Wrześniowe Mamy 2025 🧡🌼🧡
-
WIADOMOŚĆ
-
Marcysia1990 wrote:*Ile kupić pieluch wielorazowych? Czy mają być to najlepiej tetrowe i muślinowe czy tylko jeden rodzaj?
🔵 Pieluszek muślinowych to tak z 6 szt, zawsze takie ładniejsze brałam na wyjscia, zwykłych tetrowych to z 5-10 szt. Zalezy oczywiście jak często chcesz pracja takie tetry używałam przy karmieniu piersią bo wręcz lało się to mleko, do tego takie maluszki czasami ulewaja i po prostu schodzą te pieluchy.
*Noworodek na początku i tak śpi zawinięte w jakimś kocyku/ rożku. Ile czasu to trwa? Co gdy już trzeba będzie zrezygnować z owijania? Wg bezpiecznego snu nie wolno stosować kołderek i najlepiej kupić śpiworki, więc kiedy najlepiej się w taki zaopatrzyć? Bo przed przyjściem na świat malucha chyba za wcześnie, bo trzeba znać wymiary 🙈
🔵 Polecam ze dwa rożki, jak jeden będzie w praniu to zawsze jest drugi. Czasami właśnie dziecko uleje, czy nastąpi jakiś kupny przeciek, warto mieć te dwa
Do owijania używaliśmy dużych pieluch flanelowych, mieliśmy 2 szt. I synek był owinięty w ta pieluchę i potem wsadzony w rożek. Do tego pod główkę wkładaliśmy pieluszkę jakby właśnie mu się ulalo czy coś. A jak długo tak spał to już nie pamiętam 🤔 ale mój synek akurat nie za długo. Dość szybko kopał nogami i widać było że to spowijanie mu przeszkadza. Przez chwilę rożek wykorzystywalismy jako kołderkę (tak w rulon go skladalismy). Potem spał w śpiworku takim że tylko rączki miał na zewnątrz. Ale nie kupuj takich rzeczy na zapas. Kupisz to sobie na bieżąco. Niektóre dzieci długo śpią w tulikach bo lubią taki ścisk więc to naprawdę loteria.
*Planując karmienie piersią (zobaczymy jak będzie wyjdzie w praktyce) ile kupić zwykłych butelek? Czy kupić też sterylizator? Czy poczekać do momentu, aż będzie wiedziało się jaka metoda karmienia będzie stosowana? Macie jakieś polecajki sterylizatorów?
🔵 Jeśli nastawiasz się głównie na kp to nie ma co inwestować w sterylizator. Są takie woreczki do sterylizacji które wkłada się do mikrofalówki. No i można też wyparzyć w garnku.
Ja od początku byłam nastawiona że będę karmic i piersią i butelką. Już w szpitalu przydal mi się laktator bo synek przez pierwsze dni mial problem z jedzeniem z piersi. Ale to można kupić chwilę przed porodem i po prostu już mieć awaryjnie w domu a jak się w tych pierwszych dniach nie przyda to możesz zwrócićte pierwsze dni dużo weryfikują i jest najwięcej tego stresu. Ja od początku używałam też smoczka i takie rzeczy trzeba wyparzyć przed. Butelki to dwie wystarcza takie malutkie, polecam Avent
ale to też możesz kupić i mieć awaryjnie na początek a jak się nie przyda to zwrócić. Można kupić gotowe mleczko mm i do tego są jednorazowe smoczki i w coś takiego mega polecam się zaopatrzyć. Synek w szpitalu dostał Bebiko i tego używamy do dziś ale są lepsze te mleka więc warto poczytać. U nas to było 1-2 karmienia na dobę , reszta to moje mleko.
*Czy elektryczna niania jest konieczna, jeśli dziecko będzie spało z nami w pokoju przez na pewno pierwszy rok?
🔵 Dla mnie to must have , może nie niania ale kamerka z apka na telefon, np Xiaomi 360 . Dziecko śpi w sypialni a wy w salonie przed tv i macie podgląd. Można powiększyć i zobaczyć czy brzuszek się rusza. Powiedzieć coś do dziecka jak się przebudzi.
