WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Czasami życie pisze różne scenariusze.
Sprawdź jak zabezpieczyć płodność - swoją i partnera!
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne WRZEŚNIOWE SZCZĘŚCIA 2016
Odpowiedz

WRZEŚNIOWE SZCZĘŚCIA 2016

Oceń ten wątek:
  • agatia Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2016, 19:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martta uuuu w tej materii nie pomogę.
    Ale chyba Żabka i Angela są rh-?

• nick nieaktualny

Wysłany: 5 czerwca 2016, 19:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martta u mnie jest taka sytuacja ale odwrotnie.
    Ja mam "-" mąż "+".
    To twoja gin powinna wiedzieć a nie ty!

Kiedy ty chcesz wziąść ten zastrzyk?!
    Przecież jego się daje po porodzie lub po lyzeczkowaniu.

Musisz zrobić badanie coombsa w 28tc jak nie ma przeciwciał to ok jak są to się daje zastrzyk.

Nie wiem co twoja gin ma na myśli.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 czerwca 2016, 19:40

• nick nieaktualny

Wysłany: 5 czerwca 2016, 19:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ooo widze temat wyprawek :)
    Ja mam jeszcze spoooro do kupienia.
    Poki co zamowilismy wozek, mam ze 2 kocyki i kilkanascie ciuszkow. Jestem na etapie spisywania wszystkiego i bede teraz dokupywac :)
    Do tego jeszcze cala kosmetyka i rozne sprzety typy wanienka, laktator, niania, karuzelka, jest tego troche. Ale to sobie na lipiec i sierpien juz zostawiam.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 czerwca 2016, 19:33

• martta Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2016, 19:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie nie ponoć podaje się między 28 a 30 tc i wtedy po porodzie drugi raz. Ginka powiedziała, że decyzja należy do mnie, bo niby to ubezpieczenie ale bardziej z myślą o drugim dziecku bo przy pierwszym ten konflikt najczęściej nie występuje i to tyczy się tylko jak matka ma rh-, a ojciec rh+, bo wtedy dziecko po ojcu może mieć rh+ i krwinki dziecka jak przejdą do krwiobiegu matki to wtedy wytwarza ona przeciwciała które zaczynają niszczyć komórki krwi dziecka. Oczywiście kiedyś była refundacja, ale się skończyła i teraz ta szczepionka na receptę 400 zł kosztuje. Dlatego powiedziała, że to moja decyzja i ona nic mi kazać nie może...

o148p07w5riqasy7.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 czerwca 2016, 19:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zaraz ci odp Martta bo idę męża obciac

• Skali89 Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2016, 20:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja polozna mówiła ze karuzele powinno się powyżej 3 miesiąca życia bo wcześniej dziecko nie wie co się dzieje i najlepiej czarno białe motywy bo wtedy je zauważa i skupia na nich wzrok, ale pewnie co położną to inna opinia. Powiedziała ze karuzela to jest dla rodziców żeby się cieszyli :)

f2wl9vvjltbug8tg.png
    3i499vvjrdc5a4oq.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 czerwca 2016, 20:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    martta wrote:
    No właśnie nie ponoć podaje się między 28 a 30 tc i wtedy po porodzie drugi raz. Ginka powiedziała, że decyzja należy do mnie, bo niby to ubezpieczenie ale bardziej z myślą o drugim dziecku bo przy pierwszym ten konflikt najczęściej nie występuje i to tyczy się tylko jak matka ma rh-, a ojciec rh+, bo wtedy dziecko po ojcu może mieć rh+ i krwinki dziecka jak przejdą do krwiobiegu matki to wtedy wytwarza ona przeciwciała które zaczynają niszczyć komórki krwi dziecka. Oczywiście kiedyś była refundacja, ale się skończyła i teraz ta szczepionka na receptę 400 zł kosztuje. Dlatego powiedziała, że to moja decyzja i ona nic mi kazać nie może...
    nie musisz brać żadnej szczepionki która w dodatku jest płatna.

• nick nieaktualny

Wysłany: 5 czerwca 2016, 20:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez sie zastanawiam jak to jest z tymi szczepionkami, szczegolnie, ze sa z nimi takie afery i glownie przez to, ze zawieraja one duzo rteci. A mozna kupic jakies inne, drozsze, ktore beda mialy bezpieczniejszy sklad? Slyszalyscie w ogole o czyms takim?

