Wrześniówki 2015
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyDżuls wrote:Ja ze względu na cukrzycę mam mieć jeszcze jedno obowiązkowe między 28-32 tyg. ciąży, a potem zrobię sobie jeszcze prywatnie kilka tygodni przed terminem, bo w pierwszej ciąży zupełnie przez przypadek okazało się, że na miesiąc przed terminem mam już w brzuchu takiego kolosa, że własaciwie powinnam już rodzić, inaczej dziecko dobiłoby chyba do 5kg.
Ja na Karowej trafiłam na lekarza, który sam z siebie daje mi skierowania na badania i usg (dodam że żadna z dziewczyn które tam spotykam nigdy nie dostała skierowania na nic, wiec dumą dlaczego ja). Podobno lekarz który robi usg jest bardzo dobry. Byłam w czwartek u niego i powiedział ze ok. Z badania BPD i HC wychodzą tak samo na 23 i 4 dni za to brzuch na równo 24 t. Różnica 4 dni wiec chyba nie jest źle. Następne usg tez na Karowej w 31 to. Potem chyba zrobię ok 35 to dla siebie
-
Czytaczka wrote:Cześć dziewczyny, czy lekarz na połówkowym badał Wam przepływy w tętnicach macicznych? U mnie w jednej jest ok, ale w drugiej nieco za mały (ponoć do 26 tyg. powinno się wyrównać). Teraz mam myślówkę...
Badał i było ok. Trzeba być dobrej myśli i się nie zamartwiać -
Staraczka Sto lat!! Dużo zdrówka i szczęścia z okazji urodzin.
Dżuls Ja po każdym prenatalnym usg sprawdzam tylko czy mieści się w normach, które podane są na wynikach. Jeżeli lekarz mówi, że jest wszystko dobrze to staram się nie rozmyślać i nie wertować całego internetu(chyba, że pojawiły by się jakieś wątpliwości oczywiście).
Ja idę robić surówkę do obiadu
Udanej soboty życzę Wszystkim. -
Lady Savage wrote:Dziewczyny co miały prentalne badania, ile jeszcze czeka Was takich badań.
Jeszcze zrobie ok. 30 tygodnia. Podobno w kazdym trymestrze warto zrobic takie badanie.Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 maja 2015, 12:33
majowy chłopczyk i wrześniowa dziewczynka
-
Czytaczka wrote:Cześć dziewczyny, czy lekarz na połówkowym badał Wam przepływy w tętnicach macicznych? U mnie w jednej jest ok, ale w drugiej nieco za mały (ponoć do 26 tyg. powinno się wyrównać). Teraz mam myślówkę...
Przez przypadek polubiłam
Mi badał bo przy cukrzycy jest wskazane,miałam prawidłowy przepływ w obu ale profilatycznie zalecil acard 75 ,zapytaj swojego lekarza to lek bez recepty a zwieksza przeplyw krwi ,nie grozny dla dzidzi:) -
nick nieaktualnyDżuls wrote:A widzisz, ale robiłaś usg dwa tygodnie później ode mnie. Pewnie taki wiek ciąży, możliwe że te parametry się dogonią. W skończonym 18t4d te dwa wymiary szły u mnie właściwie równo, dopiero w 21t1d się rozjechały i nei wiem, czy to tak ma być na tym etapie, czy facet coś niedokłądnie zmierzył, tyma bardziej że mała wyjątkowo nie chciała współpracować.
W poniedziałek mam usg u tego typka z NFZ (to będzie 23t4d), niby połówkowe, zobaczymy co mi powie, ciekawe czy znów się wyrównają.
A wiesz co dwa tygodnie temu mialam tez usg i rzeczywiscie byla wieksza roznica. Wiec cos w tym jest.
Dodatkowo każde dziecko rozwija się w swoim tempie, nie rodzą się takie same dzieci z ta sama waga itp. Po to są jakieś widelki. Myślę że lekarze jakby mieli wątpliwości to by nam powiedzieli. Pamiętam jak miałam usg 2 dni przed porodem i pan doktor powiedział ze dziecko ma za krótka kość udowa i może to znaczyć coś złego. Byłam załamana tym bardziej ze nic już nie chcieli powiedzieć. Mały urodził się z wagą 2600 i miał 4 cm, wiec był kurczakiem mamusia. A teraz ma 11 lat prawie 160 cm i nosi buty rozm 42
Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 maja 2015, 13:20
-
Kasiarzynka faktycznie kwestia lekarza (teoretycznie cesarka na zycznie nie istnieje, a jak jest w praktyce każdy wie) - ale tu w większości wypadków tez musisz chyba zapłacić... albo porod w prywatnej klinice.
U mnie sytuacja podoba - z mężem boimy się o maleństwo (mialam w rodzinie przypadki, gdzie przez poród naturalny dziecko jest chore) ze zdecydowaliśmy się na poród przez CC w prywatnej klinice, fakt ze mam do niej ponad 200km, ale mam nadzieje ze mała nie postanowi zrobić rodzicom psikusa i wyjść wcześniej
Mam co prawda zaświadczenie od okulisty, ale i to wszystko jak się chce można załatwić...
Kasiarzynka lubi tę wiadomość
-
Kasiarzynka wrote:Mam pytanie jak to jest z tym cc na życzenie? Bo mi gin powiedziała, że czegoś takiego nie ma, chyba że pójdę prywatnie. A tak to jak będę miała wskazania (stąd ok. 34-35 tc powinnam pójść do okulisty). Tak boję się naturalnego porodu, że stanie się coś ze mną bądź Justynką, że chciałabym cięcie
Niestety nie ma normalnie na zyczenie. Musi byc jakis papierek, nawet od psychiatry, ale moga taki papierek podwazyc. Nawet od okulisty, zalezy... Ja po 1.porodzie naturalnym, ktory b.zle wspominam nabawilam sie m.in. zmian na szyjce, ktore ponad 4 lata leczylam i caly czas jestem pod czujnym okiem lekarza. U mnie jak powiedzial moj gin onkolog to juz jest wskazanie do cc. Ale państwowych szpitali ja sie juz boje i nastawiam sie na cc w prywatnej klinice. Mam nadzieje, ze dotrwam. Swoje juz przezylam.
edit: cc wole tez ze wzgledu na dziecko. Nigdy nie zapomne jak mojemu synowi zaczelo spadac tetno. Zwyczajnie mam traume.Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 maja 2015, 13:15
majowy chłopczyk i wrześniowa dziewczynka