X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrześniówki 2015
Odpowiedz

Wrześniówki 2015

Oceń ten wątek:
  • MadziaRatMed Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2015, 10:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W wiekszosci szpitali kaza lezec bez majtek, tylko pozwalaja ubierac jak sie wstaje, zehy wlasnie wietrzyc i przyspieszac gojenie, przeciez przed obchodem mozna sie umyc, wiem, ze to niezbyt przyjemne, ale jakos damy rade. Nie polecam nowych pidzam i koszul do szpitala, bo na 99%beda do smietnika wlasnie przez ta krew. Polecam za to stare tshirty meza lub koszule np z lumpeksu, co by ich nie bylo szkoda wyrzucic ;) ja jeszcze nie kupilam, ale mam zamiar wlasnie jakies z lumpeksu kupic i tyle, a najlepiej korzystać ze szpitalnych jak beda ;))

relgio4pxlxziakh.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 lipca 2015, 10:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    easymum wrote:
    Anulka, licz spokojnie i niech Cię szybko wypuszczą :)
    Alutka, mam do Ciebie pytanie, Twój synek ma 1,5 roku, jak zaszłaś w drugą ciążę miał niecały rok. Jak sobie radziłaś i radzisz z podnoszeniem go? Bo wiadomo, przewijanie, karmienie, wkladanie do łózeczka czy wózka. Planuję we wrześniu jak mała będzie miała rok kolejną ciążę i nie wiem jak to jest.

Dokładnie tak :) u nas tez było to planowane i jak tylko dostaliśmy zielone swiatło od lekarza to zadziałaliśmy i udało się w 1 cyklu. Powiem Ci, że jest mi trudniej niż w 1 ciąży, ale głównie fizycznie ;) ... wiadomo już sobie nie pośpię do 12, nie odeśpię zarwanej nocy etc. Do 5 msc. spokojnie dawałam rade z małym tak fizycznie tzn normalnie Go tuliłam w nocy , nosiłam, wkładałam do wózka itd...aczkolwiek miałam i mam ogromne wsparcie męża bo mimo, że chodzi do pracy to on od 5 msc. ciąży, gdy tylko brzuchol zaczął być widoczny wstaje do młodego w nocy, czy jak wraca z pracy to od dwóch msc. zabiera Go na godzinny spacer tak o 18 bo ja już nie daje rady tak długo chodzić :) no i od samego początku ( przez to że mąż pracuje, więc na ogół miał czas głównie wieczorami) on kąpie młodego ( więc odpada mi wyjmowanie 12 kg klocuszka z wanny :P ). Druga rzecz to że synek od 1 urodzin zaczął chodzić i w zasadzie z automatu uczyliśmy Go chodzić po schodach, na krótkie odcinki nie zabieram wózka żeby nie musieć dźwigać spacerówki po stopniach gdzieś na mieście...Jak miał rok i 2 msc w zasadzie sam zaczął jeść - wiadomo, że z początku z moją pomocą, ale z tygodnia na tydzień było lepiej i teraz nawet zupę pałaszuje sam, czy pije z normalnego kubeczka :) zamiast podnosić Go np. w kuchni nauczyłam Go jak przysuwać sobie krzesło do blatu i się na nie wdrapać by móc być przy mnie gdy np gotuje obiad... obecnie przyzwyczajam Go do nocnika....żeby wykluczyć podnoszenie na przewijak...a jak muszę Go przewinąć to robię to już na podłodze by Go nie podnosić...ale wiadomo..trzeba się nastawić , że fizycznie nie ma się już takiej "laby" jak w 1 ciąży ...Żeby było "śmieszniej" wszystkie wyniki badań, szyjkę etc mam dużo lepsze w tej ciąży niż w ciąży z Adasiem :P mimo, że tak jak napisałam wtedy mnóstwo leniuchowałam a teraz nie ma bata: obiad musi być, tak jak i spacer i zabawa :P Ale po trzecie najważniejsze: jak mały miał 1 rok i 3 miesiące zaczął chodzić do żłobka na 3- 4 godziny... w tym czasie ja mogę jeździć do lekarzy i nie muszę ciągnąć Go ze sobą po oddziałach neurologicznych, on ma opiekę i towarzystwo no i najważniejsze bardzo rozwinęły mu się umiejętności społeczne: współpracy z innymi, dzielenia się etc...i mam nadzieję, że to zaprocentuje przy rodzeństwie :P
    Acha no i od samego początku na każde usg Adaś jeździ z nami i tłumaczymy mu ze będzie miał siostrę, razem w trójkę szykowaliśmy jej pokoik, wybieraliśmy ciuszki do szpitala, angażuję Go we wszystko co dotyczy siostry etc i - może się mylę- ale razem z moim brzusiem rośnie jego świadomość, że będzie miał rodzeństwo- bo wbrew pozorom takie dzieciaczki są mega kumate :)
    Generalnie na razie jest naprawę nieźle...no ale zobaczymy jak wyjdzie w praniu...najważniejsze wg mnie to by syn nie czuł, że coś dzieje się jego kosztem...więc świętujemy każdy jego objaw samodzielności ( idziemy na lody itd ) jako jego największy sukces (mimo, że my wiemy że jest to dla nas forma ułatwienia) więc on tym chętniej, angażuje się w poznawanie nowych umiejętności :)
    Tak to wygląda w praktyce:)
    25yyb1z.jpg
    2vbqyab.jpg

