Wrześniowe Mamy 2025 🧡🌼🧡
-
WIADOMOŚĆ
-
AndunieAnzu wrote:No to tak, w sumie z wygodą to co innego. Mamy teraz dobry fotelik 360 Recaro 0-25kg. I jak będzie dało radę to maluch dłużej pojeździ tyłem, moze uda się dociągnąć do dwóch lat chociaż. Ale jak wtedy podać piciu czy zabawkę. Nie wiem. Przeraża mnie to. Fajnie by było mieć 7 osobowy samochód
Ten 0-25 kg to juz chyba nie jest łupina?
Dziecko nie musi pić w aucie, nie wiem ile robicie km ale zjeść czy napić może się na postoju jakimś.
Moja córka jeździ 3 rok tyłem i nie mam problemu z podawaniem jej zabawek, przeważnie to jedzie bez niczego bo nic nie chce. -
abrakadabra wrote:Ten 0-25 kg to juz chyba nie jest łupina?
Dziecko nie musi pić w aucie, nie wiem ile robicie km ale zjeść czy napić może się na postoju jakimś.
Moja córka jeździ 3 rok tyłem i nie mam problemu z podawaniem jej zabawek, przeważnie to jedzie bez niczego bo nic nie chce.
https://8stars.com/pl/foteliki-samochodowe-0-18-kg-grupa-01/1002-recaro-salia-125-kid.html
Taki dokładnie, wcześniej nosidełko mamy z Avionauta ale nie pamiętam modelu.
Zjeść to nie ma problemu, ale z piciem u nas to jest teraz natychmiast... Wiesz, nie boje się tras na 30km 😄 bo tu się zdarzyło, że jechała sama z tylu. ale takich na 3 godziny czy 500km do rodziców. U niej nie ma że nic nie chce. 5 minut pobawi się figurka, nie, chce inną, tamta na ziemię. 5 minut później nie, ona chce Kicie kocie. W domu nie ma problemu bo sama wszystko weźmie i ogarnie. Ale zapięta w foteliku no to nie bardzo:D👰'94 Hashimoto - Euthyrox 137
🤵'92 Wrodzona wada serca - niedziedziczna + nadciśnienie
👰🤵08.09.2018
👶Iga - 03.09.2021 (40+1, 4cs)
12.01.2025 ⏸️ 4cs
11.02 - 7+6, 1.63cm CRL + ❤️
04.03 - 10+6, 4.53cm CRL, wszystko ok!
10.03 - 11+5, prenatalne, 5.6cm CRL, 1.2mm NT, wszystko ok!
Pappa - ryzyka niskie
01.04 - 14+6, wszystko ok!
06.05 - 19+6, wszystko ok, 368 gram dzidzi!
03.06 - 23+6, ginekolog
-
AndunieAnzu wrote:No to tak, w sumie z wygodą to co innego. Mamy teraz dobry fotelik 360 Recaro 0-25kg. I jak będzie dało radę to maluch dłużej pojeździ tyłem, moze uda się dociągnąć do dwóch lat chociaż. Ale jak wtedy podać piciu czy zabawkę. Nie wiem. Przeraża mnie to. Fajnie by było mieć 7 osobowy samochód
A dziecko może pić w foteliku? Jak się zachłyśnie to nawet siedząc z tyłu zajmie to chwilę żeby go szybko wyjąć co nie będzie bezpieczne, nie zawsze jest gdzie szybko zjechać itd.'95 👫 '93 Wrocław
22.12 ⏸️ 1cs
Termin OM 1.09
Nifty - zdrowy chłopak💙, niskie ryzyka
24.02 - 13+0 I prenatalne - wszystko ok. CRL - 7,54 cm, ryzyko preeklampsji
3.03 - 14+0, wizyta kontrolna, 8 cm
2.04 - 18+2, wizyta kontrolna, 236g
15.04 - 20+1, II prenatalne, 355 g
30.04 - 22+2, wizyta kontrolna
28.05 - 26+2, wizyta kontrolna
18.06 - 29+2, III prenatalne
25.06 - 30+2, wizyta kontrolna
Progesteron - do 15tyg
Acard - od 12stego
Pueria Uno/Duo
-
Argumenty "bo znajomi tak zrobili i wszyscy żyją" są dla mnie nietrafione. Moja przyjaciółka lekarka miała jakiś czas temu trzylatkę na oiomie, która jechała przodem, z kijowo zapiętymi pasami, ze złą odległością od fotela kierowcy i dzieciak złamał kark przy stłuczce. A jechali tylko kawałeczek.
