg w poprzednich 6/7kg na tym etapie a łącznie ok 9kg, wiec idę na rekord, zwłaszcza ze coraz mniej jestem w stanie zjeść na raz.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 czerwca, 20:41

preg.png
  • Akczi Autorytet

Wysłany: 3 czerwca, 19:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie też +7 kg ale nikt nie mówił żeby to było za dużo, narazie się nie przejmuje😁 bardziej dołujące dla mnie są rozstępy

😮1,5 roku starań
    27.12-⏸️

28.12- beta 854
    30-12- beta 2148

20.02- prenatalne 5,6 cm bobusia🥰
    26.02- 7,44 cm
    25.03- 17+3- 166g🐥
    22.04- 415g dziewczynki🩷
    08.05- 680g 🌹
    20.05-770g
    29+3- 1348g🤯
    32+3- 1940g
    34+3- 2500g🫠
    preg.png
  • Zazuzi Autorytet

Wysłany: 3 czerwca, 20:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie też 7na plusie.

Przeraża mnie ta dieta.
    Wczoraj do szpitala wzięłam ze sobą kanapkę w bialym pieczywem. Zjadłam ją po 22. Cukier rano 86. Super. Na śniadanie zjadłam 3 kanapki bo już mnie mega ssało. Cukier 146. Później cały obiad, zostawiłam trochę ryżu, bo już nie zmieściłam. Cukier 100. Na podwieczorek serek naturalny mały, na kolację wcisnęłam w siebie 1 kanapkę. Cukier 90. Jestem pełna po kurek a na talerzu leżą 3 kromki jeszcze i jogurt naturalnych mały. Nie dam rady takich ilości wcisnąć w siebie. A coś czuję że powiedzą jutro że Cukier za niski. I nie wypuszcza w środę do domu..

preg.png
  • Puszek♡ Autorytet

Wysłany: 3 czerwca, 20:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie waga sprzed ciąży +2 kg ale ja mam dużą nadwagę więc nie powinnam tyle przytyć, najlepiej wcale 🤦 ale no nie da się jak teraz te truskaweczki, ogóreczki, pomidorki arbuzy, czereśnie ciągle takie smaczne a ja siedzę w domu i jem. Dzisiaj wyszłam z córką po truskawki do ogródka około 18 i wytrzymać nie mogłam, tak mi było gorąco, od razu zadyszka i wróciłam zmęczona jak z jakiegoś maratonu. Spacery odpadają bo mi brzuch twardnieje bardzo, w pierwszej ciąży też miałam problemy ze spojeniem i teraz nie mogę się przeciążać 🤦 bo wtedy po ciąży ledwo mogłam chodzić

preg.png
  • Klarara Autorytet

Wysłany: 3 czerwca, 20:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Akczi wrote:
    U mnie też +7 kg ale nikt nie mówił żeby to było za dużo, narazie się nie przejmuje😁 bardziej dołujące dla mnie są rozstępy

Też nie przejmuję sie kilogramami, szczególnie że wszyscy (oczywiście znajomi, nie rodzina) mówią że ślicznie wyglądam, więc miło. Rozstępów na razie brak 🙏 też się ich boję. W pierwszej ciąży nie miałam, mam nadzieję że i tym razem się uda, chociaż brzuch czasem swędzi.

preg.png
  • Marta36 Autorytet

Wysłany: 3 czerwca, 20:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na infekcje gardłowe i kaszel polecam syrop z pędów sosny. W 3 miesiącu dopadł mnie mega duszący kaszel, spać w nocy nie mogłam , a następnego dnia miałam usg tarczycy . Przeszło jak ręką odjął.

Co do wagi to ja już startowałam z paru kilogramową nadwagą. Teraz już napewno 7kg na + jak nie lepiej 😬
    Dowiem się w przyszłym tygodniu we czwartek na wizycie . W domu bateria w wadze padła i nie zamierzam wymieniać 🤭
    Ogólnie nam straszną tendencję do tycia, a przy mojej tarczycy powinno być odwrotnie , a niestety nie jest .

preg.png
  • Klarara Autorytet

Wysłany: 3 czerwca, 20:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czuję się o dziwo przyjemnie i lekko, jak na ten etap ciąży. ☺️

preg.png
  • lady_in_black Autorytet

Wysłany: 3 czerwca, 20:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zazuzi wrote:
    U mnie też 7na plusie.

Przeraża mnie ta dieta.
    Wczoraj do szpitala wzięłam ze sobą kanapkę w bialym pieczywem. Zjadłam ją po 22. Cukier rano 86. Super. Na śniadanie zjadłam 3 kanapki bo już mnie mega ssało. Cukier 146. Później cały obiad, zostawiłam trochę ryżu, bo już nie zmieściłam. Cukier 100. Na podwieczorek serek naturalny mały, na kolację wcisnęłam w siebie 1 kanapkę. Cukier 90. Jestem pełna po kurek a na talerzu leżą 3 kromki jeszcze i jogurt naturalnych mały. Nie dam rady takich ilości wcisnąć w siebie. A coś czuję że powiedzą jutro że Cukier za niski. I nie wypuszcza w środę do domu..
    Rano jest zawsza większą aktywność hormonów przeciwstawnych do insuliny. Normalne- musimy się sprawnie obudzić 🙂 dlatego warto jeść śniadanie białkowo- tłuszczowe przy problemach z cukrem. I niestety-kanapka to nie jest odpowiedni posiłek

marti lubi tę wiadomość

preg.png
    ct2/minimalna niedoczynność tarczycy
    12.2022- 18tc 💔/05.2023 11 tc 💔
    08.2023 TAC/11.2023 wznowienie starań
    05.01.24- ⏸️cień cienia
    07.01.24 beta 66 :)/09.01.24 beta 161 :)
    24.01.24 3,5 mm/ 110FHR❤️
    01.02.24 1,3 cm /158 FHR❤️
    21.02.24 3,61 cm /170 FHR❤️
    01.03.24 Sanco- niskie ryzyka/🩷
    06.03.24 badania prenatalne- 5,69 cm/FHR 156 ❤️
    14.04.24 250 g :)
    25.04.24 300 g: )
    15.05.24 połówkowe, wszystko ok 443 g :)
    05.06.24 830 g :)
    5.07.24 III prenatalne 1456 g/ 45 percentyl ❤️
  • Ojejku Ekspertka

Wysłany: 3 czerwca, 22:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w pierwszym trymestrze schudłam 5kg, i na ten moment "brakuje" mi jeszcze kilograma, żeby dobić do wagi początkowej. Ale startowałam z delikatną nadwagą, chodziłam do dietetyczki, bo moja dieta przed ciążą wołała o pomstę do nieba, bardzo mi zależało żeby to zmienić z dwóch powodów - po pierwsze bardzo bałam się, że za dużo przytyję do końca ciąży, ale przede wszystkim zależało mi na zmianie nawyków na zdrowsze, dla rozwoju dziecka. To + w pierwszym trymestrze pomimo braku wymiotów wszystko mi śmierdziało i kompletnie nie miałam apetytu, musiałam się zmuszać do jedzenia czegokolwiek. Z ciekawostek - przed ciążą byłam wręcz uzależniona od chipsów i fast foodów, w pierwszym trymestrze mnie od tego absolutnie odrzuciło i tak jest w sumie do tej pory. Zjem kilka chipsów i mi od razu nie dobrze, czasem skuszę się na maczka lub kebaba, ale to muszę mieć naprawdę ochotę, w przeciwnym razie podziubię i zostawię. Jedynie pizzę mogłabym jeść codziennie z takich niezdrowych rzeczy 😅 przy okazji, dostałam od mojej dietetyczki przepis na smoothie, które pomaga na opuchnięcia - ja jeszcze nie testowałam, bo nie miałam takiej potrzeby, ale może komuś pomoże :D
    Przepis na 2 porcje:
    1 szklanka miąższu z arbuza
    1 duży pomidor malinowy
    1/2 szklanki mrożonych truskawek
    Sok z 1 limonki
    1/2 szklanki wody niskosodowej
    5 łyżek soku z czarnego bzu, bez cukru (Uwaga, obniża ciśnienie, więc jak ktoś ma problem z za niskim to lepiej pominąć)
    6 listków świeżej mięty

