Wrześniowe Mamy 2025 🧡🌼🧡
-
WIADOMOŚĆ
-
truskawki981 wrote:Dziewczyny, widzę że Wy dużo piszecie o skierowaniach wystawianych przez lekarzy na NFZ. A orientujecie się czy skierowanie na test Pappa może wystawić "prywatny" ginekolog i będzie można skorzystać z tej opcji darmowego badania na NFZ?
Mi dał skierowanie lekarz prywatny ale warto zadzwonić i zapytać i w razie wu umówić się na NFZ do kogośtruskawki981, Deyansu lubią tę wiadomość
-
Marcysia1990 wrote:O tym nie pomyślałam że potem będę musiała się przyznać 😅 na początku podgadywalam że będę prowadzić ciążę prywatnie ale ten co przyjmuje na NFZ też pracuje w szpitalu i on jest dość polecany , ale młody i w trakcie specjalizacji i ja już wyłapałam kilka "braków" wiedzowych więc to będzie taka dodatkowa opcja dla mnie ale on pewnie chciałby być pierwsza 😛 nie chciałabym podważać jego kompetencji po prostu, tzn żeby on o tym wiedział. Ale np miałam w pierwszej ciąży cukrzycę i wiem że profilaktyka jest taka że robi się krzywa a on że nie zakładamy powtórki i dopiero po 24 tc
Spróbuję się zaraz dodzwonić i wcisnąć na poniedziałek:)
Z jednej strony to miał w sumie rację bo nie w każdej ciąży możesz mieć cukrzycę przecież. Badałaś pewnie cukry i może wyniki były ok? Krzywa to duże obciążenie dla organizmu i nie powinno się tego robić często.Deyansu lubi tę wiadomość
2 cs.
11 dpo beta 21.91
13 dpo beta 83.55 przyrost 283%
19 cs.
1 cykl z letrozolem
2022r. - Córeczka ❤️ -
Hejo,
Jestem po wizycie, 2,3 cm ziomeczka 9+3 według usg
Za 1,5tygodnia robimy NIFTY
Co do lekarzy, ja nie owijam w bawełnę - jednemu i drugiemu powiedziałam prawdę, no przecież się nie obrażą 😁 szukałam takiego co by prywatnie przyjmował, ale miałby też gdzieś kontrakt z NFZ, no ale nie znalazłam więc mam dwóch 🤞🏻abrakadabra, Suzie, Majka92, truskawki981, Izi, Deyansu, sofiz, promykk, Azalea 🌸, Jusia 82, Szosz, hakorośl lubią tę wiadomość
👩🏻93 Stwardnienie rozsiane od 2017,wszystko stabilnie
👨🏻87
6cs
21.12 (12dpo,30dc) ⏸️ beta: 20,1
02.01 beta 10 692mlU/ml
Update: 28.01 - 2,3cm ziomeczka -
Dziewczyny czekam do ginekologa, podtarlam się i zobaczyłam ciut krwi w śluzie 😭
-
nowaa91. wrote:Hej, ja też mam Luxmed i chciałam się dowiedzieć jak to działa jeśli będę chciała prowadzić ciążę poza lux medem ale używać skierowań które mam w pakiecie? Czy któraś z was robi podobnie? Staram się wymyślić jak to ugryźć żeby nie płacić prywatnie chociaż za te badania 😅
Wbij na czat z położna i poproś o wystawienie e karty ciąży na jej podstawie system sam będzie Ci wystawiał skierowania na badania jakie powinnaś w danym okresie zrobić.
Ode mnie chciała usg do 10 tygodnia niby więc robiłam jeszcze je i po nim mi założyła e kartę i od razu skierowania się posypały.
