X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne WRZEŚNIOWE SZCZĘŚCIA 2016
Odpowiedz

WRZEŚNIOWE SZCZĘŚCIA 2016

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 maja 2016, 22:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A mi maly dzisiaj czadu dawal, 1 w tej ciazy widziałam jak kopie na skorze, az mi sie lepiej zrobilo, mimo ze zus wyprowadzil mnie z rownowagi

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 17 maja 2016, 22:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobranoc dziewczyny
    Ja juz po insulince :) a jutro stresujący dzień (usg rano o 10.30)

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • A_n_k_a_80 Autorytet

Wysłany: 17 maja 2016, 23:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kamciaelcia wrote:
    Sarcia
    W pierwszej ciąży źle mi policzyli zasiłek chorobowy i macierzyński (dokładnie pracodawca źle policzył podstawę )
    Przepisy odkryłam po powrocie do pracy w styczniu
    Zus uznał moja rację za chorobowe i oddali mi prawie 4 tys zł
    Inne zdanie jak ja mają odnośnie zasiłku macierzynskiego. Wg mnie jeszcze mają mi oddać ponad 5 tys a wg zusu ja mam im oddać 200 zł
    wyniosłam sprawę do sądu

Moge miec do Ciebie pytanie, w jaki sposob to odkrylas? Ja do dzisiaj sie zastanawiam czy dobrze mi obliczyli podstawe...Dostawalam premie i to duze na konto w tytule przelewu zawsze pisali wynagrodzenie za dany miesiac, a nie premia...do US tez podali kwot jaka zarobilam lacznie z premiami...jak daja mi zaswiadczenie o zarobkach to tez licza w nich premie. I tu sie zastanawiam czy skoro wszedzie te premie istnieja, to czy nie powinny byc tez doliczone do podstawy chorobowego...??? I analogicznie podskoczy mi podstawa i bedzie wieksze maciezynskie!!!

oar8xzkrz2cmciig.png

klz9df9hkt3kb3im.png

bfarxzdvckdf86xs.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 maja 2016, 05:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bezsenność mnie dopadła:/ kot mnie obudził skacząc na szafki, teraz sobie smacznie śpi, a ja nie mogę za nic.

AJrin lubi tę wiadomość

• Skali89 Autorytet

Wysłany: 18 maja 2016, 07:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejka z rana :)
    Mam pytanie do znawców tematu l4 a mianowicie czy może któraś z was wie co widać w pue ZUS czy jak mi się tam pokazuje to znaczy że pracodawca już je dostarczył ? Nie mogę tam znaleźć żadnych szczegółów status mam wystawione wiem nie wiem czy dobrze sprawdzam bo widzę to w zaświadczenia lekarskie, to moje pierwsze l4 i boję się ze coś będzie nie tak

f2wl9vvjltbug8tg.png
    3i499vvjrdc5a4oq.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 maja 2016, 07:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć. U mnie druga nieprzespana noc. Jestem supuchnieta i mam jakiś stan zapalny dziąsła. Zaraz dzwonie błagać, żeby mnie ktoś przyjął. Wyglądam jak chomik. Ból nie do opisania, podwyzszona temperatura.

• nick nieaktualny

Wysłany: 18 maja 2016, 07:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry dziewczyny :)

kamcia, 3mam kciuki za wizyte zeby wszysyko bylo w porządku, mdaj znac po wizycie!!

Madziula... nie zazdroszcze bezsennosci bo wiem jak to wkurzyc potrafi, mmnie za to o 5.30 obudzily wrzeszczace i smiejade sie pielegniqrki na korytarzu.....i tu pacjent mamodpocAc taaa jasne

inżynierka, .. chomiczku nasz jak najszybciej do lekarza niech ktos zlagadzi te hole zebys nie musiala juz byc chomikiem... daj znac co i jak i czy jest lepiejm!!!

