WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Twoje starania o dziecko przedłużają się?
Sprawdź czy możesz skorzystać z dofinansowania
w Klinice Polmedis.
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne WRZEŚNIOWE SZCZĘŚCIA 2016
Odpowiedz

WRZEŚNIOWE SZCZĘŚCIA 2016

Oceń ten wątek:
  • Pysiaczek89 Autorytet

Wysłany: 28 maja 2016, 09:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamcia
    Ja mam niektóre usg robione w lux medzie, tak jak wczorajsze i niektóre prywatnie. I podchodzę do tego z dystansem juz, bo miesiac temu moja szyjka na usg w lux medzie miała 29,8 mm. Po dwóch tygodniach poszłam prywatnie i szyjka 38 mm. Wczoraj mi zmierzyła w lux medzie szyjkę, a ona 28,6 mm. Za dwa tygodnie do kontroli mam przyjść i mam większość czasu lezec :/
    Juz sama nie wiem bo to niemożliwe zeby raz mi ta szyjka rosła a raz malała... Wydaje mi sie ze to kwestia sprzętu. Co myślicie?

Marcelek ❤️❤️
    mhsvj48aydsq5qzs.png
    Mikuś <3 <3
    961lwn15top0zbzy.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 28 maja 2016, 09:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pysiaczek89 wrote:
    Kamcia
    Ja mam niektóre usg robione w lux medzie, tak jak wczorajsze i niektóre prywatnie. I podchodzę do tego z dystansem juz, bo miesiac temu moja szyjka na usg w lux medzie miała 29,8 mm. Po dwóch tygodniach poszłam prywatnie i szyjka 38 mm. Wczoraj mi zmierzyła w lux medzie szyjkę, a ona 28,6 mm. Za dwa tygodnie do kontroli mam przyjść i mam większość czasu lezec :/
    Juz sama nie wiem bo to niemożliwe zeby raz mi ta szyjka rosła a raz malała... Wydaje mi sie ze to kwestia sprzętu. Co myślicie?
    na 100% błąd pomiaru nie może Tak rosnąć i malec. Dlatego Ja trzymam się jednego lekarza i nie chodzę dodatkowo na usg

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 28 maja 2016, 09:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pysiaczek
    kiedys tłumaczyłam jak to jest z usg na przykładzie usg bioderka
    lekarz nam pokazywał
    że nie tylko sprzęt, ale i precyzja lekarza sie liczą
    u nas milimetr decydowal o kategorii bioderka
    ortopeda na różne sposoby przykładał kursor, mierzył i inne wyniki wychodziły
    i to jest normalne
    tak samo z usg ciąży
    na echo ten dr mówił, ze gdyby ponownie od razu wszystko by mierzył, wyszłyby inne parametry, w tym waga maluszka
    gin na nfz tłumaczył na przykładzie kawałka ciasta-po pierwsze jest trójwymiarowe, a usg dość "płaskie" i w zależności, jak je uchwycisz, będzie mialo inne wymiary

Angela89, Pysiaczek89 lubią tę wiadomość

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Pysiaczek89 Autorytet

Wysłany: 28 maja 2016, 09:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angela89 wrote:
    na 100% błąd pomiaru nie może Tak rosnąć i malec. Dlatego Ja trzymam się jednego lekarza i nie chodzę dodatkowo na usg
    Tak wlasnie mysle. Ale wiecie dla porównania pójdę impresyjnie za dwa tygodnie i potem do lux medu.
    No ale lezec teraz bede większość czasu w lozku :/ ale tez mi sie wydaje ze to kwestia sprzętu.
    Jak mi moja gin badanego zawsze mowi ze mam tyle samo mm, no ale to ręcznie...
    Od którego tygodnia ta szyjka powinna sie zacząć skracać tak normalnie?

Marcelek ❤️❤️
    mhsvj48aydsq5qzs.png
    Mikuś <3 <3
    961lwn15top0zbzy.png

• agatia Autorytet

Wysłany: 28 maja 2016, 09:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pysiwczku chyba, zee w lux medzie mierzą tylko odcinek szyjki zewnętrzny, bez wewnętrznego :)
    U mnie mimo 3 lekarzy.robiących usg różnica w pomiarze szyjki wynosi 1mm :)
    A czemu masz leżeć? Szyjka koło 30mm jest normalna, więc spokojnie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 maja 2016, 09:44

• nick nieaktualny

Wysłany: 28 maja 2016, 09:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pysiaczek89 wrote:
    Kamcia
    Moje pomiary w luxmedzie też różnią się od prywatnych. Ale to na pewno kwestia lekarza i sprzętu, w luxmedzie nie widział nawet u mnie owodni dwóch osobnych, a prywatnie powiedziała, że mam tak wyjątkowo cienkie, że gdyby nie sprzęt nawet ona by ich nie widziała.
    Ja w pon. też idę dodatkowo do luxmedu, zobaczymy czy zobaczę coś więcej.

