WRZEŚNIOWE SZCZĘŚCIA 2016
-
WIADOMOŚĆ
-
zabcia
ja minimalizm w kosmetykach
uzywałam płyn do kąpieli nivea (od 1.miesiaca czyli jak to położna mówiła od urodzenia), szampon był osobno-bambino, po kapieli nic (a oliwki nawet nie mielismy) , ewentualnie raz na tydzien jakis pielegnacyjny kremik np linomag A+E, ale to naprawde rzadko...
na dupke puderek, ostatecznie mam zapas x 3 z rossmanna
w razie "w " na dupke wolalam zielony linomag, w domu był sudocrem, ale linomag w lepszej konsystencji (w ogóle te maści cynkowe dla nas były bleee, tzn trudno sie smarowały zwłaszcza nivea, a jeszcze trudniej zmywały)
chusteczki z netto(zero chemii, nawet bez zapachu a za to bardzo mokre)
i tyle...
i wlasnie odkrylam, ze to wszystko mam już po Emilce (były swieże zapasy do szpitala...)
dokupię tylko linomag A+E
a gdyby sie okazalo, ze Piotrus bedzie miał jakies problemy skorne, kupie na bieżąco, np emolienty, których nie lubię, w ogóle nic tłustego, osobiście uważam że bez potrzeby nie ma co uzależniać skóry od natłuszczania
tak u nas to wygladaŻabcia_ lubi tę wiadomość
-
Angela89 wrote:Ja zaszłam w ciąże na macierzyńskim i "wróciłam" po nim do pracy ale poszłam na urlop wypoczynkowy po nim od razu przeszłam na L4.
Rozumiem ze lepiej dla mnie zajsc na koncowce urlopu maciezynskiego i wtedy na koniec maciezynskiego wypisac podanie o zalegly urlop wypoczynkowy i czekac, az sie UW skonczy czy po kilku dniach wreczyc im L4 ciazowe? tak to zrozumialam. Mozesz mnie poorawic jak sie myle.Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 czerwca 2016, 12:06
-
anka
po pierwsze policz sobie ile bedziesz miała urlopu, po drugie przelicz kiedy się przedawni, po trzecie zwolnienie lekarskie przerywa bieg urlopu-wiec jak lekarz ci da, to kladź (l4 100 % płatne a macierzyński roczny 60% lub 80 % - w zaleznosci jaka opcje wybierzesz)A_n_k_a_80, Strazaczka1990 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Hej
ja do kapieli kupolam olian 2w1 to na poczatek potem sie przerzuce na cos innnego, do pupy na wstrp mam bephanten extra nie ma cynku chce dokupic puder z nivea i w razie awari mam takie probki nivea na odparzenia z cynkiem, mam oliwke z nivea bo z j&j podobno produkty uczulaja, plus krem nivea baby na buzke i jeszcze dokupie ten na kazdza pogode, jak sie ochlodzi lub bedzie wiatr
. Poszlam w nivea baby niebieskie od pierwszych dni. Sprawdzaj bo na niektorych produktach jest ze od 1miesiaca sie stosuje
mam nadzieje ze pomoglam.
Żabcia_ wrote:Dzień dobry Kochane
Gratuluje wszystkim super dzieciaczkowych wizytMam nadzieję, że wszystkie pojawiające się problemy będą z czasem mijały.
U mnie po wizycie też wszystko dobrzeMały rośnie jak złoto i jest do przodu o około 1,5 tygodnia
na 25 tc ważył ponad 900g
Tylko mój gin jakiś zawiany był na ostatniej wizycie
w ogóle nie zauważył TSH, które podskoczyło ani tego, że ma wpis do karty z II badań prenatalnych... Może to dlatego, że doniosłam mu dobre wieści odnośnie mojej wątroby po USG j.brzusznej.
Ogólnie cała wyprawka już prawie zakupiona zostały mi kosmetyki. Może jakaś mądra już mama podzieli się co kupić i do czego użyć, np. do pupy linomag czy bepanthen? I co do pielęgnacji w kąpieli i po niej?
