X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrześniowe Mamy 2025 🧡🌼🧡
Odpowiedz

Wrześniowe Mamy 2025 🧡🌼🧡

Oceń ten wątek:
  • AndunieAnzu Debiutantka

Wysłany: 8 marca, 16:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, a wiecie może jak to jest ze zwolnieniami. Bo ja jestem na zwykłym zwolnieniu ciążowym teraz do 21 marca. Jestem na jednoosobowej działalności. Tylko teraz córka ma lekkiego wirusa ale doktor kazała nie chodzić jej w przyszłym tygodniu do przedszkola. I teraz, czy mój mąż, który pracuje normalnie na umowę o pracę może wziąć na nią opiekę? Czy jak ja jestem domu z racji zwolnienia to już nie bardzo?

👰'94 Hashimoto - Euthyrox 150
    🤵'92 Wrodzona wada serca - niedziedziczna + nadciśnienie
    👰🤵08.09.2018

👶Iga - 03.09.2021 (40+1, 4cs)

12.01.2025 ⏸️ 4cs
    11.02 - 8+0, 1.63 CRL + ❤️
    04.03 - 10+6, 4.53 CRL, wszystko ok!
    10.03 - prenatalne+ Pappa

preg.png
  • Szosz Ekspertka

Wysłany: 8 marca, 16:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    purplerain wrote:
    Ja jestem po wizycie, ale przyszłam za wcześnie pod kątem oceny markerów genetycznych 😞 Lekarz powiedział, że dzidziuś jest za mały (ma 44mm, a ocena jest od 45mm) i mam przyjść jeszcze raz za 5 dni. Wiek ciąży to 11+2 i teraz tak cały czas się zastanawiam, czy on nie powinien być już na tym etapie większych rozmiarów? Może to dlatego, że początkowo były bliźniaki… Jak duże były Wasze maluszki w tym wieku ciąży?
    Nie martw się, dla bejbika 5 dni to ogromna różnica i na pewno będzie miał właściwą wielkość. Ja akurat byłam ponad tydzień później (nawet z kawałkiem). Przecież bardzo niewiele mu brakuje. Nie jest to powód do niepokoju. Pewnie nawet jakbyś w poniedziałek przyszła, to by się już łapał :) wdech, wydech, niech dzieć rośnie, zaraz powtórka z wizyty i będzie okej :)

Deyansu lubi tę wiadomość

👩🏻 36 + 👦🏻 36 + 🧒🏻 4 + 🐶❤️ +…

Czekamy na ciąg dalszy :)

Termin: 30.08.2025 🩷
    3.04 - 🩺
    17.04 - 🩺 połówkowe
  • purplerain Ekspertka

Wysłany: 8 marca, 16:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szosz wrote:
    Nie martw się, dla bejbika 5 dni to ogromna różnica i na pewno będzie miał właściwą wielkość. Ja akurat byłam ponad tydzień później (nawet z kawałkiem). Przecież bardzo niewiele mu brakuje. Nie jest to powód do niepokoju. Pewnie nawet jakbyś w poniedziałek przyszła, to by się już łapał :) wdech, wydech, niech dzieć rośnie, zaraz powtórka z wizyty i będzie okej :)
    Dziękuję ♥️♥️♥️

👩🏼🧔🏻‍♂️🐈🐈🐈

🏃🏼‍♀️🏋🏼‍♀️🚴🏼‍♀️✈️🌍🏝️🌊🍕🍝☕️🍦

🫰⏸️ 16.01.2025
    🧚💗 31.01.2025
  • Abby10 Ekspertka

Wysłany: 8 marca, 17:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    purplerain wrote:
    Ja jestem po wizycie, ale przyszłam za wcześnie pod kątem oceny markerów genetycznych 😞 Lekarz powiedział, że dzidziuś jest za mały (ma 44mm, a ocena jest od 45mm) i mam przyjść jeszcze raz za 5 dni. Wiek ciąży to 11+2 i teraz tak cały czas się zastanawiam, czy on nie powinien być już na tym etapie większych rozmiarów? Może to dlatego, że początkowo były bliźniaki… Jak duże były Wasze maluszki w tym wieku ciąży?
    Jest ok, u mnie na ostatniej wizycie było właśnie 11+2 i fasolka dokładnie miała 43mm

purplerain lubi tę wiadomość

2021 córka ❤️
    Brak problemu z zajściem i utrzymaniem, pod koniec ciąży wysokie ciśnienie - szpital, zakończenie ciąży w 37tc.