• Pysiaczek89 Autorytet

Wysłany: 28 maja 2016, 09:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kamciaelcia wrote:
    pysiaczek
    kiedys tłumaczyłam jak to jest z usg na przykładzie usg bioderka
    lekarz nam pokazywał
    że nie tylko sprzęt, ale i precyzja lekarza sie liczą
    u nas milimetr decydowal o kategorii bioderka
    ortopeda na różne sposoby przykładał kursor, mierzył i inne wyniki wychodziły
    i to jest normalne
    tak samo z usg ciąży
    na echo ten dr mówił, ze gdyby ponownie od razu wszystko by mierzył, wyszłyby inne parametry, w tym waga maluszka
    gin na nfz tłumaczył na przykładzie kawałka ciasta-po pierwsze jest trójwymiarowe, a usg dość "płaskie" i w zależności, jak je uchwycisz, będzie mialo inne wymiary
    No ja sie nie znam na tych usg i w ogole ale jak patrzę na te zdjecia, to wydaje mi sie ze ta pani z lux medu jakby nie do końca tym kursorem dojeżdża do tego miejsca gdzie ta szyjka sie kończy? Tak przynajmniej to na zdjęciu wyglada, a wiadomo, ze to sa milimetry wszystko.

Marcelek ❤️❤️
    mhsvj48aydsq5qzs.png
    Mikuś <3 <3
    961lwn15top0zbzy.png

• Pysiaczek89 Autorytet

Wysłany: 28 maja 2016, 09:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agatia wrote:
    Pysiwczku chyba, zee w lux medzie mierzą tylko odcinek szyjki zewnętrzny, bez wewnętrznego :)
    U mnie mimo 3 lekarzy.robiących usg różnica w pomiarze szyjki wynosi 1mm :)
    A czemu masz leżeć? Szyjka koło 30mm jest normalna, więc spokojnie.
    A nie wiem? Ta lekarka mi powiedziała, ze mam sie oszczędzać i lezec większość czasu.
    No to te dwa tygodnie jakoś wytrzymam i sie zobaczy, co z ta szyjka nieszczęsna. U mnie jest o tyle problem, ze czasami mam jakies tam bole w dole brzucha wiec to moze mieć jakiś tam związek z tym skracaniem. Umówiłam sie do mojej gin prowadzącej na poniedziałek, to sie jej zapytam o to i o te moje wyniki glukozy.
    Na tym całym opisie mam napisane: szyjka macicy długości 28,6 mm ujście wewnętrzne zamknięte.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 maja 2016, 09:57

Marcelek ❤️❤️
    mhsvj48aydsq5qzs.png
    Mikuś <3 <3
    961lwn15top0zbzy.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 28 maja 2016, 10:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no dobra trzeba się wziąć dalej za sprzątanie jak się remontów zachciało. A po wczorajszym dniu nie ma mięśnia w ciele, którego bym nie czuła :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 28 maja 2016, 10:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja więcej nie pójdę na usg do innego lekarza niż mój. Po prenatalnych nie mogłam wytrzymać 6 tygodni do połówkowych i poszłam na samo usg do innego gina. Usg wyszło super, mały wyprzedzał o tydzień no i gin znalazł 2 białe plamki (to mnie załamało), po 2 tygodniach miałam połówkowe, lekarz nie znalazł żadnych plam a reszta pomiarów ok. ja dopiero w domu przeanalizowałam wymiary i wyszło, że mały bardzo wyhamował od usg robionego prywatnie - praktycznie w dwa tygodnie "zgubił" ten tydzień, który był do przodu. Ja w ryk, że się mały nie rozwija i na drugi dzień o 8 rano mój gin prowadzący robił mi dokładne usg z mierzeniem przepływów, wyszło wszystko w porządku a na sercu znalazł ale jedną plamkę, którą nie kazał się przejmować.
    Reasumując - najlepiej robić usg u tego samego lekarza bo można ześwirować, okropnie żałuję, że poszłam na to dodatkowe usg.

• nick nieaktualny

Wysłany: 28 maja 2016, 10:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też chodzę tylko do jednego lekarza już drugą ciążę. Jest dobrym specjalistą, ufam mu.

• nick nieaktualny

Wysłany: 28 maja 2016, 10:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeśli chodzi o zwierzątka to ja się wychowałam na wsi wśród psów, kotów i innych czworonogów i zdziwiłam się po zrobieniu toxo, że jej nie przeszłam a swego czasu tata nazywał mnie kociarą :)
    Jeśli chodzi o przygarnięcie psa czy kota to radzę się baaaardzo zastanowić przed taką decyzją. Ja bardzo kocham zwierzaki ale jest to też obowiązek, my z mężem dużo pracujemy (ja na zmiany), na podwórku mamy psa i kota i to ja muszę pamiętac o karmie, weterynarzu itp, a sama żadnego zwierzaka do domu nie przyprowadziłam no i jeszcze kwestia finansowa bo jednak kupowanie karm też kosztuje i jak chcesz się ruszyć gdzieś dalej z domu to nie zawsze weźmiesz zwierzaka.