*Nieszczęsny, spędzający mi sen z powiek laktator. Jaki kupić? Jest tyle rodzajów, że aż głowa boli jak człowiek zaczyna szukać i czytać.
🔵 Ja używałam laktator NENO UNO, elektryczny, szybko ssący, byłam bardzo zadowolona.
Do tego buteleczka magiczna kolektor, też neno i muszle kolektory, też neno. Korektory są tanie to można kupić na zapas
Podbijam, bo szkoda by było przegapić: przy karmieniu piersią magiczna buteleczka, czyli kolektor, to jak dla mnie złoto i też bardzo polecam!
Przy kp mieliśmy dwie butelki i zdecydowanie więcej nie potrzeba moim zdaniem. Wyparzaliśmy w garnku. I dopiero teraz się dowiedziałam, że są woreczki do wyparzania w mikrofali, bosko, dobrze wiedzieć, dzięki!
I bardzo polecam też dla karmiących kompresy multi-mam.purplerain, purplerain lubią tę wiadomość
👩🏻 36 + 👦🏻 36 + 🧒🏻 4 + 🐶❤️ +…
Czekamy na ciąg dalszy
Termin: 30.08.2025 🩷
17.04 - 🩺 połówkowe
8.05 - 🩺 -
Twilight wrote:Hej! Widzę, że temat łóżeczek a ja właśnie szukam czegoś małego do sypialni jako dostawkę i myślałam o tym:
https://allegro.pl/oferta/lozeczko-dostawne-wolnostojace-kolyska-3w1-zestaw-dodatkow-lionelo-aurora-10051654270
Do salonu mam kokon i też jakieś turystyczne Lionelo po synku ale nie nadaje się na dostawkę bo bok Ma nieopuszczany.
Marcysia, a synek.nie uderzał główką w szczebelki jak już się przewracał? Też miałam podobną dostawkę drewnianą i mój się co chwilę uderzał i budził więc to sprzedałam i teraz celuję w coś miękkiego, to co wkleiłam wyżej.
Co do wyprawki to ja osobiście bym nie kupowala patyczków do uszu, wcześniej kupiłam i stoją nieużywane bo i lekarz i położna powiedzieli żeby nie używać, chyba, że do czyszczenia kikuta. Butelki do karmienia nie kupowałam, dostałam jakaś na szkole.rodzenia ale nie używałam, jakoś tak nastawiłam się na kp i w ogóle nie myślałam o innej opcji 🙈 niani elektronicznej nie mam, mam kamerkę xiaomi 360 i dla mnie ok.
Mój mały urodził się z wagą 2800, poród wywoływany wcześniej więc nie miałam żadnych ubranek 50cm i uratowała mnie znajoma, która mi przywiozła parę śpiochów bo 56 za duże były. Pampersy jedynki chyba miałam z 3 paczki później już dwójki.
A co do wagi to stoję w miejscu - 62 kg przy 173cm ale ja dalej wymiotuję dziewczyny ! Kiedy to się skończy 😭
No i przez to moja dieta jest do bani, biała bułka z serem żółtym wchodzi najlepiej, do tego jakieś chrupki a czasem zupka chińska i o dziwo po tym mnie nie mdli, a jak zrobiłam wczoraj zupę jarzynową co by witamin trochę dostarczyć to poszła do kibla.. jedynie owoce jeszcze wchodzą..
Piękna pogoda dziś, mogłoby już tak zostać 🌞musi to być dokuczliwe strasznie. Mi się mdlosci skończyły wraz z końcem I trymestru. Takze taka ulga.
Trzymaj się kochana.
Co do lozeczka w sensie dostawki to również to oglądaliśmy takze tego typu dostawkę napewno kupimy.Twilight lubi tę wiadomość
34👱♀️ 36🧔♂️
06.01 ⏸️ 😍
🩺17.01.25 - jest Pęcherzyk 🤞
🩺07.02.25 - mamy 💓🥹 2cm Małego czlowieka.
