Wrześniówki 2015
-
WIADOMOŚĆ
-
Czy ktoras z Was jak brala antybiotyk to brala cos oslonowego?
Bo tak wczoraj sobie uswiadomilam ze nawet w szpitalu karmili mnie silnym antybiotykiem bez zadnej oslonya jak moj poszedl do apteki to jak powiedzial dla kobiety w ciazy to babka nie chciala sprzedac bez konsultacji z lekarzem
i tak mysle co mozna bo jeszcze pare dni tego antybiotyku mi zostalo, a biore go 3 razy dziennie
-
Dominka92 wrote:Czy ktoras z Was jak brala antybiotyk to brala cos oslonowego?
Bo tak wczoraj sobie uswiadomilam ze nawet w szpitalu karmili mnie silnym antybiotykiem bez zadnej oslonya jak moj poszedl do apteki to jak powiedzial dla kobiety w ciazy to babka nie chciala sprzedac bez konsultacji z lekarzem
i tak mysle co mozna bo jeszcze pare dni tego antybiotyku mi zostalo, a biore go 3 razy dziennie
Dominka - to może spróbuj bardziej naturalnie. Jakieś jogurty?Synek
Cel: 2015 przynajmniej w dwupaku! -
Dominka92 wrote:Czy ktoras z Was jak brala antybiotyk to brala cos oslonowego?
Zawsze sie bierze. Pierwsze slysze, zeby probiotyk w ciazy byl szkodliwyszkoda Twoich jelit, no i mozna zlapac grzyba po antybiotykoterapii.
edit: osobiscie polecam Sanprobi ibs, przed ciaza bralam i do tej pory biore. Nawet na ulotce napisane, ze zalecany dla kobiet w ciazy.Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 czerwca 2015, 12:21
majowy chłopczyk i wrześniowa dziewczynka
-
Ja brałam jakieś probiotyki jak miałam zapalenie oskrzeli. W aptece przeszukali wszystkie możliwe i dostałam taki co miał w ulotce, że można przyjmować w ciąży, niestety nie pamiętam nazwy.
A sam lekarz który przepisywał antybiotyk powiedział żeby kupić dowolnie. -
nick nieaktualnymagdalenkaihelenka wrote:
powiedzcie mi dziewczyny od krótkich szyjek, czy jest jakaś graniczna długość do której jest wszystko ok?
Mój lekarz za taka graniczną dł uważa 2,4 cm i do 1,8 jest nakaz bezwzględnego leżenia, wszystko poniżej natychmiast szew....aczkolwiek to nie tylko sama dł decyduje, ale też rozwarcie, to czy szyjka jest miękka czy twarda, zamknięta czy otwarta etc. etc po prostu każdy przypadek jest innymagdalenkaihelenka lubi tę wiadomość
-
Dzień dobry i od nas
Po pierwsze to witam sie w 28 tygodniu
Po drugie moja Ola wczoraj ważyła 950g, jest w 50 centylu, na lini przyrostu idealnie po środku, szyjka długa zamknięta, wody w normie, serduszko 140 uderzeń. Najlepsze wiadomości pod słońcem
No i Niuńka znowu wygięta w paragraf - nóżki koło głowy, główka na dole, nie wiem zupełnie jak ona to robi.
Przy okazji zapytałam o liczenie ruchów - powiedział, żeby dać sobie spokój, bo to stres niepotrzebny. Jeśli czuję dziecko, czasem więcej, czasem mniej, to wszystko jest ok. Liczenie jest wskazane w 38, 39 tygodniu ...
W sumie spotkałam się z takim spojrzeniem po raz pierwszy i nie wiem co myśleć...
Nie załapałam się na Waszą wczorajszą sesję brzuszkową, więc wrzucam dzisiaj - świeżutkie z rana
http://zapodaj.net/fa3105d0f63b6.jpg.html>CAM00118.jpg</a>
I jeszcze sukienka ze Smyka, o której pisałam parę dni temu (chociaż jak pogoda będzie taka jak dziś, to za bardzo się nie przyda, chociaż myślę, że po ciąży na "normalny" brzuch też będzie super:
http://zapodaj.net/49145b3e35acb.jpg.html>CAM00103.jpg</a>Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 czerwca 2015, 13:01
magdalenkaihelenka, skabarka, Kucykowa, Lady Savage, karolcia87, Czarna_88, Misi@, la_lenka, Gusiak lubią tę wiadomość
-
Ginekolog u którego kiedyś bylam, nie mój prowadzacy, stwierdził kiedyś, ze bakterie zasiedlaj zoladek czy inne okolice dopiero po 6 tygodniach stałego brani, więc moze nic straconego.
