Wrześniówki 2015
-
WIADOMOŚĆ
-
diatomka wrote:Zjadlam loda , nie wytrzymalam, i wcale mi nie lepiej...
Lady a moze macie becikowe tez od prezydenta miasta takie dodatkowe? Bo to od panstwa niesterty ma granice jak dziewczyny pisza,
A dlaczego pit z 2013 a nie 2014 roku sie liczy? Mi to na korzysc wyjdzie askurat bo bylam na bezplatnym wychowawczym;)
Ponoć takie wymagania. Ale mi też to odpowiada bo teraz lub za rok 2014 by mi się nie należało. -
Gusiak wrote:Lady nie będę się sprzeczać, bo może nie mam racji aczkolwiek wydaje mi się, że jednak nie jest tak pięknie, że każdy dostaje kasę...
Do 2013 roku owszem było tak jak mówisz, ale teraz została wprowadzona właśnie ta granica kwotowa...
http://dzieciok.pl/becikowe-2015-ile-i-dla-kogo-warto,143.html
ja muszę popytać kogoś kto w tym siedzi, bo to dziwne jest, jak na razie idę spać, bo już nie mogę z tego bólu, może przejdzie mi po spaniu troszkę, nogę dam wysoko, może akurat mi przejdzie odrobinę.Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 lipca 2015, 16:02
-
Gusiak wrote:Lady poważnie dowiedz się lepiej dokładnie jak to wygląda u Ciebie w Poznaniu, bo ogólnie niestety jest tak, że dochody na jednego członka rodziny (w tym licząc nowo narodzone dziecko) nie może przekraczać 1922 zł netto na jedną osobę... jeśli ten próg przekraczasz, a z tego co pisałaś dochody Twoje 1 200 plus męża 5 000 zł to niestety też się na becikowe wg aktualnie obowiązujących aktów prawnych nie łapiesz ...
tylko to nie jest mój mąż, nie mamy ślubu. -
Udało się mam licencjat jupi
Nancy trzymam kciuki za Ciebie
daj znać
Lilla My, diatomka, Misi@, adzia, kasig, Gusiak, la_lenka, karolcia87, agatka196, skabarka, Dominka92, Natka88, easymum, przyszła mama, Dżuls, Lady Savage, .ona., Czarna_88, trix lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnytylko pamietajcie, by do liczby członków doliczyć maleństwo
i też z tego co wiem w poznaniu jest próg ok 2 tys.
i pełno dokumentów do załatwienia.
A wLady też chodziło o zapomoge dla najbiedniejszych, albo samotnych matek, ale juz siee wtym nie orientuje a straciłam kontakt z koleżanka z Mopsu.Zresztą ja i tak nie bede się o nie starać. Może uda się to ogólne becikowe o ile bede miała nerwy załatwić te wszystkie dokumenty ;p
Anulka gratuluje...czekamy na NancyWiadomość wyedytowana przez autora: 9 lipca 2015, 16:14
-
Lady Savage wrote:Proszę treść ustawy
Jednorazowa zapomoga z tytułu urodzenia się dziecka.
Becikowe przysługuje wszystkim, niezależnie od uprawnień do dodatku z tytułu urodzenia dziecka oraz od dochodu rodziny, w wysokości 1000 zł na dziecko. Wprowadzone ustawą z dnia 29 grudnia 2005 r. o zmianie ustawy o świadczeniach rodzinnych (Dz. U. Nr 12, poz. 67).
Lady to jest ustawa z 2005 roku, która została zmieniona w 2013 i właśnie od 2013 zostal wprowadzony próg dochodowy -
Lady Savage wrote:tylko to nie jest mój mąż, nie mamy ślubu.
Akurat przy becikowym to nie ma znaczenia... ojciec Twojego dziecka i jeśli będzie wpisany w aktu urodzenia to Jego dochód również jest brany pod uwagę
Jako samotna matka to owszem, załapałabyś się bez problemu, ale to też nie jest takie proste jak się wydaje...
Anulka gratuluję!
To teraz możesz sobie odpoczywaćWiadomość wyedytowana przez autora: 9 lipca 2015, 16:27
-
Jako matka dwóch synów
karuzelę miałam tylko później i tak sobie się sprawdziła, butelki nie urzywałam więc jedną dla spokoju wystarczy jeśli ktoś nastawia się na KP, mata jest super, ale to na jakieś 3mc, tak samo jak bujak.