🩺14.02.25. - 3cm naszego Bejbiczątka🥰 rosnę !
🩺07.03.25 - Prenatalne 13+0- , 6,8 cm Bejbiczka. prawdopodobnie dziewczynka.🩷
🩺14.03.25 - na 100% 🩷 ,rośniemy !
Wyniki Pappa - niskie ryzyka🤞
🩺10.04.25 - 17+4 214g szczęścia 🥹🩷
🩺25.04.25 -II Prenatalne⏳️
🩺09.05.25 - wizyta ⏳️
-
Szosz wrote:Podbijam, bo szkoda by było przegapić: przy karmieniu piersią magiczna buteleczka, czyli kolektor, to jak dla mnie złoto i też bardzo polecam!
Przy kp mieliśmy dwie butelki i zdecydowanie więcej nie potrzeba moim zdaniem. Wyparzaliśmy w garnku. I dopiero teraz się dowiedziałam, że są woreczki do wyparzania w mikrofali, bosko, dobrze wiedzieć, dzięki!
I bardzo polecam też dla karmiących kompresy multi-mam.
Ja wiedziałam, ze są takie woreczki ale nie mam mikrofalówki 🫣 wiec o nich zapomniałam 😂
Nasza przygoda z butelkami tak jak pisałam na start do sterylizacji też używaliśmy garnka i czajnika.
Co do butelki to ja miałam Philips avent tylko w nich trzeba noworodkowi kupić smoczek 0 a nie ten który jest do butelki czyli 1. Tzn my taką mieliśmy poradę od położnej bo ja chcialam kp i ponoć w tym 0 mocno trzeba ciągnąć tak jak piers i mniej zaburza potem ssanie. Nam się sprawdziło i udało się porzucić butelkę na rzecz piersi po miesiącu. Nie wiem czy to miało znaczenie ale daję znać że te smoczki mają różne przepływy i do butelki dodają inny. Pamiętam że mąż kupił go od ręki w aptece więc nie było problemu. Ale to tak na przyszłość w razie co bo mi się o tym przypomniało teraz 🤭Szosz lubi tę wiadomość
34l. 👧 35l.👦
2019.12 - poronienie samoistne 7+6tc
2020.11 - syn 🩵 - pPROM 35+2tc
Nisza w bliźnie po cc🌚
25.11.2024 OM
20.12.2024 ⏸️
07.01.2025 6+1 CRL 3.2mm ♥️
28.01.2025 9+1 CRL 2.6cm ♥️
17.02.2025 12+0 CRL 6,1cm, FHR 156 ♥️ NT 1,7mm
18.02.2025 12+1 CRL 6,4cm, FHR 154 ♥️ NT 2,2mm
25.02.2025 NIPT - wynik prawidłowy - chłopiec 🩵
18.03.2025 16+1 FHR 155 ♥️ bobas waży 181g 🐻
15.04.2025 20+1 🩺 usg połówkowe
13.05.2025 24+1 🩺
10.06.2025 28+1 🩺
01.07.2025 31+1 🩺 usg 3 trymestru
22.07.2025 34+1 🩺
12.08.2025 37+1 🩺 -
aglo wrote:Ja wiedziałam, ze są takie woreczki ale nie mam mikrofalówki 🫣 wiec o nich zapomniałam 😂
Nasza przygoda z butelkami tak jak pisałam na start do sterylizacji też używaliśmy garnka i czajnika.
