X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrześniowe Mamy 2025 🧡🌼🧡
Odpowiedz

Wrześniowe Mamy 2025 🧡🌼🧡

Oceń ten wątek:
  • Deyansu Autorytet

Wysłany: 15 czerwca, 16:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hajkonk wrote:
    Dla mnie to Ty w ogóle jesteś mistrzem świata 🫶

Podpisuję się pod tym wszystkimi kończynami 🙂‍↕️🫡🥰, pij prosecco - na zdrowie 😅♥️

Hajkonk lubi tę wiadomość

👩🏻 39
    PCOS, IO, MTHFR - homozygota, PAI 1 & V R2- heterozygota; AMH 1,23 (11.2024)
    Lewy jajowód niedrożny, endomenda 1 st, stan zapalny endometrium -> antybiotyki 12.2024

👱🏻32
    morfo 3%, ciężka oligospermia, glukoza na czczo❌ -> krzywa glu/ins OK; stres oksydacyjny ❌

Rodzinka 👩🏻👱🏻 & 🐱 - 🤵👰 10.2022
    Starania na luzie - 2023
    06.2024 - cb (po niedrożnej stronie)
    07.2024 - I stymulacja Clo + Ovitrelle nieudana+ złe samopoczucie
    8-12. 2024 -> diagnostyka obojga
    02.01.2025 ⏸️😳 beta 29,8, prog 32,4
    17.01 CRL 0,28 cm i pikselowe ❤️
    31.01. CRL 1,6 cm ❤️ 26.02 CRL 5,5 cm ❤️
    04.03 7 cm Człowieka ❤️ chyba 💙♂️ 😉 większość ryzyk - niska
    26.03. 12 cm Faceta 😁
    22.04. 🧬 330 g zdrowego Kawalera 💙
    28.05. 832 g Akrobaty 🤸🏻‍♀️

preg.png
  • Bella93 Autorytet

Wysłany: 15 czerwca, 16:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hajkonk wrote:
    Dziękuję🥹
    Ja tak tego nie czuję, dla mnie to jest "normalny" sposób posiadania dzieci. Mam wręcz odwrotnie, ciężko mi ogarnąć, że ze stosunku z partnerem są dzieci🙃😅🫣
    Dla mnie Wy jesteście bohaterkami, bo kiedy ja odpoczywam i popijam wino z bąbelkami, Wy zmagacie się z wszystkimi "urokami" ciąży

Moja historia leczenia
    Kajetan 10tc & Eliza 11tc 🖤

Matylda 🩷11.08.2022

Twins are coming:
    preg.png
  • aneta.be Autorytet

Wysłany: 15 czerwca, 16:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bella wszystkiego najlepszego!:)

bellA lubi tę wiadomość

2017 -syn
    2019 - córka
  • Szosz Autorytet

Wysłany: 15 czerwca, 16:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hajkonk wrote:
    Też się pod tym totalnie podpisuję, Bella93, jesteś niepoddającą się mistrzynią, pij bąbelki, niech Ci będzie na zdrowie!

Filcek, nasze dzieci we w miarę podobnym wieku i Twoje obawy brzmią mi bardzo znajomo, ale wierzę, że ogarniemy - choć teraz bywa trudno, czasem nawet bardzo, ale jakoś pchamy do przodu ten wózek i dalej tak będzie.

Ja mimo wielu obaw, głównie w związku z tym,
    jaka będzie relacja synka z malutką siostrzyczką, jak on to zniesie i jak to wpłynie na relację moją z nim, mam w sobie jednak więcej spokoju niż w pierwszej ciąży, bo choc spodziewam się trudności, to jednak W MIARĘ mogę sobie wyobrazić od technicznej strony, jak to będzie, przynajmniej w pewnym stopniu.

