X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne WRZEŚNIOWE SZCZĘŚCIA 2016
Odpowiedz

WRZEŚNIOWE SZCZĘŚCIA 2016

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 czerwca 2016, 10:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzierzba wrote:
    Ja po młodym nie mam nic z niemowlęcych bo był straszną psują ale muszę poszorować drewniane tory, klocki, którymi się nie bawi. Chłopcy co prawda za parę lat to ruszą ale będzie czyste i tylko do odświeżenia. Teraz mam czas i się nudzę więc to zrobię, przy trójce już nie będzie tak łatwo ;)

PIRELKA pytanie mam. Wiesz już coś o porodzie? Mi ordynatorka w szpitalu powiedziała, że mam przed rozpoczęciem 36 tc stawić się ze skierowaniem od prowadzącego na cc, bo koło 20.08 chcą chłopców wyciągać ze względu na łożysko. O sn nie ma mowy bo za duże ryzyko przy jednokosmówkowych i stanowczo mi to odradzała. Mój gin zgodził się z panią profesor w 100% także nie ma wyjścia. Chcę tylko dotrwać do 12.08 i zrobić młodemu urodziny, a potem wio do szpitala. Jak u ciebie się zapatrują?
    Moja jeszcze nic nie mówiła, kiedyś jak pytałam to mówiła że można i sn i cc, więc wszystko będzie zależało od ułożenia, badań i wyników. Także na bieżąco pewnie będzie mi mówić. Sama nie wiem co bym wolała, przy bliźniakach trochę boję się sn.
    Moje ginekolog na razie mówi, że wszystko tak idealnie, że pozostajemy przy tym, że spokojnie donoszę do 38 tc. Zobaczymy, co ma być to będzie i staram się za dużo o tym nie myśleć.

• nick nieaktualny

Wysłany: 16 czerwca 2016, 10:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agatia wrote:
    Ja mam w sprayu, wygodny w użyciu, cięcie też tym dezynfekowalam.
    Tylko się psika na pępuszek, czy na wacik i przeciera?

• agatia Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2016, 10:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pirelka wrote:
    Ja wypiłam rano soczek w karotoniku i to był chyba błąd.. teraz po śniadaniu jeszcze gorzej :/ początkowo nie miałam problemu ze zgagą, a dopiero od jakiegoś czasu doskwiera.
    Małe migar uciskacr i powodować zgage, taki urok. Szczególnie, że masz dwa uciskacze ;)'a raczej uciskaczki.

• nick nieaktualny

Wysłany: 16 czerwca 2016, 10:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oo, a ja w Gemini zamawialam w poniedzialek i przyszlo dzisiaj.
    Oczywiscie nic przez ten stetoskop nie slysze, jakis szajs, ledwo swoje serce slysze, a maluch sie buntuje i kopie mi tam gdzie przykladam :D i tyle z podsluchiwania ehh :p

• nick nieaktualny

Wysłany: 16 czerwca 2016, 11:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ach, my tez odebralismy juz wozek, myslalam, ze bedzie pozniej i nas zaskoczyli :):) stoi w pokoiku i teraz mam dylemat, myslicie zeby prac nowy wozek? Tzn. Czy jakies konkretne czesci czy w ogole dac sobie spokoj? Bo totalnie nie wiem..

• Dzierzba Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2016, 11:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja na zgagę polecam migdały. Pomaga. Octanisept mam i uzywamy w domu, do kikutów pępowinowych i rany po cc też będę używała, z tym, że na gazę jałową się najpierw psika przy kikucie podobno. Tak mówiła położna w szpitalu. Nie wiem bo ja jak młodego jak zobaczyłam nago to dopiero w domu i już kikuta nie było. Smółki też na oczy nie widziałam więc nie wiem jak to zmywać z tyłków, a podobno ciężko złazi.

