X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne WRZEŚNIOWE SZCZĘŚCIA 2016
Odpowiedz

WRZEŚNIOWE SZCZĘŚCIA 2016

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 sierpnia 2016, 13:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Potwierdzam to co Kamcia mowi, bol moze wiecej szkody naroboc niz tabletka apapu i mi to lekarz powiedzial ze jesli bol jest przez dlugimczas lub nie do zniesienia nalezy wziac tabletke zebysmy my sie nie meczyli i i dziecko, zwykly paracetamol 500 mg mozess wziac spokonnie

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2016, 13:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ksosia wrote:
    Kamcia, bratowa póki co kompletnie się nie stresuje, bo ta sama lekarka małą badała wcześniej i było ok. Lekarz ginekolog i od prenatalnych takze badał w ciąży i było ok. Powiedziala, ze "cos" slyszy, pewnie nic takiego, ale "dla pewnosci"... lubie takich lekarzy...

Jestem dobrej mysli, ale to fakt... masa dzieci... :( ja już na facebooka nie wchodze, bo albo jakis nowotwór u maleństwa albo serduszko... :((((
    Az mi się płakać chce... :(

wady serca to najczestsze wady wrodzone-aż 1% ryzyka u każdej z nas (u jnie już 10 %)
    ja bym szmeru nie bagatelizowała...maja szczęscie że ktos dosłyszał ;) bo najcześciej to nić złego nie oznacza, mi tłumaczono wrecz, ze im głosniejszy szmer, tym mniejsza dziurka. Wiele dzieci je ma i nawet nie wiadomo o tym. pEWNIE NIEJEDNA Z NAS MOŻE MIEĆ MALA DZIURKĘ (BO KTO KIEDYŚ BADAŁ). aLE PRYWATNIE (BO SZYBCIEJ) bym poszła do kardiologa
    u nas ten szmer z rana (na druga dobę po cc) był najgorsza wiadomością, jaką moglismy usłyszeć...ale to nie wyrok,tyle dzieci poznałam z problemami kardio, że człowiek nawet nie wie, że istnieją :) ale ważne by to wykryć i monitorować, bo malutkie dzieci sa tak silne, że wiele z tego samo się "leczy"

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2016, 13:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mmargol wrote:
    Magda po pobraniu GBS pisałam, że nie czułam żeby z drugiej strony też pobrali i może nieczuła jestem :P ale teraz na wyniku wszystko jest napisane, że tylko z pochwy pobrali. W sumie teraz to już nie ma znaczenia, bo wynik i tak jest pozytywny.

Ksosia masz rację, kiedyś w ogóle nie było tyle wizyt i usg, obserwacji, suplementów i w ogóle. Teraz im większa wiedza i świadomość to jednak tym bardziej chciało by się, żeby wszystko poszło dobrze i dzieciaczkowi nic nie zagrażało, stąd ten niepokój i pytania :) mój doktorek jest teraz na urlopie i wizytę mam dopiero 12.08 i wtedy się wszystkiego osobiście dopytam :)

ja mam wrazenie, ze dlatego z pochwy zrobili, bo gbs rodzi sie przez układ pokarmowy-a zatem jest w odbycie...a stąd krótka droga do pochwy...więc jak jest w pochwie to i w odbycie

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • nick nieaktualny

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mmargol wrote:
    Magda po pobraniu GBS pisałam, że nie czułam żeby z drugiej strony też pobrali i może nieczuła jestem :P ale teraz na wyniku wszystko jest napisane, że tylko z pochwy pobrali. W sumie teraz to już nie ma znaczenia, bo wynik i tak jest pozytywny.