• nick nieaktualny

Wysłany: 5 czerwca 2016, 20:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    martta wrote:
    już ci pisze, najczęściej jest Tak jak było U mnie córka odziedziczyła moja krew i ja nawet po porodzie nie dostałam zastrzyku. Teraz jest to moja druga ciąża i co jakiś czas kontrolujemy przeciwciała. Jeżeli syn odziedziczy krew po tacie wtedy W ciągu 72 godzin po porodzie dostaje za darmo zastrzyk

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2016, 20:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Skali89 wrote:
    Moja polozna mówiła ze karuzele powinno się powyżej 3 miesiąca życia bo wcześniej dziecko nie wie co się dzieje i najlepiej czarno białe motywy bo wtedy je zauważa i skupia na nich wzrok, ale pewnie co położną to inna opinia. Powiedziała ze karuzela to jest dla rodziców żeby się cieszyli :)

zależy tez od dziecka
    moja miała jakis miesiąc co zwracała uwage, a dwa jak sie cieszyla

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • martta Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2016, 20:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angela89 wrote:
    już ci pisze, najczęściej jest Tak jak było U mnie córka odziedziczyła moja krew i ja nawet po porodzie nie dostałam zastrzyku. Teraz jest to moja druga ciąża i co jakiś czas kontrolujemy przeciwciała. Jeżeli syn odziedziczy krew po tacie wtedy W ciągu 72 godzin po porodzie dostaje za darmo zastrzyk

O
    Dzięki za odpowiedź Angela

o148p07w5riqasy7.png
  • _izunia_ Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2016, 20:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam :)

Ehh ta wyprawka... Najpierw 2 pudełka od siostry męża teraz kolejne dwa od koleżanki. Jutro mama ma przyjść do mnie i mamy wszystko spisać co już mam a co jeszcze potrzebne.
    Te pudła od koleżanki przeglądałam z mężem i wychodzi ze jedno mam jej oddać bo tu gdzieś plamka albo dziurka i już nie pasuje mojemu...

Co do prania i prasowania to mam plan żeby tak w połowie lipca. Zastanawiam się czy wtedy raz wystarczy... Znajoma radzi żeby teraz i zawinąć w prześcieradło bo później mogę się gorzej czuć. Ja myślę że teraz to za wcześnie...

Pysiaczku jak tam robienie listy? ;) Jak się czujesz?

w57v3e3kgxrfkiqe.png
  • Anulka01 Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2016, 20:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A u nas jest tak ze ja mam rh- a mąż rh+ i mimo ze Kacper ma rh- to i tak po porodzie dostałam immunoglobuline. Po drugiej ciazy i lyzeczkowaniu znowu dostałam. Teraz w każdym trymestrze robię coombsa i jeżeli nie będę miała przeciwciał to znowu dostanę po porodzie.

żabka04 lubi tę wiadomość

Mama Kacpra, Aniołka i Kubusia
    atdcupjy14gifv7v.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 czerwca 2016, 20:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja wrocilam 30 minut temu, bylismy na grilu u tesciow, na placu zabaw i boisku, a pozniej tesiowa zrobila gofry z bita smietana i truskwakami z ogrodka swojskimi ;) A teraz ide lac wode do wanny i kosic trawnik bo jutro wizyta u ginekologa;)

• nick nieaktualny

Wysłany: 5 czerwca 2016, 20:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PYSIACZEK co u ciebie? jak sie czujesZ? jak wyniki? Daj znac :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 5 czerwca 2016, 20:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    martta wrote:

Ja dostałam po porodzie.
    Córką miała krew 0"+".
    Czyli po tacie tak jak Ci pisała Angela.
    Ja bym nie brała jeśli nie masz przeciwciał
    Nawet teraz przy drugiej ciąży czegoś takiego nie słyszałam że się płaci.
    Ja ja dostane pewnie po porodzie.

