🍀Wrześniowe mamy 2024🍀
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja, się bardzo nastawiam tylko n KP, młodszą córkę karmiłam KPI po 5 miesiącach przeszłam na mm i czuję niedosyt.
Wiem, że KPi to nie dla mnie bardzo mnie to męczyło psychicznie i fizycznie . -
Ja mam wybrane 3 mleka. Nastawienie na KPI, ale bez spinki. Bardzo chcę uniknąć zwierzęcego i pierwszym wyborem byłoby Nutramigen LGG. Jeśli finansowo się zepnie i podpasuje to zostanie. Jak nie to Capricare lub Kendamil.
Gdzieś czytałam kiedyś na jakiejś grupie mm, żeby unikać:
* syrop glukozowy,
* maltodekstryna,
* lecytyna sojowa,
* olej palmowy.
Przed wyborem ostatecznych rozważałam jeszcze takie:
Loulouka bio
Nan supreme pro 1 HM-O
Laktowit 1
Ale nie pamiętam już czemu te odrzuciłamOela91 lubi tę wiadomość
Baby #1 Wrzesień 2024 -
Kleopatra wiedziałam, że Ty będziesz mieć ogarnięte nawet mleko 😁 syna karmiłam Bebilonem a córkę Enfamilem ale widzę, że teraz enfamil trudniej dostępny i mniej popularny. Na pewno odrzucam Bebiko bo ono miało w składzie olej palmowy a reszta to nie mam pojęcia. Ten nutramigen coś mi się dobrze kojarzy ale będę czytać i szukać jakie wybrać. Córka piła tylko mleko letnie a Enfamil moglo być przygotowywane na wodzie w temp pokojowej, więc z tego względu je piła a syn miał okropne kolki dlatego Bebilon z jakimś dodatkiem antykolkowym ale to było 12 lat temu 🤦
kleopatr4, Oela91 lubią tę wiadomość
-
Kleopatra my po zakończeniu karmienia przeszliśmy na Humane SL (sojowe) bo córka była alergikiem. 4 lata temu było świetne, potem nagle nie dało się go dostać, jeździliśmy po różnych miastach żeby je zdobyć, a potem wypuścili na rynek z jakimś zmienionym składem, który już nie podchodził córce, ale wtedy mieliśmy już tak rozszerzoną dietę, że odstawiliśmy mleko.
Dziewczyny nic nie robię, ale tak naprawdę nic i kłucie póki co się wyciszyło, stawianie dużo rzadziej... chyba muszę w te upały przystopować i tyle.kleopatr4, Puszek♡, lady_in_black, blador2, marti lubią tę wiadomość
-
My kupiliśmy dla córeczki: Nan supreme pro 1, w Kauflandzie było czasami na promce albo kupowałam przez allegro bo też wychodziło trochę taniej i było np 5 albo 6 sztuk.
-
Ostatnio znalazłam takie porównanie składów mlek, według tego bebiko nie zawiera oleju palmowego🙂
https://rozszerzaniediety.pl/mleko-modyfikowane-sklad-ranking/Nowanna lubi tę wiadomość
-
Hej, ja dzisiaj od rana u diabetologa. Dostałam insulinę na noc 😞. Cukru na czczo cały tydzień powyżej 90.
Do tego odebrałam wynik posiewu moczu i wyszło że od 2 tygodni mam bakterie tlenowe - Cutrobacter koseri. Któraś może miała z tym do czynienia?
Oczywiście już się naczytałam, że trzeba leczyć antybiotykiem bo bakteria groźna dla dziecka 😞. Trochę się przeraziłam, że tyle czasu z tym chodzę i się martwie. Teleporade mam z moim prowadzącym dopiero w środę.
Myślicie ze to tak poważne aby jechać dziś na izbę przyjęć?
Mi ciężko powiedzieć czy macica się stawia czy nie, ale tak jak Blador pisala kiedy leżę na wznak to brzuch potrafi zakłuć do tego stopnia, że muszę zmieniać szybko pozycję. -
Akczi wrote:Ostatnio znalazłam takie porównanie składów mlek, według tego bebiko nie zawiera oleju palmowego🙂
https://rozszerzaniediety.pl/mleko-modyfikowane-sklad-ranking/ -
Zazuzi wrote:Zenka z tymi wrażliwymi piersiami mam podobnie. Przed ciążą i na jej początku nie lubiłam jak je mąż dotykał. A on bardzo lubi, więc lekko nie bylo☺️ teraz mam odwrotnie. Sama się domagam by je piescil😆
Jeśli chodzi o kp to myślałaś o nakładkach silikonowych na sutki? One mi zycie ratowały. Teraz też już się zaopatrzyłam.
https://allegro.pl/oferta/lovi-silikonowe-oslonki-piersi-skin-touch-2-szt-m-13592053014
Teraz też mam w koszyku, to może wytrzymam żeby z miesiąc dawać pierś -
kleopatr4 wrote:A to sojowe to po 6 miesiącu pewnie? Nie początkowe?
My podawaliśmy po skończonym roku, wcześniej karmiłam więc nawet nie wiem do końca od kiedy można stosować.
Co do nakładek też na początku korzystałm bo córka po butelce nie umiała złapać piersi, ale po jakiś 2 miesiącach się udało zdjąć. Ogólnie u mnie uratowały karmienie piersią. Sutki i tak popękały po odciąganiu laktatorem i dopiero po paru dniach się "zahartowały".
Kupujecie jakieś femaltikery itd? -
Ja femaltiker kupię. Położna mówiła, aby brać nawet na początku, po porodzie aby rozkręcić laktację. Nie wiem na ile w tym prawdy aby to brać 🤷🏼♀️.