marlenak_me, karolcia87, Paulinek, Gusiak, Misi@, snoopy_etka, easymum, agatka196, Dżuls, Kasiarzynka, przyszła mama, diatomka, chabasse, Anitka201 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 15 lipca 2015, 10:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sigma wrote:
    Hahahaha Aldona!!! :D Jakby Milan nie miał jajek, to byłaby Milena albo Mila, chociaż pierwotnie imię dla córy było Zoja :)
    Ale na poprzednim USG było taaaak dobrze widać jajeczka (już zstąpiły!) i siusiaka, że nie ma wątpliwości :D to już 4-te USG z kolei na którym młody dumnie prezentował genitalia w całej okazałości, więc nawet sny mi nie straszne :D (chociaż mi też ze 2 razy w ciązy się śniło, że urodziłam córkę :D)

spox podobno w snach jest zawsze odwrotnie :P :P więc jest szansa że Milan zostanie Milanem :P

• nick nieaktualny

Wysłany: 15 lipca 2015, 10:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AniaM wrote:
    Hej dziewczy:) ja.sobie tego nie wyobrażam jestem po porodzie wchodzi lekarz i mówi majtki w dół sprawdzimy co tam a tam krew, skrzypu i ciało brudne od krwi no chyba to są jakieś jaja ze wstydu się pod ziemię zapadne

Nooooo przyjemne to to nie jest, ale co zrobic...aczkolwiek u nas przed obchodem przesympatyczna pielęgniarka przyszła , umyła, pomogla mi nałożyć koszulę ( bo po cc leżałam nagusia pod kolderka :P ) i jakos tak lepiej to zniosłam :p

• nick nieaktualny

Wysłany: 15 lipca 2015, 10:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O slyszalyscie :o
    koleżanka mi napisała jesZcze ze jak się wychodzi trzeba mieć nosidełko bo nie wypuszcza ze szpitala, i jak wezmę cos dla dziecka to zostanie w szpitalu. Pamiętam że ktoś tu o tym wspominał a ja pomyślałam że nawet w szpitalu złodzieje są hahaha

• 4me Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2015, 10:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sama natura dziewczyny- widzą tego Ci lekarza i polozne na co dzień setki ;) byle dbać o higienę... Przeciez nie robią nalotu, zawsze sie można ogarnac przed obchodem.... ;)

mhsvj48aqvgzp38a.png

l22nhdgestw22l2o.png
  • .ona. Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2015, 10:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AniaM wrote:
    Hej dziewczy:) ja.sobie tego nie wyobrażam jestem po porodzie wchodzi lekarz i mówi majtki w dół sprawdzimy co tam a tam krew, skrzypu i ciało brudne od krwi no chyba to są jakieś jaja ze wstydu się pod ziemię zapadne

