X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne WRZEŚNIOWE SZCZĘŚCIA 2016
Odpowiedz

WRZEŚNIOWE SZCZĘŚCIA 2016

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 stycznia 2017, 07:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Little Red Fox wrote:
    Angela, ja chcę dać Małemu najpierw dynię, a kilka dni później dynię + ziemniak, później brokuły, marchewka, cukinia, ale zobaczymy jak w praniu wyjdzie i ogólnie zastanawiam się czy lepiej mrozić czy wekować. Kiedy startujecie?
    Dzis, kolo 11 aby jakby sie pojawił ból brzucha to abym na noc sie nie meczyl. Ja nie polecam wekowac. Ja taka madra bylam i mi pokisło nie wiem co zle zrobilam ale juz tego bledu nie popelnie. Teraz mrozilam kawalki, pozniej sobie wloszczyzne malusia mrozilam aby bylo właśnie na raz na zupke. A jak np zrobilam wiecej jedzonka to wsadzalam je w foremki do lodu i do zamrazalki

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 stycznia 2017, 07:53

• nick nieaktualny

Wysłany: 9 stycznia 2017, 08:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angela to też dobry pomysł, a do słoiczka spakuję jak np będziemy jechać do moich rodziców ;) bo jak już na BLW przejdziemy będzie łatwiej z jedzeniem poza domem ;)

ja dziś zamówiłam w tesco słoiczki z deserkami, będziemy testować z mężem zanim podam dziecku sprawdzę czy to dobre :D

AJrin lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 9 stycznia 2017, 08:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AA tak w ramach przypomnienia i uświadomienia - ja o tym nie wiedziałam niestety i na początku przy córce kilka błędów popełniłam

"Dla części rodziców, tych którzy BLW nie karmią, nadszedł czas na naukę karmienia łyżeczką. Nasz maluch jest zwykle między 4 a 6 miesiącem życia. Doskonale opanował umiejętność ssania. Wytrenował język. Ale nie samym mlekiem człowiek żyje. Co zatem robić? Uczyć się nowych ruchów, nowych umiejętności pokarmowych. Uwaga: łyżeczka powinna być płaska, najlepiej prostokątna, sztywna (nie miękka silikonowa). Karmiąc dziecko nie „wycieramy” łyżeczki o wargi dziecka, tylko czekamy aż maluch sam usta otworzy i- na początku niezgrabnie- będzie się starał ściągnąć pokarm z łyżeczki. Łyżeczkę podajemy dziecku prosto. Kładziemy ją na środku języka dziecka i czekamy aż górna warga się na niej zamknie. Dopiero wtedy wysuwamy łyżeczkę z buzi dziecka. Jeżeli maluch nie ściąga pokarmu, możemy delikatnie docisnąć łyżeczką język dziecka – wtedy maluch domknie wargi. Takie karmienie będzie trwało. Będzie brudno. Ale proszę mi wierzyć – tylko taki sposób jest właściwy. Wycieranie łyżeczki z obiadkiem o górną wargę dziecka nie jest karmieniem łyżeczką. Malec nie trenuje mięśni ust, mało tego takim karmieniem narażamy dziecko na niebezpieczeństwo, bo często „strącamy” mu do buzi zbyt dużą ilość pokarmu i nagle dziecko zaczyna się krztusić… Dlatego: powoli, cierpliwie. Dziecko ma jeść samo. Tak jak potrafi. Dodam jeszcze, że jeśli Małe chce, ma prawo jeść rączkami. Na zdrowie!

Kiedy Twoje dziecko siedzi – co druga z Was zaczyna karmienie metodą BLW. Rzadko wtedy używacie łyżeczki, ale – patrząc na to, że maluch je głównie pokarmy w cząstkach i całościach – jest ona mniej Wam potrzebna. A częstokroć nawet niepotrzebna

Little Red Fox lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 9 stycznia 2017, 08:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wczoraj po powrocie do domu mały brzuszkował na macie a my z mężem rozmawialiśmy i w pewnym momencie podeszłam i wzięłam małego z maty, dziewczyny jak od się wystraszył, uruchomił chyba wszystkie swoje możliwości głosowe, płakał tak, ze nie szło go uspokoić, już przenigdy tak go nie podniosę, chyba się na coś zapatrzył oj ja niedobra.

Podałam mu wczoraj do butli na noc troszkę tego kleiku ale czy zadziałał na dłuższe spanie , oj nie. Od dwóch dni mały wstaje 2 razy w nocy czego nie robił chyba z miesiąc a dziś chyba ze względu na to, że się przestraszył budził sie dodatkowo nie będąc głodnym.

Długo myślałam o tym rozszerzaniu i chyba nie będę dodawać kaszki czy kleiku do butelki tylko spróbuję małego karmić łyżeczką i już więcej nie podam mu nic nowego na noc.

• nick nieaktualny

Wysłany: 9 stycznia 2017, 08:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas błędne koło, mąż właśnie się rozkłada. Chrypa, dreszcze jaa pier#%#%... mam dosyc.