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 28 maja 2016, 10:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bisacz
    my analizowalismy czy możemy wziiąc kota...
    wlasnie wydatki, wyjazdy...
    ale kot jest z nami wszędzie
    nad morzem mamy rodzine i nie ma problemu wspónie jeżdzić
    w górach znalezliśmy pensjonat, który zgpdzil się dwa razy na przyjazd z kotem i za darmo!
    ale kot może zostać w domu sam, nasza bywała nawet 2 noce
    z psem gorzej w naszym przypadku

Bratek lubi tę wiadomość

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 maja 2016, 10:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamciu myślę, że z psiakiem zawsze gorzej w domu niż z kotem. Kuweta dla kota i załatwione, psa trzeba wyprowadzić i pozwolić mu się wybiegać.

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 28 maja 2016, 10:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pieska
    przy naszym trybie zycia byloby mi szkoda...
    poza tym ja kociara :)
    kotki sa takie mięciutkie :D
    milutkie nie powiem-bo moja to wredota- Bestia ma na imię ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 maja 2016, 10:37

bisacz, Pysiaczek89 lubią tę wiadomość

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • agatia Autorytet

Wysłany: 28 maja 2016, 10:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bisacz.ja też się dziwię, że nie przeszłam toxo :) całe życie z psami w domu, z kotami i innymi zwierzami na wsi, gdzie dziadkowie mieli aptekę :)
    Ja bez psa nie wyobrażam sobie życia :) po naszą jechaliśmy 120 km, żeby nie trafiła do schroniska. Jeździ z nami na wczasy. A jak nie możemy jej gdzieś zabrać, zostaje z moim tatą (który sam ma 2 psy) albo z tesciami :)

bisacz, Pysiaczek89 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 28 maja 2016, 10:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zrzucam zdjęcia z telefonu - nazbierało się ich prawie 700, przeglądam gazetkę z biedronki i wybałuszyłam oczy bo własnie z niej wróciłam a żadnej odzieży dla ciężarnych nie widziałam a wg gazetki jest od wczoraj.

• ilona29 Ekspertka

Wysłany: 28 maja 2016, 10:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    [img]https://naforum.zapo Rosniemy[/img]

mmargol, kamciaelcia, Macioszczyczka, claudiuszek, martta, _izunia_, A_n_k_a_80 lubią tę wiadomość

74700tc7xapwpc4i.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 maja 2016, 10:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak ja mialam kontrolowana szyjke przy tym skracaniu, to pomiary robilo kilku lekarzy. Pomiary troche sie roznily, bo jeden lekarz mierzy np. na luzno, inny uciska, czego ponoc nie powinno sie robic. Moj lekarz powiedzial, ze szyjka tez sama zmienia dlugosc w ciagu dnia w zaleznosci od wielu czynnikow, grunt zeby nie zaznaczyli, ze sie gwaltownie skraca, takze mysle, ze Pysiaczku nie ma sie co martwic, idz w poniedzialek do swojego gina i niech Cie uspokoi ;)

Tak w ogole to dzien dobry :) dzis bol troche mniejszy, chce to wykorzystac i idziemy z mezem na zakupy, przy okazji zobaczyc wozki jeszcze raz :)

Acha, ja mialam pomiary malego w czwartek na IP i wazy ok 720 g :) takze bardzo podobnie do Twojego malucha Pysiaczku :)

Pysiaczek89, _izunia_ lubią tę wiadomość

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 28 maja 2016, 11:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ilona
    ładniutki
    ale jaki duuuży

Macioszczyczka lubi tę wiadomość

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
‹‹ 1036 1037 1038 1039 1040 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak pielęgnować skórę podczas ciąży?

W czasie ciąży skóra wymaga specjalnego traktowania - wystarczy poświęcić kilka minut dziennie, aby zadbać o jej dobrą kondycję i sprawić, by była bardziej elastyczna. Może to być bardzo pomocne w zminimalizowaniu ryzyka powstania rozstępów. Sprawdź, jak pielęgnować skórę podczas ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ

O tym jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko - relacja ze spotkania Ovu dzieci!

Jeśli kiedykolwiek zastanawiałaś się co sprawia, że kobiety, matki są tak silne i wytrzymałe, to musisz to przeczytać! My znamy już odpowiedź – nasza moc leży w relacjach jakie potrafimy tworzyć z innymi kobietami. Wsparcie jakie sobie dajemy i energię do działania jaką sobie nawzajem przekazujemy jest wartością o której należy mówić głośno! Dowodem na to jest ta relacja z wyjątkowego zdarzenia – zlotu użytkowniczek OvuFriend i BellyBestFriend, wspaniałych kobiet, cudownych Mam! Przeczytaj, jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko  

CZYTAJ WIĘCEJ

Prolaktyna a zajście w ciążę. Jak regulować poziom tego hormonu?

Prolaktyna to bardzo ważny hormon zarówno na etapie starań o dziecko, w ciąży, jak i po porodzie. Jakie są normy stężenia prolaktyny? Kiedy jej poziom może utrudniać zajście w ciążę i co robić w takiej sytuacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