X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne WRZEŚNIOWE SZCZĘŚCIA 2016
Odpowiedz

WRZEŚNIOWE SZCZĘŚCIA 2016

Oceń ten wątek:
  • Dzierzba Autorytet

Wysłany: 11 marca 2016, 14:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Statystyki to TYLKO statystyki. Po porodzie się dowiemy czy zdrowe czy nie i to też nie na 100%... Jestem tego przykładem. Syn zdrowiutki, a w wieku 6 lat epilepsja wyszła i zaburzenia si. Skąd? Nikt tego nie wie. Podejrzewamy ostatnie szczepienie bo po nim syn stał się nadpobudliwy, rozchwiany i cofnął się emocjonalnie.

82dox1hpo9h4v7fr.png

zrz6anlivhmoac9m.png
  • A_n_k_a_80 Autorytet

Wysłany: 11 marca 2016, 14:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    żabka04 wrote:
    Ja też tak właśnie miałam.
    W drugiej ciąży szybciej czujesz ruchy.
    A więc się ciesz obserwuj.
    Ja jestem pewna ze to Bąbel :-)
    Ja też wczoraj cos poczulam jakby jakby takie trzy skorcze dziwne to bylo moze to fasolka :) Kochamy Cie fasolko <3

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 marca 2016, 14:36

oar8xzkrz2cmciig.png

klz9df9hkt3kb3im.png

bfarxzdvckdf86xs.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 11 marca 2016, 14:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja znam dziecko z ZD które od urodzenia jeszcze nie jest zdiagnozowane pod tym kątem. ..

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 marca 2016, 14:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny uciekam robić obiad i powoli się szykować, bo mąż już wrócił i na wózki wcześniej skoczymy zobaczyć ;) trzymajcie kciuki za mnie !

Dzierzba, Ksosia lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 11 marca 2016, 14:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ach dajcie już spokój. Niech pirelka sama podejmie decyzję - mysle, ze nie potrzebuje ciotek "dobrej rady", bo sama napisała, ze zobaczy co lekarz powie.

wg bbf za tydzień dzidzia będzie słyszała już bicie mojego serca, czy to znaczy, że mąż będzie mógł już NAM opowiadać bajki na dobranoc?
    Kiedy puszczać muzykę dziecku?
    Mamuśki, puszczałyście sowim pociechom w brzuszku?

malgorzalka, pirelka, mmargol, Behemottka, _izunia_ lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 11 marca 2016, 14:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzierzba wrote:
    Statystyki to TYLKO statystyki. Po porodzie się dowiemy czy zdrowe czy nie i to też nie na 100%... Jestem tego przykładem. Syn zdrowiutki, a w wieku 6 lat epilepsja wyszła i zaburzenia si. Skąd? Nikt tego nie wie. Podejrzewamy ostatnie szczepienie bo po nim syn stał się nadpobudliwy, rozchwiany i cofnął się emocjonalnie.
    No dokładnie, nie chcę nikogo straszyć bo nie w tym rzecz. Wszystko może się zdarzyć. ile rodzi się dzieci i później jest chorych przez sytuację około porodowa? Jest tego niestety. Ja urodziłam córkę to też myślałam bo będzie. Przecież cała ciążę było zdrowe dziecko. Jest nam coś pisane i tego się nie uniknie

szpilka lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 11 marca 2016, 14:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzierzba wrote:
    Czy to była może szczepionka skojarzona?

• A_n_k_a_80 Autorytet

Wysłany: 11 marca 2016, 14:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ulfenstein wrote:
    Cześć dziewczyny :)
    Byłam u Endo i zmierzył mi ciśnienie.
    Mam pozwolenie na leżenie, ale nie wiem czy uwzględnia je w pracy ;)
    95/65.
    Miłego dnia.
    Masz lezec bo masz niskie cisnienie?

oar8xzkrz2cmciig.png

klz9df9hkt3kb3im.png

bfarxzdvckdf86xs.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 marca 2016, 14:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ksosia wrote:
    Ach dajcie już spokój. Niech pirelka sama podejmie decyzję - mysle, ze nie potrzebuje ciotek "dobrej rady", bo sama napisała, ze zobaczy co lekarz powie.

wg bbf za tydzień dzidzia będzie słyszała już bicie mojego serca, czy to znaczy, że mąż będzie mógł już NAM opowiadać bajki na dobranoc?
    Kiedy puszczać muzykę dziecku?
    Mamuśki, puszczałyście sowim pociechom w brzuszku?