• Anulka01 Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2016, 20:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeżu dziewczyny ciężki weekend za mną. W sobotę byłam na masażu i dzisiaj dalej ledwo chodzę :/ Jestem załamana bo krzyż mi pęka mimo ze tak sie u niego nacierpiałam :/ masaż miednicy tak bolał ze myślałam ze się rozpłacze jak dziecko... Mam ten pas ciążowy ale jest mi on tak niewygodny ze go nie noszę...

Mama Kacpra, Aniołka i Kubusia
    atdcupjy14gifv7v.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 czerwca 2016, 20:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja nadal nie wiem jak dużo tych ciuszków kupić, a mówią że od nadmiaru głowa nie boli ;)

muszę w końcu zabrać się za kupowanie tych drobniejszych rzeczy jak pieluszki (pampersy jak i tetra/flanelka), przewijak, wanienka, śpiworki do spania, może jakiś otulacz, bujaczek dostaniemy w prezencie od koleżanki, ale myślałam o licytowaniu jakieś maty edukacyjnej - przy odrobinie szczęścia kupi się ja za kilka dyszek :)

uciekliśmy na rynek na spacer, zjedliśmy frytki belgijskie, mąż chciał mnie pod nasze liceum zabrać, ale stwierdziłam że za daleko... teraz czas na lenistwo, bo czuję, że wszystko mnie boli ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 czerwca 2016, 20:38

• nick nieaktualny

Wysłany: 5 czerwca 2016, 20:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My byliśmy u znajomych, właśnie wróciliśmy, było fajnie i dobre jedzonko :) dostaliśmy też trochę rzeczy dla dziewczynek, to miłe z ich strony ;)

A od jutra zabiegany tydzień :/ już się martwię tym wszystkim.

• nick nieaktualny

Wysłany: 5 czerwca 2016, 20:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anulka01 wrote:
    A u nas jest tak ze ja mam rh- a mąż rh+ i mimo ze Kacper ma rh- to i tak po porodzie dostałam immunoglobuline. Po drugiej ciazy i lyzeczkowaniu znowu dostałam. Teraz w każdym trymestrze robię coombsa i jeżeli nie będę miała przeciwciał to znowu dostanę po porodzie.

U mnie tak dają bez różnicy po prostu zapobiegawczo.
    Też badam coombsa.
    Nie dostałam tylko immoglobuliny jak poronilam i nie bylam lyzeczkowana bo wtedy nie ma ingerencji w macice i nie trzeba podać.

A płatna immoglobulina owszem jak nie zgłosił się do szpitala na zabieg itp albo podają ci na twoje widzi mi się.
    Ja miałam taka sytuacje po poronieniu gin kazał jechać do szpitala bo krwawilam długo i się zastanawiał czy byłam w ciąży czy nie wszystko mówiło że było.
    Tam zrobili coombsa i już miałam wysokie przeciwciala i szybciutko lyzeczkowanie i immoglobuline :-(

‹‹ 1142 1143 1144 1145 1146 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ciąża po 40 - jak zwiększyć szanse na zajście w ciążę

Czy starania o ciążę po 40 roku życia różnią się? Na co zwrócić uwagę i jak zwiększyć swoje szanse? Przeczytaj 5 sprawdzonych sposobów na zwiększenie szans na zajście w ciążę po 40 roku życia. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o dziecko i ciąża po poronieniu - prawdziwe historie ♡

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko" - opowieść o Karolinie, która doświadczyła bolesnej straty w 21. tygodniu ciąży... Jak sama mówi: wszystko układało się idealnie, nic nie wskazywało na to, że coś może być nie tak. "Starania o dziecko i ciąża po poronieniu" -  o bólu, bezsilności, traumie, ale również o pięknym odrodzeniu, niegasnącej nadziei i szczęśliwym zakończeniu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Najwygodniejsze sukienki ciążowe. Te modele sprawdzą się na co dzień i od święta

Wybierając ciążową garderobę, niewątpliwie jednym z najwygodniejszych i najbardziej komfortowych rozwiązań są sukienki ciążowe. Co więcej mogą one z powodzeniem zostać wykorzystane w okresie karmienia piersią. Na co zwrócić uwagę przy wyborze? Jaki krój wybrać? Przeczytaj nasze podpowiedzi!

CZYTAJ WIĘCEJ