Jaka piękna pogoda! Cały rok czekam na to słońce :D myślałam, że wyciągnę synka jeszcze na plac zabaw, ale odmówił stanowczo, mimo zapewnień, że kocha słoneczko, więc sama wylazłam zrobić te dyżurne 10 000 kroków i aż mi się gęba cieszy, że jest tak przyjemnie 🌞🌞🌞

Hajkonk, Deyansu lubią tę wiadomość

👩🏻 36 + 👦🏻 36 + 🧒🏻 4 + 🐶❤️ +…

Czekamy na ciąg dalszy :)

Termin: 30.08.2025 🩷

18.06 - 🩺 USG III trymestru
    3.07 - 🩺
  • Agusia246 Autorytet

Wysłany: 15 czerwca, 16:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    BellA wszystkiego cudownego ♥️♥️♥️

Pogoda dzisiaj rozpieszcza, jak dobrze że w końcu lato 😍

3i4920mm0jlmd1e9.png

• purplerain Autorytet

Wysłany: 15 czerwca, 17:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Deyansu wrote:
    Podpisuję się pod tym wszystkimi kończynami 🙂‍↕️🫡🥰, pij prosecco - na zdrowie 😅♥️
    Tak, tak, tak!!! 🔥

👩🏼🧔🏻‍♂️🐈🐈🐈

🏃🏼‍♀️🏋🏼‍♀️🚴🏼‍♀️✈️🌍🏝️🌊🍕🍝☕️🍦

🫰⏸️ 16.01.2025
    🧚💫 31.01.2025
    💗🎀 19.04.2025
  • Naya00 Ekspertka

Wysłany: 15 czerwca, 18:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    BellA wszystkiego najlepszego w te 18 urodziny 🥳

Tak czytam te wasze historie, to odnoszę wrażenie że jakos za łatwo u mnie poszło. Co prawda 2 dzieci jest juz na stanie, nie było problemu w ogóle z zajściem w ciaze (śmiałam sie ze mnie tylko dotknąć i juz 😅) , no ale to było naście lat temu.
    Po części rozumiem obawy niektórych z was, bo u mnie różnica niecałych 3 lat między dziećmi była. Pod koniec 2 ciazy musiałam bezwzględnie leżeć, bo było bardzo wysokie ryzyko pęknięcia blizny po cc. Moglam wstawac tylko na siku. Na szczęście moi rodzice bardzo pomogli i organizowali czas dziecku, pomimo tego że sami chodzili do pracy jeszcze wtedy. Nie było łatwo, ale bylo warto.

Z kolei decyzja i kolejnym dziecku zapadła ponad rok temu. Jak co roku wybieram sobie cele i zadania na cały rok, które chce osiągnąć, wykonać. Często nostalgicznym dniem tez na takie przemyślenia jest dzien moich urodzin. No i w moje urodziny ponad rok temu, zapadła decyzja że to ostatni dzwonek na powiększenie rodziny, bo młodsza juz nie będę, cierpliwość nie ta sama itp. Bardzo długo wcześniej biłam sie z myślami czy chce mieć jeszcze dzieci, a tym bardziej po takim czasie pakować sie w pieluchy znowu. Bo jednak mieć dwoje nastolatków w domu, to zupełnie inny wymiar życia. Muszę wyjść to wychodzę, potrzebuje czegoś to dzieciaki mogą iść do sklepu, sami sie ogarniają i w ogóle. No ale zapadła decyzja, więc w odpowiednim czasie odstawiłam tabletki antykoncepcyjne. Później mieliśmy fajne wakacje i po wakacjach zaczęliśmy starania o dziecko. Z tyłu głowy miałam to że nie mam juz 20 lat i może być trudno. Świadomość tego pozwoliła mi podejść w pierwszym miesiącu na luzie. Nie udało sie ok, ale zaczęłam czytać, szukać itp. Minął kolejny miesiąc i nadal nic. Chociaż dokładnie znam swoje ciało, wiem kiedy owulacja itp. No i tu stres zaczął robić swoje.. sprawdzanie owulacji tymi testami, czytanie różnych pierdol na ten temat. Strasznie sie nakręciłam, do tego stopnia że byłam pewna że się udało. Zrobiłam test ciazowy i ku mojemu zdziwieniu dupa..przyszedł okres i wtedy jakos tak opadły mi morale.
    Na szczęście po rozmowie z mężem i znalezieniem fajnego materiału gdzieś na temat starań, stwierdziłam że odpuszczam. Kiedy będzie to będzie, co ma być to będzie. No i wtedy sie stało 😅
    W ogóle to test zrobiłam w 1 dzien świat, bo w wigilię piłam wino po wieczerzy i jakos dziwnie mi sie zrobiło na żołądku. Co nigdy mi sie nie zdarzyło. Wiec jakos bez przekonania zrobiłam z rana i zobaczyłam 2 kreski. Myślałam że przepadł cykl bo zupełnie zero objawow ani na okres ani na ciążę. A tu taki poker face, że o jednak. Więc rano wgramolilam sie do łóżka z testem i powiedziałam mężowi że chyba raczej został tatą. A potem juz poszło jakoś.