Co u reszty ? Buziaki

• Dzierzba Autorytet

Wysłany: 18 maja 2016, 07:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć. Miało być dziś ładnie a tu dupa. Szaro i buro. Nie cierpię takiej pogody bo młodemu odbija strasznie i jest nie do zatrzymania a koncentrację ma na poziomie dwulatka. Wczoraj miał atak i dziś rano dał czadu. Ma test z angielskiego i martwię się czy cokolwiek zrobi przez to wszystko.
    Do tego jeszcze usg w jakiejś placówce robiącej plastykę wagin i cycków choć podobno radiolog jest dobry. Jakieś dziwne przeczucia mam...

Co do hormonów to u mnie spokojnie w tej kwestii. Bardzo wyciszona jestem, raczej pada na mnie coś w stylu zombie emocjonalnego.

82dox1hpo9h4v7fr.png

zrz6anlivhmoac9m.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 maja 2016, 07:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pirelka wrote:
    No wózeczek zamówiony, problemy były ale koniec końców będzie na lipiec :D szary z 2016 r.

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/4b35ac40f1dc.jpg

Spacerówka plus gondole (czarne).

Pirelko, swietny wozek, ale jesli moge podpowiedziec z zaslyszanych opinii to ponoc ciezko sie prowadzi wozki szerokie. Nie chodzi tylko o manewry uliczne, ale tez o wejscie do sklepu (nie marketu), ktory jest maly i ciasny miedzy regalami, a dodatkowym problemem moze byc zwykly przejazd po chodniku. Mnie najbardziej przerazaja auta parkujace czescir auta na chodniku, nie zwracajace uwago na kobiety z wozkami :/

Dzien dobry w 26tygodniu!!!:)
    W nocy bardzo sie budzilam bo bolal mnie brzuch.:(
    I mialam braki męża, wiec tulilam go na kazdy mozliwy sposob :)

Czy Wam tez tak napina sie brzuch? Gin mi powiedziala ze ok 5 razy na dobe jest spoko. Nie potrafie zarejestrowac wszystkiego, ale wczoraj podczas ogladania filmu mialam az 3 razy na 1,5h...
    Czy to normalne?:(

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 18 maja 2016, 07:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sarcia
    na pewno dam znać
    ale szczegółów to ja się nie spodziewam-to usg jest na nfz, a ordynator-który je wykona-to specyficzny facet :) na wyniku będzie wiekszość zapisu typu "w normie" "+"
    kiedyś powiedziałam mojemu gin, ze chyba się nie lubią z ordynatorem :) bo ten zawsze coś skomentuje
    np na usg w 8tc : co ja mam stwierdzić na tym etapie?
    na usg ginekologicznym przed pierwsza ciążą na wyniku napisał 3 pytania(wiadomo że do mojego gin)np po co progesterony?czyżby niewydolność ciałka zółtego?(a chodziło o to,że brałam luteine po niby poronieniu-teraz wiem, że po ciąży biochemicznej)
    ale facet kompetentny, zna się
    on tez robił mi cc
    a dziś przecież jest u mnie 25 tc-zatem nietypowy termin :D
    ciekawe co powie :D
    najważniejsze, żeby było dobrze

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 maja 2016, 07:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Skali89 wrote:
    Hejka z rana :)
    Mam pytanie do znawców tematu l4 a mianowicie czy może któraś z was wie co widać w pue ZUS czy jak mi się tam pokazuje to znaczy że pracodawca już je dostarczył ? Nie mogę tam znaleźć żadnych szczegółów status mam wystawione wiem nie wiem czy dobrze sprawdzam bo widzę to w zaświadczenia lekarskie, to moje pierwsze l4 i boję się ze coś będzie nie tak
    Jeżeli pracodawca dostarczył zwolnienie, to one się najpierw pojawia w zakładce świadczenia lekarskie(coś w ten deseń)a następnie po rozpatrzeniu przez ZUS decyzja pojawia się w zakładce Zasiłki. I tam masz datę kiedy pieniążki będą na koncie.