Każdy powinien mieć świadomość z czym się to wszystko wiąże. Jeśli natomiast ktoś dziecka w chustę nie zawiąże bo się boi że źle podciąga i skrzywi mu plecki, a jednocześnie roczne dziecko sadza przodem bo "łatwiej mu będzie podawać rzeczy jak sama z nim jeżdżę" (true story) to dla mnie jest niepoważnyabrakadabra, AndunieAnzu, Engel, Venus, Deyansu, Filcek, Szosz lubią tę wiadomość
-
PaulinaLexi wrote:A dziecko może pić w foteliku? Jak się zachłyśnie to nawet siedząc z tyłu zajmie to chwilę żeby go szybko wyjąć co nie będzie bezpieczne, nie zawsze jest gdzie szybko zjechać itd.
Ja osobiście nigdy nie daje jak jazda jest niepewna, możliwość nagłych manewrów itp. czekam albo na pustą drogę jak w trasie, w mieście np jak się zatrzymamy na czerwonym. Z przygotowanym bboxem pod ręką to zanim się zapali zielone to spokojnie dziecko się napijePaulinaLexi lubi tę wiadomość
👰'94 Hashimoto - Euthyrox 137
👰🤵08.09.2018
12.01.2025 ⏸️ 4cs
Pappa - ryzyka niskie
03.06 - 23+6, ginekolog
-
Agusia246 wrote:Argumenty "bo znajomi tak zrobili i wszyscy żyją" są dla mnie nietrafione. Moja przyjaciółka lekarka miała jakiś czas temu trzylatkę na oiomie, która jechała przodem, z kijowo zapiętymi pasami, ze złą odległością od fotela kierowcy i dzieciak złamał kark przy stłuczce. A jechali tylko kawałeczek.
Każdy powinien mieć świadomość z czym się to wszystko wiąże. Jeśli natomiast ktoś dziecka w chustę nie zawiąże bo się boi że źle podciąga i skrzywi mu plecki, a jednocześnie roczne dziecko sadza przodem bo "łatwiej mu będzie podawać rzeczy jak sama z nim jeżdżę" (true story) to dla mnie jest niepoważny
Też nie lubię takiego czegoś. Idąc tym tokiem myślenia to można powiedzieć, że inni rodzice biją/katują dzieci to czemu ja mam tego nie robić, skoro wszyscy to wszyscy.. Można tak dalej wymieniać te cudne przykłady ale trzeba mieć swój rozum.Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 kwietnia, 13:14
AndunieAnzu lubi tę wiadomość
-
No dobra, macie mnie
niepotrzebnie pisałam o tych znajomych. Zwłaszcza, że jak sama przesadziłam na przód to nie wiedziałam nawet jak kto jeździ. Po Waszych argumentach wyszło to bez sensu totalnie.
U nas wyszło jak wyszło. Moja tak mordowało, że 95% podróży powyżej 30 minut, w któraś stronę kończyło się rzyganiem. Już siedząc przodem. Tyłem to nie wiem czy w ogóle dałoby się gdzieś dojechać... Nagle w wieku 2.5 roku magicznie osłabła choroba. Zdarza się, że jej się zrobi niedobrze ale reaguję i się kończy bez wymiotów. Oczywiście jak człowiek urodzi dziecko to nie może przejąć tych dobrych cech tylko musi coś problemowego. U nas choroba lokomocyjna i migdały po mnieabrakadabra lubi tę wiadomość
👰🤵08.09.2018
12.01.2025 ⏸️ 4cs
Pappa - ryzyka niskie
03.06 - 23+6, ginekolog
-
Twilight wrote:Tak, ale l4 to niezdolność do pracy, a nie do urlopu
Może wróciła na jeden dzien do pracy? Ale majac 6 miesięczne dziecko to przecież jeszcze należy się macierzyński 🤔 -
Twilight wrote:Prawo miała, kobiety tak robią co nie zmienia faktu, że jest to wyłudzanie świadczeń 😁
I tą kwestię zostaw instytucjom odpowiednim od tego. Nie nasza sprawa, nie nasz interes i niech każda zagląda w swój a nie czyjś porfel 😉Naya00 lubi tę wiadomość
-
Azalea 🌸 wrote:I tą kwestię zostaw instytucjom odpowiednim od tego. Nie nasza sprawa, nie nasz interes i niech każda zagląda w swój a nie czyjś porfel 😉
-
Z tego co kojarzę to jeżeli kobieta zajedzie w ciążę w trakcie trwania urlopu macierzyńskiego/rodzicielskiego może zrezygnować z dalszej części tego urlopu i wziąć zwolnienie lekarskie. Tak też bardziej opłaca się to finansowo.