Ksosia masz rację, kiedyś w ogóle nie było tyle wizyt i usg, obserwacji, suplementów i w ogóle. Teraz im większa wiedza i świadomość to jednak tym bardziej chciało by się, żeby wszystko poszło dobrze i dzieciaczkowi nic nie zagrażało, stąd ten niepokój i pytania :) mój doktorek jest teraz na urlopie i wizytę mam dopiero 12.08 i wtedy się wszystkiego osobiście dopytam :)
    Nie musisz mi o tym pisać. Ja jestem bardzo nadgorliwa w temacie ciąży i maleństwa.... Nawet CMV zrobiłam i tylko sie zestresowałam....
    Ale podobnie dawniej cukrzycy nikt nie badał ....
    Nasza świadomość czasem tylko nas stresuje zamiast pomagać :) ale to tak z przymrużeniem :)
    Daj Boże zeby wszystko było dobrze i nic więcej nam nie trzeba :)

Jeszcze tylko odnośnie GBS to wiem ze jeśli wyjdzie mi pozytywny to nie mogę rodzic w wannie :(
    A chciałabym...

• mmargol Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kamciaelcia wrote:
    dziecko i tak bedzie monitorowane, chyba wtedy jemu daja antybiotyk
    z zasady w ciązy nie leczy sie tego, bo paciorkowiec lubi nawracać, a tak przed porodem ma sie pewność , ze leki dziłaja
    To chyba coś takiego mi koleżanka wspominała, po porodzie sn były z córcią tydzień w szpitalu, bo jakiś antybiotyk dostawała, coś z płuckami było czy coś, ale wszystko na spokojnie bo tłumaczyli, że nic złego, to trochę zapobiegawczo, sama nawet nie jestem w temacie dokładnie, ale mi sie skojarzyło, że może to w związku z tym. Muszę ją podpytać przy okazji.

uwo9flw17hi46f1t.png
    zpbnkrhmb5v2hylf.png
  • mmargol Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2016, 13:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kamciaelcia wrote:
    ja mam wrazenie, ze dlatego z pochwy zrobili, bo gbs rodzi sie przez układ pokarmowy-a zatem jest w odbycie...a stąd krótka droga do pochwy...więc jak jest w pochwie to i w odbycie
    no tak, ale jeśli komuś zrobią wymaz tylko z pochwy i wynik będzie negatywny to i tak nie ma pewności czy w odbycie nie ma, a do czasu porodu chyba jest jeszcze mozliwosc "przejscia". W sumie to nie wiem czemu jedni pobieraja z 2 miejsc a drudzy tylko z pochwy, dziwne to, jakby nie bylo jednej zasady, ktora musza przestrzegac podczas badnaia

uwo9flw17hi46f1t.png
    zpbnkrhmb5v2hylf.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2016, 13:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mmargol
    ale gbs dodatni nie oznacza od razu , że dzidzia bedzie chorowała :) ja przy cc i tak antybiotyk dostawałam (pewnie zapobiegawczo na wszelkie bakteryjki), a wtedy była jakaś plaga noworodków z zapaleniem płuc (i nie od gbs)...na pewno antybiotyk na to, najpierw u ciebie

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • agatia Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2016, 13:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ksosiu przepraszam, że pomyliłam bratową , koleżanką. Jakoś mi się wszystko miksuje. Przecież pisałaś, że bratowa urodziła.

Mmargol dostaniesz na gbs antybiotyk przed porodem, a jak nie zdążą to Emilka dostanie po urodzeniu. Spokojnie :)

Przyszła praleczka, dziś albo jutro podłączalą i zaczynam pranko pełną parą :) cieszę się, że kupiłam electroluxa bo jest super zgrabna i mała, jak na gabaryty mikroskopijnej łazienki :) no i zmieści się na nią przewijak, więc stanowisko po kąpieli dla Liwki będzie, jak ta lala :-D tylko na pralkę chyba kupię przewijak miękki.
    Jutro się okaże, czy ze sposobu prania i głośności też będę zadowolona. Bo prania będę wstawiać głównie w nocy, więc to jest priorytet ;)

bisacz, mmargol, alinka, _izunia_ lubią tę wiadomość

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2016, 13:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mmargol
    wg mnie powinno być z obu dziurek, a na pewno z odbytu- skoro tam sie bakteria kumuluje, ale lekarze wiedza co robia...trzeba czasem tak pomyśleć :D