Skali89 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 18 maja 2016, 08:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A_n_k_a_80 wrote:
    Moge miec do Ciebie pytanie, w jaki sposob to odkrylas? Ja do dzisiaj sie zastanawiam czy dobrze mi obliczyli podstawe...Dostawalam premie i to duze na konto w tytule przelewu zawsze pisali wynagrodzenie za dany miesiac, a nie premia...do US tez podali kwot jaka zarobilam lacznie z premiami...jak daja mi zaswiadczenie o zarobkach to tez licza w nich premie. I tu sie zastanawiam czy skoro wszedzie te premie istnieja, to czy nie powinny byc tez doliczone do podstawy chorobowego...??? I analogicznie podskoczy mi podstawa i bedzie wieksze maciezynskie!!!
    Na pewno powinny być brane pod uwagę, bo od premii też są potracane wszystkie podatki i zasiłki

• Dzierzba Autorytet

Wysłany: 18 maja 2016, 08:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ksosia ja mam bob sport utility też podwójny i prowadzi się bardzo dobrze, lepiej niż nie jeden pojedynczy, w standardowe drzwi wchodzi i jest lekki ale kupiłam go z myślą używania do biegania po wsi i lasach. Do miasta z gondolami zdecydowałam się na taki wagon właśnie ze względu na w większości wąskie chodniki w Łodzi, osiedlowe sklepiki i podjazd do osiedlowej biedry bo bob już by nie wjechał tym wjazdem dla wózków. :/

82dox1hpo9h4v7fr.png

zrz6anlivhmoac9m.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 maja 2016, 08:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam się z rana, wczoraj wróciliśmy późno z warsztatów to już nawet nie miałam siły nic pisać ;) dostaliśmy multum próbek, ulotek i gadżetów i nie wiem czy coś się przyda, ale kolekcjonuję to po coś - w szafie się powoli zapełnia. Chyba tylko książeczka na dobranoc się przyda, ale i do niej Młody będzie musiał dorosnąć. Ogólnie jestem zadowolona, trzeba byłoby tylko przymknąć oko że to żywa reklama niektórych większych firm i czerpać informację między wierszami, bo np z kosmetyków johnson's baby nie chciałabym korzystać, ale wykład o pielęgnacji maluszków bardzo ciekawy ;)

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 18 maja 2016, 08:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A_n_k_a_80 wrote:

u mnie w ogóle sprawa spoza kanonu kp
    ja-jako jedyna u mnie w zakładzie pracy(placówka budżetowa)jestem zatrudniona na 3/4 tatu i czasami pracowałam na cały etat na podstawie aneksu do umowy o prace
    teraz po moim powrocie dyr bardzo sie ucieszyła i od razu spytała czy przejde na cały, zaraz wyszła ciąża
    i jedna pracowwnica (doszła po prostu do mnie ta info) skomentowała do dyr: uważaj, zebyś na tym jej całym etacie się nie przejechala
    wkurzyłam się i dalo mi to do myslenia
    znalazłam-zmiana wymiaru czasu pracy(czyli u mnie z 3/4 na 1 etat)przerywa naliczanie podstawy zasiłków. i moja podstawa powinna być liczona od czasu zmiany-czyli od całego etatu. A ja cały etat miałam w styczniu, w lutym 3/4 oraz cały od maja do końca wrzesnia. Ale juz w czerwcu poszłam na l4. Moja podstawa skladała się z zarobku tylko za maj: pensja zasadnicza brutto+dodatek nocny+ 1/12 trzynastki(wiem to bo zus mi przysłał decyzję)
    tzw wysługę pracodawca wypłaca od siebie-nie wchodzi w skład zasiłku ale w sklad mojego wynagrodzenia(zus za to nie płaci)
    a zatem co sie wlicza a co nie, to wszystko zależy od regulaminu płacy danego zakładu pracy-najprosciej spytać
    u mnie nadgodziny, dodatek nocny, trzynastka i chyba nagroda wchodza w sklad
    na przykładzie ci opiszę moją sytuację (liczby zmyślone)-ale to z jednej pensji podstawa:
    2000(wynagrodzenie zasadnicze)+ 100 (dodatek nocny)
    2100-13,71 % = 1812,09 zł
    1812,09 + 130 zł (1/12 trzynastki za zeszły rok)= 1942,09
    1942,09 :30 dni = 64,74 - to jest stawka dzienna 100 %
    jesli miesiąc ma przykładowo 31 dni to należy się 64,74 x 31+2006, 83 zł
    tyle ja wiem

