X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrześniowe Mamy 2025 🧡🌼🧡
Odpowiedz

Wrześniowe Mamy 2025 🧡🌼🧡

Oceń ten wątek:
1 2 3 4 5
  • Filcek Autorytet

Wysłany: 31 marca, 11:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Suzie wrote:
    Dzień dobry.

Mój weekend niestety słabo, psychicznie gorzej, na dodatek zaparcia połączone z biegunką. Do tego różne zmartwienia prywatne. Ciężko 😒

Współczuję :( sama walczę z zaparciami więc doskonale rozumiem, jak to jest i jaki to brak komfortu bo albo nie możesz się wypróżnić albo biegasz co chwila 😒. U mnie też trochę stresu związanego z córką, dzisiaj w nocy dała do wiwatu więc znowu nie spałam od północy do 4 ... liczę, że dzisiejszy dzień będzie zwyczajnie lepszy i tego też Ci życzę <3 !

preg.png
  • Filcek Autorytet

Wysłany: 31 marca, 11:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    editt018 wrote:
    Dziewczyny może Wy jesteście bardziej zorientowane i powiecie mi jak to jest. Chodzę w ciąży do ginekolog prywatnie. Pod koniec listopada byłam na skierowane z wizyty prywatnej w publicznym szpitalu (zabieg histeroskopii). Badania prenatalne też ze skierowaniem z wizyty prywatnej na NFZ. Przyjmuje heparynę, lekarka wypisuje mi recepty i lek jest w 100% refundowany. Badania laboratoryjne robię na własną rękę. I teraz dostałam skierowanie w systemie ePacjent na usg doppler żył kończyn dolnych. Próbowałamsie zapisać na NFZ ale Pani w rejestracji powiedziała mi, że jeśli wizyta na której otrzymałam skierowanie była komercyjna to badanie też będzie płatne. I teraz szczerze mówiąc zgłupiałam. Co jest płatne a co na NFZ? I po co mi skierowanie skoro badanie i tak muszę wykonać prywatnie. Wiecie jak to jest?

Z tego co kojarzę jest tak, że jak lekarz przyjmujący prywatnie wystawi Ci skierowanie na NFZ (wystarczy mu 2 pieczątka z numerem) to nie powinnaś płacić. Gdyby było tak całkiem prywatnie to chyba nie widniałoby to w ogóle na portalu epacjenta. Zawsze możesz rejestrując się podać nr skierowania (to jest najważniejsze na NFZ) i zapytać się jak będzie z płatnością bądź sprawdzić pieczątkę na skierowaniu.

editt018 lubi tę wiadomość

preg.png
  • Filcek Autorytet

Wysłany: 31 marca, 11:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powodzenia na wizytach w tym tygodniu ! <3 Ja mam w środę i już nie mogę się doczekać :)

Deyansu, Domiś91 lubią tę wiadomość

preg.png
  • editt018 Znajoma

Wysłany: 31 marca, 11:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Filcek wrote:
    Z tego co kojarzę jest tak, że jak lekarz przyjmujący prywatnie wystawi Ci skierowanie na NFZ (wystarczy mu 2 pieczątka z numerem) to nie powinnaś płacić. Gdyby było tak całkiem prywatnie to chyba nie widniałoby to w ogóle na portalu epacjenta. Zawsze możesz rejestrując się podać nr skierowania (to jest najważniejsze na NFZ) i zapytać się jak będzie z płatnością bądź sprawdzić pieczątkę na skierowaniu.