Ja znalazłam na luxie kogoś u kogo chce prowadzić ale prenatalne będę robić usg u ginekolog z 1 ciąży dla spokoju opinii osoby, którą znam z tym, ze mam w pakiecie swobodę leczenia więc wyjdzie mi kilkadziesiąt złotych pewnie za te badania. Z tego dużo korzystam i warto sobie sprawdzić czy się ma to i czy ma się standardy dostępności bo ja mam dosyć krótkie i zwykle nie mają w ciągu np 3 dni dla mnie terminu i dają mi zgodę na zwrot kosztów leczenia. -
Majka92 wrote:A słuchajcie jak idziecie na NFZ to mówicie ze chcecie tylko skierowania? Czy się nie przyznajecie że chodzicie prywatnie? Za tydzień mam pierwsza wizytę na NFZ i się zastanawiam jak to rozegrać 😅
Myślę, że to jest dość częsta praktyka i lekarz NFZ nie będzie zszokowany, jeśli powiesz, że przychodzisz tylko po skierowania. U mnie obaj lekarze wiedzą o sobie. Ten z NFZ nie ma z tym problemu, ten prywatny - nie wiem Za chwilę będzie pewnie miał, jak mu powiem, że chcę prenatalne robić na NFZ, a nie bulić 6 stów :>👩🏻 38
PCOS, IO, MTHFR - homozygota, PAI 1 & V R2- heterozygota; AMH 2,31 (11.2023) -> 1,23 (11.2024)
posiewy, MUCHA - ok
💊Letrox, Formetic i tona supli
Lewy jajowód niedrożny, endomenda 1 st, stan zapalny endometrium -> antybiotyki 12.2024
👱🏻32
morfo 3%, wysokie pH i lepkość ; ciężka oligospermia, bakterie & grzyby OK, glukoza na czczo❌ -> krzywa glu/ins OK; stres oksydacyjny ❌; MAR HBA i chromatyna OK
💊 Clo i worek supli
Rodzinka 👩🏻👱🏻 & 🐱 - 🤵👰 10.2022
Starania na luzie - 2023
06.2024 - cb (po niedrożnej stronie)
07.2024 - I stymulacja Clo + Ovitrelle nieudana+ złe samopoczucie
8-12. 2024 -> pogłębiona diagnostyka obojga
02.01.2025 ⏸️😳 beta 29,8, prog 32,4
04.01.2025 beta 86,4 prog 32,9 -> 07.01 beta 485,6, ,prog 37,90 -> 09.01 beta 976,3 prog 34,00 -> 13.01. beta 3307,5 prog 37,10 -> 16.01. beta 7108,4 prog 39,00
17.01 CRL 0,28 cm i pikselowe ❤️ -
Marcysia1990 wrote:Dziewczyny czekam do ginekologa, podtarlam się i zobaczyłam ciut krwi w śluzie 😭
Deyansu lubi tę wiadomość
⏸️ 08.01.2025
💉 11.01.2025 Beta-HCG 2608
💉 13.01.2025 Beta-HCG 5010
🩺 20.01.2025 jest ♥️!
🩺 12.02.2025 -
Nie każdy lekarz wystawia na prywatnej wizycie na NFZ badania bo to musi być lekarz lub placówka, ktora ma podpisany kontrakt z nfz więc o ile przyjmuje gdzieś gdzie są też wizyty na NFZ to nie powinno być problemu to jeżeli to typowo tylko prywatna placówka bez kontraktu to już bywa problematycznie. Tam są jakieś zasady ale właśnie nie każdy ma możliwość z powodu tych kontraktów.
sofiz, Jusia 82 lubią tę wiadomość
-
madziankaa wrote:Cześć dziewczyny 😊 czy któraś z was może brała/bierze metforminę? Czy lekarz zalecił zaprzestanie brania od razu czy odstawienie powoli?
Hej, tak brałam i nadal biorę metforminę. Mam ją odstawić po 13+6. Bez schodzenia z dawki - od razu
Myślę, że chodzi o zmieniający się w II trymestrze metabolizm glukozy; chodzi (chyba o to), żeby sztucznie nie zaniżać poziomu cukru we krwi, żeby mieć czym odżywić dzieckomadziankaa, Domiś91 lubią tę wiadomość
👩🏻 38
PCOS, IO, MTHFR - homozygota, PAI 1 & V R2- heterozygota; AMH 2,31 (11.2023) -> 1,23 (11.2024)
posiewy, MUCHA - ok
Lewy jajowód niedrożny, endomenda 1 st, stan zapalny endometrium -> antybiotyki 12.2024
👱🏻32
morfo 3%, wysokie pH i lepkość ; ciężka oligospermia, bakterie & grzyby OK, glukoza na czczo❌ -> krzywa glu/ins OK; stres oksydacyjny ❌; MAR HBA i chromatyna OK
💊 Clo i worek supli
Starania na luzie - 2023
04.01.2025 beta 86,4 prog 32,9 -> 07.01 beta 485,6, ,prog 37,90 -> 09.01 beta 976,3 prog 34,00 -> 13.01. beta 3307,5 prog 37,10 -> 16.01. beta 7108,4 prog 39,00
truskawki981 wrote:Dziewczyny, widzę że Wy dużo piszecie o skierowaniach wystawianych przez lekarzy na NFZ. A orientujecie się czy skierowanie na test Pappa może wystawić "prywatny" ginekolog i będzie można skorzystać z tej opcji darmowego badania na NFZ?