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • AJrin Autorytet

Wysłany: 18 maja 2016, 08:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam sie z rana jestem w drodze do lekarza bo chyba ten stan zapalny wywołał u mnie stan podgoraczkowy wiec pierdziut niech mi dadza l4 skoro mam cały tydzień brać antybiotyk.
    Dziewczyny udanych wizyt wszystko będzie dobrze tyle kciukow to musi być!
    Ja z hormonami raczej spokojnie czesciej rycze jedynie z byle powodu.
    Moja kotka cala noc skakala po nas nawet kwiat zwalila.
    Kurde prawie przegapilam przystanek tak sie zaczytalam.

http://instagram.com/i.k.x.2/
    8p3o3e3kfn2wsd36.png
    07.10.2015 Aniołek
    09.2016 Synek I
    04.2018 Synek K

• Dzierzba Autorytet

Wysłany: 18 maja 2016, 08:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamusie po cc help! Doradźcie mi w sprawie piżam. Muszę sobie coś kupić ze względu na to, że będę niedługo w szpitalu a chciałabym już kupić coś co mi posłuży też później. Czy da radę funkcjonowanie w piżamie czy lepsza będzie koszula nocna? Wolę piżamy zdecydowanie ale po cięciu nie wiem czy to ma sens ze względu na gumkę w pasie. I jak to jest później z oczyszczaniem się po porodzie? Może głupie pytanie ale serio nie wiem, doświadczenie mam z tym tylko pod kątem sn.

82dox1hpo9h4v7fr.png

zrz6anlivhmoac9m.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 18 maja 2016, 08:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dzierzba
    u nas w szpitalu po cc nawet by nie pozwolili na pizamę
    ja pierwsza dobe mialam na sobie szpitalna koszulę
    rano położna mnie myła, przebrała w moja koszulę
    u mnie w szpitalu majtki tylko siateczkowe(te wielorazowe)

w sumie zależy to od szpitala-reguły mojego poznałam na szkole rodzenia, dawali rozpiskę, co potzrebne w szpitalu dla matki i dziecka
    a oczyszczanie się czy to po cc czy po sn to juz sprawa indywidualna

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 maja 2016, 08:40

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Anulka01 Autorytet

Wysłany: 18 maja 2016, 08:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam się z rana :) pogoda bleeeee... Ale od jutra ma byc coraz ładniej :)
    Kamcia trzymam kciuki za to by wizyta Cię uspokoiła ;)
    AJrin, Inzynierka oby Wam szybko minął ten stan zapalny!
    Sarcia kiedy wychodzisz?

kamciaelcia lubi tę wiadomość

Mama Kacpra, Aniołka i Kubusia
    atdcupjy14gifv7v.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 18 maja 2016, 08:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    może i dobrze , ze te usg odbywaja sie tak rzadko, bo ten stres jest dobijający

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
‹‹ 929 930 931 932 933 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Starania o dziecko, niepłodność? - jak powiedzieć o tym innym?

Często bywa tak, że temat kłopotów z zajściem w ciążę jest owiany tajemnicą. Jak powiedzieć rodzinie i przyjaciołom o Waszych trudnych doświadczeniach związanych z przedłużającymi się staraniami o dziecko? Doświadczony psycholog, który na co dzień pracuje z parami zmagającymi się z niepłodnością - Justyna Kuczmierowska - proponuje napisanie listu. Sprawdź, co powinno znaleźć się w liście do bliskich osób. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Karuzela łóżeczkowa, która rośnie razem z dzieckiem

Karuzele do łóżeczka to nie tylko dekoracja – pomagają stymulować zmysły malucha i wspierają jego rozwój. Kolorowe, poruszające się elementy przyciągają uwagę dziecka, rozwijając wzrok oraz koordynację. Dodatkowo, delikatna muzyka i spokojne ruchy karuzeli mogą działać kojąco, pomagając maluchowi w wyciszeniu się przed snem.

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o ciążę a badanie AMH - 6 rzeczy, o których warto wiedzieć

Badanie AMH może bardzo dużo powiedzieć o kobiecej płodności... Kiedy warto je wykonać? Jakich informacji może dostarczyć? Jakie są normy AMH i jak przebiega badanie? Poznaj 6 faktów o badaniu AMH!

CZYTAJ WIĘCEJ