Właśnie też mi się wydaje że gdybym nie mogła skorzystać z tego skierowania na NFZ to nie byłoby go w ogóle w ePacjencie. Ale zadzwonię i zapytam. Dziękuję za pomoc (:

Filcek lubi tę wiadomość

• LauraTomek Debiutantka

Wysłany: 31 marca, 11:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie wizyta w piątek i liczę, ze wreszcie poznamy płeć. ❤
    Objawy na dziewczynkę, przeczucia na chłopca 😄
    P. S. A propo fizjoterapeutki uroginekologicznej, czy macie kogoś do polecenia w Krakowie? 🙏
    I bardzo marzę też o jakimś masażu pleców...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 marca, 11:19

Filcek, promykk, Deyansu, Domiś91, Bella93 lubią tę wiadomość

👱‍♀️32 🧔33
    I ciąża
    ⏸ 31.12.2024
    4.03. - genetyczne
    4.04. - 180 g dzidzi
    28.04. - połówkowe
    TP: 12.09.2025

preg.png
  • Oliwia88888 Przyjaciółka

Wysłany: 31 marca, 11:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sarenka95 wrote:
    Ja się melduję po wizycie ☺️ dzidzia urosła prawidłowo, około 13 cm od główki do stóp, 140 g wagi, serduszko bije prawidłowo ☺️ sprawdzają się przypuszczenia z prenatalnych,co do płci - pani doktor również mówiła,że dzidzia to dziewczynka cytologia pobrana, czekamy na wyniki 🤞
    No,a ja dostałam recepty na swoje wszelkie dolegliwości. Ktoś tu ostatnio pytał o napinanie się macicy, chyba @bellA. Pytałam o to dzisiaj,bo też mi się zdarza i dostałam profilaktycznie magnez. Lekarka mówiła,że jeśli nie jest to bolesne i samo puszcza po chwili to jest normalne 😉
    Co do tego ryzyka stanu przedrzucawkowego to mam mierzyć ciśnienie aż 3 razy dziennie i zapisywać.
    No i na anemię oczywiście żelazo, jest tu ktoś jeszcze kto musi brać? 😉

@azalea proszę o zaznaczenie płci na 1szej stronie 🩷
    Ja biorę żelazo od 16tc. Hemoglobine mam jeszcze w normie ale ferrytyna tylko 7 :( wiedziałam że tak będzie bo bardzo mi włosy wypadają. Biorę feroplex - 1 fiolka na czczo z wit C, minimum 2h przed śniadaniem. Jak się budzę w nocy koło 4 na siku to po prostu od razu biorę żelazo.
    Tardyferon brałam przed ciążą i podniósł mi ferrytyne do 26. Feroplex jest dużo droższy, ale też łagodniejszy dla żołądka.

sarenka95 lubi tę wiadomość

preg.png
  • aneta.be Autorytet

Wysłany: 31 marca, 11:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A któraś ma w zaleceniach oprocz witamin osobno magnez? Mi zaleciła jedna doktor po tym jak krawawilam w 11 tygodniu brać magnez x 6 tabletek na dobę, brałam tak w pierwszej ciąży na pewno ale wydaje mi się że gdzieś od połowy a nie na tak wczesnym etapie. Zaczęłam googlać i wg zaleceń ciężarne powinny przyjmować 360 mg na dobę, a moja lekarka prowadząca nie wspomina o tym i teraz już zgłupiałam czy mam brać czy nie 🤷

202509147343.png
    2017 -syn
    2019 - córka
  • Majka92 Przyjaciółka

Wysłany: 31 marca, 11:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aneta.be wrote:
    A któraś ma w zaleceniach oprocz witamin osobno magnez? Mi zaleciła jedna doktor po tym jak krawawilam w 11 tygodniu brać magnez x 6 tabletek na dobę, brałam tak w pierwszej ciąży na pewno ale wydaje mi się że gdzieś od połowy a nie na tak wczesnym etapie. Zaczęłam googlać i wg zaleceń ciężarne powinny przyjmować 360 mg na dobę, a moja lekarka prowadząca nie wspomina o tym i teraz już zgłupiałam czy mam brać czy nie 🤷
    Mi od początku kazał brać oprócz witaminy prenatalnych dodatkowo magnez i wit d 2000 która i tak już jest w prenatal

aneta.be lubi tę wiadomość

⏸️ 08.01.2025
    💉 11.01.2025 Beta-HCG 2608
    💉 13.01.2025 Beta-HCG 5010
    🩺 20.01.2025 jest ♥️!
    🩺 12.02.2025 CRL 2,9cm, 170♥️
    💉 27.02.2025 CRL 5cm, 157♥️ sanco zdrowy 💙
    🩺 05.03.2025 prenatalne niskie ryzyka, mały człowiek 6cm
    🩺24.03.2025 13cm, 118g 🥰
    🩺 23.04.2025
  • sarenka95 Autorytet

