X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne WRZEŚNIOWE SZCZĘŚCIA 2016
Odpowiedz

WRZEŚNIOWE SZCZĘŚCIA 2016

Oceń ten wątek:
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 4 czerwca 2016, 12:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zabcia
    ja minimalizm w kosmetykach
    uzywałam płyn do kąpieli nivea (od 1.miesiaca czyli jak to położna mówiła od urodzenia), szampon był osobno-bambino, po kapieli nic (a oliwki nawet nie mielismy) , ewentualnie raz na tydzien jakis pielegnacyjny kremik np linomag A+E, ale to naprawde rzadko...
    na dupke puderek, ostatecznie mam zapas x 3 z rossmanna
    w razie "w " na dupke wolalam zielony linomag, w domu był sudocrem, ale linomag w lepszej konsystencji (w ogóle te maści cynkowe dla nas były bleee, tzn trudno sie smarowały zwłaszcza nivea, a jeszcze trudniej zmywały)
    chusteczki z netto(zero chemii, nawet bez zapachu a za to bardzo mokre)
    i tyle...
    i wlasnie odkrylam, ze to wszystko mam już po Emilce (były swieże zapasy do szpitala...)
    dokupię tylko linomag A+E
    a gdyby sie okazalo, ze Piotrus bedzie miał jakies problemy skorne, kupie na bieżąco, np emolienty, których nie lubię, w ogóle nic tłustego, osobiście uważam że bez potrzeby nie ma co uzależniać skóry od natłuszczania
    tak u nas to wyglada

Żabcia_ lubi tę wiadomość

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • A_n_k_a_80 Autorytet

Wysłany: 4 czerwca 2016, 12:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angela89 wrote:
    Ja zaszłam w ciąże na macierzyńskim i "wróciłam" po nim do pracy ale poszłam na urlop wypoczynkowy po nim od razu przeszłam na L4.

Rozumiem ze lepiej dla mnie zajsc na koncowce urlopu maciezynskiego i wtedy na koniec maciezynskiego wypisac podanie o zalegly urlop wypoczynkowy i czekac, az sie UW skonczy czy po kilku dniach wreczyc im L4 ciazowe? tak to zrozumialam. Mozesz mnie poorawic jak sie myle.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 czerwca 2016, 12:06

oar8xzkrz2cmciig.png

klz9df9hkt3kb3im.png

bfarxzdvckdf86xs.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 4 czerwca 2016, 12:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anka
    po pierwsze policz sobie ile bedziesz miała urlopu, po drugie przelicz kiedy się przedawni, po trzecie zwolnienie lekarskie przerywa bieg urlopu-wiec jak lekarz ci da, to kladź (l4 100 % płatne a macierzyński roczny 60% lub 80 % - w zaleznosci jaka opcje wybierzesz)

A_n_k_a_80, Strazaczka1990 lubią tę wiadomość

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 czerwca 2016, 12:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Little Red Fox wrote:
    kupiłam truskawki, a na obiadek robię młode ziemniaczki z fasolką szparagową i jajka sadzone :) na bogato! :)
    Mam w planach taki sam obiad :) ale póki co ogarnelam pół mieszkania, chwila przerwy i biorę się za drugie pół :)

• A_n_k_a_80 Autorytet

Wysłany: 4 czerwca 2016, 12:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej
    ja do kapieli kupolam olian 2w1 to na poczatek potem sie przerzuce na cos innnego, do pupy na wstrp mam bephanten extra nie ma cynku chce dokupic puder z nivea i w razie awari mam takie probki nivea na odparzenia z cynkiem, mam oliwke z nivea bo z j&j podobno produkty uczulaja :/, plus krem nivea baby na buzke i jeszcze dokupie ten na kazdza pogode, jak sie ochlodzi lub bedzie wiatr :). Poszlam w nivea baby niebieskie od pierwszych dni. Sprawdzaj bo na niektorych produktach jest ze od 1miesiaca sie stosuje :) mam nadzieje ze pomoglam.
    Żabcia_ wrote:
    Dzień dobry Kochane :)

Gratuluje wszystkim super dzieciaczkowych wizyt :) Mam nadzieję, że wszystkie pojawiające się problemy będą z czasem mijały.

U mnie po wizycie też wszystko dobrze :) Mały rośnie jak złoto i jest do przodu o około 1,5 tygodnia :) na 25 tc ważył ponad 900g :) Tylko mój gin jakiś zawiany był na ostatniej wizycie :D w ogóle nie zauważył TSH, które podskoczyło ani tego, że ma wpis do karty z II badań prenatalnych... Może to dlatego, że doniosłam mu dobre wieści odnośnie mojej wątroby po USG j.brzusznej.

