X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrześniówki 2015
Odpowiedz

Wrześniówki 2015

Oceń ten wątek:
  • Dominka92 Autorytet

Wysłany: 10 sierpnia 2015, 21:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wlasnie wcinam z bita smietana i truskawkami :D

easymum, julita lubią tę wiadomość

relgzbmhh8tsviez.png
  • Anitka201 Autorytet

Wysłany: 10 sierpnia 2015, 22:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agatka196 wrote:
    Anitka ja mam z Canpola elektryczny.
    Biorę go pod uwagę. Zastanawiam się też nad medela mini electric. Canpol dużo tańszy a podobno bardzo dobry :-)

• KathleenPL Autorytet

Wysłany: 10 sierpnia 2015, 22:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sigma wrote:
    Anitka, co do laktatora to ja wcale nie powiedziałam, że lepszy elektryczny ;-) tzn. na pewno nie w każdej sytuacji. Pamiętaj, że przez pierwszych bodajże 10 dni życia dziecka (cholera te dni szpitalne zlewają mi się w jedno...) nie miałam małego przy sobie i nie mogłam go przystawiać do piersi... musiałam rozkręcić i utrzymać laktację bez pomocy małego ssaka, jedynie z plastikiem na cycku, będąc po cesarce co jest dodatkowym utrudnieniem przez brak wyrzutu oksytocyny po sn. Ściągałam coraz częściej, aż w końcu doszłam do ściągania co 3h w dzień i w nocy, ściągałam po 60-70 ml, a kiedy zrobiłam przerwę czekając na przystawienie małego - nawet 90 ml. Wszystko za pomocą pracy z laktatorem ręcznym :P także jak widać da się, laktator jest dobry, tylko trzeba się trochę namachać ręką bez elektrycznego silniczka. Za to dobrze wyczuwa się siłę ssania i z automatu się ją reguluje tak, żeby była dopasowana do stanu piersi.

Jeżeli kobieta będzie przystawiać dziecko do piersi po porodzie, a laktator będzie używany tylko jako urządzenie pomocnicze, to ja bym brała ręczny. O elektrycznym myślałam w sytuacji takiej, jak moja :)

p.s. Jeśli chcecie kupować lovi - canpol robi dokładnie to samo, tylko 3x taniej :P lovi i canpol to 2 marki tego samego producenta. Wiele innych produktów różni się od siebie, ale akurat laktatory ręczne mają podobne. Lovi jest poręczniejszy dzięki mniejszej wielkości, no i jest 2-fazowy, ale to taki bajer... dwufazowość można sobie zrobić samemu regulując siłę nacisku palca na ramię pompki. Ja z tej 1 fazy w ogóle nie korzystałam. Lovi 150 zł, canpol 40 zł...
    Ja miałam dla młodej butelki lovi więc stąd padło na ten laktator przy niej. Poza tym jego kształt i wygląd bardziej mi się podobały. Do Canpola jakoś nie mam przekonania. No i nie polecam kupować w marketach czy sieciowkach bo mają kosmiczne ceny.

atdciei3o1k6xtk1.png
    relgk6nl74aaqa70.png
  • KathleenPL Autorytet

Wysłany: 10 sierpnia 2015, 22:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A Sigma, Was juz wypuścili?

atdciei3o1k6xtk1.png
    relgk6nl74aaqa70.png
  • easymum Autorytet

Wysłany: 10 sierpnia 2015, 22:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No narobiłyście smaka na gofry, u mnie będą jutro - mąż już też się napalił, nie mogę się doczekać.

Muszę się pochwalić - mam wyprasowane wszystkie ciuszki i akcesoria dla dziecka! Zostały tylko 2 prześcieradła i wszystko już pochowane w szafkach. Jestem z siebie dumna. Dodatkowo zmobilizowałam się i umyłam wieczorem okna w pokoju Niuńki - o tej porze jest chłodno, chociaż i tak to jest spory wysiłek. Ale jak tak codziennie umyję 2-3 okna, to szybko się uporam, a nie przemęczę się za bardzo. U góry zostały jeszcze 4, na dole 12 plus balkonowe, więc sporo, ale powoli dam radę.

