Wrześniowe Mamy 2025 🧡🌼🧡
-
WIADOMOŚĆ
-
Gratuluję udanych wizyt. Dużo dziewczynek przybyło 🤭
Domiś91, Engel, bellA lubią tę wiadomość
👩29👨30
👶starania od 01/2024, od kwietnia do sierpnia cykle bezowulacyjne, starania „na poważnie” z pomocą medyczną od 08/2024
✅ustabilizowana niedoczynność tarczycy, pod kontrolą lekarza
❌ PCOS oraz długie i bezowulacyjne cykle -stymulacja owulacji
❌ hiperinsulinizm
✅ podstawowe badania krwi i wyrównane niedobory
✅ jajowody drożne
✅ podstawowe badania nasienia
❌IO, jelito drażliwe, łysienie androgenowe u męża
🍀9cs, 5cs z Lamettą + Ovitrelle
⏸️05/01 🥰
05/01 beta 16dpo 952 mIU/ml, prog 24,40 ng/ml
07/01 beta 18dpo 1509 mIU/ml, prog 19,00 ng/ml
22/01 6+5, CRL 0,8cm i ♥️
10/02 9+4, CRL 2,76cm 😍
03/03 12+4, CRL 6,17cm, niskie ryzyka 🥹
📆 Kalendarz wizyt
10/03 - ginekolog
12/03 - USG tarczycy
13/03 - endokrynolog
-
Wszystkiego najlepszego w dniu kobiet 🌸☀️🍰 miłego dnia, dziewczyny 🌷
Engel, Abby10, purplerain, Azalea 🌸, Nova37, Agusia246, Deyansu, Filcek, bellA, Bella93 lubią tę wiadomość
2020 🧒💙
⏸️ 09.01
🩺 20.01 pęcherzyk ciążowy i zalążek zarodka🤞
🩺 06.02 CRL 1.7 cm, mamy 🩷
🩺 27.02 4,4cm człowieka ❤️
🩺04.03 I USG prenatalne 5,7 cm człowieka, anatomicznie ok ✅
Test Pappa ❔
🩺 31.03
🩺 06.05 II USG prenatalne -
Paczula wrote:O, jak super, że piszecie o ruchach, bo mi od pewnego czasu też się wydaje, że je czuję ale uznałam, że pewnie to moje urojenia 🤣 Ale dokładnie czuję takie smyranie od wewnątrz i za każdym razem jakby w jednym miejscu.
Mała wczoraj na badaniach miała 8,4 cm. Termin z om mam na 11 września ale na prenatalnych wyszedł termin 3.09.
Azalea, możesz mnie dopisać proszę na pierwszą stronę 🩷 tylko nie wiem który termin… Mąż codziennie gada do brzucha żeby poczekała do 11 września, bo to rocznica ataku na WTC. Faceci nie dorastają 😅 Dobrze, że w domu będzie więcej czynnika żeńskiego 😅
Czy któraś z was też ma problem z bezsennością? Wiem, że w trzecim trymestrze podobno jest ciężko ale mi się zaczęło od jakichś 2-3 tygodni i czuję się naprawdę podle. Mdłości w 80% minęły ale ten brak snu jest chyba gorszy 😔
Zabawny mąż. Prawie 3000 osób śmiertelnych, ale tak fajnie mieć dziecko urodzone w rocznicę. Boki zrywać 😕
Wybaczcie ale jestem strasznie przeczulona na coś takiego. Każda taka katastrofa jest prywatnym dramatem rodziny takich ofiar i chociażby z tego powodu należy im się szacunek. Jestem bardzo ciekawa czy żonie, córce, matce osoby zmarłej w wyniku takiej katastrofy ktoś byłby w stanie powiedzieć, że "moje dziecko urodziło się w rocznicę, więc jest hehe bombowe". Słabo 😞sofiz lubi tę wiadomość
-
Karinaaa& wrote:Dziewczyny, pocieszcie
Prenatalne USG ok, ale ciśnienie miałam niskie, więc już lekarz zasugerował branie Acardu. Teraz dostałam wyniki pappa, a tam wewnątrzmaciczne zahamowanie płodu przed 34 tygodniem 1:68 i wysokie ryzyko preeklampsji 1:180.
Czy to może skończyć się szczęśliwie?