Wysłany: 31 marca, 11:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aneta.be wrote:

Tak,ja mam brać, ale dwie tabletki magne B6 forte, więc zdecydowanie mniejsza dawka niż u Ciebie. Może przy kolejnej wizycie dopytaj faktycznie o ilość.

Deyansu lubi tę wiadomość

2020 🧒💙

⏸️ 09.01
    🩺 20.01 pęcherzyk ciążowy i zalążek zarodka🤞
    🩺 06.02 CRL 1.7 cm, mamy 🩷
    🩺 27.02 4,4cm człowieka ❤️
    🩺04.03 I USG prenatalne 5,7 cm człowieka, anatomicznie ok ✅
    Test Pappa - niskie ryzyka wad genetycznych, podwyższone ryzyko stanu przedrzucawkowego, 1:53
    🩺 31.03 13 cm, 140 g , córeczka 🩷
    🩺 28.04
    🩺 06.05 II USG prenatalne
  • abrakadabra Autorytet

Wysłany: 31 marca, 11:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tym wsiadaniem do obcego auta to kiedyś też tak zrobiłam, nawet zakupy wrzuciłam do tylu. Jak wsiadlam za kierownice to mi coś nie pasowalo bo było wszystko rozwalone, brak dywaników w środku i sie wystraszylam ze mnie okradli 😂 za chwile sie skapnelam ze to nie mój samochód 😂 ale kto normalny zostawia otwarte auto w centrum miasta 🙈

Wczoraj informowaliśmy rodzinę o ciąży, super cieszyli się bardzo ☺️
    Teściowa jak zwykle mnie nie zawiodła bo od razu zapytała czy wpadka czy planowane ♥️
    No i dzisiaj zaczynam drugi trymestr, mam nadzieję że to ciągłe zmeczenie minie już i zacznę wkoncu spać 😋

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 marca, 11:40

sarenka95, Filcek, AndunieAnzu, Engel, Majka92, PaulinaLexi, Hajkonk, Deyansu, aneta.be, Bella93, Abby10 lubią tę wiadomość

2022 r. - córeczka ♥️

2025.r
    11 dpo beta 21.91
    13 dpo beta 83.55 przyrost 283%
    22 dpo beta 3344.30 przyrost 127%
    12.02 - zarodek 0.78 cm z bijącym serduszkiem ♥️
    20.02 - crl 1.55 cm ♥️
    20.03 - 5.66 cm bobasa ♥️
    27.03 - ryzyka niskie, chłopiec 🩵
    17.04 - usg
    24.05 - połówkowe

preg.png
  • sarenka95 Autorytet

Wysłany: 31 marca, 11:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oliwia88888 wrote:
    Ja biorę żelazo od 16tc. Hemoglobine mam jeszcze w normie ale ferrytyna tylko 7 :( wiedziałam że tak będzie bo bardzo mi włosy wypadają. Biorę feroplex - 1 fiolka na czczo z wit C, minimum 2h przed śniadaniem. Jak się budzę w nocy koło 4 na siku to po prostu od razu biorę żelazo.
    Tardyferon brałam przed ciążą i podniósł mi ferrytyne do 26. Feroplex jest dużo droższy, ale też łagodniejszy dla żołądka.