Co do butelki to ja miałam Philips avent tylko w nich trzeba noworodkowi kupić smoczek 0 a nie ten który jest do butelki czyli 1. Tzn my taką mieliśmy poradę od położnej bo ja chcialam kp i ponoć w tym 0 mocno trzeba ciągnąć tak jak piers i mniej zaburza potem ssanie. Nam się sprawdziło i udało się porzucić butelkę na rzecz piersi po miesiącu. Nie wiem czy to miało znaczenie ale daję znać że te smoczki mają różne przepływy i do butelki dodają inny. Pamiętam że mąż kupił go od ręki w aptece więc nie było problemu. Ale to tak na przyszłość w razie co bo mi się o tym przypomniało teraz 🤭
Tak dokładnie, mają różne przepływy 😅 trzeba trochę poczytać zwłaszcza, że swego czasu mieli dwa rodzaje Philips Avent Natural i Philips Avent Natural Response a przepływy pierwszej nie odpowiadają przepływom z drugiej 😅 -
Azalea 🌸 wrote:Tak dokładnie, mają różne przepływy 😅 trzeba trochę poczytać zwłaszcza, że swego czasu mieli dwa rodzaje Philips Avent Natural i Philips Avent Natural Response a przepływy pierwszej nie odpowiadają przepływom z drugiej 😅
Omg 🤦♀️ właśnie je sprawdzałam i widzę że właśnie są dwa jakieś rodzaje teraz tych butelek 🤷🏼♀️ 5 lat temu chyba nie było tych drugich, ja miałam te zwykłe natural 😆34l. 👧 35l.👦
Nisza w bliźnie po cc🌚
25.11.2024 OM
20.12.2024 ⏸️
13.05.2025 24+1 🩺
10.06.2025 28+1 🩺
22.07.2025 34+1 🩺
12.08.2025 37+1 🩺 -
aglo wrote:Ja wiedziałam, ze są takie woreczki ale nie mam mikrofalówki 🫣 wiec o nich zapomniałam 😂
Co do butelki to ja miałam Philips avent tylko w nich trzeba noworodkowi kupić smoczek 0 a nie ten który jest do butelki czyli 1. Tzn my taką mieliśmy poradę od położnej bo ja chcialam kp i ponoć w tym 0 mocno trzeba ciągnąć tak jak piers i mniej zaburza potem ssanie. Nam się sprawdziło i udało się porzucić butelkę na rzecz piersi po miesiącu. Nie wiem czy to miało znaczenie ale daję znać że te smoczki mają różne przepływy i do butelki dodają inny. Pamiętam że mąż kupił go od ręki w aptece więc nie było problemu. Ale to tak na przyszłość w razie co bo mi się o tym przypomniało teraz 🤭
O też używaliśmy tych butelek i polecam ☺️2020 🧒💙
⏸️ 09.01
🩺 20.01 pęcherzyk ciążowy i zalążek zarodka🤞
🩺 06.02 CRL 1.7 cm, mamy 🩷
🩺 27.02 4,4cm człowieka ❤️
🩺04.03 I USG prenatalne 5,7 cm człowieka, anatomicznie ok ✅
Test Pappa - niskie ryzyka wad genetycznych, podwyższone ryzyko stanu przedrzucawkowego, 1:53
🩺 31.03 13 cm, 140 g , córeczka 🩷
🩺 28.04
🩺 06.05 II USG prenatalne -
@Azalea , ja bardzo proszę o wpisanie na pierwszą stronę z terminem na 12.09. 😊
Dzięki dziewczyny za wszystkie informacje, które tu podałyście! 🙏 Wszystko przepiszę do swojego kajetu dla żółtodziobów i będzie mi łatwiej coś kupić.
Ja dzisiaj po wizycie. Ogólnie nie najgorzej, tylko łożysko nisko (?). Pani mówiła, że będziemy to kontrolować.
Pomimo usilnych prób pani ginekolog nie znamy nadal płci, bo to, co wzięłyśmy za chłopca, może być tylko pępowiną. 😄
Majka92, AndunieAnzu, aglo, purplerain, Azalea 🌸, bellA, Deyansu, Abby10, Bella93, Szosz, Filcek lubią tę wiadomość
-
Oliwia88888 wrote:Mnie się mdlosci jeszcze nie skończyły tak w 100% ale gdzieś od tygodnia jest mega poprawa. Więc też w sumie dlugo czekałam by złagodniały.
Ja nie miałam wgl od początku mdłości i wymiotów. Raz na jakiś czas ale bardzo rzadko się zdarzylo, że jednak po czymś zwymiotowalam. Od jakiegoś czasu mało co moge jeść, najczęściej są to potrawy tylko te na które mam ochote. Mogłabym ciągle jeść fast foody no ale nie jem 🙈 Wcześniej przeszkadzały mi niektóre zapachy a teraz cokolwiek smażonego, a ja juz wymiotuje z samego zapachu. A teraz mogłabym jeść tylko mizerię i pomidory ze śmietaną bo to jedyne, które jeszcze akceptuje 🙈 no i kanapka z jakąś wedlina ale znowu jak jest wiecej przypraw to nie daje rady i znowu wymiotuje. Zaczyna mnie to strasznie wkurzać bo jestem bardzo głodna czasami a nie mogę nic zjeść bo a to zapach, a to smak a to jeszcze wyglad czegoś sprawia, że od razu mnie ciagnie na te wymioty.. -
LauraTomek wrote:@Azalea , ja bardzo proszę o wpisanie na pierwszą stronę z terminem na 12.09. 😊
Dzięki dziewczyny za wszystkie informacje, które tu podałyście! 🙏 Wszystko przepiszę do swojego kajetu dla żółtodziobów i będzie mi łatwiej coś kupić.
Ja dzisiaj po wizycie. Ogólnie nie najgorzej, tylko łożysko nisko (?). Pani mówiła, że będziemy to kontrolować.
Pomimo usilnych prób pani ginekolog nie znamy nadal płci, bo to, co wzięłyśmy za chłopca, może być tylko pępowiną. 😄
Oj to może jednak dziewczynka 🤭🤭LauraTomek lubi tę wiadomość
-
LauraTomek wrote:@Azalea , ja bardzo proszę o wpisanie na pierwszą stronę z terminem na 12.09. 😊
Hahah chlopaki od razu pokazują swoje siurki bezwstydnie więc w takim razie obstawiam u Ciebie dziewuszkę 😅LauraTomek lubi tę wiadomość
34l. 👧 35l.👦
Nisza w bliźnie po cc🌚
25.11.2024 OM
20.12.2024 ⏸️
13.05.2025 24+1 🩺
10.06.2025 28+1 🩺
22.07.2025 34+1 🩺
12.08.2025 37+1 🩺 -
aglo wrote:Hahah chlopaki od razu pokazują swoje siurki bezwstydnie więc w takim razie obstawiam u Ciebie dziewuszkę 😅
Eee tam, moja córka bezwstydnica bardzo elegancko pokazała co ma między nogami. Za to młody na początku siedział po turecku, dopiero po chwili się pokazał 😅😅LauraTomek, Engel, Marcysia1990, Szosz lubią tę wiadomość
-
Meldujemy się po wizycie
206 gramów zdrowej kruszynki, nic nie urosło w międzyczasie między nogami więc raczej zostanie dziewczynką 💖
Dzisiaj była grzeczna i współpracowała, moja też jakaś bezwstydna od razu pokazuje co tam ma, i to już 3cie usg pod rząd 😂
Przy okazji też dzisiaj zapisałam się na szkołę rodzenia 🙃Azalea 🌸, aglo, LauraTomek, Majka92, bellA, abrakadabra, Deyansu, Marcysia1990, purplerain, Nava, Abby10, Bella93, promykk, Hajkonk, AndunieAnzu, sarenka95, Nova37, Agusia246, Szosz, Filcek, PaulinaLexi lubią tę wiadomość
-
Szosz wrote:Podbijam, bo szkoda by było przegapić: przy karmieniu piersią magiczna buteleczka, czyli kolektor, to jak dla mnie złoto i też bardzo polecam!
I bardzo polecam też dla karmiących kompresy multi-mam.