Ja pomimo tego, że poniekąd wiem co mnie czeka, też mam stres, bo jednak nie do konca życie mozna przewidzieć.
    Jedno wiem, cesarka boli i połóg po cc tez boli.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 czerwca, 18:45

bellA, Hajkonk, purplerain, Deyansu lubią tę wiadomość

preg.png
  • bellA Autorytet

Wysłany: 15 czerwca, 19:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bella93 wrote:
    Dziękuję🥹
    Ja tak tego nie czuję, dla mnie to jest "normalny" sposób posiadania dzieci. Mam wręcz odwrotnie, ciężko mi ogarnąć, że ze stosunku z partnerem są dzieci🙃😅🫣
    Dla mnie Wy jesteście bohaterkami, bo kiedy ja odpoczywam i popijam wino z bąbelkami, Wy zmagacie się z wszystkimi "urokami" ciąży
    To miłe co piszesz.. ale Ty na Swoj sposob tez jestes super wojowniczka🤗😎❤️ takze nie schlebiaj sobie.

34👱‍♀️ 36🧔‍♂️

06.01 ⏸️ 😍
    🩺17.01.25 - jest Pęcherzyk 🤞
    🩺07.02.25 - mamy 💓🥹 2cm Małego czlowieka.
    🩺14.02.25. - 3cm naszego Bejbiczątka🥰 rosnę !
    🩺07.03.25 - Prenatalne 13+0- , 6,8 cm Bejbiczka. prawdopodobnie dziewczynka.🩷
    🩺14.03.25 - na 100% 🩷 ,rośniemy !
    Wyniki Pappa - niskie ryzyka🤞
    🩺10.04.25 - 17+4 214g szczęścia 🥹🩷
    🩺25.04.25 -II Prenatalne - 337g zdrowej 🩷
    🩺09.05.25 - wszystko ok🩷
    🩺06.06.25 - 775g 🩷
    🩺27.06.25 - wizyta⏳️

preg.png
  • bellA Autorytet

Wysłany: 15 czerwca, 19:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziekuje za zyczenia. Jesteście Wielkie ❤️❤️❤️❤️❤️❤️🤞🥰 mimo ze was nie znam tylko tyle co wasze Historię.. dziś powiedzialam mężowi ze sie zzylam z wami.. !🤗

Hajkonk, purplerain, Agusia246, Szosz, Deyansu, sarenka95, Ivka, Naya00 lubią tę wiadomość

34👱‍♀️ 36🧔‍♂️

06.01 ⏸️ 😍
    🩺17.01.25 - jest Pęcherzyk 🤞
    🩺07.02.25 - mamy 💓🥹 2cm Małego czlowieka.
    🩺14.02.25. - 3cm naszego Bejbiczątka🥰 rosnę !
    🩺07.03.25 - Prenatalne 13+0- , 6,8 cm Bejbiczka. prawdopodobnie dziewczynka.🩷
    🩺14.03.25 - na 100% 🩷 ,rośniemy !
    Wyniki Pappa - niskie ryzyka🤞
    🩺10.04.25 - 17+4 214g szczęścia 🥹🩷
    🩺25.04.25 -II Prenatalne - 337g zdrowej 🩷
    🩺09.05.25 - wszystko ok🩷
    🩺06.06.25 - 775g 🩷
    🩺27.06.25 - wizyta⏳️

preg.png
  • Nava Ekspertka

Wysłany: 15 czerwca, 19:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bella 100lat 🎉🎉