To niestety normalne. Samo życie, ale na takim oddziale 'nic co ludzkie nie jest mi obce' ;)

majowy chłopczyk i wrześniowa dziewczynka
  • AniaM Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2015, 10:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hmmm a ja chyba sobie kupię chusteczki nawilżone do higieny nie jak nie zdążę pod prysznic to szybko się nimi wytrę.

f2w3dqk3snfrllcm.png

9aaed3c0a9.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 lipca 2015, 10:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Carolline wrote:
    Alutka chcialabym ci wyslac wiadomosc na priv, ale nie ogarniam jak to zrobic :/

Wysłalam Ci zaproszenie i jak je zaakceptujesz to możesz mi wysłać wiadomośc...a jak nie daj znac podam maila :)

Carolline lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 15 lipca 2015, 10:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AniaM wrote:
    Hmmm a ja chyba sobie kupię chusteczki nawilżone do higieny nie jak nie zdążę pod prysznic to szybko się nimi wytrę.

hmmmm moga Ci niewiele dać :P :P :P bynajmniej u mnie by sobie nie poradziły...ale jest to jakaś opcja :P

• nick nieaktualny

Wysłany: 15 lipca 2015, 10:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AniaM wrote:
    Przypomnialas Mi żeby japonki mieć przygotowane pod prysznic :D

• Gusiak Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2015, 10:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Widzę, ze tu u nas już coraz bardziej 'porodowe' tematy się zaczynają =)
    Mnie też troszkę to przeraza, ze obcy ludzie będą mnie oglądać w no nie oszukujmy się.... nie najlepszym stanie, ale nic nie poradzimy... staram się o tym wlasnie myśleć w ten sposób, ze przecież nie ja pierwsza i lekarze takich widoków codziennie maja na pęczki także my raczej na nich większego wrażenia nie zrobimy =)

Może i nie jest to nic przyjemnego, ale trzeba schować wszelki wstyd i zahamowania do kieszeni, bo w końcu to wszystko będzie dla jaszego dobra =)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 lipca 2015, 10:31

qb3c9vvjejpwrdmi.png

https://www.maluchy.pl/sl-70344.png
  • MadziaRatMed Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2015, 10:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wlasnie dlatego potezebna ta woda z dziubkiem, bo latwo sie wtedy podmyc w kibelku ;)

relgio4pxlxziakh.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 lipca 2015, 10:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moje wygrane literki ;)))) http://wrzucaj.net/images/2015/07/15/literki.jpg

po kebabie -1kg dzisiaj rano;p ale tak poważnie mało wody piłam w weekend i "spuchłam" od zatrzymania wody...już to naprawiam i pije litrami ;)

MadziaRatMed, julita, Carolline, Gusiak, easymum, agatka196, karolcia87, Czarna_88, alutka, Lady Savage, Kasiarzynka, 4me lubią tę wiadomość

• AniaM Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2015, 10:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bardzo ładne te literki moje kolory:) ja w pokoju Jagódka mam właśnie szare ściany i dodatki pudrowy róż, mięta i błękit no i mebelki białe

Paulinek lubi tę wiadomość

f2w3dqk3snfrllcm.png

9aaed3c0a9.png
  • julita Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2015, 10:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    od położnej słyszałam, że przy wypisie dziecka należy przyjść z fotelikiem samochodowym/nosidełkiem bo jak to określiła "dziecko może zostać nie wydane" ;)

wydaje mi się że przed każdym obchodem po porodzie kobiety powinny mieć możliwość obmycia się i zmienienia podpaski bo nie dość że dla kobiety jest to sytuacja niekomfortowa to i chyba lekarze nie mają przyjemności z patrzenia na "bałagan" w gaciach - nie wiem czy tak jest ale chyba tak być powinno, jeśli nie to chyba mam prawo powiedzieć lekarzowi, ze przed badaniem chce się obmyć? :) no chyba nie zabroni?

laktator do szpitala? chyba nie... w SR mówili że czy chcemy czy nie dzieciaczki i tak są dokarmiane z butelek przez położne.