Tak btw myślę, że warto zrobić taką listę wspólna i wrzucić na pierwszą stronę. Widziałam na innym wątku że dziewczyny mają pod linkiem na współdzielonym dysku Google. Chętnie udostepnie to co mam i się podzielę i można tam dopisywać. Mam listy od pierdół , po lekarstwa (z opisem co na co) i po informacje jakie formalności spełnić po porodzieEngel, purplerain, Deyansu, LauraTomek, Majka92, Venus, Agaxyz00, Suzie, Nova37, Amandi, truskawki981, Szosz, Filcek, PaulinaLexi lubią tę wiadomość
-
Marcysia1990 wrote:Tak btw myślę, że warto zrobić taką listę wspólna i wrzucić na pierwszą stronę. Widziałam na innym wątku że dziewczyny mają pod linkiem na współdzielonym dysku Google. Chętnie udostepnie to co mam i się podzielę i można tam dopisywać. Mam listy od pierdół , po lekarstwa (z opisem co na co) i po informacje jakie formalności spełnić po porodzie
Yessss 🔥
LauraTomek, Azalea 🌸 lubią tę wiadomość
👩🏼🧔🏻♂️🐈🐈🐈
🏃🏼♀️🏋🏼♀️🚴🏼♀️✈️🌍🏝️🌊🍕🍝☕️🍦
🫰⏸️ 16.01.2025
🧚💗 31.01.2025 -
Marcysia1990 wrote:Tak btw myślę, że warto zrobić taką listę wspólna i wrzucić na pierwszą stronę. Widziałam na innym wątku że dziewczyny mają pod linkiem na współdzielonym dysku Google. Chętnie udostepnie to co mam i się podzielę i można tam dopisywać. Mam listy od pierdół , po lekarstwa (z opisem co na co) i po informacje jakie formalności spełnić po porodzie
Super pomysł, tutaj po czasie wszystko się pogubi i pomiesza, też nie każda tutaj zagląda codziennie itp.
Sama robię screeny tego co mnie tu zainteresuje z waszych polecajek ale jak znam życie to nawet i to zagubię w całej galerii w telefonie 😂Deyansu lubi tę wiadomość
-
-
Engel wrote:Meldujemy się po wizycie
206 gramów zdrowej kruszynki, nic nie urosło w międzyczasie między nogami więc raczej zostanie dziewczynką 💖
Dzisiaj była grzeczna i współpracowała, moja też jakaś bezwstydna od razu pokazuje co tam ma, i to już 3cie usg pod rząd 😂
Przy okazji też dzisiaj zapisałam się na szkołę rodzenia 🙃
Od kiedy są spotkania w szkole rodzenia? Mi położna mówiła że mam do niej dzwonić jak skończę 21tydzien i wtedy też do szkoły rodzenia się zapisać więc ciekawe czy to nie za późno 🤔 -
Nava wrote:Od kiedy są spotkania w szkole rodzenia? Mi położna mówiła że mam do niej dzwonić jak skończę 21tydzien i wtedy też do szkoły rodzenia się zapisać więc ciekawe czy to nie za późno 🤔
U mnie przyjmują od 19tc, a spotkania mam na maj i czerwiec więc u mnie też będzie już ponad 22tc.
Wydaje mi się, że nie za późno, chyba dużo szkół rodzenia przyjmuje od 2 trymestru albo od połowy ciąży z tego co patrzyłam u siebie i okolicy 🤔Nava lubi tę wiadomość
-
Gratulacje po udanych wizytach!💖
Nie nadrobię, ale w temacie butelek to akurat robiłam ostatnio research i dużo osób poleca butelki firm: lansinoh i Suavinex na początek.
Planuję kp, ale lepiej coś mieć awaryjnie, kupiłam jakiś zestaw startowy lansinoh 2 butelki i 3 smoczki z różnymi przepływami. Stwierdziłam, że te aventy w razie co to się od ręki dostanie wszędzie, to pierw te kupię o dziwnych nazwach. 😂
I smoczki z tego Suavinex i z Luu doradczynie laktacyjne polecają.