Do prania w końcu kupiłam płyny z Lovela, niby Dzidziuś wypadał lepiej w ocenach Sroki ale mama mi powiedziała, że ja akurat na niego miałam okrutne uczulenie i skończyło się na dostępnych wtedy płatkach mydlanych.Żabcia_ lubi tę wiadomość
-
Witam się jeszcze z łóżka
Gratuluję udanych wizyt i pięknych brzuszków
Biocenoza wyszła mi dobrze nareszcie.
U dentystki trochę gorzej. Znowu 360zl poszło. Niby 2 zęby zrobione ale powiedziała, że jeden z nich może boleć i będzie do kanałowego. Póki co czuję go jak jem ale może po wczorajszym wierceniu, mam nadzieję.
A_n_k_a_80 wrote:Co to ta bicenoza?
Bicenoza to badanie czystości pochwy; badanie mikrobiologiczne rozmazu.
Miłego dnia życzę
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
kamciaelcia wrote:anka
po pierwsze policz sobie ile bedziesz miała urlopu, po drugie przelicz kiedy się przedawni, po trzecie zwolnienie lekarskie przerywa bieg urlopu-wiec jak lekarz ci da, to kladź (l4 100 % płatne a macierzyński roczny 60% lub 80 % - w zaleznosci jaka opcje wybierzesz)macjezynski chce na rok 80% wiec do wrzesnje 2017 na nim bede
. Po maciezynskim wypisac podanie o UW i czekac az mi sie skonczy urlop wypoczynkowy i na koniec dac L4 z B 100% platne. A urlop wyp tez bedzie 100% platny?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 czerwca 2016, 12:33
-
To to samo co posiew z pochwy?_izunia_ wrote:Witam się jeszcze z łóżka
Gratuluję udanych wizyt i pięknych brzuszków
Biocenoza wyszła mi dobrze nareszcie.
U dentystki trochę gorzej. Znowu 360zl poszło. Niby 2 zęby zrobione ale powiedziała, że jeden z nich może boleć i będzie do kanałowego. Póki co czuję go jak jem ale może po wczorajszym wierceniu, mam nadzieję.
Bicenoza to badanie czystości pochwy; badanie mikrobiologiczne rozmazu.
Miłego dnia życzę
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Tak z innej beczki, wyslalam do firmy zapytanie czy premia liczy sie do sredniego wynagrodzenia na L4 ciazowym i czekam juz kilka dni na odpowiedz, a tu brak odpowiedzi podejrzane co nie dziewczyny, a wystarczy odpisac tak lub nie
moze jednak sie liczy i teraz sie dowiem ze za malo mi placa sprobowac zawsze warto patrzac na wasze doswiadczenia
.
-
A_n_k_a_80 wrote:Poszlam na L4 w styczniu wiec cale dwa lata urlopu najwiekszy wymiar 26×2 2016 i 2017 moze jakies zalegle 4 z 2015. Nie mam pojecia kiedy sie przedawni
macjezynski chce na rok 80% wiec do wrzesnje 2017 na nim bede
. Po maciezynskim wypisac podanie o UW i czekac az mi sie skonczy urlop wypoczynkowy i na koniec dac L4 z B 100% platne. A urlop wyp tez bedzie 100% platny?
po macierzyńskim normalnie sie wypisuje wniosek o UW ile tylko chcesz, pracodawca nie moze ci odmowić: wtedy najpierw pójdzie 4 dni za 2015, potem za 2016 itd
urlop sie (chyba)przedawnia po 3 latach na koniec wrzesnia
np za 2015 roku 30.wrzesnia 2018 r
wiec jak UW nie wykorzystasz, to i tak go z czasem stracisz przez przedawnienie
a co do płatności za l4 a urlop:
za l4 (jesli na urlopie bedziesz KRÓCEJ niz 3 miesiące)dostaniesz tyle samo co teraz, poniewaz nie nalicza się na nowo podstawy, na urlopie dostaje sie pensję, u mnie to byłaby tylko zasadnicza!!!więc miałabym lepiej na l4
jesli na urlopie bedziesz dłuzej niz 3 miesiące, podstawe chorobowego policza na nowo (czyli srednia z tego, co dostaniesz na urlopie!!!!!ewentualnie 1/12 trzynastki)
zrozumiale napisalam ?
A_n_k_a_80, _izunia_ lubią tę wiadomość