Mnie pani doktor przepisała Sorbifer,nigdy nie brałam tego leku, zobaczymy. W pierwszej ciąży najpierw brałam feroplex,ale niezbyt działał, później tardyferon i było ok. Ja mam kiepską morfologię, na ferrytynę dopiero dostałam skierowanie i będę robić przed następną wizytą.

2020 🧒💙

⏸️ 09.01
    Test Pappa - niskie ryzyka wad genetycznych, podwyższone ryzyko stanu przedrzucawkowego, 1:53
    🩺 28.04
  • sarenka95 Autorytet

Wysłany: 31 marca, 11:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Filcek wrote:
    Współczuję :( sama walczę z zaparciami więc doskonale rozumiem, jak to jest i jaki to brak komfortu bo albo nie możesz się wypróżnić albo biegasz co chwila 😒. U mnie też trochę stresu związanego z córką, dzisiaj w nocy dała do wiwatu więc znowu nie spałam od północy do 4 ... liczę, że dzisiejszy dzień będzie zwyczajnie lepszy i tego też Ci życzę <3 !
    I niestety ja też mam problem z zaparciami, a teraz przy tym żelazie może być jeszcze gorzej. Mnie lekarka zaleciła syrop lactulosum, jest bez recepty 😉 zobaczymy jak się będę po tym czuła.

Deyansu lubi tę wiadomość

2020 🧒💙

⏸️ 09.01
    🩺 28.04
  • Filcek Autorytet

Wysłany: 31 marca, 11:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aneta.be wrote:

Tak - ja ze względu na bliznę i dziwne "ciągnięcie" w podbrzuszu oraz skurcze macicy dostałam taką dawkę jak Ty - 6 tabletek (3x2) magne b6forte. Póki co przez mdłości brałam 3 i zauważyłam poprawę. W środę mam wizytę to dopytam czy zwiększać jak miałam do 6 czy jeśli objawy dużo mniejsze to mogę zostać na 3.

W ciąży z córką brałam od 7 tygodnia też 6 tabletek do końca ciąży właśnie ze względu na to, że napinała mi się macica. (Skurcz, klika sekund, rozkurcz).

preg.png
  • Filcek Autorytet

Wysłany: 31 marca, 11:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    LauraTomek wrote:
    P. S. A propo fizjoterapeutki uroginekologicznej, czy macie kogoś do polecenia w Krakowie? 🙏

Polubiłam ze względu na wizytę - co do urofizjo to sama rozpoczynam szukanie w KrK, intersują mnie okolice Ruczaju, Opatkowic itp. Na Bronowicach miałam fajną babkę, pomogła mi ze spiętymi mięśniami pochwy i okolic po poprzedniej ciąży niestety teraz już dla mnie za daleko żeby jeździć przez całe miasto 🙈

LauraTomek lubi tę wiadomość

preg.png
  • Filcek Autorytet

Wysłany: 31 marca, 11:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sarenka95 wrote:
    I niestety ja też mam problem z zaparciami, a teraz przy tym żelazie może być jeszcze gorzej. Mnie lekarka zaleciła syrop lactulosum, jest bez recepty 😉 zobaczymy jak się będę po tym czuła.

Biorę już ponad 3 tygodnie. Jest lekka poprawa. Obecnie przyjmuję przed śniadaniem 10-15ml. Jak jest już źle po 2-3 dniach to dokładam dawkę na noc. Poza tym otręby, kefiry, kiwi, jak mam siłę to spacer bądź chodzenie na bieżni. Teraz przez tą skórę i balsamy wszelki ruch odpada ;/ każdy pot (a maszerowałam tak około 5,5-6km/h) podrażnia. Może spróbuję podreptać wolniej no i tylko w domu, sama nie wiem jak się teraz do tego zabrać 🤷 jak nie to zostaje dieta i syropki. Ogólnie w poprzedniej ciąży brałam tardyferon i pomóc pomagał, ale niestety wywoływał jeszcze większe zaparcia ...

preg.png
  • Agaxyz00 Koleżanka

Wysłany: 31 marca, 11:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    LauraTomek wrote:

