X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrześniówki 2015
Odpowiedz

Wrześniówki 2015

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 lipca 2015, 15:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    trix wrote:
    Staraczka - jednak chudniemy :)

Tak w ogóle to ja nie wiem, czy ma to związek z opadaniem brzucha ;o)

Sigma - fajnie, że znów jesteś. Mam pytanie do Ciebie, ale nie wiem czy pisać. Boję się, żeby nie było draki ;) Jak nie chcesz to nie odpowiadaj ;) Masz już decyzję odnośnie szczepień? Bo ja wiem, jaka jest moja decyzja, tylko jeszcze nie myślałam, jak to formalnie załatwić
    Tak, chcę szczepić podstawowymi, przy czym gdyby się okazało, że mały jest słabszy po porodzie, to będę odkładać pierwsze szczeinie o dobę albo 2, żeby zdążył się zregenerować. Ale mam nadzieję, że urodzę tłuściutką kluskę z 10 pkt i nie będzie takiej potrzeby :D
    Piszesz, że nie wiesz jak formalnie załatwić - czyli domyślam się, że nie chcesz szczepić, tak? :) Wydaje mi się, że w takim przypadku szpital może trochę kręcić nosem i wymagać jakiejś podkładki - oświadczenia, że nie chcesz szczepić. Podobno sanepid usiłował nakładać jakieś kary na rodziców, którzy nie szczepią dzieci - ale tym bym się akurat nie przejmowała, bo podstaw prawnych ku temu nie ma, a ci rodzice, którzy poszli w tej sprawie do sądu - wygrywali :-)

trix lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 lipca 2015, 15:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Julita jak chcesz to zmierz obwód :)
    nas też dopiero naszlo na mierzenie :)

U nas starania pełną parą szły więc szukałam sposobu aby trafić w te dni bo miałam cp z usunietymi narzadami, bałam się ze już nigdy nie zostanę matką

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 lipca 2015, 15:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do brzucha :D
    Ja ostatnio mierzyłam kilka dni temu, miałam coś 106-109 cm w zależności jak zmierzyłam (109 miałam niżej pod pępkiem w najszerszym miejscu, ale tam też mam na plecach boczki :D). Nie czuję, żeby mi brzuchol opadał, tzn. nie bardziej niż co jakiś czas :) bo mój brzuch co pewien czas schodzi niżej, a potem wraca na miejsce ;-) pewnie to zależy od ułożenia małego :-)

U mnie leci 33-ci tydzień, wg USG jesteśmy o tydzień do przodu (tak całościowo patrząc, bo niektóre części ciała o 2 tygodnie :P). Ja tam czekam do sierpnia i rodzę :P Chociaż nie chciałabym, żeby młody miał wcześniactwo w papierach (tzn. wzmożone kontrole lekarskie itd.), bo to, że sobie poradzi to ja wiem :D od dawna mamy umowę, że ma mieć minimum 2,5 kg (a najlepiej powyżej 3 kg), nauczyć się ładnie oddychać i trzymać temperaturę ciała - i wtedy może wychodzić ;-)

• julita Autorytet

Wysłany: 13 lipca 2015, 15:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale ja nie mam centymetra! ;D chyba że wezmę sznurek a później od linijki :P a to na wysokości pępka się mierzy?

Staraczka23 lubi tę wiadomość

tb73e6ydt52f9usr.png
    5b09e6ydos8pxq3s.png
    h44es65g5xhwh8nn.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 lipca 2015, 15:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    julita wrote:
    Ale ja nie mam centymetra! ;D chyba że wezmę sznurek a później od linijki :P a to na wysokości pępka się mierzy?
    Od linijki hehe, Zmierz jak chcesz a za jakiś czas w tym samym miejscu :) mi lepiej na wysokości pępka

• trix Autorytet

Wysłany: 13 lipca 2015, 15:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sigma - w pierwszej dobie nie chcę szczepić. Myślę, że później będę szczepić, ale w swoim tempie i pojedynczo. Chciałabym uniknąć pisania deklaracji, bo właśnie wiem, że zaraz pójdzie to do sanepidu. Z drugiej strony boje się, że pomimo iż nie chcemy szczepić, któraś z pielęgniarek i tak to zrobi z automatu. Wiem, że w sądzie wszyscy wygrywają, ale wolałabym uniknąć całego zamieszania.

Staraczka - wow, to Ty masz już wprawę

atdcwn154po83a78.png
  • julita Autorytet

Wysłany: 13 lipca 2015, 15:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Staraczka23 wrote:
    Od linijki hehe, Zmierz jak chcesz a za jakiś czas w tym samym miejscu :) mi lepiej na wysokości pępka

ha jest centymetr krawiecki! mama ostatnio zostawiła u mnie w domu :) w najszerszym miejscy, na wysokości pępka mam 98-99cm :)

na cotygodniowych zajęciach fizycznych w SR położna mierzy położenie dna macicy i u mnie od 6 tygodni to 4 palce nad pępkiem, więc nie opada ;D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 lipca 2015, 15:45

tb73e6ydt52f9usr.png
    5b09e6ydos8pxq3s.png
    h44es65g5xhwh8nn.png
  • Gusiak Autorytet

Wysłany: 13 lipca 2015, 15:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem po wizycie... ogólnie nie mam dobrych wieści... ból miednicy, ten co czułam w weekend tylko niczym dobrym nie świadczył...