• Dariah Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2017, 08:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I my się witamy :) nocka nawet ok. Mała obudziła się o 5, zjadła i poszła spać dalej ;) teraz czekam aż się obudzi no już się przewraca w łóżeczku :)
    Na buzi żadnych zmian. .nic lepiej. .:(

09.09.2016 2860g szcześcia i 48cm do całowania ♡♡
    w5wqvut11x85dyxn.png
    20.02.2020 3370 g szczęścia i 54 cm do całowania ❤️❤️
    74di20mmq3o11a0n.png
  • AJrin Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2017, 08:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    LRF deserki z tego co pamietam sa dobre :)
    Ja czesto po zatruciu albo grypie żołądkowe testowalam :)
    U mnie maly sukces przespal raz w nocy 3 godziny bez jedzenia ale nie ciurkiem, co to to nie ;) Mama musiala wstać 2 razy podac smoka w międzyczasie.
    Ale i tak sukces bo bez jedzenia.

A i wcxoraj moje dziecko caly dzien bylo padniete ale to tak ze po raz pierwszy od zasnął w bujaku. To mu sie nie zdarza. No o caly dzoen byl aniolkiem sam soba sie zajmował. No o wyrodna matka nie cwiczyla z nom książeczek ani przewrotow. Tyle co kładzenie na brzuchu i zabawianoe z dziadkami wczoraj bylo.
    Na dobranoc poczytalam 2 bajki i zaśpiewałam kolysanke.
    A dzis tez juz przysypial w bujaku to go odlozylam do kołyski. Dodam ze od kilku dni zasypia w dzien i wieczorem calkiem sam.

bisacz, Dariah, Angela89 lubią tę wiadomość

http://instagram.com/i.k.x.2/
    8p3o3e3kfn2wsd36.png
    07.10.2015 Aniołek
    09.2016 Synek I
    04.2018 Synek K

• nick nieaktualny

Wysłany: 9 stycznia 2017, 08:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zamówiłam dla Małego śliniaki na allegro, już trzeci raz dostałam wiadomość że poczta uszkodziła przesyłkę o.O chyba przestało być miło, bo za pierwszym razem napisałam że nie ma problemu, proszę przygotować paczkę na nowo ale to jakiś problem dla tego sklepu bo co chwila ten sam mail o.O

• nick nieaktualny

Wysłany: 9 stycznia 2017, 08:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bisacz wrote:
    Wczoraj po powrocie do domu mały brzuszkował na macie a my z mężem rozmawialiśmy i w pewnym momencie podeszłam i wzięłam małego z maty, dziewczyny jak od się wystraszył, uruchomił chyba wszystkie swoje możliwości głosowe, płakał tak, ze nie szło go uspokoić, już przenigdy tak go nie podniosę, chyba się na coś zapatrzył oj ja niedobra.

Podałam mu wczoraj do butli na noc troszkę tego kleiku ale czy zadziałał na dłuższe spanie , oj nie. Od dwóch dni mały wstaje 2 razy w nocy czego nie robił chyba z miesiąc a dziś chyba ze względu na to, że się przestraszył budził sie dodatkowo nie będąc głodnym.

Długo myślałam o tym rozszerzaniu i chyba nie będę dodawać kaszki czy kleiku do butelki tylko spróbuję małego karmić łyżeczką i już więcej nie podam mu nic nowego na noc.
    Niestety ja ten błąd popełniłam przy córce, zjadła buraczki.. o boziu co to była za noc. Doskonale ja pamiętam więc teraz nowości do 14 maks..

bisacz lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 9 stycznia 2017, 08:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ups Angela ja zdaje się zamówiłam właśnie miękkie łyżeczki, najwyżej kupie inne a te będą służyć jako gryzak :)

Przez to, że młody pije nutramigen to mam takiego pietra, żeby mu podać coś nowego eh.
    Wczorajsza mała miareczka kleiku urosła w mojej wyobraźni do gigantycznych rozmiarów kluchy przez którą mały dostaje kolki, nie mogłam zasnąć przez to :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 9 stycznia 2017, 08:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja przy córce właśnie od kleiku zaczynałam. Ale Kuba jest słusznej wagi więc do dodatkowo zapychać nie będę bo jeszcze mm plus kaszka to będzie mi tył. A niestety przy mm łatwiej upaść dziecko. Dlatego tego bede się pilnować. Pierw warzywa później owoce następnie jakieś deserki z hipp. No i później dam na śniadanko kaszkę na próbę aby poznał również smak. A jak już popoznaje smaki zaczniemy gotowanie swojego. Tylko deserki bede dawać mu ze słoiczka tak samo robiłam przy córce. No i w razie gdy nie bede miała jak mu ugotować to słoiczek obiadek. A później BLW ale nie pełną gębą bo od maja Kuba zostaje z dziadkami a ja ide na trochę do pracy. Więc nie zaryzykuje.

Jakiś plan jest pytanie co z niego wyjdzie..

bisacz, martta lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 9 stycznia 2017, 08:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bardzo proszę rozszerzyć mi skrót BLW.

Angela z nowym rokiem ma być tylko lepiej więc niech się mąż szybciutko kuruje i będzie dobrze.