Mi pani z rejestracji powiedziała, że to skierowanie może wystawić dowolny ginekolog, nawet prywatny i wciąż badanie będzie bezpłatnie wykonane na NFZ Nie wiem, czy tak jest wszędzie👩🏻 38
posiewy, MUCHA - ok
👱🏻32
💊 Clo i worek supli
Starania na luzie - 2023
Marcysia1990 wrote:Dziewczyny czekam do ginekologa, podtarlam się i zobaczyłam ciut krwi w śluzie 😭
Jeżeli to niewielka ilość I w śluzie a nie krwistoczerwone plamienie to wdech i wydech mogło nawet naczynko pęknąć bo wszystko jest rozpulchnione i tkliwe.
Plamienie a krwawienie to też co innego.
Mam nadzieję, że zaraz ginekolog Cię uspokoi ♥️Deyansu, Marcysia1990 lubią tę wiadomość
-
Deyansu wrote:Mi pani z rejestracji powiedziała, że to skierowanie może wystawić dowolny ginekolog, nawet prywatny i wciąż badanie będzie bezpłatnie wykonane na NFZ Nie wiem, czy tak jest wszędzie
No właśnie też nad tym myślałam i w sumie skoro jest skierowanie to wiadomo, że bedzie to na nfz. A żeby zrobić normalnie odpłatnie to przecież skierowania nie potrzebujemy 🙂2 cs.
11 dpo beta 21.91
13 dpo beta 83.55 przyrost 283%
19 cs.
1 cykl z letrozolem
2022r. - Córeczka ❤️ -
Daj znać jak będziesz coś wiedzieć!Deyansu lubi tę wiadomość
👩29👨30
👶starania od 01/2024, od kwietnia do sierpnia cykle bezowulacyjne, starania „na poważnie” z pomocą medyczną od 08/2024
✅ustabilizowana niedoczynność tarczycy, pod kontrolą lekarza
❌ PCOS oraz długie i bezowulacyjne cykle - podwyższone androgeny, wysoki stosunek LH:FSH, stymulacja owulacji
❌ hiperinsulinizm
✅ podstawowe badania krwi i wyrównane niedobory
✅ jajowody drożne
✅ podstawowe badania nasienia
❌IO, jelito drażliwe, łysienie androgenowe u męża
🍀9cs, 5cs z Lamettą + Ovitrelle
⏸️05/01 🥰
05/01 beta 16dpo 952 mIU/ml, prog 24,40 ng/ml
07/01 beta 18dpo 1509 mIU/ml, prog 19,00 ng/ml
22/01 6+5, CRL 0,8cm i ♥️
📆 Kalendarz wizyt
04/02 - badania krwi
10/02 - ginekolog
18/02 - endokrynolog
03/03 - prenatalne 🧬
-
Deyansu wrote:Hej, tak brałam i nadal biorę metforminę. Mam ją odstawić po 13+6. Bez schodzenia z dawki - od razu
Myślę, że chodzi o zmieniający się w II trymestrze metabolizm glukozy; chodzi (chyba o to), żeby sztucznie nie zaniżać poziomu cukru we krwi, żeby mieć czym odżywić dzieckoDeyansu lubi tę wiadomość
-
Izi wrote:Wbij na czat z położna i poproś o wystawienie e karty ciąży na jej podstawie system sam będzie Ci wystawiał skierowania na badania jakie powinnaś w danym okresie zrobić.
Ode mnie chciała usg do 10 tygodnia niby więc robiłam jeszcze je i po nim mi założyła e kartę i od razu skierowania się posypały.