Starania o rodzeństwo od 2023
    4 biochemiczne
    1 poronienie w 10tc, zatrzymana w 9tc

Niski progesteron, podejrzenie pcos z obrazu usg.

Eutyrox 50
    Metformina 1000xr, 500 zwykła
    Fertistim
    B12, Omega, d3, magnez, witc

14.01 - beta 15, prog 11
    16.01 - beta 58, prog 13
    20.01 - beta 452, prog 20
    22.01 - beta 1164, prog 13
    24.01 - beta 2743, prog 14
    27.01 - beta 7764, prog 15

06.03 - jest serduszko!
    05.03 - 4,3cm człowieczka ❤️
    13.03 - prenatalne

Aktualnie: clexane, prolutex, progesteron besines, cyclogest, crinone.

preg.png
  • Filcek Autorytet

Wysłany: 8 marca, 18:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Azalea 🌸 wrote:
    Niektóre z nas pisały właśnie wcześniej że coś już czuły, nie pamiętam które, więc po dziś uważam że to mogły być już ruchy 😅 ja też miałam takie wrażenie wcześniej, po dziś jestem pewna ☺️

O widzicie, a ja już myślałam, że mam jakieś czuciowe omamy :D dzisiaj wg nowych wyliczeń też 13+3 i ostatnio miałam uczucie takiego smyrania jak właśnie z córką w ciąży, ale stwierdziłam, że chyba za wcześnie. Miałam tak dwa razy i to dwa razy jak już leżałam wieczorem w łóżku. Łożysko mam na przedniej ścianie więc nie wiem czy to ma znaczenie. W pierwszej ciąży było to coś koło 18 tygodnia. Jestem też szczupła, aczkolwiek teraz brzuch też wywalony jakby to miał być 6msc a nie początek 4 🙈

preg.png
  • Filcek Autorytet

Wysłany: 8 marca, 18:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bellA wrote:
    Jestem już po wizycie.. stresu tyle że hej.. ale po co to było.. 🫣 jak wszystko jest dobrze..

Bejbiczek ma już 6,8 cm .. ma rączki , nóżki...ladny profil buźki.. I prawdopodobnie to dziewczynka.❤️😍

158 uderzeń Serduszka..

Pobrali krew na Pappe i czekamy tydzien na wyniki ale z tego co Pani Doktor mowi to wszystko jest dobrze i nie widzi niczego co by miało nas martwić w rozwoju maluszka.😍

Tylko wspomniała że nisko mam lozysko.. ale ono powinno się przesunąć wyżej.. 🫣 I mam na.przedniej scianie. Któraś tez tak ma ?🫣

Aaa i termin sie przesunął na 12 Wrzesnia😍 prosze o zmianę na pierwszej stronie wraz serduszkiem🩷