Starałam się słuchać Bacha raz w tygodniu. ;)
    A tak mój tata jest melomanem więc muzyka towarzyszy mi na codzień.

Ksosia, malgorzalka lubią tę wiadomość

• Dzierzba Autorytet

Wysłany: 11 marca 2016, 14:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ksosia wrote:
    Czy to była może szczepionka skojarzona?
    Jak skonczył 5 lat dostał błonnica,krztusiec, tężec i odpłatnie szczepionka zawierająca zabite wirusy polio. Wcześniej dostawał skojarzone (odpłatne) i nic się nie działo, rozwijał się normalnie. Nie wiem czy to to czy po prostu czegoś nie widziałam...

82dox1hpo9h4v7fr.png

zrz6anlivhmoac9m.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 marca 2016, 14:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No własnie na uniwerku jedna pani doktor mowiła że odnośnie tych przesłanek szczepionka vs autyzm to tak nie do konca, bo 1. to nie zostało udowodnione, po 2. badania były sfałszowane, po 3. jest coraz więcej przesłanek mówiących, że to szczepienia skojarzone MOGĄ - nie muszą - być nieco szkodliwe, bo to troche za dużo tego wszystkiego jak na tak mały organizm... a z drugiej strony - JA SIĘ NA TYM NIE ZNAM WIĘC JEŚLI MÓWIĘ ŹLE POPRAW MNIE, PROSZĘ - to skojarzone są tańsze niż wszczepianie każdej osobno... a i te osobne są ciężko dostępne i wiele przychodni kręci nosem żeby je ściągać dla 1 dziecka....

Nie jestem jeszcze w temacie, ale zapewne będę.

• Gumcia Ekspertka

Wysłany: 11 marca 2016, 15:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ksosia znam osobiście przypadek synka mojej kolezańki który po puszczaniu do brzuszka muzyki ma tak bardzo wrażliwy słuch że przez pierwsze pół roku miała masakrę jeśli chodzi o jego spanie.. słyszał dosłownie najmniejszy szmer i było zero spania i jej i jego... z plusów ma duże poczucie rytmu.. kiedyś nas też zaszokował bo słyszał dzwiek nadjezdzajacej karetki o wiele wczesniej niż my go uslyszeliśmy

uwo943r8sc6b8ien.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 marca 2016, 15:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja muzyki nie puszczalam, później przez pewnie okres puszczalam jej jak była już na świecie szumisia i usypiala

• nick nieaktualny

Wysłany: 11 marca 2016, 15:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ponoć z puszczaniem muzyki ze słuchawek do brzuszka trzeba ostrożnie, bo dzidzia może akurat spać, a wybudzanie jej ciągle muzyką to nic dobrego...
    dlatego pytam doświadczonych :)
    Ale nie wiem czy synek koleżanki nie może zasnąc przez muzyke?? Może po prostu zawsze było cichutko gdy był niemowlakiem? bo to w jakich warunkach zasypia niemowle ma duży wpływ na jego sen w przyszłości :)
    Mi mama nie puszczała muzyki a tez każdy szmer mnie budził jak byłam dzieckiem, a przyczyna okazało się to, że jak się urodziłam to tata wyjechał do niemiec od pracy wiec mama sama w domu była i była kompletna cisza. Jak mój brat się rodził wcześniej to było głośniej bo tata nie umie mowic szeptem i mój brat zawsze miał sen jak kamien :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 11 marca 2016, 15:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    -