Fajnie tak poczytać te historię ciążowe. Też myślę że każda z nas ma w sobie dużo obraz niezależnie od tego czy to będzie pierwsze dzieciątko czy kolejne.
    Swoją drogą też nie czuje jeszcze jakiejś bezgranicznej miłości do Zuzki. Raczej jest to zafascynowanie że w moim brzuchu jest mix mnie i mojego męża. Ale wiem że ta miłość się pojawi 🥰

Jeśli chodzi o nasz historię to na luźno staraliśmy się jakieś 2 lata, ale to był totalny spontan bez sprawdzania owulacji itp. W sierpniu 2024 zaczęliśmy się starać już bardziej na poważnie i z każdym cyklem niepowodzeń traciłam nadzieję że nam się uda. Mój ginekolog nie pomagał wcale. Nie zlecał żadnych badań, a winą za niepowodzenia obarczał męża. Zrobiłam jakieś badania na własny koszt i wyszło TSH na poziomie jakoś koło 4. Lekarz rodzinny wypisał mi eutyrox w listopadzie i zaczęłam go brać. Życie chciało ułożyć się tak że moja firma zaczęła mieć kłopoty finansowe i mimo umowy na czas nieokreślony w grudniu wszyscy dostaliśmy wypowiedzenia. Od początku stycznia miałam być bez pracy. 17 grudnia miałam urodziny i wtedy też zrobiłam test ciążowy (to było jakoś 4 dni przed planowaną miesiączka). Jako że wyszedł biały, a znałam swoją sytuację pożegnałam się na forum staraniowym bo wiedziałam że muszę się ustabilizować najpierw żeby wrócić do staran. W grudniu jechaliśmy też na święta do moich rodziców za granicę. Na święta miesiączki nie było ale wiedziałam że test był biały więc poprostu małpa się spóźniała. 28 grudnia w dniu kiedy wracaliśmy do Polski miesiączki dalej nie było no i wtedy coś przeczuwałam, ale objawy były bardzo podobne do zbliżającej się miesiączki. Zaraz po wejściu w drzwi zrobiłam test no i wyszły dwie kreski. Nie ukrywam że to był szok dla nas no i wiele pytań, bo ja bez pracy. Państwo oczywiście nie chroni w tej sytuacji kobiety w ciąży itd. no ale trzeba było sobie poradzić. Szybko znalazłam nową pracę. Niestety nie popracowałem tak długo jak planowałam bo w marcu wylądowałam w szpitalu i musiałam odpuścić. I tak sobie teraz czekamy na Zuzke 😁

Hajkonk, purplerain, Deyansu, bellA lubią tę wiadomość

👧29 👨29 🐈🐈‍⬛

5cs i mamy ⏸️

Termin porodu 30.08❤️

preg.png
  • Abby10 Autorytet

Wysłany: 15 czerwca, 19:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeju, nie było mnie dzień a tu już tyle nadrabiania 🙈🙈

Bella! Wszystkiego najlepszego! 🤍🎂🎂

Co do starania się o dziecko. No to z corka poszło raz dwa. Teraz w tej drugiej ciąży było trochę gorzej. Po poronieniu w październiku w końcu poszłam do specjalistki od trudnych problemów… padło podejrzenie pcos, mój organizm produkował zbyt mało progesteronu żeby ciąża się utrzymała. W listopadzie już miałam betę dodatnia, ale niestety po dwóch dniach wzrosła z 17 tylko na 18 🤷🏼‍♀️ w grudniu nie pamiętam… a w styczniu po dawkach progesteronu od owu zobaczyłam cień dzienią po godzinie 🙈 wiem, że teoretycznie nie powinno się odczytywać po takim czasie ale w moim przypadku było prawda 🙈 następnego dnia po wyjściu od endo zrobiłam betę i wyszła 15 więc serio wczesna ciąża. Później rozkręciła się jak szalona z 15 na 50 itd. No i wiadomo… clexane, Prolutex i inne progesterony na szczęście teraz już się fajnie rozwijamy.. organizm chyba zaakceptował ciążę :D

