WRZEŚNIOWE SZCZĘŚCIA 2016
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyMysza najpierw dziecko musi miec pesel ito sie czeka okolo 2 tygodni na to dopiero wedy wystawiaja akt urodzenia , z tego wzgledu ze pesel jest wbijany w akt urodzenia, a np. Jesli dziecko by musialo miec jakies recepty czh cos a nie ma jeszcze pesesu to podajesz wedy swoj pesel tak to wyglada z zalatwieniem w usc jesli chodzi o teierwsze papiery, a dopiero jak masz akt urodzenia zalatwiasz reszte w tum mi.in becikowe czh macierzynskie
a do usc trzeba sie zglosic w przeciagu 30 dni od narodzin dziecka nadac dziecku imie i nazwisko, a papiery o irodzeniu wysyla teraz szpital i wtedy sie czeka oni powiedza za ile akt bedzie do odbioruWiadomość wyedytowana przez autora: 21 czerwca 2016, 10:40
-
nick nieaktualnyPo urodzeniu dziecka.
Mąż do urzędu zgłosić dziecko dostanie akt urodzenia.
Nie wiem jak teraz jest z nadanie pesel.
W 2011 można było go nadać później.
Potem do gina po zaświadczenie ze urodzilas.(pilnować oryginału bo do becikowego chcą).
W ciągu 7dni (tak było) zgłosić do zakładu pracy i złożyć komplet dokumentów do macierzyńskiego.
Jeśli pracodawca wypłaca kasę to do zakładu jeśli zus to do zus się zgłosić.
Ale wiecie jak to jest jakiej pani w zakladzie się nie będzie chciało bawić w papierologie to was odeślę do zus.
Najlepiej się upewnić u siebie w zakladzie.
Potem reszta becikowe.
Meldunek chyba przy wydaniu aktu urodzenia zgłaszają.
Ale to też od rejonu pewnie zależy.
Tyle wiem.Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 czerwca 2016, 10:39
mysza0406, pirelka lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny_izunia_ wrote:Witam się z poczekalni u dentysty... Mam nadzieję że ostatni raz przed porodem, bo kasą na wyprawkę potrzebną. Chyba że jest jeszcze coś poważniejszego do zrobienia ale to po 10.
-
Dwa lata temu czym innym było rejestrowanie dziecka a czym innym pesel
Gdzie na akcie jest pesel? ?ja miałam emilke zarejestrowana a bez pesel jeździłam po lekarzach
Rejestracja w ciągu 2 tyg. I tak trzeba czekać kilka dni żeby szpital przekazał papiery do USC
Przy rejestracji mąż od razu córkę zameldował i złożył wniosek o nadaniu numeru pesel. Ile czeka się na pesel? ?zależy od regionu. U mnie to był niecały tydzień
Na załatwianie macierzynskiego 2 tyg
Szpital daje zaświadczenie dla pracodawcy / zusu odnośnie żywego porodu
Na wystąpienie o becikowe chyba rok. Ja wzięłam zaświadczenie od gin na pierwszej wizycie kontrolnej po połogu
Siedzę juz na krzeselku i grzecznie czekam. Jeszcze pół godz
Na wokandzie przewidują pół godz na sprawę
Aha
Dominują tu jeansy i powyciagane dresyWiadomość wyedytowana przez autora: 21 czerwca 2016, 11:07
Sabina, _izunia_ lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyJejj, mam taki sam problem ze spaniem, tylko lewy bok i mam tego dosc
Kurcze, dzisiaj w nocy obudzil mnie mocny bol w dole brzucha jak na okres, maly skakal sobie, przewrocilam sie na plecy i bylo troszke lepiej, a jak poszlam siku okazalo sie, ze mialam pelny pecherz, potem bylo juz ok. Od tamtej pory co jakis czas czuje delikatnie bardzo taki bol chwilowy w dole brzucha.
Czy ktoras z Was tak miewa?
Bo martwi mnie to, brzuch mam raczej miekki, nie wiem czy to sa jakies skurcze, czy ucisk na narzady, czy rozrastanie macicy?
Wczoraj na wizycie wszystko bylo ok, a teraz takie dziwne cos.
Jak myslicie? -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny