X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne WRZEŚNIOWE SZCZĘŚCIA 2016
Odpowiedz

WRZEŚNIOWE SZCZĘŚCIA 2016

Oceń ten wątek:
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2016, 08:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    witam się
    ja robilam usg 3.trymestru, ale u tego samego gin, co inne prywatne usg...
    moim zdaniem podział na te 3 usg prenatalne istnieje stad, ze w ciązy wystraczają 3 usg a 30 tc to taka granica, kiedy ma sens je robić...a to, ze my sobie robimy częściej pomiary dzidzi, to juz na własne zyczenie (jak sie zapłaci mozna wszystko). Po 30 tc juz nie jest miarodajne takie mierzenie dzidzi. Np echo serca po 30 tc może juz sie nie udać-dziecko jest duze, ma dużo własnej tkanki tłuszczowej i obraz moze być przysłoniety...nie da sie tego przewidzieć...Mam przecież echo serca umówione, ale w późnym terminie, więc sama skazuję je na porażkę...ani pielęgniarka, ani lekarz nie sa w stanie przewidzieć,czy to się uda...Bo jak sie uda, to będe miala kolejne usg 3.trymestru... potem po 32 tc)tylko robi sie pomiar odnośnie wagi dzidzi. Stąd gin ewentualnie chciałby nas zobaczyć w 35-36 tc
    Juz teraz na usg nie widział dokładnie stópek i raczek-duze dziecko + ułożenie skośne . Mam taka informację na wyniku usg

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 lipca 2016, 08:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamcia to oznacza ze ostatnia wizyta u gin przewidziana jest na 36tc, a pozniej juz czekamy az rozpocznie sie akcja porodwa? (Przy sn)

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2016, 08:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ksosia wrote:
    Kamcia to oznacza ze ostatnia wizyta u gin przewidziana jest na 36tc, a pozniej juz czekamy az rozpocznie sie akcja porodwa? (Przy sn)

moja prywatna wizyta bedzie ostatnia w 35-36 tc (jesli sie na nia umówię :) )
    zalezy jak wyjdzie echo serduszka oraz osobno doppler z pomiarami (w 33+)
    od lekarza zależy kiedy ostatnie usg
    moja wizyta przed cc była dzień przed - mój gin (na nfz) załączył wtedy usg, ktg
    w zasadzie na końcówce wizyty powinny być co najmniej raz w tygodniu + ktg (to juz daje obraz co sie dzieje przed porodem), na usg juz sie za duzo nie pomierzy

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 lipca 2016, 08:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A masz mozliwosc wykonania usg u lekarza?

Ja chodze prywatnie do gin a zeby zrobic ktg musze umowic sie z polozna ze szpitala. Kiepskie rozwiazane, bo pozniej trzeba znow do lekarza (wpieprzac sie w kolejke niezadowolonych kobiet) zeby podbil poeczatke i zeskanowal wynik.....

• nick nieaktualny

Wysłany: 4 lipca 2016, 08:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamcia chodzilo mino ktg u lelarza *

• nick nieaktualny

Wysłany: 4 lipca 2016, 08:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja się miałam Was pytać jak to jest z tym ktg, kiedy robią i czy trzeba do szpitala jechać..

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2016, 08:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ksosia
    u mnie ktg robili na szkole rodzenia, wiec mialam je często w pierwszej ciązy
    poza tym ktg robią u mnie w poradni na nfz-przychodzi sie przed otwarciem gabinetu dla pacjentek, po ktg czeka sie na wizyte (z numerkiem pierwszym w kolejce :) )
    W tej prywatnej przychodni (hipokrates w Gorzowie) ktg jest na cenniku-40zł

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • agatia Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2016, 08:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam się z rana przy śniadaniu i kawusi :) znowu piecze i praży słonko.

• nick nieaktualny

Wysłany: 4 lipca 2016, 08:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ojej :o co miejsce to inna polityka....
    Dobre bylo to ze z biegu moge zadzwonic do poloznej ze sie martwie i mnie przyjmie.
    Jednak ciagle wapominam jak to bylo u bratowej.
    Jej ginekolog skladal sie z 3 pomoeszczen i "rejestracji".
    W jednym pomieszczeniu laboratorium, w drugim ktg, a w trzecim lekarz... Tak mieszkaniowo, swojsko i wszystko na miejscu...

• AJrin Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2016, 08:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurde ja nic nie wiem o ktg w luxmedzie chyba nie robią a do szpitala przed porodem nie mialam zamiaru jechać. Za tydzień mam wizyte u mojego Gin wiec sie zapytam.

http://instagram.com/i.k.x.2/
    8p3o3e3kfn2wsd36.png
    07.10.2015 Aniołek
    09.2016 Synek I
    04.2018 Synek K

• agatia Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2016, 08:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Little Red Fox wrote:
    ja się miałam Was pytać jak to jest z tym ktg, kiedy robią i czy trzeba do szpitala jechać..
    Foxiku u mnie ginka zaleca po 35/36tc ktg, bo wcześniej jak to nazwała występuje fizjologiczne zaburzenie akcji serduszka i wychodzą cuda ;) choc jeżeli jest wskazanie to robi się wcześniej.
    Z Borkiem miałam 2 x dziennie od 31tc.
    Co do USG III trym to zslecenia PTG są między 28-32tc.