A co do obaw to też je mam… jak po prostu sobie poradzimy, czy Laura nie będzie zazdrosna… nie chciałabym, żeby czuła się odrzucona itd…
    Chociaż jest mega słodka i kochana, wczoraj przytulała się do brzuszka i mówiła, że Klara powiedziała, że ją kocha i że ona też kocha Klarę 🥹🥹

Nava, Hajkonk, purplerain, Deyansu, bellA lubią tę wiadomość

2021 córka ❤️
    Brak problemu z zajściem i utrzymaniem, pod koniec ciąży wysokie ciśnienie - szpital, zakończenie ciąży w 37tc.

Starania o rodzeństwo od 2023
    4 biochemiczne
    1 poronienie w 10tc, zatrzymana w 9tc

Niski progesteron, podejrzenie pcos z obrazu usg.

Eutyrox 50
    Metformina 1000xr, 500 zwykła
    Fertistim
    B12, Omega, d3, magnez, witc

14.01 - beta 15, prog 11
    16.01 - beta 58, prog 13
    20.01 - beta 452, prog 20
    22.01 - beta 1164, prog 13
    24.01 - beta 2743, prog 14
    27.01 - beta 7764, prog 15

06.03 - jest serduszko!
    05.03 - 4,3cm człowieczka ❤️
    13.03 - prenatalne

Aktualnie: clexane, prolutex, progesteron besines, cyclogest, crinone.

preg.png
  • PaulinaLexi Ekspertka

Wysłany: 15 czerwca, 19:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sto lat BellA 🥳

bellA lubi tę wiadomość

'95 👫 '93 Wrocław
    22.12 ⏸️ 1cs
    Termin OM 1.09
    Nifty - zdrowy chłopak💙, niskie ryzyka

24.02 - 13+0 I prenatalne - wszystko ok. CRL - 7,54 cm, ryzyko preeklampsji
    3.03 - 14+0, wizyta kontrolna, 8 cm
    2.04 - 18+2, wizyta kontrolna, 236g
    15.04 - 20+1, II prenatalne, 355 g
    30.04 - 22+2, wizyta kontrolna
    28.05 - 26+2, wizyta kontrolna, 877 g
    18.06 - 29+2, III prenatalne
    23.06 - 30+2, wizyta kontrolna
    preg.png
  • Moirane Przyjaciółka

Wysłany: 15 czerwca, 20:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    BellA wszystkiego najlepszego z okazji 18stych urodzin!🥳🥳🥳😘

Nadrobiłam Wasze historie, zakręciła mi się łezka nieraz, bo z jednej strony są wszystkie wyjątkowe, zupełnie inne, a z drugiej tak do siebie podobne 😊😘
    To ja na szybko, o 2 córeczkę staraliśmy się 5 lat (mam historie onkologiczną), dużo było płaczu, żalu, ale mam uczucie, że nas to scementowało. Teraz poszło szybciej bo rok ale było międzyczasie poronienie no i tak teraz ładnie sobie rośniemy w nadziei, że będzie już wszystko ok 😉
    Ja mam mnóstwo obaw, bo moja młodsza -3 latka ma straszna mamozę od małego, mąż dużo się z nią bawi zajmuje, ale ostatnio ciągle tylko mama i mama, do usypiania tylko ja mogę być. Ciągle próbujemy żeby mąż mnie zastąpił ale no mówiąc wprost nasza córa jest z tych trudniejszych dzieci, s ostatnio mamy jakiś regres czy bunt. Całuje brzuszek, mówi że czeka na braciszka ale bardzo się boje jak to będzie tak naprawdę... Widzę, że macie podobne obawy😘

Hajkonk, purplerain, Szosz, Deyansu, bellA lubią tę wiadomość

preg.png
  • Agusia246 Autorytet

Wysłany: 15 czerwca, 20:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja to trochę jak Naya się zastanawiałam czy na pewno chcę zaczynać od nowa, bo w domu 10 latka i 8 latka, super samowystarczalne już.
    Ale potem sobie pomyślałam że one już zaraz w ogóle nie będą potrzebowały mamusi, zaczną się oddalać coraz bardziej i fajnie będzie mieć jeszcze jednego maluszka do kochania i na pociechę :D