Dziewczyny z insulina, też tak panicznie bałyście się użyć tego pena 🥺? Za godzinę mam się ukłuć, a już jestem cała zestresowana. Całe życie bałam się jak ktoś mi glukometrem badał cukier, nie byłam w stanie sama się ukłuć. W ciąży to się zmieniło i mimo że się trochę boje to jestem w stanie się ukłuć, ale ten pen ma większą igłę 😭. -
Nowanna wrote:Ja femaltiker kupię. Położna mówiła, aby brać nawet na początku, po porodzie aby rozkręcić laktację. Nie wiem na ile w tym prawdy aby to brać 🤷🏼♀️.
Dziewczyny z insulina, też tak panicznie bałyście się użyć tego pena 🥺? Za godzinę mam się ukłuć, a już jestem cała zestresowana. Całe życie bałam się jak ktoś mi glukometrem badał cukier, nie byłam w stanie sama się ukłuć. W ciąży to się zmieniło i mimo że się trochę boje to jestem w stanie się ukłuć, ale ten pen ma większą igłę 😭.
To normalne 🙂 spokojnie 🙂 będzie dobrze. Powolutku czynność po czynności.
Zaladuj ampułkę, porządnie wymieszaj, tylko takim bardziej posuwistym ruchem, możesz powoli robić 8 ręką, załóż igłę, ściągnij spodnie, wystrzel że 2 jednostki na gazik, złap fałd skóry (u mnie najłatwiej tak prawie na biodrach) i pyk 🙂 potem nie ruszaj ręką przez jakieś 10-15 sekund i powoli wyciągnij igłę jednocześnie puszczając fałd. Jaka masz długość igły?Nowanna lubi tę wiadomość
ct2/minimalna niedoczynność tarczycy
12.2022- 18tc 💔/05.2023 11 tc 💔
08.2023 TAC/11.2023 wznowienie starań
05.01.24- ⏸️cień cienia
07.01.24 beta 66 /09.01.24 beta 161
24.01.24 3,5 mm/ 110FHR❤️
01.02.24 1,3 cm /158 FHR❤️
21.02.24 3,61 cm /170 FHR❤️
01.03.24 Sanco- niskie ryzyka/🩷
06.03.24 badania prenatalne- 5,69 cm/FHR 156 ❤️
14.04.24 250 g
25.04.24 300 g: )
15.05.24 połówkowe, wszystko ok 443 g
05.06.24 830 g
5.07.24 III prenatalne 1456 g/ 45 percentyl ❤️ -
Nowanna wrote:Hej, ja dzisiaj od rana u diabetologa. Dostałam insulinę na noc 😞. Cukru na czczo cały tydzień powyżej 90.
Do tego odebrałam wynik posiewu moczu i wyszło że od 2 tygodni mam bakterie tlenowe - Cutrobacter koseri. Któraś może miała z tym do czynienia?
Oczywiście już się naczytałam, że trzeba leczyć antybiotykiem bo bakteria groźna dla dziecka 😞. Trochę się przeraziłam, że tyle czasu z tym chodzę i się martwie. Teleporade mam z moim prowadzącym dopiero w środę.
Myślicie ze to tak poważne aby jechać dziś na izbę przyjęć?
Mi ciężko powiedzieć czy macica się stawia czy nie, ale tak jak Blador pisala kiedy leżę na wznak to brzuch potrafi zakłuć do tego stopnia, że muszę zmieniać szybko pozycję.
A ja już 3 tydzień cukry na czczo powyżej 90 i nadal beż insuliny😱 mam nadzieje, ze nie zaszkodzi to małemu.. -
lady_in_black wrote:To normalne 🙂 spokojnie 🙂 będzie dobrze. Powolutku czynność po czynności.
Zaladuj ampułkę, porządnie wymieszaj, tylko takim bardziej posuwistym ruchem, możesz powoli robić 8 ręką, załóż igłę, ściągnij spodnie, wystrzel że 2 jednostki na gazik, złap fałd skóry (u mnie najłatwiej tak prawie na biodrach) i pyk 🙂 potem nie ruszaj ręką przez jakieś 10-15 sekund i powoli wyciągnij igłę jednocześnie puszczając fałd. Jaka masz długość igły?
Dziękuję za wsparcie 🥺. Igła 5mm. Mam zacząć od 2 jednostek. -
Zazuzi wrote:A ja już 3 tydzień cukry na czczo powyżej 90 i nadal beż insuliny😱 mam nadzieje, ze nie zaszkodzi to małemu..
Jeszcze ta bakteria w moczu o której w necie nie ma prawie informacji 😞.Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 czerwca, 21:24
-
Nowanna wrote:Dziękuję za wsparcie 🥺. Igła 5mm. Mam zacząć od 2 jednostek.
Jeśli jesteś szczupła to przy takiej igłę wkluj się pod kątem 45 st 🙂 jeśli wklujesz się w naczynko krwionośne, nie przejmuj się- zdarza się. Isulinowki są tak cienkie, że 9 na 10 zastrzyków nie boli 🙂
05.01.24- ⏸️cień cienia
14.04.24 250 g
15.05.24 połówkowe, wszystko ok 443 g
05.06.24 830 g
5.07.24 III prenatalne 1456 g/ 45 percentyl ❤️ -
Zazuzi wrote:A ja już 3 tydzień cukry na czczo powyżej 90 i nadal beż insuliny😱 mam nadzieje, ze nie zaszkodzi to małemu..
Ale faktycznie dość mocno liberalne podejście diabeto.
05.01.24- ⏸️cień cienia
14.04.24 250 g