Wrześniówki 2015
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnytrix wrote:Staraczka - jednak chudniemy
Tak w ogóle to ja nie wiem, czy ma to związek z opadaniem brzucha ;o)
Sigma - fajnie, że znów jesteś. Mam pytanie do Ciebie, ale nie wiem czy pisać. Boję się, żeby nie było drakiJak nie chcesz to nie odpowiadaj
Masz już decyzję odnośnie szczepień? Bo ja wiem, jaka jest moja decyzja, tylko jeszcze nie myślałam, jak to formalnie załatwić
Piszesz, że nie wiesz jak formalnie załatwić - czyli domyślam się, że nie chcesz szczepić, tak?Wydaje mi się, że w takim przypadku szpital może trochę kręcić nosem i wymagać jakiejś podkładki - oświadczenia, że nie chcesz szczepić. Podobno sanepid usiłował nakładać jakieś kary na rodziców, którzy nie szczepią dzieci - ale tym bym się akurat nie przejmowała, bo podstaw prawnych ku temu nie ma, a ci rodzice, którzy poszli w tej sprawie do sądu - wygrywali
trix lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyCo do brzucha
Ja ostatnio mierzyłam kilka dni temu, miałam coś 106-109 cm w zależności jak zmierzyłam (109 miałam niżej pod pępkiem w najszerszym miejscu, ale tam też mam na plecach boczki). Nie czuję, żeby mi brzuchol opadał, tzn. nie bardziej niż co jakiś czas
bo mój brzuch co pewien czas schodzi niżej, a potem wraca na miejsce
pewnie to zależy od ułożenia małego
U mnie leci 33-ci tydzień, wg USG jesteśmy o tydzień do przodu (tak całościowo patrząc, bo niektóre części ciała o 2 tygodnie). Ja tam czekam do sierpnia i rodzę
Chociaż nie chciałabym, żeby młody miał wcześniactwo w papierach (tzn. wzmożone kontrole lekarskie itd.), bo to, że sobie poradzi to ja wiem
od dawna mamy umowę, że ma mieć minimum 2,5 kg (a najlepiej powyżej 3 kg), nauczyć się ładnie oddychać i trzymać temperaturę ciała - i wtedy może wychodzić
-
nick nieaktualny
-
Sigma - w pierwszej dobie nie chcę szczepić. Myślę, że później będę szczepić, ale w swoim tempie i pojedynczo. Chciałabym uniknąć pisania deklaracji, bo właśnie wiem, że zaraz pójdzie to do sanepidu. Z drugiej strony boje się, że pomimo iż nie chcemy szczepić, któraś z pielęgniarek i tak to zrobi z automatu. Wiem, że w sądzie wszyscy wygrywają, ale wolałabym uniknąć całego zamieszania.
Staraczka - wow, to Ty masz już wprawę -
Staraczka23 wrote:Od linijki hehe, Zmierz jak chcesz a za jakiś czas w tym samym miejscu
mi lepiej na wysokości pępka
ha jest centymetr krawiecki! mama ostatnio zostawiła u mnie w domuw najszerszym miejscy, na wysokości pępka mam 98-99cm
na cotygodniowych zajęciach fizycznych w SR położna mierzy położenie dna macicy i u mnie od 6 tygodni to 4 palce nad pępkiem, więc nie opada
Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 lipca 2015, 15:45
-
Jestem po wizycie... ogólnie nie mam dobrych wieści... ból miednicy, ten co czułam w weekend tylko niczym dobrym nie świadczył...
Szyjka skrocona do 26mm, generalnie przez miesiąc sporo się skróciła, brzuch faktycznie trochę nizej niż być powinien... ogólnie zagrożenie przedwczesnym porodem
Zalecenie 2x2 dziennie luteina dopochwowo i leżenie ... za dwa tygodnie mam się stawić na kolejnym USG, żeby sprawdzić czy nie skraca się dalej... jeśli coś będzie się działo-kierunek szpital...
Powiedzcie mi proszę jak Wy aplikujecie tą luteina, bo jestem w tym kompletnie zielona... -
Gusiak wrote:Jestem po wizycie... ogólnie nie mam dobrych wieści... ból miednicy, ten co czułam w weekend tylko niczym dobrym nie świadczył...
Szyjka skrocona do 26mm, generalnie przez miesiąc sporo się skróciła, brzuch faktycznie trochę nizej niż być powinien... ogólnie zagrożenie przedwczesnym porodem
Zalecenie 2x2 dziennie luteina dopochwowo i leżenie ... za dwa tygodnie mam się stawić na kolejnym USG, żeby sprawdzić czy nie skraca się dalej... jeśli coś będzie się działo-kierunek szpital...
Powiedzcie mi proszę jak Wy aplikujecie tą luteina, bo jestem w tym kompletnie zielona...
-
Gusiak wrote:Jestem po wizycie... ogólnie nie mam dobrych wieści... ból miednicy, ten co czułam w weekend tylko niczym dobrym nie świadczył...