Ja tak mam. Nisko i na przedniej ścianie więc sprawdzała ile mi zostało zapasu do blizny po cc, bo u mnie to ta kwestia, żeby to sprawdzić dobrze w 3 trymestrze z racji kolejnego cięcia. Ogólnie też dowiedziałam się, że raczej nie powinno się z tego utworzyć łożysko przodujące i dokładnie to co Ty - że jeszcze jest czas i łożysko powinno się przesunąć do góry :) póki co zostaje kontrolowanie co i jak :)

bellA lubi tę wiadomość

preg.png
  • promykk Autorytet

Wysłany: 8 marca, 18:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AndunieAnzu wrote:
    Dziewczyny, a wiecie może jak to jest ze zwolnieniami. Bo ja jestem na zwykłym zwolnieniu ciążowym teraz do 21 marca. Jestem na jednoosobowej działalności. Tylko teraz córka ma lekkiego wirusa ale doktor kazała nie chodzić jej w przyszłym tygodniu do przedszkola. I teraz, czy mój mąż, który pracuje normalnie na umowę o pracę może wziąć na nią opiekę? Czy jak ja jestem domu z racji zwolnienia to już nie bardzo?
    Właśnie na grupie „matki kontra ZUS” to uważają, że jak możesz się zajmować dzieckiem to możesz też pracować i wręcz powinien drugi rodzic wziąć opiekę na dziecko jak chore. W teorii nie wiem czy ktoś tak robi, ale na pewno to nie będzie problem. 😉

AndunieAnzu lubi tę wiadomość

10.2024 💔 9tc. p. zatrzymane, zabieg
    30.12.24 ⏸️ beta: 24,3 🤞
    08.01 beta: 1209 🌿
    09.01 pęcherzyk 3mm 🙏
    17.01 jest 💗 🥹
    14.02 3,2cm 🫛
    21.02 NIFTY pro niskie ryzyka 🩷👧
    03.03 6,7cm 🍋

cukrzyca ciążowa 🍬, letrox, acard
    preg.png
  • promykk Autorytet

Wysłany: 8 marca, 18:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karinaaa& wrote:
    A jakie masz przepływy jeśli mogę zapytać?
    Normy zależą od tc, tutaj wykres jest taki:
    https://zapodaj.net/plik-HiKSyrZrjX

Karinaaa& lubi tę wiadomość

10.2024 💔 9tc. p. zatrzymane, zabieg
    30.12.24 ⏸️ beta: 24,3 🤞
    08.01 beta: 1209 🌿
    09.01 pęcherzyk 3mm 🙏
    17.01 jest 💗 🥹
    14.02 3,2cm 🫛
    21.02 NIFTY pro niskie ryzyka 🩷👧
    03.03 6,7cm 🍋

cukrzyca ciążowa 🍬, letrox, acard
    preg.png

Wysłany: 8 marca, 18:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    promykk wrote:
    Właśnie na grupie „matki kontra ZUS” to uważają, że jak możesz się zajmować dzieckiem to możesz też pracować i wręcz powinien drugi rodzic wziąć opiekę na dziecko jak chore. W teorii nie wiem czy ktoś tak robi, ale na pewno to nie będzie problem. 😉

Dzięki za pomoc 😊. Bo szczerze mówiąc to w Googlach nie mogę znaleźć informacji na ten temat, chatgpt głupieje. Dopytam się księgowej jeszcze w poniedziałek, ale boje się, że ona sama zglupieje w tej sytuacji. Zwłaszcza, że ja do tej pory nie brałam opieki nawet raz, a mąż jeden raz tylko a Mała ma 3.5 roku. A ja niestety z mdłościami, które średnio pozwalają zajmować się dzieckiem, więc większość dnia siedziała by z teściową pewnie. A z tym znów też słabo, bo teściowie mają gospodarstwo i już pierwsze, lekkie roboty się zaczynają. Jak będzie potrzeba to posiedzi z Małą, ale też nie chce jej psuć planów.