Ja z kolei zawsze mam na wizytach dużo za duże ciśnienie (od wielu lat), a w pomiarach domowych dobre i przy wyliczeniu ryzyka preeklampsji w ogóle nie wzięli pod uwagę mojego ciśnienia, nie wpisali go. No i wyszło ryzyko 1:1250, a jak ja sobie wpisuje w kalkulator to moje ciśnienie z prenatalnych to wychodzi 1:40. Acardu brać nie kazali, ale trochę mnie to jednak martwi. Cała reszta i przepływy dobre. -
cortexq wrote:Ja z kolei zawsze mam na wizytach dużo za duże ciśnienie (od wielu lat), a w pomiarach domowych dobre i przy wyliczeniu ryzyka preeklampsji w ogóle nie wzięli pod uwagę mojego ciśnienia, nie wpisali go. No i wyszło ryzyko 1:1250, a jak ja sobie wpisuje w kalkulator to moje ciśnienie z prenatalnych to wychodzi 1:40. Acardu brać nie kazali, ale trochę mnie to jednak martwi. Cała reszta i przepływy dobre.
A jakie masz przepływy jeśli mogę zapytać? -
Odebrałam dziś PAPPA. Na szczęście wszystkie ryzyka nisko. Mogę nawet odstawić acard, który brałam od transferu zarodka.
iiyama, AndunieAnzu, sarenka95, Azalea 🌸, purplerain, Izi, abrakadabra, sofiz, Engel, Szosz, Abby10, Filcek, Agusia246, bellA, PaulinaLexi, Bella93 lubią tę wiadomość
👩🏼 91’ (33)
Amh-1.6 (07.2024); hormony (dostinex - hiperprolaktynemia) ✅ tarczyca, insulina ✅ hipoglikemia reaktywna ❌ ; MUCHa ✅ Wit. D, B12, homocysteina, ferrytyna ✅ Kariotypy cytokiny❓ immunofenotyp ✅ komórki NK ✅ przewlekłe EBV ❌ trombofilia❌ ; CD138 ✅ Bx i 4/5 KIRów ✅
🧔🏻♂️ 89’ (35 lat)
usunięte żylaki powrózka nasiennego ✅ - brak poprawy; ciężki czynnik męski
1 IVF - Oviklinika Waw
08.2024 3 🥚 -> 2 ❄️
27.11.2024 transfer, blastka 4.2.2 ❌ EG + AH + Neoparin + smoflipid
27.12.2024 transfer, blastka 3.2.2 EG + AH + Neoparin + Hydroxychlorquine
6dpt-36; 8dpt-91; 12 dpt-361; 14 dpt-905; 20 dpt GS 1,11 YS 0,22 22 dpt-13901; 27 dpt-33512; 28 dpt-CRL 5mm i ❤️ 8tc+3-CRL 1,9cm; 9tc+3 CRL 2,7 cm; 12tc+3 prenatalne ok CRL 5,8 cm 🩵
-
Truskawki, myślę że to raczej chęć skojarzenia daty narodzin ze znaną datą (łatwo zapamiętać), a nie kwestia szacunku do ofiar tej katastrofy...
Wszystkim życzę w dniu dzisiejszego święta żebyśmy były dla siebie samych łaskawe i dobre 🩷 wszystkiego dobrego dla Waszych córek, tych w brzuszkach również 🩷AndunieAnzu, sarenka95, purplerain, Domiś91, Agusia246, Paczula, promykk, Engel, Szosz, Deyansu, Filcek, bellA, Bella93 lubią tę wiadomość
-
Wszystkiego dobrego dla Was ❤️
My korzystamy w tym tygodniu z pogody, dobrze, że mam blisko do mieszkania z placu zabaw bo pęcherz w ciąży to dla mnie porażka 😂🤡purplerain, AndunieAnzu, Agusia246, Abby10, Filcek, Bella93 lubią tę wiadomość
-
abrakadabra wrote:A co do tych ruchów to gdzie je czujecie? Na jakiej wysokości? 😋
W dole brzucha, dosyć nisko, myślałam, że jelita bo w 1 ciąży na pewno dużo później czułam ale miałam też wtedy łożysko z przodu teraz nie wiem nawet xd i zdecydowanie inaczej je czułam bardziej jak takie bulgotanie, motylki, a teraz rozpieranie się i naciskanie.
Myślałam, że to jelita ale ostatnio się bejbik wypinał i wzięłam detektor I był tam i faktycznie mi uciekał i się wiercił ❤️ -
bellA wrote:Jestem już po wizycie.. stresu tyle że hej.. ale po co to było.. 🫣 jak wszystko jest dobrze..
Bejbiczek ma już 6,8 cm .. ma rączki , nóżki...ladny profil buźki.. I prawdopodobnie to dziewczynka.❤️😍
158 uderzeń Serduszka..
Pobrali krew na Pappe i czekamy tydzien na wyniki ale z tego co Pani Doktor mowi to wszystko jest dobrze i nie widzi niczego co by miało nas martwić w rozwoju maluszka.😍
Tylko wspomniała że nisko mam lozysko.. ale ono powinno się przesunąć wyżej.. 🫣 I mam na.przedniej scianie. Któraś tez tak ma ?🫣
Aaa i termin sie przesunął na 12 Wrzesnia😍 prosze o zmianę na pierwszej stronie wraz serduszkiem🩷
W 1 ciąży miałam na przedniej ścianie też, po prostu delikatniej i później czułam 1 ruchy ale potem młoda i tak dawała kopaniem do wiwatu mocno i myślałam, że mi coś połamie już. Bo przodujące, a na przedniej ścianie to coś innego 😉
https://mamaginekolog.pl/ciaza-i-porod/choroby-w-ciazy/lozysko-przodujace-a-lozysko-przedniej-scianie/ -
Ja jestem po wizycie, ale przyszłam za wcześnie pod kątem oceny markerów genetycznych 😞 Lekarz powiedział, że dzidziuś jest za mały (ma 44mm, a ocena jest od 45mm) i mam przyjść jeszcze raz za 5 dni. Wiek ciąży to 11+2 i teraz tak cały czas się zastanawiam, czy on nie powinien być już na tym etapie większych rozmiarów? Może to dlatego, że początkowo były bliźniaki… Jak duże były Wasze maluszki w tym wieku ciąży?👩🏼🧔🏻♂️🐈🐈🐈
🏃🏼♀️🏋🏼♀️🚴🏼♀️✈️🌍🏝️🌊🍕🍝☕️🍦
🫰⏸️ 16.01.2025
🧚💗 31.01.2025 -
Izi wrote:W dole brzucha, dosyć nisko, myślałam, że jelita bo w 1 ciąży na pewno dużo później czułam ale miałam też wtedy łożysko z przodu teraz nie wiem nawet xd i zdecydowanie inaczej je czułam bardziej jak takie bulgotanie, motylki, a teraz rozpieranie się i naciskanie.
Myślałam, że to jelita ale ostatnio się bejbik wypinał i wzięłam detektor I był tam i faktycznie mi uciekał i się wiercił ❤️
Wow to bardzo wcześnie, ja obstawiał bym na okolice 15 tyg. najwcześniej, nigdy bym nie pomyślała, że można czuć ruchy już w tym 12 tygodniu ale super 😁 Może i ja niedługo tego doświadcze bo w pierwszej ciąży poczułam w 17 tygodniu jakoś takie pierwsze, które wiedziałam że to faktycznie ruchy ale nie było to też codziennie 😋 -
purplerain wrote:Ja jestem po wizycie, ale przyszłam za wcześnie pod kątem oceny markerów genetycznych 😞 Lekarz powiedział, że dzidziuś jest za mały (ma 44mm, a ocena jest od 45mm) i mam przyjść jeszcze raz za 5 dni. Wiek ciąży to 11+2 i teraz tak cały czas się zastanawiam, czy on nie powinien być już na tym etapie większych rozmiarów? Może to dlatego, że początkowo były bliźniaki… Jak duże były Wasze maluszki w tym wieku ciąży?
To jest wiek ciąży z usg czy om? Myślę, że wielkość to kwestia indywidualna. Moja córka też zawsze była mniejsza na usg te kilka dni. A 11+2 to bardzo wcześnie na prenatalne, najlepiej byłoby tak ok 12 tyg iść.Izi lubi tę wiadomość
-
purplerain wrote:Ja jestem po wizycie, ale przyszłam za wcześnie pod kątem oceny markerów genetycznych 😞 Lekarz powiedział, że dzidziuś jest za mały (ma 44mm, a ocena jest od 45mm) i mam przyjść jeszcze raz za 5 dni. Wiek ciąży to 11+2 i teraz tak cały czas się zastanawiam, czy on nie powinien być już na tym etapie większych rozmiarów? Może to dlatego, że początkowo były bliźniaki… Jak duże były Wasze maluszki w tym wieku ciąży?