Gusiak pisałaś wczoraj że do Arciszewskich masz 200km, tzn. że bliżej terminu porodu przenosisz się w okolice Białegostoku czy liczysz że dojedziesz jak się rozpocznie akcja? przy moich 8km twoje 200 to masakra :P

Lilla Me pomysł nie jest zły z ta torbą aby być przygotowanym jak do państwowego a po 37tc wypakować większość :) w sumie też nie zakładam aby coś poszło nie tak więc może odłożę sobie pozostałe rzeczy do szafki i jakby co to się je dopasuje

tb73e6ydt52f9usr.png
    5b09e6ydos8pxq3s.png
    h44es65g5xhwh8nn.png
  • easymum Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2015, 10:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Carolline wrote:
    Psujecie mi koncept z tymi koszulami teraz musze jakas taka jednorazowke znalezc :p A w ogole to nie ogariam, tyle osob nie lubi koszul a znalezienie pizamy w sklepach stacjonarnych to bylo mega wyzwanie wszedzie byly tylko koszule.

Italian Fashion na allegro ma fajne piżamki. Ja stamtąd zamawiałam koszulę i szlafrok. Polska firma, sprawdzona jakość.

gg64rl68s121551a.png
  • julita Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2015, 10:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nie zapomnieć spakować do torby ciepłych skarpetek!!! ;D

tb73e6ydt52f9usr.png
    5b09e6ydos8pxq3s.png
    h44es65g5xhwh8nn.png
  • Gusiak Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2015, 11:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam teściów w Bielsku Podlaskim, tak pod koniec sierpnia planuje się przenieść do nich... w sumie i tak kawałek drogi do przejechania będę miała, ale to zawsze blizej niż od siebie te 200km ;p
    Ostatnio właśnie jak pytałam lekarza co mam zrobić gdyby coś sie zaczęło to powiedział, ze od końca sierpnia mam ciążę donoszona i wtedy jak tylko zacznę mieć jakieś skurcze czy coś to dzwonić do kliniki, przyjeżdżać... zawsze jest lekarz dyzurujacy, który zobaczy czy zaczyna się poród i wtedy będą dzwonić po dr.Nowaka =)

Jakby zaczęła sie akcja to w ogóle bym nie ryzykowała jazdy tyle kilometrów... zaraz bym miała jakąś wizję porodu w aucie na trasie ;D

qb3c9vvjejpwrdmi.png

https://www.maluchy.pl/sl-70344.png
  • Carolline Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2015, 11:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    easymum wlasnie obczajam. Szlafrok sobie chyba odpuszcze bluze najwyzej zapinana wezme, na raz sie nie oplaca a z koszul mysle ze te 2 zamowie: http://allegro.pl/telimena-koszula-ciazowa-do-karmienia-szerokie-xl-i5517451790.html i http://allegro.pl/taro-koszula-ciazowa-i-do-karmienia-kr-rekaw-xl-i5491692724.html i styknie a tak to jednak pizamy. Co do t-shirtow meza, zeby to nie bylo takie chude to bym pewnie ukradla :DDD

easymum lubi tę wiadomość

28wh3e3k2h4xyjiq.png
    1usadf9h7i1th0n1.png
‹‹ 1574 1575 1576 1577 1578 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niedobór kwasu foliowego - zaskakujące wyniki badań

Niemalże każda kobieta starająca się o dziecko ma świadomość, że podczas starań oraz w czasie ciąży powinna suplementować kwas foliowy. Jednak najnowsze doniesienia lekarzy wskazują na duże problemy z jego przyswajalnością. Co to oznacza? Niedobór kwasu foliowego - jakie mogą być tego skutki? Nawet pomimo zażywania kwasu foliowego, kobiety w dalszym ciągu mogą być narażone na ryzyko chorób/powikłań związanych z jego niedoborami. Jak temu zaradzić? Przeczytaj najnowsze doniesienia i zalecenia ginekologów.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Śluz szyjkowy, śluz z podniecenia, wydzielina z pochwy, upławy - jak odróżniać?

Śluz szyjkowy to bardzo ważny wskaźnik kobiecej płodności. Jak odróżniać poszczególne rodzaje śluzu? Czym różni się naturalny śluz szyjkowy od śluzu wynikającego z podniecenia? Czym są upławy i kiedy warto zgłosić się do lekarza? Jak zapisywać poszczególne rodzaje śluzu w aplikacji OvuFriend? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