Moje kochane chłopaki Michał lat 10, Paweł lat 7, no i jeszcze jest tata, teraz doszła Marysia -
Diatomka wspominałaś coś dziś o lodach, ja też ostatnio sobie pozwoliłam na szaleństwo....
Oczywiście najpierw skorzystałam gościnnie u mamy z wagi i sprawdziłam, czy ta wredna jędza (nie mama, a waga ;p) mi pozwala
Odkryłam przepyszne śmietankowe lody - POLECAM
Koral - śmietankowa kostka, w takim srebrnym papierku ... przepyszne i naprawdę są w smaku prawdziwie śmietankowe -
nick nieaktualnyDziewczyny pilne, dostałam sms-a od magdalenkaihelenka
'Hej.nie mam internetu w telefonie wiec pisze do Ciebie. Jade do szpitala,od rana pobolewal mnie brzuch, poszlam do swojej ginekolog i dala mi skierowanie bo szyjka sie skrocila i rozwarcie na opuszek palca. Dam znac jak bede po badaniach.'
Odpisalam aby zaciskala nogi hehe -
ojej Mgdalenkaihelenka zaciskaj nogi Kochana. Trzymamy kciuki i czekamy na wieści!!!
A ja właśnie złożyłam zamówienie w Gemini. Ale jak przyjdzie to będę miała już wszystko do szpitala i z rzeczy kosmetycznych dla małej. -
OCTENISEPT, Płyn, 50ml
Alantan, zasypka, 100g
canpol_gruszka_do_nosa_silikonowa CANPOL gruszka do nosa silCANPOL,
majtki poporodowe, jednorazowe, rozmiar L, 5 sztu
podklady_higieniczne_bella_mamma_10_sztuk Podkłady higieniczne, BELLA MAMMA, 10 sztuk
kompresy_viscoplast_jalowe_5cmx5cm_17-nitkowe_8-warstwowe_3_sztuki Kompresy VISCOPLAST jałowe, 5cmx5cm, 17-nitkowe, 8-warstwowe, 3 sztuk
hipp_herbatka_z_kopru_wloskiego_bio_od_1_tygodnia_20_saszetek HIPP, Herbatka z kopru włoskiego BIO, od 1 tygodnia, 20 saszetek
maltan_masc_40ml Maltan, maść, 40ml
masc_ochronna_z_witamina_a_25g Maść ochronna z witaminą A, 25g
tantum_rosa_10_saszetek Tantum Rosa, 10 saszetek
podklady_higieniczne_seni_soft_90cmx60cm_5_sztuk Podkłady higieniczne, SENI SOFT, 90cmx60cm, 5 sztuk
canpol_majtki_poporodowe_wielorazowe_siateczkowe_rozmiar_lxl_2_sztuki CANPOL, majtki poporodowe, wielorazowe, siateczkowe, rozmiar L/XL, 2 sztuki
femibion_natal_2_plus_30_tabletek_powlekanych__30_kapsulek Femibion Natal 2, Plus 30 tabletek powlekanych + 30 kapsu
Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 lipca 2015, 19:10
karolcia87 lubi tę wiadomość
-
Mniej więcej to tak wygląda. Resztę innych potrzebnych artykułów kupiłam dużo wcześniej.
Ale spotkała mnie niespodzianka R przyjechał przed chwilą nic nie mówiąc że tak wcześnie będzie. A miał być dopiero nad ranem -
w temacie becikowego to co do tego progu się zgadza ale jeszcze kwestia taka, że 1000zł się dostaje za samo urodzenie dziecka a drugi 1000zl za zgłoszenie się do lekarza do 10 tygodnia ciąży
wiem, bo siostra ma półtora rocznego synka i tak dostała kasę
Marzenia się spełniają
-
Wstałam ale i tam mi nie jest lepiej, jakiś taki dół mam dzisiaj, i powiedziałam o tym becikowym mojemu facetowi, i on poszperał, podzwonił jak ja spałam i kiedy wstałam powiedział: że macie racje, że nasi politycy to złodzieje i łazi teraz zły.