Ja zapisałam się do fizjohuty do Pauliny Spyrki ale idę w połowie kwietnia

Filcek, LauraTomek lubią tę wiadomość

preg.png
  • Amandi Debiutantka

Wysłany: 31 marca, 12:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sarenka95 wrote:
    No i na anemię oczywiście żelazo, jest tu ktoś jeszcze kto musi brać? 😉

Zaszłam w ciążę z hemoglobiną na poziomie 9,3... przed ciążą miałam zapisane żelazo: tardyferon i potem feroplex, niestety przez ogólne problemy z jelitami przyjmowanie tego żelaza było w moim przypadku niemożliwe - oprócz zaparć pojawił się ogromny ból brzucha (a jestem z tych z wysokim progiem bólu, mogę naprawdę dużo wytrzymać, a tu niestety mnie pokonało).
    Razem z lekarzem postawiliśmy na Floradix, jest to żelazo w płynnej formie głównie (chyba) ziołowe. Dużo czytałam na jego temat i wielu osobom z taką przypadłością jak moja pomógł :)

Po ostatnich badaniach krwi (jakoś 3 tygodnie od brania Floradixu), hemoglobina na 10,1 a ferrytyna na 113,8 :) i brak bólu brzucha i mniejszy problem z zaparciami :)

Od czasu do czasu biorę lactulosum :)

sarenka95, LauraTomek, Deyansu, Filcek lubią tę wiadomość

🙍‍♀️28 🙍‍♂️29

Starania od 08.2023r.

12.2023r. 1 strata-ciąża biochemiczna
    09.2024r. 2 strata- 8 tydz 👼🏻💔
    10.2024r. zmiana lekarza oraz zapisanie się do kliniki + szereg badań
    11.2024r. stwierdzone MTHFR c.677 układ heterozygotyczny (clexane,acard, prenatal, acidum folicum richter, encorton, magnez)

26.12.2024r. dwie kreseczki 💌
    08.01.2025r. pierwsza wizyta CRL 0,19
    21.01.2025r. mamy serduszko i pierwszą w życiu kartę ciąży 🤍 CRL 1,35
    31.01.2025r. 🧸 CRL 2,42
    10.02.2025r. 🧸 CRL 4,11
    28.02.2025r. prenatalne 🧸 CRL 6,96 znamy płeć 💙
    03 03.2025r. 🧸💙
    17.03.2025r. 🧸💙

w oczekiwaniu na kolejną wizytę 14.04 2025r. oraz połówkowe 25.04.2025r. ✨️

preg.png
  • Suzie Autorytet

Wysłany: 31 marca, 12:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja również biorę żelazo. Mam nadzieję na poprawę wyników.

sarenka95, Filcek lubią tę wiadomość

👩29👨30
    👶starania od 01/2024, od kwietnia do sierpnia cykle bezowulacyjne, starania „na poważnie” z pomocą medyczną od 08/2024
    ✅ustabilizowana niedoczynność tarczycy, pod kontrolą lekarza
    ❌ PCOS oraz długie i bezowulacyjne cykle -stymulacja owulacji
    ❌ hiperinsulinizm
    ✅ podstawowe badania krwi i wyrównane niedobory
    ✅ jajowody drożne
    ✅ podstawowe badania nasienia
    ❌IO u męża

🍀9cs, 5cs z Lamettą + Ovitrelle
    ⏸️05/01 🥰
    05/01 beta 16dpo 952 mIU/ml, prog 24,40 ng/ml
    07/01 beta 18dpo 1509 mIU/ml, prog 19,00 ng/ml
    22/01 6+5, CRL 0,8cm i ♥️
    10/02 9+4, CRL 2,76cm 😍
    03/03 12+4, CRL 6,17cm, niskie ryzyka 🥹
    10/03 13+4, prawdopodobnie chłopiec 💙