82dox1hpo9h4v7fr.png

zrz6anlivhmoac9m.png
  • kamciaelcia Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    violett
    ja nowego wózka w ogóle nie prałam, jedynie prześcieradelko swoje...

violett lubi tę wiadomość

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • agatia Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pirelka wrote:
    Tylko się psika na pępuszek, czy na wacik i przeciera?
    Mi w szpitalu kazały na patyczek do ucha i dokladnie wkoło pępka czyścić dookoła kikuta i potem jak odpadnie (u nas odpadł bardzo szybko), a na sam koniec spryskać cały pepuszek.

pirelka lubi tę wiadomość

• agatia Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2016, 11:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Violett moja też często kopie w stetoskop ;) tsk jak i u położnej w detektor. Nie mam problemu ze słuchaniem serduszka Małej, a swoje słyszę mega. Ale może dla tego, że to od ciśnieniomierza, nie wiem.
    Teraz już nie.uzywam prawie, bo mała w ciągłym ruchu :)

violett lubi tę wiadomość

• agatia Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2016, 11:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    violett wrote:
    Ach, my tez odebralismy juz wozek, myslalam, ze bedzie pozniej i nas zaskoczyli :):) stoi w pokoiku i teraz mam dylemat, myslicie zeby prac nowy wozek? Tzn. Czy jakies konkretne czesci czy w ogole dac sobie spokoj? Bo totalnie nie wiem..
    Dawaj foto wozu :-D

• nick nieaktualny

Wysłany: 16 czerwca 2016, 11:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wózka nowego też bym nie prała.

Musze chyba pozapisywać co kupić z farmaceutyków :P gazy itd..

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2016, 11:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pirelka
    ja i tak zakladam , ze leki i tak kupie na bieżaco, np te na goraczke (mam akurat czopki), kolkę , itd itp
    z aptecznych kupuje/mam gaziki ze spirytem, octenisept, gaziki jalowe i niejałowe, patyczki do uszu (do pępka wręcz te nasze , bez ogranicznika), sól fizjologiczna, sól morska w sprayu i tyle!

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • agatia Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2016, 11:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pirelka wrote:
    Ja wózka nowego też bym nie prała.

Musze chyba pozapisywać co kupić z farmaceutyków :P gazy itd..
    Trochę tego jest, więc lepiej zrobić listę :) ale potem już się kuouje na bieżąco :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 16 czerwca 2016, 11:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja chyba kupię ten pedicetamol na wszelki wypadek gdyby gorączka Nas dopadła nagle.. nie wiem co na kolkę, ale to może kupię jak kolejka będzie i coś pediatra zaleci. A powiedz kamciaelcia do czego się używa gaziki ze spirytusem, gaziki jałowe i niejałowe i sól fizjologiczną? Bo ja do noska myślałam sól morską w sprayu tylko.

• mmargol Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2016, 11:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malutka92 wrote:
    O co do gemini to moze ktoras mama bedzie wiedziala czy w takiej aptece stacjonarnej ceny sa takie same jak na internetowej i czy te apteki sa samoobslugowe?
    W stacjonarnej gemini i internetowej gemini są inne ceny :) dzwoniłam i pytałam jakiś miesiąc temu ;) taki plus, że można zamówienie z internetowej powyżej 150 zł odebrać w dowolnej stacjonarnie nie płacąc za przesyłkę.

Malutka92, mysza0406 lubią tę wiadomość

uwo9flw17hi46f1t.png
    zpbnkrhmb5v2hylf.png
  • agatia Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2016, 11:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pirelka u nas tylko pedicetamol się sprawdzal :) czopki zbijaly na.krótko.
    Na kolki na zaś nie kupuj :) przecież wcale nie muszą dziewczynki mieć kolek. my dostaliśmy sabsimplex i nie otwarte stoi, jest jeszcze delicol.

pirelka lubi tę wiadomość

• marta258 Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2016, 11:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny :)
    Ja już po wstępnych zakupach z apteki, wczoraj odebrałam zamówienie. Widzę, że jeszcze nie mam wszystkiego o czym piszecie, więc dopiszę do listy. A dzisiaj wybieram się do Rossmanna, akurat są promocje więc chętnie skorzystam.

f2wl3e5eeh69r9ad.png
    l22ncwa1wnquuzg4.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 czerwca 2016, 11:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zapisałam sobie kilka najważniejszych rzeczy :) dzisiaj coś w Rossmannie już kupię.