Pozbywamy się wszystkich pestek, szypułek, miksujemy i gotowe :)

Puszek♡ lubi tę wiadomość

preg.png
  • Ojejku Ekspertka

Wysłany: 3 czerwca, 22:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzisiaj mam psychicznie cięższy dzień. Na ogół podoba mi się moje ciało w ciąży, ale dzisiaj stanęłam przed lustrem w luźnych spodniach i luźnej bluzce i poczułam się taka ogromna... Widzę już, że szybciej się męczę, jak tylko przesadzę z ruchem, to od razu brzuch się napina i ciągnie. Wieczorem nie mogę sobie znaleźć wygodnej pozycji do spania. Ale mam jednocześnie taką myśl, że co jeśli to ja wyolbrzymiam? Przede mną jeszcze 3 miesiące, brzuch będzie co raz większy, skoro już teraz mam momentami dość, to co będzie później...? :(

preg.png
  • Marta36 Autorytet

Wysłany: 3 czerwca, 22:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ojejku wrote:
    Ja w pierwszym trymestrze schudłam 5kg, i na ten moment "brakuje" mi jeszcze kilograma, żeby dobić do wagi początkowej. Ale startowałam z delikatną nadwagą, chodziłam do dietetyczki, bo moja dieta przed ciążą wołała o pomstę do nieba, bardzo mi zależało żeby to zmienić z dwóch powodów - po pierwsze bardzo bałam się, że za dużo przytyję do końca ciąży, ale przede wszystkim zależało mi na zmianie nawyków na zdrowsze, dla rozwoju dziecka. To + w pierwszym trymestrze pomimo braku wymiotów wszystko mi śmierdziało i kompletnie nie miałam apetytu, musiałam się zmuszać do jedzenia czegokolwiek. Z ciekawostek - przed ciążą byłam wręcz uzależniona od chipsów i fast foodów, w pierwszym trymestrze mnie od tego absolutnie odrzuciło i tak jest w sumie do tej pory. Zjem kilka chipsów i mi od razu nie dobrze, czasem skuszę się na maczka lub kebaba, ale to muszę mieć naprawdę ochotę, w przeciwnym razie podziubię i zostawię. Jedynie pizzę mogłabym jeść codziennie z takich niezdrowych rzeczy 😅 przy okazji, dostałam od mojej dietetyczki przepis na smoothie, które pomaga na opuchnięcia - ja jeszcze nie testowałam, bo nie miałam takiej potrzeby, ale może komuś pomoże :D
    Przepis na 2 porcje:
    1 szklanka miąższu z arbuza
    1 duży pomidor malinowy
    1/2 szklanki mrożonych truskawek
    Sok z 1 limonki
    1/2 szklanki wody niskosodowej
    5 łyżek soku z czarnego bzu, bez cukru (Uwaga, obniża ciśnienie, więc jak ktoś ma problem z za niskim to lepiej pominąć)
    6 listków świeżej mięty

Pozbywamy się wszystkich pestek, szypułek, miksujemy i gotowe :)
    Brzmi smakowicie , tyle że bez bzu ... moje ciśnienie do 100 raczej nie dochodzi...

preg.png
  • Aaga Autorytet

Wysłany: 4 czerwca, 03:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ojejku wrote:
    Dzisiaj mam psychicznie cięższy dzień. Na ogół podoba mi się moje ciało w ciąży, ale dzisiaj stanęłam przed lustrem w luźnych spodniach i luźnej bluzce i poczułam się taka ogromna... Widzę już, że szybciej się męczę, jak tylko przesadzę z ruchem, to od razu brzuch się napina i ciągnie. Wieczorem nie mogę sobie znaleźć wygodnej pozycji do spania. Ale mam jednocześnie taką myśl, że co jeśli to ja wyolbrzymiam? Przede mną jeszcze 3 miesiące, brzuch będzie co raz większy, skoro już teraz mam momentami dość, to co będzie później...? :(