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 kwietnia 2017, 20:08

Behemottka, Sabina, _izunia_ lubią tę wiadomość

• Gumcia Ekspertka

Wysłany: 11 marca 2016, 15:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ksosia wrote:
    Ponoć z puszczaniem muzyki ze słuchawek do brzuszka trzeba ostrożnie, bo dzidzia może akurat spać, a wybudzanie jej ciągle muzyką to nic dobrego...
    dlatego pytam doświadczonych :)
    Ale nie wiem czy synek koleżanki nie może zasnąc przez muzyke?? Może po prostu zawsze było cichutko gdy był niemowlakiem? bo to w jakich warunkach zasypia niemowle ma duży wpływ na jego sen w przyszłości :)
    Mi mama nie puszczała muzyki a tez każdy szmer mnie budził jak byłam dzieckiem, a przyczyna okazało się to, że jak się urodziłam to tata wyjechał do niemiec od pracy wiec mama sama w domu była i była kompletna cisza. Jak mój brat się rodził wcześniej to było głośniej bo tata nie umie mowic szeptem i mój brat zawsze miał sen jak kamien :)

Ona mu puszczała jak był jeszcze w brzuszku i od początku urodzenia zaczął się właśnie problem bbardzo czujnego słuchu :)

uwo943r8sc6b8ien.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 marca 2016, 15:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ojjj dziewczyny , naczytałam się i przstraszyłyście z tymi badaniami...
    Ja tydzien temu miałam badania prenatalne tzn.USG i pobranie krwi. Na USG niby nic nie wyszło niepokojacego, ale lekarz powiedział, ze jestem 35 +, dodatkowo po ciąży pozamacicznej i zlecił dalszą konsultację w poradni genetycznej. Tam przyjdą wyniki z krwi + opis USG i wówczas Pani|Pani genetyk zinterpretuje wszystko No a ta wizytą mam 22 go marca i juz sie denerwuję.
    W sumie czuję sie się dobrze i mam dobre mysli ale jak tak Was poczytałam to troche sie wystrachałam. No ale tak, jak niktóre z Was piszą dzis moze byc ok, a potem moze wyjśc różnie. Dlatego trzeba byc dobrej mysli....

• nick nieaktualny

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kamciaelcia wrote:
    Dzierzba
    Są lekarze którzy pappe zalecają pomimo dobrego usg...i to mnie najbardziej przeraża. Tak bardzo są chciwi na kasę?

Aaaaaaaaa, musze sie wlaczyc.

Nie sa "chciwi" na kase. Pappa + USG u lekarza z certyfikatem Fatal Medicine to podstawa za granica (gl Europa, w USA to moze niech sie Behemotka wypowie).

Wg badan z 2015 r (na stronie FMF) usg (tylko u dobrego specjalisty, ktory sie na tym zna! to bardzo wazne!) na ktorym lekarz oceni wszystkie markery tj. kosc nosowa i jej dlugosc, NT, 2 rodzaje przeplywow + pappa wykryje 95% dzieci chorych na ZD. 95%, 5% NIE wykryje. Ale 5% pokaze tez wynik falszywie pozytywny czyli pokaze duzo ryzyko podczas gdy jest niewielkie.

Pappa moze Ci uratowac zycie jesli nosis chore dziecko, a nie jestes na nie gotowa lub tez wprowadzic Cie w niepotrzebny stres jesli pokaze Ci wynik falszywie dodatni.

Decyzja nalezy tylko i wylacznie do Ciebie.

Bratek lubi tę wiadomość

• Dzierzba Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ksosia wrote:
    No własnie na uniwerku jedna pani doktor mowiła że odnośnie tych przesłanek szczepionka vs autyzm to tak nie do konca, bo 1. to nie zostało udowodnione, po 2. badania były sfałszowane, po 3. jest coraz więcej przesłanek mówiących, że to szczepienia skojarzone MOGĄ - nie muszą - być nieco szkodliwe, bo to troche za dużo tego wszystkiego jak na tak mały organizm... a z drugiej strony - JA SIĘ NA TYM NIE ZNAM WIĘC JEŚLI MÓWIĘ ŹLE POPRAW MNIE, PROSZĘ - to skojarzone są tańsze niż wszczepianie każdej osobno... a i te osobne są ciężko dostępne i wiele przychodni kręci nosem żeby je ściągać dla 1 dziecka....