Moje dziecie też zasypia w łóżeczku, na rękach protestuje, odpycha się. Chyba musi się po swojemu ułożyć i obowiązkowo przy obu polikach musi być pielusia.

Dariah, widzę, że wam 4m pyknęły, gratulacje :)

Dariah lubi tę wiadomość

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2017, 09:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas jedzonko około 11 po pierwszej drzemce

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 stycznia 2017, 09:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bisacz wrote:
    Bardzo proszę rozszerzyć mi skrót BLW.

Angela z nowym rokiem ma być tylko lepiej więc niech się mąż szybciutko kuruje i będzie dobrze.

Moje dziecie też zasypia w łóżeczku, na rękach protestuje, odpycha się. Chyba musi się po swojemu ułożyć i obowiązkowo przy obu polikach musi być pielusia.

Dariah, widzę, że wam 4m pyknęły, gratulacje :)
    http://alaantkoweblw.pl/blw-w-teorii/
    Ogólnie tą metodę stosuje się gdy dziecko siedzi, dla samego bezpieczeństwa ponieważ dziecko je rękami.

bisacz lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 9 stycznia 2017, 09:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ogólnie przy córce kupiłam książke z tamtej strony i ją uwielbiam. Nawet dla nas ją gotuje :P

• nick nieaktualny

Wysłany: 9 stycznia 2017, 09:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To moj dzis wyprawial tochyba od urodzenia tak nie cudowal, czujesie jak bym dostala z zeliwnej patelni a pozniej przejechal mnie czolg :/

co chwila wstawL, wydziwial, jadl co 5 minutmasakra :/

• Skali89 Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2017, 09:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też muszę kupic inna łyżeczkę tylko zastanawiam się gdzie mam jakąś z pepco

f2wl9vvjltbug8tg.png
    3i499vvjrdc5a4oq.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 stycznia 2017, 09:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi sie ta metoda Blwnie podoba, osoboscie bede robic dziecku papki na jedzenie samemu iw kawalkach bedzie miec jeszzce czas, a w paapkach nie widze nic zlego, moim zdaniem to bardziej bezpieczne inie obciaza tak uklaxu pokarmowego

Dariah lubi tę wiadomość

• AJrin Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2017, 09:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jakoe cudo znalazlam tylko drogie wrrr.
    Czy tylko ja mam paranoje jak moje dziecko spi pod kolderka? Normalnie spi w spiworku ale na te mrozy mamy kolderke i jakos soe boje ze sie ia nakryje...
    https://www.bonami.pl/b/babysites?utm_source=facebook.com&utm_medium=social-organic&utm_campaign=Fb-Org-Link-01-08-babybites&utm_content=01-08-babybites

http://instagram.com/i.k.x.2/
    8p3o3e3kfn2wsd36.png
    07.10.2015 Aniołek
    09.2016 Synek I
    04.2018 Synek K

• nick nieaktualny

Wysłany: 9 stycznia 2017, 09:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AJrin wrote:
    Jakoe cudo znalazlam tylko drogie wrrr.
    Czy tylko ja mam paranoje jak moje dziecko spi pod kolderka? Normalnie spi w spiworku ale na te mrozy mamy kolderke i jakos soe boje ze sie ia nakryje...
    https://www.bonami.pl/b/babysites?utm_source=facebook.com&utm_medium=social-organic&utm_campaign=Fb-Org-Link-01-08-babybites&utm_content=01-08-babybites
    Kuba spi od początku pod kołderką jak zrobilo sie zimno oczywiście. I córka tez spala nigdy ani jedno sie nie nakrylo kołderką. Oboje maja tendencję do rozkopywania

‹‹ 3070 3071 3072 3073 3074 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Progesteron - dlaczego jest tak ważny podczas starania o dziecko?

Progesteron to jeden z najważniejszych hormonów dla kobiecej płodności. Jaką rolę odgrywa podczas starania o dziecko, przy zapłodnieniu i we wczesnej ciąży? Jakie są normy i co się dzieje, kiedy stężenie progesteronu jest za niskie? Jak wygląda leczenie luteiną dopochwową i doustną? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Śluz szyjkowy, śluz z podniecenia, wydzielina z pochwy, upławy - jak odróżniać?

Śluz szyjkowy to bardzo ważny wskaźnik kobiecej płodności. Jak odróżniać poszczególne rodzaje śluzu? Czym różni się naturalny śluz szyjkowy od śluzu wynikającego z podniecenia? Czym są upławy i kiedy warto zgłosić się do lekarza? Jak zapisywać poszczególne rodzaje śluzu w aplikacji OvuFriend? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Płodność i zdrowie w posiłkach - co jeść w okresie przesilenia zimowego?

Wiadomo nie od dziś, że to co jemy ma ogromny wpływ na nasze zdrowie i płodność. Co jednak zrobić, kiedy dostępność świeżych i sezonowych produktów jest ograniczona? Po jakie produkty sięgać zimą, aby dostarczać organizmowi kluczowych składników dla zdrowia i płodności? 

CZYTAJ WIĘCEJ