Ojejku to chyba jeden z kolejnych etapów. W zasadzie rzadko kiedy w życiu kobiety się zdarza, że z dnia na dzień tyle przybiera i staje się niedołężna. Potrzeba też trochę czasu żeby to zaakceptować. Im dalej w las tym też bliżej porodu i może wtedy nasze myśli bardziej będą skupiać się na rozwiązaniu. Ja się pocieszam tym, że zostały 3 miesiące i powoli będziemy wracać do żywych z ciałem. Ale wtedy nam.się zaczną inne roztwrki... czy mam mleko, czemu dzidziol płacze non stop i się pręży, czemu oczko ropieje, czy ten katarek to już choróbsko, itd. 😁 Mimo wszystko jesteśny wielkie i to nie dosłownie tylko rośnie w nas człowiek od mikrokijanki po paru kilogramowego człowieka, a potem instynktownie potrafimy go uchować przy życiu i zdrowiu :))

kleopatr4, marti lubią tę wiadomość

• Zazuzi Autorytet

Wysłany: 4 czerwca, 07:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lady_in_black wrote:
    Rano jest zawsza większą aktywność hormonów przeciwstawnych do insuliny. Normalne- musimy się sprawnie obudzić 🙂 dlatego warto jeść śniadanie białkowo- tłuszczowe przy problemach z cukrem. I niestety-kanapka to nie jest odpowiedni posiłek

A dietetyczką mi mówi że właśnie białko na II śniadanie a nie I bo właśnie wywala cukier🤔

preg.png
  • Akczi Autorytet

Wysłany: 4 czerwca, 08:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zazuzi wrote:
    A dietetyczką mi mówi że właśnie białko na II śniadanie a nie I bo właśnie wywala cukier🤔
    A może chodziło o nabiał? Nabiał tak niebardzo na pierwsze śniadanie

😮1,5 roku starań
    27.12-⏸️

28.12- beta 854
    30-12- beta 2148

20.02- prenatalne 5,6 cm bobusia🥰
    26.02- 7,44 cm
    25.03- 17+3- 166g🐥
    22.04- 415g dziewczynki🩷
    08.05- 680g 🌹
    20.05-770g
    29+3- 1348g🤯
    32+3- 1940g
    34+3- 2500g🫠
    preg.png
  • Klarara Autorytet

Wysłany: 4 czerwca, 08:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, co robić? Glukoza:
    Na czczo 89
    Po godzinie 144
    Po dwóch 154

preg.png
  • blador2 Autorytet

Wysłany: 4 czerwca, 08:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Klarara wrote:
    Dziewczyny, co robić? Glukoza:
    Na czczo 89
    Po godzinie 144
    Po dwóch 154
    Chyba ten ostatni minimalnie przekroczony więc pewnie powinnaś mieć glukometr i posprawdzać

Ja mam tak jak Lady pisała robić po 26 tc

👩 36 🧔‍♂️40
    ⛪️ 2012
    💙2015🩷2024
    💔 12/2023
    i żyli długo i szczęśliwie...
‹‹ 364 365 366 367 368 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Płodność i zdrowie w posiłkach - co jeść w okresie przesilenia zimowego?

Wiadomo nie od dziś, że to co jemy ma ogromny wpływ na nasze zdrowie i płodność. Co jednak zrobić, kiedy dostępność świeżych i sezonowych produktów jest ograniczona? Po jakie produkty sięgać zimą, aby dostarczać organizmowi kluczowych składników dla zdrowia i płodności? 

CZYTAJ WIĘCEJ

14 faktów na temat płodności kobiety - owulacja, miesiączka, dni płodne

Owulacja, dni płodne, miesiączka - słyszymy o nich często. Ale czy na pewno mamy wystarczającą wiedzą na temat płodności kobiety? Niektóre sprawy dotyczące cyklu kobiety nie są tak jasne i oczywiste jakby mogło się zdawać. Tutaj znajdziesz 14 najważniejszych faktów, które warto wiedzieć na temat płodności kobiety.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Wysoki testosteron u kobiet - przyczyny, objawy, leczenie

Jakie mogą być przyczyny podwyższonego testosteronu w kobiecym organizmie? Jakie są najczęstsze objawy wysokiego testosteronu u kobiet? Jak wygląda diagnoza i leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