📆 Kalendarz wizyt
    07/04 - ginekolog
    08/04 - endokrynolog
    28/04 - połówkowe
    03/06 - urofizjo
    preg.png
  • LauraTomek Debiutantka

Wysłany: 31 marca, 13:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Filcek wrote:
    Polubiłam ze względu na wizytę - co do urofizjo to sama rozpoczynam szukanie w KrK, intersują mnie okolice Ruczaju, Opatkowic itp. Na Bronowicach miałam fajną babkę, pomogła mi ze spiętymi mięśniami pochwy i okolic po poprzedniej ciąży niestety teraz już dla mnie za daleko żeby jeździć przez całe miasto 🙈

Jeśli możesz, to poleć proszę bronowicką specjalistkę. 🙏❤

👱‍♀️32 🧔33
    I ciąża
    ⏸ 31.12.2024
    4.03. - genetyczne
    4.04. - 180 g dzidzi
    28.04. - połówkowe
    TP: 12.09.2025

preg.png
  • Deyansu Autorytet

Wysłany: 31 marca, 13:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sarenka95 wrote:

Powinno być dobrze 🤗 ten syrop jest wg mnie pyszny i działa sprawnie ale nie nagle 🙃😉

A magnez biorę taki sam - magneB6 forte dwa razy dziennie, zażywałam tak przed ciążą i po prostu nie przestałam 😅

sarenka95, Filcek lubią tę wiadomość

👩🏻 38
    PCOS, IO, MTHFR - homozygota, PAI 1 & V R2- heterozygota; AMH 2,31 (11.2023) -> 1,23 (11.2024)
    posiewy, MUCHA - ok, Lewy jajowód niedrożny, endomenda 1 st, stan zapalny endometrium -> antybiotyki 12.2024

👱🏻32
    morfo 3%, wysokie pH i lepkość ; ciężka oligospermia, bakterie & grzyby OK, glukoza na czczo❌ -> krzywa glu/ins OK; stres oksydacyjny ❌; MAR HBA i chromatyna OK

Rodzinka 👩🏻👱🏻 & 🐱 - 🤵👰 10.2022
    Starania na luzie - 2023
    06.2024 - cb (po niedrożnej stronie)
    07.2024 - I stymulacja Clo + Ovitrelle nieudana+ złe samopoczucie
    8-12. 2024 -> diagnostyka obojga
    02.01.2025 ⏸️😳 beta 29,8, prog 32,4
    17.01 CRL 0,28 cm i pikselowe ❤️
    31.01. CRL 1,6 cm ❤️ 26.02 CRL 5,5 cm ❤️
    04.03 7 cm Człowieka ❤️ chyba 💙♂️ 😉 większość ryzyk - niska
    26.03. 12 cm Faceta 😁

preg.png
‹‹ 376 377 378 379 380 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

3 naturalne sposoby na mdłości w ciąży

Mdłości i nudności to jedna z najczęstszych i najbardziej typowych dolegliwości w pierwszych tygodniach ciąży. Czym są one spowodowane i jak sobie pomóc? Poznaj sprawdzone i skuteczne sposoby, jak zmniejszyć mdłości w ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

PMS, czyli zespół napięcia przedmiesiączkowego - przyczyny, objawy, leczenie

Zespół napięcia przedmiesiączkowego to ogólne określenie na objawy i dolegliwości, które odczuwają kobiety przed miesiączką. A jakie są najczęstsze objawy PMS? Co jest ich przyczyną? Czy i kiedy napięcie przedmiesiączkowe wymaga leczenia? 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 porad, jak ubrać dziecko na zimowy spacer

Niekiedy zimowa aura za oknem może zniechęcać do spacerów... Tymczasem jest to świetny sposób na budowanie odporności, dotlenienie organizmu i zapewnienie aktywności fizycznej dla dziecka. Jak zatem przygotować się na zimowy spacer? Sprawdź 7 porad, jak ubrać dziecko!

CZYTAJ WIĘCEJ