Ogólnie cała wyprawka już prawie zakupiona zostały mi kosmetyki. Może jakaś mądra już mama podzieli się co kupić i do czego użyć, np. do pupy linomag czy bepanthen? I co do pielęgnacji w kąpieli i po niej?

Do prania w końcu kupiłam płyny z Lovela, niby Dzidziuś wypadał lepiej w ocenach Sroki ale mama mi powiedziała, że ja akurat na niego miałam okrutne uczulenie i skończyło się na dostępnych wtedy płatkach mydlanych.

Żabcia_ lubi tę wiadomość

oar8xzkrz2cmciig.png

klz9df9hkt3kb3im.png

bfarxzdvckdf86xs.png
  • _izunia_ Autorytet

Wysłany: 4 czerwca 2016, 12:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam się jeszcze z łóżka ;)

Gratuluję udanych wizyt i pięknych brzuszków :)

Biocenoza wyszła mi dobrze nareszcie.
    U dentystki trochę gorzej. Znowu 360zl poszło. Niby 2 zęby zrobione ale powiedziała, że jeden z nich może boleć i będzie do kanałowego. Póki co czuję go jak jem ale może po wczorajszym wierceniu, mam nadzieję.
    A_n_k_a_80 wrote:
    Co to ta bicenoza?

Bicenoza to badanie czystości pochwy; badanie mikrobiologiczne rozmazu.

Miłego dnia życzę :)

w57v3e3kgxrfkiqe.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 czerwca 2016, 12:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczuny bierze ktoras z was nospe z polecenia lekarza, mozna brac ?? Bo te jajniki dalej mnie bola, a nie bede jechać na ip, bo w pn z rana mam wiZyte a oprocz tego ze tak ciagna to nic innego sie nie dzieje, i chcialam nospe wziac

• nick nieaktualny

Wysłany: 4 czerwca 2016, 12:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja dzis zrobilam Lasagne, wlasnie siedzi w piekarniku :)

Little Red Fox lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 4 czerwca 2016, 12:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nospę spokojnie można brać, tak jak paracetamol przeciwbólowo, o ile nie ma jakiś przeciwwskazań, np uczulenia

sarcia123 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 4 czerwca 2016, 12:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ok, cos mi sie kojarzylo wlasnie ze w1 ciazy tez mialam te bole jajników i lekarz chyba te nospe kazal brac, ale lepiej sie upewnic :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 4 czerwca 2016, 12:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja jestem takim twardzielem, że nospy jeszcze nie brałam w ciąży - choć jak wysłałam kiedyś męża do apteki to mi przyniósł despę jako tańszy zamiennik, bo mu tak wcisnęli. Przypuszczam, że to ten sam składnik aktywny :)

• A_n_k_a_80 Autorytet

Wysłany: 4 czerwca 2016, 12:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kamciaelcia wrote:
    anka
    po pierwsze policz sobie ile bedziesz miała urlopu, po drugie przelicz kiedy się przedawni, po trzecie zwolnienie lekarskie przerywa bieg urlopu-wiec jak lekarz ci da, to kladź (l4 100 % płatne a macierzyński roczny 60% lub 80 % - w zaleznosci jaka opcje wybierzesz)
    Poszlam na L4 w styczniu wiec cale dwa lata urlopu najwiekszy wymiar 26×2 2016 i 2017 moze jakies zalegle 4 z 2015. Nie mam pojecia kiedy sie przedawni :/ macjezynski chce na rok 80% wiec do wrzesnje 2017 na nim bede :). Po maciezynskim wypisac podanie o UW i czekac az mi sie skonczy urlop wypoczynkowy i na koniec dac L4 z B 100% platne. A urlop wyp tez bedzie 100% platny?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 czerwca 2016, 12:33

oar8xzkrz2cmciig.png

klz9df9hkt3kb3im.png

bfarxzdvckdf86xs.png
  • A_n_k_a_80 Autorytet

Wysłany: 4 czerwca 2016, 12:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To to samo co posiew z pochwy?
    _izunia_ wrote:
    Witam się jeszcze z łóżka ;)

Gratuluję udanych wizyt i pięknych brzuszków :)

Biocenoza wyszła mi dobrze nareszcie.
    U dentystki trochę gorzej. Znowu 360zl poszło. Niby 2 zęby zrobione ale powiedziała, że jeden z nich może boleć i będzie do kanałowego. Póki co czuję go jak jem ale może po wczorajszym wierceniu, mam nadzieję.

Bicenoza to badanie czystości pochwy; badanie mikrobiologiczne rozmazu.