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 sierpnia 2016, 13:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wróciłam z zakupów i odebrałam wyniki GBS. Dzięki Bogu nie wyhodowałam tego ustrojstwa. ;)

W Rossmanie kupiłam moskitierę na drzwi balkonowe i za chwilę będę ją wieszała, ale coś czuje, że jak mąż zobaczy gdzie ja się wspinałam to mnie zagryzie.

Jestem dzisiaj jakaś nienażarta... Ciągle bym jadła i jadła...

AJrin lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 1 sierpnia 2016, 13:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kamciaelcia wrote:
    wady serca to najczestsze wady wrodzone-aż 1% ryzyka u każdej z nas (u jnie już 10 %)
    ja bym szmeru nie bagatelizowała...maja szczęscie że ktos dosłyszał ;) bo najcześciej to nić złego nie oznacza, mi tłumaczono wrecz, ze im głosniejszy szmer, tym mniejsza dziurka. Wiele dzieci je ma i nawet nie wiadomo o tym. pEWNIE NIEJEDNA Z NAS MOŻE MIEĆ MALA DZIURKĘ (BO KTO KIEDYŚ BADAŁ). aLE PRYWATNIE (BO SZYBCIEJ) bym poszła do kardiologa
    u nas ten szmer z rana (na druga dobę po cc) był najgorsza wiadomością, jaką moglismy usłyszeć...ale to nie wyrok,tyle dzieci poznałam z problemami kardio, że człowiek nawet nie wie, że istnieją :) ale ważne by to wykryć i monitorować, bo malutkie dzieci sa tak silne, że wiele z tego samo się "leczy"
    Kamciu ja jako dorosły człowiek jakieś 3 lata temu i to tylko dzięki swojej nadgorliwości dowiedziałam się, że mam lekko wypadającą zastawkę i niezrośniętą komorę. Ponoć nic z tym się nie robi i ja nic nie robię. Ale boję się Małą, żeby nie odziedziczyła. Jak myślisz jakie badania zrobić jej po porodzie? Echo?

I jeszcze jedno mam jednak paracetamol 500g. Wziąć całą tabletkę czy pół?. To moja pierwsza tabletka od baaaardzo, bardzo dawna.

• haneczka Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2016, 13:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kamciaelcia wrote:
    hihihi
    haneczka
    trzech łobuzów w jednym miejscu :D
    A nawet czterech bo mój starszy to tylko 1,5 roku różnicy ;)

kamciaelcia, kamciaelcia lubią tę wiadomość

• mmargol Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2016, 13:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki Agatia, Kamcia :) jak to się mówi, nie ja pierwsza i nie ostatnia z dodatnim GBS ;)

kamciaelcia lubi tę wiadomość

uwo9flw17hi46f1t.png
    zpbnkrhmb5v2hylf.png
  • Ulfenstein Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2016, 13:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pozwolę sobie zapytać jeszcze raz :)
    Ulfenstein wrote:
    Powiedzcie mi, belly zaznacza, że 37+0 to jest donoszona ciąża.
    Czy jest jeszcze jakaś granica? Obił mi się o uszy termin 'poród przedwczesny', ale już nie wcześniaczy. Orientujecie sie kiedy jest jego granica? w 34+0? 33+0?