Szyjka skrocona do 26mm, generalnie przez miesiąc sporo się skróciła, brzuch faktycznie trochę nizej niż być powinien... ogólnie zagrożenie przedwczesnym porodem :/
    Zalecenie 2x2 dziennie luteina dopochwowo i leżenie ... za dwa tygodnie mam się stawić na kolejnym USG, żeby sprawdzić czy nie skraca się dalej... jeśli coś będzie się działo-kierunek szpital...

Powiedzcie mi proszę jak Wy aplikujecie tą luteina, bo jestem w tym kompletnie zielona...

qb3c9vvjejpwrdmi.png

https://www.maluchy.pl/sl-70344.png
  • la_lenka Autorytet

Wysłany: 13 lipca 2015, 15:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gusiak wrote:
    Jestem po wizycie... ogólnie nie mam dobrych wieści... ból miednicy, ten co czułam w weekend tylko niczym dobrym nie świadczył...

Szyjka skrocona do 26mm, generalnie przez miesiąc sporo się skróciła, brzuch faktycznie trochę nizej niż być powinien... ogólnie zagrożenie przedwczesnym porodem :/
    Zalecenie 2x2 dziennie luteina dopochwowo i leżenie ... za dwa tygodnie mam się stawić na kolejnym USG, żeby sprawdzić czy nie skraca się dalej... jeśli coś będzie się działo-kierunek szpital...

Powiedzcie mi proszę jak Wy aplikujecie tą luteina, bo jestem w tym kompletnie zielona...
    Kochana, na tym etapie 26mm to jest całkiem ładny wynik. Na pewno leżeniem i luteina jeszcze dodatkowo pomożesz. A luteine po prostu wpychasz na głębokość palca. Przydadzą się wkładki, bo to lubi wyciekac. Trzymamy kciuki!

Córeczka <3
    kYd4p2.png
  • julita Autorytet

Wysłany: 13 lipca 2015, 15:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gusiak wrote:

och to koniecznie leż i odpoczywaj, wkońcu to dopiero 30tc więc jeszcze zaciśnij uda! Lutkę chyba normalnie aplikujesz podobnie jak tampona, wetknie ją głęboko. musi być dobrze! :)

tb73e6ydt52f9usr.png
    5b09e6ydos8pxq3s.png
    h44es65g5xhwh8nn.png
  • Anitka201 Autorytet

Wysłany: 13 lipca 2015, 15:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    easymum wrote:
    Dziewczyny, ale brzuch obniża się ok 34-35 tygodnia, więc macie jeszcze trochę czasu. Co Wam się tak spieszy?
    Dokładnie :-) ja myślę że to obniżenie to trochę za szybko :-) w sumie od momentu obniżenia brzucha mija podobno max 1 m-c do porodu.
    Staraczko jeśli chodzi o to ze Twoja ciaza jest starsza to raczej chodzi o to ze Twoje dziecko jest większe a nie ze urodzisz wcześniej. U mnie też z usg wychodzi ze młody jest o ponad 2 tyg " starszy" ale i tak szykuję się na poród w wyznaczonym terminie :-)

• julita Autorytet

Wysłany: 13 lipca 2015, 15:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny a ile macie na tym etapie kg na + ??
    u mnie +9,8kg

tb73e6ydt52f9usr.png
    5b09e6ydos8pxq3s.png
    h44es65g5xhwh8nn.png
  • Lilla My Autorytet

Wysłany: 13 lipca 2015, 15:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie 7,5

Gusiak - będzie dobrze. Dziewczyny mają dużo krótsze szyjki i też się dzielnie trzymają. A co do luteiny, to aplikuj normalnie palcem tak jak sięgniesz. Na pewno nie używaj tego aplikatora, który jest dołączony do opakowania, bo w ciąży nie powinno się z niego korzystać (większe ryzyko, że sobie co nieco podrapiesz, będziesz jeszcze od tego lekko krwawić, a tylko się zdenerwujesz). Tak jak napisała Julita - jak tampon trzeba włożyć.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 lipca 2015, 15:55

Synek <3
    atdc2n0ax1cd3lcr.png
    Cel: 2015 przynajmniej w dwupaku! :)
  • snoopy_etka Autorytet

Wysłany: 13 lipca 2015, 15:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam się po weekendzie u rodziców :) Za godzinę też zbieram się na wizytę, ale bez usg,., Co do nospy, to ja od początku biorę dużo, czasem 3 a czasem nawet 6 tabletek dziennie. Wszyscy lekarze mówili mi jednak, że korzyści jest więcej niż ewentualnych powikłań i tego się trzymam.
    Dziś przyszła mi pościel dla małego i jestem taka zła na męża,że przez ten syf w garażu nie mam gdzie rozłożyć lozeczka, bo pokój robi za skladzik :(

• Gusiak Autorytet

Wysłany: 13 lipca 2015, 15:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki kochane... mam nadzieje, ze luteina i leżenie faktycznie pomoże =)

la lenka może i 26mm to nieźle, ale moj lekarz od razu zaczyna leczenie, bo wcześniej nic się nie działo i sporo skrócila się w tym ostatnim miesiącu... stąd może też od razu tak mnie na straszył, zebym leżała i uważała =)

Dziękuję za wskazówki, w takim razie dziś wieczorem zaczynam z ta luteina... a jeszcze przed wizytą na się chwalilam, ze mało leków biore... no to teraz mam...