Szosz, purplerain, Deyansu, Naya00, Abby10, bellA, Joa.szym lubią tę wiadomość

3i4920mm0jlmd1e9.png

• Joa.szym Przyjaciółka

Wysłany: 15 czerwca, 21:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    BellA wszystkiego najlepszego z okazji 18! I spokojnej końcówki tej nastoletniej ciąży 😀

bellA lubi tę wiadomość

preg.png
  • CieplaHerbata Przyjaciółka

Wysłany: 15 czerwca, 21:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bella! Żyj tak, aby każdy kolejny dzień był dowodem na to, że najlepsze chwile dopiero przed Tobą. Dużo zdrówka 😘

🥂🍾

bellA lubi tę wiadomość

👩 35 👨 45
    Starania od 7/2024
    09/2024 (2 cs) 7 tc💔 poronienie zatrzymane
    20.01 5sc ⏸️
    21.01 4 +4
    13.02 7+6 0,11 mm Dzieciątka ❤️
    07.03 11+0 3,7 cm Dzieciątka
    19.03 12+5 🧬 6,2 cm Dzieciątka
    07.04 15+3 12 cm Córci _ Lenka 💖
    05.05 połówkowe

preg.png
  • LauraTomek Przyjaciółka

Wysłany: 15 czerwca, 23:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bella, wszystkiego, co najpiękniejsze! ❤🌸🌠
    Wybieram się spontanicznie jutro lub pojutrze na boho sesję ciążową. Mam nadzieję, że coś fajnego z tego wyjdzie 😃
    Byłam dziś ostatni raz na zajęciach na uczelni i kolega zapraszał "na wódkę". Powiedziałam, że nie bardzo mogę, a na pytanie: "A co, jesteś w ciąży? ", otrzymałam pełne niedowierzania spojrzenia grupy i moc uścisków ❤
    Trzymam kciuki za badania i wizyty w nadchodzącym tygodniu, jeśli takie mamy. ✊

Deyansu lubi tę wiadomość

👱‍♀️32 🧔33
    I ciąża
    ⏸ 31.12.2024
    4.03. - genetyczne
    4.04. - 180 g dzidzi
    28.04. - połówkowe - 327 g synusia 😭😍👣
    8.05. - 468 g 👣
    31.05. - 816 g 👣
    17.06. - next meeting 🧸
    23.06. - sesja ciążowa
    26.06. - immunoglobulina
    11.07. - USG III trymestru
    TP: 12.09.2025

preg.png
‹‹ 661 662 663 664 665
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

7 faktów o karmieniu piersią, o których nie miałaś pojęcia

Czy wiesz, że karmienie piersią może zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwór jajnika oraz piersi? A czy słyszałaś, że mleko matki zmienia się nawet w trakcie jednej sesji karmienia? Poznaj 7 faktów ciekawych i nieoczywistych faktów na temat karmienia piersią! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża - najważniejsze rzeczy, które powinnaś wiedzieć oczekując dziecka

Są rzeczy, które każda kobieta w ciąży powinna wiedzieć. Podstawowa wiedza o ciąży zapewni Ci komfort i bezpieczeństwo zarówno Twoje jak i Twojego dziecka. Przeczytaj między innymi od kiedy liczony jest początek ciąży, o jakich badaniach w ciąży nie możesz zapomnieć lub czy plamienie w ciąży jest niebezpieczne. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Śluz szyjkowy, śluz z podniecenia, wydzielina z pochwy, upławy - jak odróżniać?

Śluz szyjkowy to bardzo ważny wskaźnik kobiecej płodności. Jak odróżniać poszczególne rodzaje śluzu? Czym różni się naturalny śluz szyjkowy od śluzu wynikającego z podniecenia? Czym są upławy i kiedy warto zgłosić się do lekarza? Jak zapisywać poszczególne rodzaje śluzu w aplikacji OvuFriend? 

CZYTAJ WIĘCEJ