Powiedzcie mi proszę jak Wy aplikujecie tą luteina, bo jestem w tym kompletnie zielona...
och to koniecznie leż i odpoczywaj, wkońcu to dopiero 30tc więc jeszcze zaciśnij uda! Lutkę chyba normalnie aplikujesz podobnie jak tampona, wetknie ją głęboko. musi być dobrze!
-
easymum wrote:Dziewczyny, ale brzuch obniża się ok 34-35 tygodnia, więc macie jeszcze trochę czasu. Co Wam się tak spieszy?
ja myślę że to obniżenie to trochę za szybko
w sumie od momentu obniżenia brzucha mija podobno max 1 m-c do porodu.
Staraczko jeśli chodzi o to ze Twoja ciaza jest starsza to raczej chodzi o to ze Twoje dziecko jest większe a nie ze urodzisz wcześniej. U mnie też z usg wychodzi ze młody jest o ponad 2 tyg " starszy" ale i tak szykuję się na poród w wyznaczonym terminie -
U mnie 7,5
Gusiak - będzie dobrze. Dziewczyny mają dużo krótsze szyjki i też się dzielnie trzymają. A co do luteiny, to aplikuj normalnie palcem tak jak sięgniesz. Na pewno nie używaj tego aplikatora, który jest dołączony do opakowania, bo w ciąży nie powinno się z niego korzystać (większe ryzyko, że sobie co nieco podrapiesz, będziesz jeszcze od tego lekko krwawić, a tylko się zdenerwujesz). Tak jak napisała Julita - jak tampon trzeba włożyć.Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 lipca 2015, 15:55
Synek
Cel: 2015 przynajmniej w dwupaku! -
Witam się po weekendzie u rodziców
Za godzinę też zbieram się na wizytę, ale bez usg,., Co do nospy, to ja od początku biorę dużo, czasem 3 a czasem nawet 6 tabletek dziennie. Wszyscy lekarze mówili mi jednak, że korzyści jest więcej niż ewentualnych powikłań i tego się trzymam.
Dziś przyszła mi pościel dla małego i jestem taka zła na męża,że przez ten syf w garażu nie mam gdzie rozłożyć lozeczka, bo pokój robi za skladzik
-
Dzięki kochane... mam nadzieje, ze luteina i leżenie faktycznie pomoże
la lenka może i 26mm to nieźle, ale moj lekarz od razu zaczyna leczenie, bo wcześniej nic się nie działo i sporo skrócila się w tym ostatnim miesiącu... stąd może też od razu tak mnie na straszył, zebym leżała i uważała
Dziękuję za wskazówki, w takim razie dziś wieczorem zaczynam z ta luteina... a jeszcze przed wizytą na się chwalilam, ze mało leków biore... no to teraz mam...
Waga plus 12 kg.Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 lipca 2015, 15:55
-
nick nieaktualnytrix wrote:Sigma - w pierwszej dobie nie chcę szczepić. Myślę, że później będę szczepić, ale w swoim tempie i pojedynczo. Chciałabym uniknąć pisania deklaracji, bo właśnie wiem, że zaraz pójdzie to do sanepidu. Z drugiej strony boje się, że pomimo iż nie chcemy szczepić, któraś z pielęgniarek i tak to zrobi z automatu. Wiem, że w sądzie wszyscy wygrywają, ale wolałabym uniknąć całego zamieszania.
Pewnie już masz rozeznany temat, ale znalazłam małe kompendium, może się przyda Tobie albo komuś innemuhttp://dziecisawazne.pl/nieszczepienie-dzieci/
Anitka201 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyTrix nie no wprawy nie mam bez przesady, mogę podesłać grafikę na której uczyłam się odczytywać otwartą i zamkniętą szyjke tylko muszę poszukać
Gusiak czyŻby i u mnie ta sama sytuacja? Teraz z niecierpliwością czekam na poniedziałek bo wtedy wizyta. A ty odpoczywaj sobie.
Julita na początku prowadziłam w kalendarzu wagę ale w pewnym momencie przestało mi się chcieć schylac po nią
od początku przytylam 5,5 kg ( ostatnie ważenie 3tygodnie temu)
Anitka ja tego tak nie ogarniam bo wagowo ona normalnie waży mieści się w normie a z dlugosci niewiem, usg pokazuje tak na podstawie rozwiniętych narządów czy tej wagi?
-
Sigma wrote:Dziewczyny... generalnie przed porodem skracanie się szyjki macicy jest normalne. Nam już zostało tylko kilka tygodni
Tak, tak... ja o tym wiem, ale nie az tyle w ciągu raptem miesiąca... tak mi to wytłumaczył lekarz
Staraczka mam nadzieję, ze u Ciebie to może jednak był jakiś normalny ból i z szyjka wszystko okeyWiadomość wyedytowana przez autora: 13 lipca 2015, 16:14