Ja znalazłam na luxie kogoś u kogo chce prowadzić ale prenatalne będę robić usg u ginekolog z 1 ciąży dla spokoju opinii osoby, którą znam z tym, ze mam w pakiecie swobodę leczenia więc wyjdzie mi kilkadziesiąt złotych pewnie za te badania. Z tego dużo korzystam i warto sobie sprawdzić czy się ma to i czy ma się standardy dostępności bo ja mam dosyć krótkie i zwykle nie mają w ciągu np 3 dni dla mnie terminu i dają mi zgodę na zwrot kosztów leczenia. -
Domiś91 wrote:A w którym tygodniu napisałaś na czacie? Miałam jedna wizytę na luxmed ale w 5 tygodniu i wtedy był tylko pęcherzyk. Założy mi już taką e-karte?
Ja dopiero teraz znaczy pisałam na początku jak plamiłam czyli koło 4 tygodnia pewnie ale wtedy nic nie założyli mi tylko wizyta u gin ale nie prosiłam też o nic więcej. A teraz jak napisałam, że chciałabym iść na usg po chorobie szybciej niż mam wizytę i zrobić badania już to mi właśnie po wizycie założyła. Najlepiej napisz i zapytaj czy jest taka opcja tam na tym czasie to idzie w miarę szybko najwyżej powie co zrobić żeby założyć tą e-kartę.
Sprawdziłam jeszcze bo tam się pokazuje sugerowana data kiedy wykonać badanie i mam na 4 tygodnie temu więc koło 5 tygodnia to powinni założyćWiadomość wyedytowana przez autora: 29 stycznia, 11:53
Domiś91 lubi tę wiadomość
-
Cześć! Miło mi znowu gościć na tym forum 😊 nieśmiało się wbijam w grupę. Ostatnie dni są dla mnie ciężkie z uwagi na okropny ból pleców, brzucha i piersi 🤦 mam wrażenie że fabryka mleka się otwiera od nowa i to jest strasznie uciążliwe... U mnie wg Preglife 7+4, a według mojego kalendarzyka 7+3 pęcherzyk potwierdzony w sobotę, w piatek USG do 10 tyg ciąży bo przy pierwszej wizycie nie było nawet mierzenia. Zażywam Femibion plus dodatkowo kwas foliowy. Pozdrawiam wszystkich serdecznie i trzymam kciuki za szczęśliwe i bezbolesne zakończenia 😊
Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 stycznia, 12:14
Suzie, Chameleon_13, promykk, Engel, Majka92, kasialinkaa, Domiś91, Izi, Deyansu, Jusia 82, Szosz lubią tę wiadomość
-
Hej dziewczyny
Witam się, chociaż jeszcze nieśmiało.
Mam już 4-letniego synka i jestem po świeżej stracie w październiku 2024r. - poronienie zatrzymane (8+4, zarodek zatrzymał się na 6+3).
11 stycznia (dzień po terminie miesiączki) ujrzałam na teście cień cienia drugiej kreski (2 cykl po poronieniu). Testy zrobiłam trzy co dwa dni, żeby sprawdzić czy beta rośnie. Ale tydzień później (19 stycznia) poszłam na IP ze względu na silny ból jajników w nocy, bo tak bolało że aż spać nie mogłam. Tam okazało się, że jest w porządku, mała torbiel na lewym jajniku i dwa pęcherzyki ciążowe 3,5 mm oraz 3 mm. Beta w tym dniu wyniosła 1736, a 23 stycznia już 7632 Lekarz stwierdził, że ciąża jest młodsza niż wynikało by z miesiączki, którą miałam 11 grudnia, ale ja o tym wiem, bo gdyby owulacja wypadła wg kalendarza, to w ogóle by tej ciąży nie było
Jutro mam wizytę u lekarza. Z OM wychodzi, że będzie to 7+1, ale pewnie jestem 4-5 dni do tyłu i bardzo się boję, że jeszcze nic nie będzie widać.. i kolejne 2 tygodnie stresu będą
Termin z OM mam na 17 wrześniaDomiś91, Majka92, Engel, Deyansu, Jusia 82, Szosz lubią tę wiadomość