• nick nieaktualny

Wysłany: 4 lipca 2016, 08:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja do żadnej przychodni nie należę, muszę się zorientować w którym momencie młodego zapisać, a w medicoverze nie robią ktg :(

• agatia Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2016, 08:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fox u nas przy porodzie lub na neonatologii podajesz nazwę przychodni i szpital wysyła tam karte szczepień.

• nick nieaktualny

Wysłany: 4 lipca 2016, 08:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja teraz jak zmieniłam lekarza to też mam u niego ktg przed każdą wizytą. 20 zł za to płace :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 4 lipca 2016, 08:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czyli już powinnam się zainteresować tym gdzie posłać synka, dla mnie to trudna decyzja bo mieszkam tu od roku, do najbliższej przychodni mamy kawałek, a słyszałam że tam pediatrzy lubią na wszystko przypisywać antybiotyki :/

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2016, 08:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lrf
    ja mieszkam w malym miescie a zatem u nas liczba pediatrów jest bardzo ograniczona, wrecz do tego stopnia, ze nie ma miejsc na zapisy...nam sie udalo dwa lata temu zmienić lekarza rodzinnego i dzieki temu Emilka miala Pediatrę z automatu w tej samej przychodni (gdybym nie zmieniła rodzinnego, nie miałabym pediatry na miejscu; moj poprzedni rodzinny w swojej przychodni nie mial w ogóle lekarza dla dzieci)
    Ale przed porodem co chwile chodziłam tam do przychodni i pytałam o wolne miejsca...
    zapisując siebie juz nie martwilam sie o małą
    wtedy po urodzeniu podaje sie przychodnie/lekarza dla dziecka, oni karte szczepień tam przekauja
    w duzych miastach nie brakuje pediatrów, stad zaznaczyłam, jak jest w małym mieście

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 lipca 2016, 08:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    najwyżej pójdzie do przychodni męża, czy ja wcześniej muszę im zgłosić że będzie dziecko? i skąd się bierze położna która przychodzi po porodzie, z tej samej przychodni?

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2016, 09:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lrf
    u mnie po porodzie była tylko polożna srodowiskowa...
    a przy zapisie do jakiejkolwiek przychodni często-oprócz lekarza-wybiera sie pielegniarkę i połóżna, a potem zapomina sie o tym fakcie :)
    ja zmieniłam lekarza rodzinnego i juz swiadomie zmieniłam pielęgniarke oraz położna
    położna srodowiskowa na nasze miasto i obrzeża jest jedna i do niej zapisuje sie w ogóle w innej przychodni...
    mąż miał dwa lata temu rodzinnego w przychodni wojskowej w gorzowie i w razie "w" wiedziałam, ze na bank Emilka miałaby tak oediatrę...ale to jednak 30 km
    udało sie na szczęście na miejscu, teraz sie juz nie martwie

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • agatia Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2016, 09:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fox ja nic w przychodni nie zglaszalam, podałam w szpitalu przychodnie i tyle.
    Położna przychodzi z przychodni, gdzie zapisalas dziecko, bo ma nad nim patronaz. Młody był na początku w innej przychodni niż ja i przychodziła do niego położna z tamtej przychodni. Do mnie może przychodzić ewentualnie teraz położna, którą wybrałam przy zapisie do przychodni, ale po co ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 lipca 2016, 09:01

• agatia Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2016, 09:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alinka też u mojej ginki w klinice jest ktg, ale można też jeździć bezpłatnie do szpitala, w którym ona pracuje. Na razie powiedziała, że nie ma wskazań, więc cieszę się "wolnością" ;)

‹‹ 1450 1451 1452 1453 1454 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Płodność mężczyzn - przyczyny obniżonej płodności i sposoby na poprawę

Płodność mężczyzn na przestrzeni lat uległa znacznemu pogorszeniu. Dlaczego jakość nasienia współczesnych mężczyzn jest obniżona? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością? Co zrobić, aby wesprzeć i poprawić męską płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ

O tym jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko - relacja ze spotkania Ovu dzieci!

Jeśli kiedykolwiek zastanawiałaś się co sprawia, że kobiety, matki są tak silne i wytrzymałe, to musisz to przeczytać! My znamy już odpowiedź – nasza moc leży w relacjach jakie potrafimy tworzyć z innymi kobietami. Wsparcie jakie sobie dajemy i energię do działania jaką sobie nawzajem przekazujemy jest wartością o której należy mówić głośno! Dowodem na to jest ta relacja z wyjątkowego zdarzenia – zlotu użytkowniczek OvuFriend i BellyBestFriend, wspaniałych kobiet, cudownych Mam! Przeczytaj, jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko  

CZYTAJ WIĘCEJ

Karmienie piersią - wszystko o diecie, która zapewni zdrowie Twojemu dziecku

Podawanie mleka matki to najlepszy, naturalny sposób karmienia niemowląt. Zapewnia on dziecku prawidłowy rozwój, zdrowie i umacnia więź emocjonalną z matką. Należy także pamiętać, że znaczenie ma długość okresu karmienia piersią. Najlepiej, jeśli do ukończenia szóstego miesiąca życia dieta malca składa się wyłącznie z mleka mamy.

CZYTAJ WIĘCEJ