Wrześniowe Mamy 2025 🧡🌼🧡
-
WIADOMOŚĆ
-
Dziewczyny, a wiecie może jak to jest ze zwolnieniami. Bo ja jestem na zwykłym zwolnieniu ciążowym teraz do 21 marca. Jestem na jednoosobowej działalności. Tylko teraz córka ma lekkiego wirusa ale doktor kazała nie chodzić jej w przyszłym tygodniu do przedszkola. I teraz, czy mój mąż, który pracuje normalnie na umowę o pracę może wziąć na nią opiekę? Czy jak ja jestem domu z racji zwolnienia to już nie bardzo?
-
purplerain wrote:Ja jestem po wizycie, ale przyszłam za wcześnie pod kątem oceny markerów genetycznych 😞 Lekarz powiedział, że dzidziuś jest za mały (ma 44mm, a ocena jest od 45mm) i mam przyjść jeszcze raz za 5 dni. Wiek ciąży to 11+2 i teraz tak cały czas się zastanawiam, czy on nie powinien być już na tym etapie większych rozmiarów? Może to dlatego, że początkowo były bliźniaki… Jak duże były Wasze maluszki w tym wieku ciąży?
wdech, wydech, niech dzieć rośnie, zaraz powtórka z wizyty i będzie okej
Deyansu lubi tę wiadomość
👩🏻 36 + 👦🏻 36 + 🧒🏻 4 + 🐶❤️ +…
Czekamy na ciąg dalszy
Termin: 30.08.2025 🩷
3.04 - 🩺
17.04 - 🩺 połówkowe -
Szosz wrote:Nie martw się, dla bejbika 5 dni to ogromna różnica i na pewno będzie miał właściwą wielkość. Ja akurat byłam ponad tydzień później (nawet z kawałkiem). Przecież bardzo niewiele mu brakuje. Nie jest to powód do niepokoju. Pewnie nawet jakbyś w poniedziałek przyszła, to by się już łapał
wdech, wydech, niech dzieć rośnie, zaraz powtórka z wizyty i będzie okej
👩🏼🧔🏻♂️🐈🐈🐈
🏃🏼♀️🏋🏼♀️🚴🏼♀️✈️🌍🏝️🌊🍕🍝☕️🍦
🫰⏸️ 16.01.2025
🧚💗 31.01.2025 -
purplerain wrote:Ja jestem po wizycie, ale przyszłam za wcześnie pod kątem oceny markerów genetycznych 😞 Lekarz powiedział, że dzidziuś jest za mały (ma 44mm, a ocena jest od 45mm) i mam przyjść jeszcze raz za 5 dni. Wiek ciąży to 11+2 i teraz tak cały czas się zastanawiam, czy on nie powinien być już na tym etapie większych rozmiarów? Może to dlatego, że początkowo były bliźniaki… Jak duże były Wasze maluszki w tym wieku ciąży?
purplerain lubi tę wiadomość
2021 córka ❤️
Brak problemu z zajściem i utrzymaniem, pod koniec ciąży wysokie ciśnienie - szpital, zakończenie ciąży w 37tc.
Starania o rodzeństwo od 2023
4 biochemiczne
1 poronienie w 10tc, zatrzymana w 9tc
Niski progesteron, podejrzenie pcos z obrazu usg.
Eutyrox 50
Metformina 1000xr, 500 zwykła
Fertistim
B12, Omega, d3, magnez, witc
14.01 - beta 15, prog 11
16.01 - beta 58, prog 13
20.01 - beta 452, prog 20
22.01 - beta 1164, prog 13
24.01 - beta 2743, prog 14
27.01 - beta 7764, prog 15
06.03 - jest serduszko!
05.03 - 4,3cm człowieczka ❤️
13.03 - prenatalne
Aktualnie: clexane, prolutex, progesteron besines, cyclogest, crinone.
-
Azalea 🌸 wrote:Niektóre z nas pisały właśnie wcześniej że coś już czuły, nie pamiętam które, więc po dziś uważam że to mogły być już ruchy 😅 ja też miałam takie wrażenie wcześniej, po dziś jestem pewna ☺️
O widzicie, a ja już myślałam, że mam jakieś czuciowe omamydzisiaj wg nowych wyliczeń też 13+3 i ostatnio miałam uczucie takiego smyrania jak właśnie z córką w ciąży, ale stwierdziłam, że chyba za wcześnie. Miałam tak dwa razy i to dwa razy jak już leżałam wieczorem w łóżku. Łożysko mam na przedniej ścianie więc nie wiem czy to ma znaczenie. W pierwszej ciąży było to coś koło 18 tygodnia. Jestem też szczupła, aczkolwiek teraz brzuch też wywalony jakby to miał być 6msc a nie początek 4 🙈
-
bellA wrote:Jestem już po wizycie.. stresu tyle że hej.. ale po co to było.. 🫣 jak wszystko jest dobrze..
Bejbiczek ma już 6,8 cm .. ma rączki , nóżki...ladny profil buźki.. I prawdopodobnie to dziewczynka.❤️😍
158 uderzeń Serduszka..
Pobrali krew na Pappe i czekamy tydzien na wyniki ale z tego co Pani Doktor mowi to wszystko jest dobrze i nie widzi niczego co by miało nas martwić w rozwoju maluszka.😍
Tylko wspomniała że nisko mam lozysko.. ale ono powinno się przesunąć wyżej.. 🫣 I mam na.przedniej scianie. Któraś tez tak ma ?🫣
Aaa i termin sie przesunął na 12 Wrzesnia😍 prosze o zmianę na pierwszej stronie wraz serduszkiem🩷
Ja tak mam. Nisko i na przedniej ścianie więc sprawdzała ile mi zostało zapasu do blizny po cc, bo u mnie to ta kwestia, żeby to sprawdzić dobrze w 3 trymestrze z racji kolejnego cięcia. Ogólnie też dowiedziałam się, że raczej nie powinno się z tego utworzyć łożysko przodujące i dokładnie to co Ty - że jeszcze jest czas i łożysko powinno się przesunąć do górypóki co zostaje kontrolowanie co i jak
bellA lubi tę wiadomość
-
AndunieAnzu wrote:Dziewczyny, a wiecie może jak to jest ze zwolnieniami. Bo ja jestem na zwykłym zwolnieniu ciążowym teraz do 21 marca. Jestem na jednoosobowej działalności. Tylko teraz córka ma lekkiego wirusa ale doktor kazała nie chodzić jej w przyszłym tygodniu do przedszkola. I teraz, czy mój mąż, który pracuje normalnie na umowę o pracę może wziąć na nią opiekę? Czy jak ja jestem domu z racji zwolnienia to już nie bardzo?
AndunieAnzu lubi tę wiadomość
-
Karinaaa& wrote:A jakie masz przepływy jeśli mogę zapytać?
https://zapodaj.net/plik-HiKSyrZrjXKarinaaa& lubi tę wiadomość
-
promykk wrote:Właśnie na grupie „matki kontra ZUS” to uważają, że jak możesz się zajmować dzieckiem to możesz też pracować i wręcz powinien drugi rodzic wziąć opiekę na dziecko jak chore. W teorii nie wiem czy ktoś tak robi, ale na pewno to nie będzie problem. 😉
Dzięki za pomoc 😊. Bo szczerze mówiąc to w Googlach nie mogę znaleźć informacji na ten temat, chatgpt głupieje. Dopytam się księgowej jeszcze w poniedziałek, ale boje się, że ona sama zglupieje w tej sytuacji. Zwłaszcza, że ja do tej pory nie brałam opieki nawet raz, a mąż jeden raz tylko a Mała ma 3.5 roku. A ja niestety z mdłościami, które średnio pozwalają zajmować się dzieckiem, więc większość dnia siedziała by z teściową pewnie. A z tym znów też słabo, bo teściowie mają gospodarstwo i już pierwsze, lekkie roboty się zaczynają. Jak będzie potrzeba to posiedzi z Małą, ale też nie chce jej psuć planów. -
Filcek wrote:Ja tak mam. Nisko i na przedniej ścianie więc sprawdzała ile mi zostało zapasu do blizny po cc, bo u mnie to ta kwestia, żeby to sprawdzić dobrze w 3 trymestrze z racji kolejnego cięcia. Ogólnie też dowiedziałam się, że raczej nie powinno się z tego utworzyć łożysko przodujące i dokładnie to co Ty - że jeszcze jest czas i łożysko powinno się przesunąć do góry
póki co zostaje kontrolowanie co i jak
Dzięki za odpowiedź.. troszke mnie to uspokoiło.. juz sie tak nie zamartwiam tym na zapas.. ☺️Filcek lubi tę wiadomość
-
AndunieAnzu wrote:Dziewczyny, a wiecie może jak to jest ze zwolnieniami. Bo ja jestem na zwykłym zwolnieniu ciążowym teraz do 21 marca. Jestem na jednoosobowej działalności. Tylko teraz córka ma lekkiego wirusa ale doktor kazała nie chodzić jej w przyszłym tygodniu do przedszkola. I teraz, czy mój mąż, który pracuje normalnie na umowę o pracę może wziąć na nią opiekę? Czy jak ja jestem domu z racji zwolnienia to już nie bardzo?
AndunieAnzu lubi tę wiadomość
-
Joa.szym wrote:W przypadku dziecka, które ukończyło 2 lata zasiłek opiekuńczy przysługuje jeśli nie ma innej osoby, która może sprawować opiekę nad dzieckiem. W wyjaśnieniach do wniosku o zasiłek opiekuńczy (Z-15a) jest zapis, że osobą, która może sprawować opiekę nad dzieckiem nie jest osoba chora. W związku z tym Twój mąż może korzystać z zasiłku na chore dziecko.
Dziękuję 😊 -