Cześć z Was też tu czeka do kolejnych granic.

k0kd3e5emmavzxbk.png
    37+6 - 10/10, 2400g, 51cm.
    20+4 - 400g, 24+4 - 710g, 28+4 - 1050g, 32+5 - 1750g, 35+3 - 2220g, 37+3 - 2450g
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 sierpnia 2016, 13:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja pewnie gbs dopiero bede miala robione we wrzesniu, ogolem gbs mialam w czerwsu w szpitalu pobierane i wyszedl ujemny, ale to i tak bede chcieli napewno swieze badania

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2016, 13:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    magdziulla
    ja tez antylekoman
    zaczełabym od pół, jak nie pomoże to dojedz drugie pół (ale bez stresu), bo akurat paracetamolum (czyli apap, panadlo, paracetamol)jest bezpieczny

Magdziulla lubi tę wiadomość

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • agatia Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2016, 13:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ulfe u mnie liczą 37+1 jako termin ciąży donoszonej.

Mmargol na pewno nie ty pierwsza, nie ostatnia masz GBS. Mi w pierwszej ciąży nawet nie pobrali wymazu, zapomnieli, przed cc dostałam kroplowke. Teraz też liczę się z tym, że GBS może być, bo to łatwo złapać.

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2016, 13:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    magdziulla
    a co do serca-właśnie to miałam na mysli, wiele z nas na pewno nie wie o drobnych defektach
    a dzieci czesto moga dziedziczyć po mamie (nie po ojcu), chyba wtedy ryzyko wynosi 20 %, więc wtedy echo serduszka warto zrobić
    ja na pewno też zrobię i najpierw chce udać sie do naszej pediatry(i mojego rodzinnego) z zapytaniem, czy jest jakaś dla nas "procedura" po urodzeniu Piotrka np, czy od reki dostaniemy skierowanie, czy dopiero po podejrzeniu...moze jutro to juz załatwie
    ortopedę juz mam umówionego, wiec pora na kardiologa

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • mmargol Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2016, 13:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zrobiłam co nie powinnam, zaczęłam czytać o tym dodatnim GBS, o Boziu, co za rzeczy piszą

uwo9flw17hi46f1t.png
    zpbnkrhmb5v2hylf.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2016, 13:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mmargol
    nie wolno!po łapkach bije!! nie czytaj

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
‹‹ 1794 1795 1796 1797 1798 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pozytywny test ciążowy i co dalej?

A więc stało się! Zrobiłaś test ciążowy i wynik wyszedł pozytywny. Gratulacje! To co zapewne wiesz na pewno, to fakt, że przed Tobą wiele zmian. Jakie to będą zmiany, czego się teraz spodziewać? Przeczytaj na co powinnaś być gotowa, jak się do tego przygotować i co po kolei powinnaś  zrobić gdy już wiesz, że pod Twoim sercem zagościło nowe życie.

CZYTAJ WIĘCEJ

10 mitów na temat premenopauzy, które warto wiedzieć mając 40 lat lub więcej

Premenopauza (perimenopauza) to nie tylko wciąż temat tabu, ale również etap życia kobiety, który często owiany jest mitami i nieporozumieniami. W rzeczywistości jest to naturalny okres przejściowy, który poprzedza menopauzę, a jego zrozumienie może zaoszczędzić Ci wiele stresu, lęku i znacząco wpłynąć na jakość życia i zdrowie hormonalne. Wraz z ekspertami zebraliśmy dla Ciebie 10 najpowszechniejszych mitów dotyczących premenopauzy i menopauzy, opierając się na najbardziej wiarygodnych i aktualnych danych naukowych.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Warto walczyć o swoje marzenia, czyli historie starań o dziecko zakończone happy endem

O tym jak trudna i wyboista potrafi być droga do macierzyństwa, wiedzą doskonale pary, które od lat bezskutecznie starają się o dziecko. Niekończące się badania, intensywne szukanie przyczyny niepowodzeń, poddawanie się procedurom, ciągła walka, momentami bezsilność, ale też niegasnąca nadzieja... Dzisiaj swoją historią podzieliły się z nami dwie pary, których droga do wymarzonego macierzyństwa nie była łatwa. Karolina i Łukasz oraz Asia i Paweł opowiadają swoje poruszające historie zakończone happy endem! 

CZYTAJ WIĘCEJ