👰🤵08.09.2018

12.01.2025 ⏸️ 4cs

preg.png
  • bellA Autorytet

Wysłany: 8 marca, 22:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Filcek wrote:
    Ja tak mam. Nisko i na przedniej ścianie więc sprawdzała ile mi zostało zapasu do blizny po cc, bo u mnie to ta kwestia, żeby to sprawdzić dobrze w 3 trymestrze z racji kolejnego cięcia. Ogólnie też dowiedziałam się, że raczej nie powinno się z tego utworzyć łożysko przodujące i dokładnie to co Ty - że jeszcze jest czas i łożysko powinno się przesunąć do góry :) póki co zostaje kontrolowanie co i jak :)

Dzięki za odpowiedź.. troszke mnie to uspokoiło.. juz sie tak nie zamartwiam tym na zapas.. ☺️

Filcek lubi tę wiadomość

34👱‍♀️ 36🧔‍♂️

06.01 ⏸️ 😍
    🩺17.01.25 - jest Pęcherzyk 🤞
    🩺07.02.25 - mamy 💓🥹 2cm Małego czlowieka.
    🩺14.02.25. - 3cm naszego Bejbiczątka🥰 rosnę !
    🩺07.03.25 - Prenatalne 13+0- , 6,8 cm Bejbiczka. prawdopodobnie dziewczynka.🩷
    🩺14.03.25 - ⏳️ wizyta !

preg.png
  • Joa.szym Debiutantka

Wysłany: Dzisiaj, 08:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AndunieAnzu wrote:
    W przypadku dziecka, które ukończyło 2 lata zasiłek opiekuńczy przysługuje jeśli nie ma innej osoby, która może sprawować opiekę nad dzieckiem. W wyjaśnieniach do wniosku o zasiłek opiekuńczy (Z-15a) jest zapis, że osobą, która może sprawować opiekę nad dzieckiem nie jest osoba chora. W związku z tym Twój mąż może korzystać z zasiłku na chore dziecko.
    :)

AndunieAnzu lubi tę wiadomość

Wysłany: Dzisiaj, 08:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joa.szym wrote:
    W przypadku dziecka, które ukończyło 2 lata zasiłek opiekuńczy przysługuje jeśli nie ma innej osoby, która może sprawować opiekę nad dzieckiem. W wyjaśnieniach do wniosku o zasiłek opiekuńczy (Z-15a) jest zapis, że osobą, która może sprawować opiekę nad dzieckiem nie jest osoba chora. W związku z tym Twój mąż może korzystać z zasiłku na chore dziecko.
    :)

Dziękuję 😊

👰🤵08.09.2018

12.01.2025 ⏸️ 4cs

preg.png
  • purplerain Ekspertka

Wysłany: Dzisiaj, 13:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak tam Wam mija ten piękny weekend? 🌞 Ja jednak się odważyłam i wybrałam się na rower, coś wspaniałego 🥰
    Za kogo w przyszłym tygodniu trzymamy kciuki? 👀

👩🏼🧔🏻‍♂️🐈🐈🐈

🏃🏼‍♀️🏋🏼‍♀️🚴🏼‍♀️✈️🌍🏝️🌊🍕🍝☕️🍦

🫰⏸️ 16.01.2025
    🧚💗 31.01.2025
‹‹ 276 277 278 279 280
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Choroby endometrium - jakie są najczęstsze?

Czym jest endometrium, a czym endometrioza? Jakie mogą być inne choroby endometrium i jak się objawiają? Jaka grubość endometrium jest optymalna podczas starań o dziecko? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Płodność i zdrowie w posiłkach - co jeść w okresie przesilenia zimowego?

Wiadomo nie od dziś, że to co jemy ma ogromny wpływ na nasze zdrowie i płodność. Co jednak zrobić, kiedy dostępność świeżych i sezonowych produktów jest ograniczona? Po jakie produkty sięgać zimą, aby dostarczać organizmowi kluczowych składników dla zdrowia i płodności? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsza wizyta w klinice leczenia niepłodności – jak się przygotować?

Nadszedł ten czas - przed Wami pierwsza wizyta w kierunku diagnostyki problemów z płodnością. Jak wygląda? Na co się przygotować? Czy przed wizytą warto wykonać wstępne badania? Jakie znaczenie mają obserwacje cyklu miesiączkowego podczas diagnostyki? Jak wygląda wywiad medyczny? 

CZYTAJ WIĘCEJ