Kurde, tak czytam dziewczyny i mam wrażenie że przez to że jesteśmy tu dość anonimowe to nie wiem ile w tym prawdy ale duża część mam wrażenie że idealizuje macierzyństwo i ciążę i sprowadza je do książkowych. Która z Nas nie popełniła lub nie popełni żadnego błędu… która z Nas idealnie jada w ciąży, idealnie odpoczywa i nie wiem co jeszcze..
Ja gdyby nie cola, woda gazowana, batony białkowe i McDonald’s jechałabym na suchym chlebie i odżywkach do tej pory .. nie chcę żadnej z was urazić i jeśli się mylę to przepraszam. Wyraziłam swoją opinię i min powód też przez który mało się tu udzielam mimo że czytam codziennie 🙃
@promyk nie oszczędza Cię bidulko…. Trzymam kciuki za wizytę!!
I kto jeszcze ma wizytę również mocno kibicuje! 🍀Joa.szym, AndunieAnzu, Azalea 🌸, Majka92, Venus, Aliczee93, Suzie, promykk, Engel, iiyama, Naya00, aneta.be, Domiś91, Abby10, Nava, Deyansu, Filcek, Szosz lubią tę wiadomość
👩💼29l
🤵♂️35l
10.2024 rozpoczęcie starań
💊 PrenaCare Start Ona i On
🩺17.11.2024 cytologia OK
⏸️04.01.2025 🤞
07.01 beta hcg 2758 mlU/ml.
10.01 beta hcg 7412 mlU/ml
🩺07.01 5+4 pęcherzyk 4.81mm 🥹
🩺15.01 6+5 CRL 0,53cm i bijące ❤️
🩺24.01 8+0 CRL 1,6cm fasoli!
🩺26.02 12+5 USG prenatalne, ryzyka niskie CRL 5,93cm
🩺26.03 16+5 CRL 14,2cm 128g
🩺23.04 20+5 USG połówkowe, rozwój prawidłowy 343g
🩺21.05 24+5
TP 5.09.2025 czekamy na Klarę 💖 -
Twilight wrote:No właśnie te świadczenia idą z Twojego czy z mojego portfela jako płatników podatków ale tak, zostawmy to 😁
I tak bardzo boli Cię te x złotych więcej różnicy które dostaje? Zrób rachunek sumienia i zastanów się parę razy czy Ty byś z takiej opcji nie skorzystała chcąc być uczciwą w stosunku do i tak nieuczciwych osób wokół siebie. Skoro przysługiwał jej urlop rodzicielski to znaczy że pracowała, czyli odprowadzała składki i podatki.Hajkonk, AndunieAnzu, Engel, Klarara, aneta.be lubią tę wiadomość
-
Hajkonk wrote:
Kurde, tak czytam dziewczyny i mam wrażenie że przez to że jesteśmy tu dość anonimowe to nie wiem ile w tym prawdy ale duża część mam wrażenie że idealizuje macierzyństwo i ciążę i sprowadza je do książkowych. Która z Nas nie popełniła lub nie popełni żadnego błędu… która z Nas idealnie jada w ciąży, idealnie odpoczywa i nie wiem co jeszcze..
Ja gdyby nie cola, woda gazowana, batony białkowe i McDonald’s jechałabym na suchym chlebie i odżywkach do tej pory .. nie chcę żadnej z was urazić i jeśli się mylę to przepraszam. Wyraziłam swoją opinię i min powód też przez który mało się tu udzielam mimo że czytam codziennie 🙃
🍀
wydrukuje sobie tego posta i powieszę nad łóżkiem chybaHajkonk lubi tę wiadomość
👰🤵08.09.2018
12.01.2025 ⏸️ 4cs
Pappa - ryzyka niskie
03.06 - 23+6, ginekolog
-
Fajnie tu dzisiaj. Tak nie za miło😅🙃
promykk, Engel, bellA, cortexq, aneta.be, Deyansu, Szosz lubią tę wiadomość
-
Azalea 🌸 wrote:I tak bardzo boli Cię te x złotych więcej różnicy które dostaje? Zrób rachunek sumienia i zastanów się parę razy czy Ty byś z takiej opcji nie skorzystała chcąc być uczciwą w stosunku do i tak nieuczciwych osób wokół siebie. Skoro przysługiwał jej urlop rodzicielski to znaczy że pracowała, czyli odprowadzała składki i podatki.
W pierwszej ciąży jak wypadały mi wakacje w szkole to nie brałam wtedy zwolnienia bo dostałabym więcej a dostałabym bo średnią roczną mam większą niż wypłatę. Każdy robi jak uważa, ale już któryś raz czytam tu gdzieś o kombinacjach z l4 I dziwi mnie, że dziewczyny tak otwarcie o tym piszą.
@Hajkonk - pozdrawiam z kubkiem gorącej zupki chińskiej ✌️Hajkonk lubi tę wiadomość