Mi w szpitalu nie dali nawet kwasu foliowego, a byłam na samym początku ciąży. -
nick nieaktualny.ona. wrote:Jestem ciekawa co tzn.zupelnie dobrze. Nie sadze, zeby byl w 100% zdrowy. Znam przypadek, ze dziecko urodzilo sie w 25tc, teraz ma 2 lata, ale rozwoj na poziomie 5-miesiecznego dziecka.
oj niekoniecznie...na początku wcześniak zawsze będzie "do tyłu" o tzw wiek skorygowany czyli o tyle tyg ile wcześniej się urodzil np. od mojego syna na początku wymagano tyle ile od dzieci młodszych od niego o 7 tyg czyli podnoszenie główki etc, etc miał prawo to robić poźniej niż rówieśnicy, ale nie później niż młodsi o 7 tyg koledzy i koleżankiprawda (brutalna) jest taka, że tak skrajny wcześniak o jakim mowa w materiale TVN ma tym większe szanse im na lepszych specjalistów trafił/ trafi...jego rozwój do 2 lat będzie koorygowany o te min. 13 tyg. i o tyle ma pełne prawo różnić się jego rozwój od rówieśników...aczkolwiek tak jak wspomniałam...wszystko w dużej mierze zalezy od samego dziecka i specjalistow, rehabilitantów na jakich się trafi ( lub (sic!) ) na jakich stac rodzicow)......nasz "podrabiany" wcześniak ( ur się w 34 i 5 dniu więc w sumie to pikus do tych przypadków o których mowa
) skorygował te 7 tyg na przełomie 6/7 msc a teraz czasami przegania rownolatkow... niestety niekiedy wcześniak tak jak i dziecko ur w terminie rodzi się z takimi wadami, że nie ma znaczenia czy ur się wcześniej, czy nie....
-
nick nieaktualnyeasymum wrote:Dzień dobry i od nas
Przy okazji zapytałam o liczenie ruchów - powiedział, żeby dać sobie spokój, bo to stres niepotrzebny. Jeśli czuję dziecko, czasem więcej, czasem mniej, to wszystko jest ok. Liczenie jest wskazane w 38, 39 tygodniu ...
W sumie spotkałam się z takim spojrzeniem po raz pierwszy i nie wiem co myśleć...
Mój lekarz też jest tego zdania, chyba, że dziecko skrajnie rzadko się rusza np w 30 tyg raz dziennie wg matki to wtedy każe liczyć, ale generalnie mówi by sobie do 36/37 tyg dać luz
easymum, .ona. lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
la_lenka wrote:Mój mąż jest wczesniakiem. W tej chwili nie ma żadnych problemów poza dużą wadą wzroku.
Czyli jednak ma problem, bo podejrzewam, że jednak ta wada wzroku jest następstwem wcześniactwa..ona. lubi tę wiadomość
Synek
Cel: 2015 przynajmniej w dwupaku! -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyHej!!!
Laski, jeśli szukacie tanich staników-karmników na czas połogu, to właśnie znalazłam: W pepco miękkie, bezszwowe staniki a'la sportowe (taki krój, bo wiadomo, że do sportu raczej nic nie potrzymają) za 8 złociszy sztuka. Na mnie pasuje S/M, a noszę w tej chwili 75D-DD w zależności od sklepu. Kupiłam 1 sztukę i wrócę po jeszcze 3-4, bo jest wygodny bardzo
nie nadaje się to na żadne wyjścia, przynajmniej moim zdaniem, bo sutki mocno widać
ja się lepiej zresztą czuję w usztywnianych biustonoszach i bez usztywnienia z domu się nie ruszam, ale ten ma plus taki, że jednym ruchem rozciągam go pod pierś i tam zostaje - tzn. można wyciągnąć pierś w ćwierć sekundy bez żadnego rozpinania, odpinania haftek czy guziczków itd. Do szpitala i na połóg rewelka!
taki o:
Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 czerwca 2015, 14:06
aldonaa, karolcia87 lubią tę wiadomość
-
Mój brat jest wcześniakiem urodził się w 7 miesiącu i mam rozwaloną termoregulację organizmu, nie odczuwa zimna, ani gorąca. Moja mama to odkryła przez przypadek, byliśmy na podwórku w zimie, my (siostra i ja) wróciliśmy do domu bo było nam zimo, Kamil przyszedł 2 godziny później, cały siny, niebieski z zimna, wszystko miał mokre, sople z nosa mu sterczały, jemu zimno nie było ale organizm miał wyziębiony strasznie. I do tej pory tak ma, mógłby chodzić bez kurki zimą.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 czerwca 2015, 14:08
-
hejka
moj synek urodzil sie w 36 skonczonym tyg, z waga 3300 i 56cm i niby wszystko dobrze, ale mial slabe miesnie i wyszla mu zarowno przepuklina pachwinowa i pepkowa, do tego baaardzo dlugo mu oczy uciekaly, mial slabe miesnie zwyczajnie. niestety jak mial rok mial operowana pachwinowa bo byl jak pięść doroslego czlowieka.
juz bym chciala byc w wyzszej ciazy. ta cala cukrzyca strasznie mi ogranizyla checi do czekolwiek, dzis z bezradnosci si epobeczalam, wszystko sie kreci w okol jedzenia:(
teraz jak na szpilkach czekam na pomiar po obiedzie:( to jest chore!