Nie jestem jeszcze w temacie, ale zapewne będę.
    Te osobno masz za darmo, przynajmniej jak Maksa szczepiłam w pierwszych latach to były, skojarzone były płatne. Może są droższe dla przychodni, bo za skojarzoną płacisz z własnej kieszeni ;) Co do autyzmu też się nie wypowiadam. Myślę, że ze szczepionkami jest jak z orzechami. 1000 osób je i jest ok, a jedna zje i ma wstrząs anafilaktyczny.
    A jak to jest z moim synem? Emocje ćwiczymy i jest dużo lepiej, zaczyna zauważać rówieśników, bawić się z nimi pomału, ma mniej wybuchów złości. Okazało się, że ma zaburzenia czucia głębokiego co przekładało się na autoagresję (stymulował się szczypaniem i biciem bo nie czuje lekkiego dotyku). Pracujemy nad tym wszystkim, wie, że nie może mocno innych łapać bo dla nich to nie jest przyjemne tak jak dla niego. Walczymy teraz ze zmorą nieartykułowanych dźwięków, które z siebie wydaje i to też jest formą stymulacji dla niego. Jest tego masę.
    Mamy ten plus, że bardzo dobrze przyswaja wiedzę i prześciga dzieci w klasie w czytaniu, matematyce i przyrodzie. W-F leży ze względu na zaburzenia motoryki, plastyka też poza konstrukcyjną bo jest mistrzem ale musimy ograniczać by nie zrobił z tego kolejnego stymulantu.
    Taka walka z różnymi "dziwactwami" jest okropna. To tak jakby układać puzzle, które najpierw trzeba znaleźć porozwalane po całym mieście. Te z pozoru delikatne odstępstwa od normy gdy się nawarstwią stają się dla dziecka ogromnym problemem, a społeczeństwo nie lubi inności. Ciężko go jednoznacznie zdiagnozować. Ma trochę zaburzeń typowych dla adhd, trochę podchodzących pod spektrum autyzmu. Poradnie psychologiczne umywają ręce, szkoła dużo pomaga ale wymaga papieru, prywatne terapie kosztują krocie... Ehh... pomału, drobnymi krokami i konsekwencją wyprowadzamy go na prostą. :)

82dox1hpo9h4v7fr.png

zrz6anlivhmoac9m.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 11 marca 2016, 15:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malgorzalka ja robiłam w Poradni Badań Prenatalnych. Lepszych specjalistów nie mogłam u siebie znaleźć. Ale jak jest dobre usg to pi co obraz psuć reszta czynników? Inaczej jak usg jest "podejrzane ". Na moim wyniku jest numer certyfikatu lekarza który badanie wykonał. Ale nie kazdy gabinet ma te certyfikaty

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
‹‹ 344 345 346 347 348 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Endometrioza – zagadkowa choroba powodująca niepłodność

Jeżeli dokuczają Ci silne bóle brzucha przed oraz w trakcie miesiączki, odczuwasz ból przy współżyciu, nie możesz zajść w ciążę - objawy te mogą wskazywać na endometriozę, tajemniczą chorobę, która może powodować niepłodność. Ale nie mając powyższych objawów, mając regularne, niebolesne miesiączki może okazać się, że ta sama choroba powoduje u ciebie problemy z płodnością. Dlaczego?

CZYTAJ WIĘCEJ

Comiesięczne rozczarowanie... Jak radzić sobie z emocjami, gdy kolejny raz pojawia się jedna kreska?

Dla wielu par każdy kolejny miesiąc bez ciąży jest jak utracona szansa. Trudne emocje kłębią się w pierwszych dniach cyklu. Najczęściej jest to żal, smutek, bezsilność, rozczarowanie... Dlaczego kolejny miesiąc się nie udało? Jak sobie radzić z tymi trudnymi emocjami? Podpowiada Psycholog Niepłodności - Anna Wietrzykowska.

CZYTAJ WIĘCEJ

Wysoki testosteron u kobiet - przyczyny, objawy, leczenie

Jakie mogą być przyczyny podwyższonego testosteronu w kobiecym organizmie? Jakie są najczęstsze objawy wysokiego testosteronu u kobiet? Jak wygląda diagnoza i leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