Waga plus 12 kg.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 lipca 2015, 15:55

qb3c9vvjejpwrdmi.png

• Anitka201 Autorytet

Wysłany: 13 lipca 2015, 15:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gusiak trzymam kciuki!
    Julita na dzisiaj się wazylam i mam 6 kg na +. Ostatnio miałam 7 kg ale cos mi spadło albo to przy upalach woda zatrzymała się w organizmie.

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 lipca 2015, 15:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    trix wrote:
    Sigma - w pierwszej dobie nie chcę szczepić. Myślę, że później będę szczepić, ale w swoim tempie i pojedynczo. Chciałabym uniknąć pisania deklaracji, bo właśnie wiem, że zaraz pójdzie to do sanepidu. Z drugiej strony boje się, że pomimo iż nie chcemy szczepić, któraś z pielęgniarek i tak to zrobi z automatu. Wiem, że w sądzie wszyscy wygrywają, ale wolałabym uniknąć całego zamieszania.
    Wydaje mi się, że od samego początku trzeba wyraźnie zaznaczyć, że dziecka w 1 dobie mają nie szczepić - myślę, że na tyle Cię zapamiętają, że z automatu nikt niczego nie poda ;-)
    Pewnie już masz rozeznany temat, ale znalazłam małe kompendium, może się przyda Tobie albo komuś innemu :) http://dziecisawazne.pl/nieszczepienie-dzieci/

Anitka201 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 lipca 2015, 16:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny... generalnie przed porodem skracanie się szyjki macicy jest normalne. Nam już zostało tylko kilka tygodni ;)

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 lipca 2015, 16:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Trix nie no wprawy nie mam bez przesady, mogę podesłać grafikę na której uczyłam się odczytywać otwartą i zamkniętą szyjke tylko muszę poszukać :)

Gusiak czyŻby i u mnie ta sama sytuacja? Teraz z niecierpliwością czekam na poniedziałek bo wtedy wizyta. A ty odpoczywaj sobie.

Julita na początku prowadziłam w kalendarzu wagę ale w pewnym momencie przestało mi się chcieć schylac po nią :D
    od początku przytylam 5,5 kg ( ostatnie ważenie 3tygodnie temu)

Anitka ja tego tak nie ogarniam bo wagowo ona normalnie waży mieści się w normie a z dlugosci niewiem, usg pokazuje tak na podstawie rozwiniętych narządów czy tej wagi?

• Gusiak Autorytet

Wysłany: 13 lipca 2015, 16:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sigma wrote:
    Dziewczyny... generalnie przed porodem skracanie się szyjki macicy jest normalne. Nam już zostało tylko kilka tygodni ;)

Tak, tak... ja o tym wiem, ale nie az tyle w ciągu raptem miesiąca... tak mi to wytłumaczył lekarz =)

Staraczka mam nadzieję, ze u Ciebie to może jednak był jakiś normalny ból i z szyjka wszystko okey =)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 lipca 2015, 16:14

qb3c9vvjejpwrdmi.png

‹‹ 1552 1553 1554 1555 1556 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Suchość pochwy - jakie mogę być jej przyczyny i jak sobie z nią radzić?

Problem z odpowiednim nawilżeniem pochwy dotyczy bardzo dużej liczby kobiet. Najczęściej problemy występują w okresie okołomenopauzalnym, ale z różnych przyczyn mogą pojawiać się na każdym etapie życia kobiety. Suchość pochwy może znacząco obniżać jakość życia seksualnego, z powodu bólu i dyskomfortu odczuwanego podczas zbliżeń... Skąd się bierze suchość pochwy? Jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zagnieżdżenie zarodka - ile dni po stosunku? Jakie mogą być objawy zagnieżdżenia?

Czym jest i kiedy następuje zagnieżdżenie zarodka w macicy, ile dni po stosunku dochodzi do implantacji? Czy zagnieżdżenie zarodka można zaobserwować? Jakie objawy mogą towarzyszyć implantacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Hiperprolaktynemia: nieoczywista przypadłość mająca wpływ na płodność kobiet

Hiperprolaktynemia to stan charakteryzujący się podwyższonym poziomem prolaktyny we krwi. W niniejszym artykule przyjrzymy się hiperprolaktynemii, jej przyczynom, objawom i możliwościom leczenia.  

CZYTAJ WIĘCEJ