Byłam w luxmed 11tc+1 (chciałam sprawdzić przed wyjazdem na delegację) i dziedzic miał 4.3 cm. Też mi powiedzieli, że po prostu przyszłam za wcześnie i nie zrobią takiego typowo prenatalnego USG tylko zwykłe. Prenatalne z NFZ miałam w 12tc+3 i wszystko było ok. Dziecko 5.8 cm równo pośrodku siatki dla tego tygodnia (wiek z USG 12tc+1). Wszystko jest dobrzepo prostu wybrałaś się za wcześnie i za kilka dni zrobią Ci USG bez problemu
purplerain lubi tę wiadomość
👩🏼 91’ (33)
Amh-1.6 (07.2024); hormony (dostinex - hiperprolaktynemia) ✅ tarczyca, insulina ✅ hipoglikemia reaktywna ❌ ; MUCHa ✅ Wit. D, B12, homocysteina, ferrytyna ✅ Kariotypy cytokiny❓ immunofenotyp ✅ komórki NK ✅ przewlekłe EBV ❌ trombofilia❌ ; CD138 ✅ Bx i 4/5 KIRów ✅
🧔🏻♂️ 89’ (35 lat)
usunięte żylaki powrózka nasiennego ✅ - brak poprawy; ciężki czynnik męski
1 IVF - Oviklinika Waw
08.2024 3 🥚 -> 2 ❄️
27.11.2024 transfer, blastka 4.2.2 ❌ EG + AH + Neoparin + smoflipid
27.12.2024 transfer, blastka 3.2.2 EG + AH + Neoparin + Hydroxychlorquine
6dpt-36; 8dpt-91; 12 dpt-361; 14 dpt-905; 20 dpt GS 1,11 YS 0,22 22 dpt-13901; 27 dpt-33512; 28 dpt-CRL 5mm i ❤️ 8tc+3-CRL 1,9cm; 9tc+3 CRL 2,7 cm; 12tc+3 prenatalne ok CRL 5,8 cm 🩵
-
abrakadabra wrote:To jest wiek ciąży z usg czy om? Myślę, że wielkość to kwestia indywidualna. Moja córka też zawsze była mniejsza na usg te kilka dni. A 11+2 to bardzo wcześnie na prenatalne, najlepiej byłoby tak ok 12 tyg iść.👩🏼🧔🏻♂️🐈🐈🐈
🏃🏼♀️🏋🏼♀️🚴🏼♀️✈️🌍🏝️🌊🍕🍝☕️🍦
🫰⏸️ 16.01.2025
🧚💗 31.01.2025 -
Valie05 wrote:Byłam w luxmed 11tc+1 (chciałam sprawdzić przed wyjazdem na delegację) i dziedzic miał 4.3 cm. Też mi powiedzieli, że po prostu przyszłam za wcześnie i nie zrobią takiego typowo prenatalnego USG tylko zwykłe. Prenatalne z NFZ miałam w 12tc+3 i wszystko było ok. Dziecko 5.8 cm równo pośrodku siatki dla tego tygodnia (wiek z USG 12tc+1). Wszystko jest dobrze
po prostu wybrałaś się za wcześnie i za kilka dni zrobią Ci USG bez problemu
👩🏼🧔🏻♂️🐈🐈🐈
🏃🏼♀️🏋🏼♀️🚴🏼♀️✈️🌍🏝️🌊🍕🍝☕️🍦
🫰⏸️ 16.01.2025
🧚💗 31.01.2025 -
purplerain wrote:Z usg i z OM, bo się pokrywają. Właśnie tak mi też lekarz powiedział, że 12+, a ja myślałam, że można już, bo w opisie USG było 11-13+6 🤷♀️
Trzeba tylko chwilę poczekać na te prenatalne. 💖
purplerain lubi tę wiadomość
-
iiyama wrote:Truskawki, myślę że to raczej chęć skojarzenia daty narodzin ze znaną datą (łatwo zapamiętać), a nie kwestia szacunku do ofiar tej katastrofy...
Wszystkim życzę w dniu dzisiejszego święta żebyśmy były dla siebie samych łaskawe i dobre 🩷 wszystkiego dobrego dla Waszych córek, tych w brzuszkach również 🩷Szosz lubi tę wiadomość