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2016, 11:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pirelka wrote:
    Ja chyba kupię ten pedicetamol na wszelki wypadek gdyby gorączka Nas dopadła nagle.. nie wiem co na kolkę, ale to może kupię jak kolejka będzie i coś pediatra zaleci. A powiedz kamciaelcia do czego się używa gaziki ze spirytusem, gaziki jałowe i niejałowe i sól fizjologiczną? Bo ja do noska myślałam sól morską w sprayu tylko.

jałowe jak najbardziej wskazane do pepka, jalowe (a ja niejałowe) uzywałam do oczkow, sól do noska i do oczek (pisalam wczesniej, ze u nas na nos sól morska bywała za słaba), gaziki ze spirytem lepiej zasuszały kikut (octenisept mocno zwilża kikut i wazne jest jego osuszenie, a po gazikach raz dwa i sucho, lepiej u nas działały , przede wszystkim szybciej przy grubym kikucie)

czopki akurat mam, zwykłe paracetamol
    ale kupiłam je dopiero jak Emilka miała ok 6 tygodni (po szczepieniu) a potem dopiero jak miała 6 miesięcy
    wychodze z założenia , ze leki wyjda w trakcie, bo za pierwszym razem było to po szczepieniu (wiec tylko paracetamol i okład z sody oczyszczonej), a za srugim poszpitalny rota, wiec paracetamol na zmiane z ibumem, do tego orsalit i probiotyk
    mała nie chorowała, leki po otwarciu i tak maja krótki termin, najwiecej polecał lekarz

a zeby dopiskow nie bylo- im dziecko wieksze , tym wiecej mozna podać, dlatego mialam czopki z paracetamolem (tego dziecko nie zwymiotuje, ale przy biegunce gorzej) oraz doustne (przy wymiotach odpada, a przy biegunce lepsze niz czopek). Ogólnie przy wysokiej goraczce (np u nas trzydniówka) podawałam na zmiane dwie różne substancje (paracetamolum i ibuprofenum) w sumie nawet co 3 h . Dlatego lekarz nie był nam wskazany

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 czerwca 2016, 11:33

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 czerwca 2016, 11:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agatia, posluze sie zdjeciem z internetu, a sama zrobie na dniach, jak maz kółko w sklepie wymieni, bo dali nam jakies wadliwe i przez to bryka stoi krzywo :)
    Ale to ten model i kolory:

http://www.calineczka.pl/sklep/camarelo-carera-kolor-ca13-wozek-dzieciecy-glebokospacerowy-p-17703.html

Jestem zadowolona i ciesze sie jak dziecko :):)
    Do teho kupilismy fotelik Maxi Cosi Pebble Plus, stwierdzilam, ze jak nie kupujemy bazy to zainwestujemy w lepszy fotelik.
    A moj maz sie cieszy, ze kolory wozka sa neutralne i w razie czego bedzie w przyszlosci dla siostrzyczki Jasia moze ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 czerwca 2016, 11:29

claudiuszek, mmargol lubią tę wiadomość

‹‹ 1264 1265 1266 1267 1268 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Endometrioza - najnowsze odkrycia nauki i perspektywy leczenia

W miesiącu świadomości endometriozy, dzielimy się z Wami nowymi odkryciami, które stają się źródłem nadziei. Badania nad genami i mikrobiomem oferują potencjalne klucze do lepszych terapii. Zobacz, jak nauka prowadzi nas ku lepszemu zrozumieniu i leczeniu tej trudnej choroby.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Czy jestem w ciąży? - ciąża urojona a widoczne objawy ciąży

Zdarzyło Ci się usłyszeć coś, co bardzo chciałaś usłyszeć lub czego usłyszeć za wszelką cenę nie chciałaś, mimo panującej wokół ciszy? Czasem nasz mózg płata nam figle. Jeśli bardzo czegoś pragniemy, jesteśmy skłonni dostrzegać przejawy tego pragnienia, mimo ich braku. Wiele kobiet starających się o dziecko, co miesiąc zasatanawia się: "Czy jestem w ciąży?", dostrzega u siebie pierwsze objawy ciąży, po czym po wykonaniu testu ciążowego widzi jedną kreskę. Ciąża urojona czy "urojenie ciążowe" - jak je rozpoznać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o ciążę a badanie AMH - 6 rzeczy, o których warto wiedzieć

Badanie AMH może bardzo dużo powiedzieć o kobiecej płodności... Kiedy warto je wykonać? Jakich informacji może dostarczyć? Jakie są normy AMH i jak przebiega badanie? Poznaj 6 faktów o badaniu AMH!

CZYTAJ WIĘCEJ