Wrześniówki 2015
-
WIADOMOŚĆ
-
aldonaa wrote:PannaB, ja swoja pierwsza wyplate z zus dostalam 2tyg po tym jak dostarczylam zwolnienie do pracodawcy. Bylo to juz drugie zwolnienie, bo za pierwsze zaplacil mi moj zaklad pracy.
Kolejne chorobowe tez dostalam w calosci jakos w ciagu 2 tygodni. Ale nastepne to juz nie dosc ze w ratach wysylali, to nawet raz dostalam 2 raty dzien po dniu a trzecia rate po 3 tygodniach. Onecnie czekam na swiadczenie za okres 19-31 maja, i tylko ZUS wie kiedy je dostane. -
Na 99,9% pracodawca płaci za 33 dni w roku - wszystko co poza, nieważne czy jednorazowo czy nie - już Zus.
Quote:Pracodawca wypłaca pracownikowi niezdolnemu do pracy z powodu choroby wynagrodzenia za okres niezdolności do pracy trwającej łącznie do 33 dni w ciągu roku kalendarzowego.
A jeśli pracownik choruje dłużej?
Wówczas za czas niezdolności do pracy trwającej dłużej niż odpowiednio 33 dni w ciągu roku kalendarzowego, pracownikowi przysługuje zasiłek chorobowy wypłacany przez ZUS i uprawnionych pracodawców, zgłaszający do ubezpieczenia chorobowego powyżej 20 ubezpieczonych. Kwotę wypłaconych zasiłków chorobowych pracodawca – płatnik zasiłków potrąca z bieżących składek na ubezpieczenia społeczne.Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 czerwca 2015, 23:15
PannaB lubi tę wiadomość
-
PannaB wrote:dziewczyny dajecie drugie imie dzieciom??????
Ja nie widzę sensu w drugim imieniu. Ja nie mam, mąż nie ma, syn nie ma, moi rodzice nie mają... a kto ma w naszej rodzinie to tylko pierwszym się posługuje.
majowy chłopczyk i wrześniowa dziewczynka
-
PannaB wrote:dziewczyny dajecie drugie imie dzieciom??????
Poki co nie planujemy, ale jak bedzie to sie zobaczy...
Ja mam drugie imie, bo ksiadz kazal dac 'swiete', a nie wiedzial ze pierwsze juz takie jest. Malz ma drugie, bo jego matka jest bardzo wierzaca (wpada az w skrajnosc) i dostal imie na czesc samej MARYI...
Ja nie widze w tym sensu, zadnego. -
Co do lekarza to mój pracuje w szpitalu w moim mieście i chyba.tu będę rodzic
Drugie imię synus dostanie chyba Po tatusiu swoim
Jestem najedzona dzisiaj wygadana bo byliśmy u znajomych faceci oczywiście się upili ... A jutro wielki dzień bo malujemy pokoik naszego misiakakolorowej i przespanej nocy wam życzę