Miłego dnia życzę :)

oar8xzkrz2cmciig.png

klz9df9hkt3kb3im.png

bfarxzdvckdf86xs.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 czerwca 2016, 12:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Urlop zawsze jest 100% platny

A_n_k_a_80 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 4 czerwca 2016, 12:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez nigdy nie bralam nospy w ciazy, ale teraz wzielam nie bede meczyc siebie i dziecka

• A_n_k_a_80 Autorytet

Wysłany: 4 czerwca 2016, 12:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wlasnie dzisiaj zaczelam 26 tydzien jeszcze 14 no moze 12 calem 3 mjechy i mala bedzie z nami :)

oar8xzkrz2cmciig.png

klz9df9hkt3kb3im.png

bfarxzdvckdf86xs.png
  • A_n_k_a_80 Autorytet

Wysłany: 4 czerwca 2016, 12:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tez tak myslalam :) dzieki
    sarcia123 wrote:
    Urlop zawsze jest 100% platny

oar8xzkrz2cmciig.png

klz9df9hkt3kb3im.png

bfarxzdvckdf86xs.png
  • _izunia_ Autorytet

Wysłany: 4 czerwca 2016, 12:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A_n_k_a_80 wrote:
    To to samo co posiew z pochwy?

Tak :)

A_n_k_a_80 lubi tę wiadomość

w57v3e3kgxrfkiqe.png
  • A_n_k_a_80 Autorytet

Wysłany: 4 czerwca 2016, 12:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak z innej beczki, wyslalam do firmy zapytanie czy premia liczy sie do sredniego wynagrodzenia na L4 ciazowym i czekam juz kilka dni na odpowiedz, a tu brak odpowiedzi podejrzane co nie dziewczyny, a wystarczy odpisac tak lub nie :) moze jednak sie liczy i teraz sie dowiem ze za malo mi placa sprobowac zawsze warto patrzac na wasze doswiadczenia :).

oar8xzkrz2cmciig.png

klz9df9hkt3kb3im.png

bfarxzdvckdf86xs.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 4 czerwca 2016, 12:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A_n_k_a_80 wrote:
    Poszlam na L4 w styczniu wiec cale dwa lata urlopu najwiekszy wymiar 26×2 2016 i 2017 moze jakies zalegle 4 z 2015. Nie mam pojecia kiedy sie przedawni :/ macjezynski chce na rok 80% wiec do wrzesnje 2017 na nim bede :). Po maciezynskim wypisac podanie o UW i czekac az mi sie skonczy urlop wypoczynkowy i na koniec dac L4 z B 100% platne. A urlop wyp tez bedzie 100% platny?

po macierzyńskim normalnie sie wypisuje wniosek o UW ile tylko chcesz, pracodawca nie moze ci odmowić: wtedy najpierw pójdzie 4 dni za 2015, potem za 2016 itd
    urlop sie (chyba)przedawnia po 3 latach na koniec wrzesnia
    np za 2015 roku 30.wrzesnia 2018 r
    wiec jak UW nie wykorzystasz, to i tak go z czasem stracisz przez przedawnienie
    a co do płatności za l4 a urlop:
    za l4 (jesli na urlopie bedziesz KRÓCEJ niz 3 miesiące)dostaniesz tyle samo co teraz, poniewaz nie nalicza się na nowo podstawy, na urlopie dostaje sie pensję, u mnie to byłaby tylko zasadnicza!!!więc miałabym lepiej na l4
    jesli na urlopie bedziesz dłuzej niz 3 miesiące, podstawe chorobowego policza na nowo (czyli srednia z tego, co dostaniesz na urlopie!!!!!ewentualnie 1/12 trzynastki)
    zrozumiale napisalam ?

A_n_k_a_80, _izunia_ lubią tę wiadomość

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
‹‹ 1125 1126 1127 1128 1129 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Poronienie - objawy, rodzaje i najczęstsze przyczyny poronienia

Poronienie to przedwczesne zakończenie ciąży, która trwała krócej niż 22 tygodnie. Poronieniem samoistnym kończy się około 10-15% ciąż, przy czym około połowa kończy się jeszcze przed implantacją zarodka w macicy, czyli przed 8 tygodniem. Dowiedz się jakie są przyczyny poronienia, objawy i diagnostyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy niezbędne podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia

Organizm podczas ciąży ma wyjątkowe potrzeby na składniki odżywcze, witaminy i minerały. Które są szczególnie istotne? Czego nie może zabraknąć w diecie przyszłej mamy? Jakie witaminy warto zażywać podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Krew miesiączkowa - kolor krwi podczas okresu

Czy to normalne, że krew miesiączkowa zmienia swój kolor i konsystencję? Czy brązowy kolor krwi podczas okres powinien Cię niepokoić, czy jest to zjawisko naturalne? Kiedy krwawienie miesiączkowe wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