Jak mąż obuduje słup w pokoju małej i przyjdą literki z imieniem, to pokój będzie gotowy. Wtedy zrobię zdjęcia i Wam pokażę :)

gg64rl68s121551a.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 sierpnia 2015, 22:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gusiak wrote:
    I teraz będzie mnie ta lasagna męczyła ... ;D

Któraś ma jakoś sprawdzony lokal, gdzie można ja zamówić?
    Albo jakaś gotowa, mrożona ale smaczna?

No ni cholery nie chce mi się robić samej w domu, bo to sporo roboty, a teraz się chyba za męczę jeśli nie zjem =)

biedronkowa jest ok. Najlepiej samej zrobic. Moja familia na jutro zazyczyla sobie canneloni, i robie je tak samo jak lasagne.

• la_lenka Autorytet

Wysłany: 10 sierpnia 2015, 22:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja najczęściej gotuję po prostu dużą ilość sosu pomidorowego. Pierwszego dnia daje do makaronu, a resztę mrożę albo właśnie używam do lasagne. Jedno gotowanie i co najmniej dwa dania obskoczone.

Córeczka <3
    kYd4p2.png
  • Anitka201 Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Podobno butelki aventu pasują do laktatora Canpol. Ja w sumie kupiłam 1 butelkę avent a 2 szt dr browna. Nawet na sr polozne mówiły że warto kupić laktator.
    Sigma dzięki za wyczerpująca odpowiedz. Jakby nie było ale Ty w tym momencie jesteś najbardziej obeznana w tym temacie :-)

• julita Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zaopatrujecie się w jakieś pasy poporodowe, może już któraś z was ma i może coś polecić?

tb73e6ydt52f9usr.png
    5b09e6ydos8pxq3s.png
    h44es65g5xhwh8nn.png
  • easymum Autorytet

Wysłany: 10 sierpnia 2015, 22:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jutro o 14 wizyta, muszę ogarnąć podwozie. Ostatnio wpadłam na pomysł - mam takie lusterko z rozstawianymi nóżkami, oparłam je o klapę kibelka i usadłam w całej krasie okrakiem na kibelku ;) Pozycja i "scenografia" imponująca, ale przynajmniej każdy zakamarek dobrze widoczny. Dobrze, że mąż tego nie widział ;)

agatka196 lubi tę wiadomość

gg64rl68s121551a.png
  • anulka20 Autorytet

Wysłany: 10 sierpnia 2015, 22:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja dopiero ide się myć i się wkurzyłam , ale uczciwa kobieta, bo kupiliśmy wózek ten czerwony okazało się , że ma luzy http://tinypic.com/player.php?v=a3husl%3E&s=8#.VckGvvntmko i to spore tam gdzie nie powinno ich być i jutro jedziemy oddać wózek dobrze, że uczciwa kobieta. I będziemy oglądać jeszcze jeden wózek czarny z tej samej firmy używany oraz ze sklepu i albo używany kupimy, albo ze sklepu

Anulka20

Synek :) Wiktor
    3jvz82c38h6gh3mk.png
  • ela Autorytet

Wysłany: 10 sierpnia 2015, 22:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam, a ją dziś się nałaziłam, oddała mężowi auto i zaczynam łapać przedporodową formę☺. Jutro jeszcze fryzjer, dziś była kosmetyczka i zaczynam odpoczywać przed porodem. Dopieszczę jeszcze pokój małej, ale to sama przyjemność. Chłopaki chodzą na półkolonie, więc przed południa mam wolne bajka

5b09tv73mjpedncc.png
    Moje kochane chłopaki Michał lat 10, Paweł lat 7, no i jeszcze jest tata, teraz doszła Marysia
  • la_lenka Autorytet

Wysłany: 10 sierpnia 2015, 22:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A mi opryszczka na wardze wyłazi, wrr wkurzyłam się. A już parę lat miałam spokój, akurat w ciąży musiało wrócić jak nawet heviranu nie można. Posmarowałam olejkiem z drzewa herbacianego, może choć trochę złagodzi. Jutro chyba kupię plasterki, podobno są całkiem skuteczne.

Córeczka <3
    kYd4p2.png
  • KathleenPL Autorytet

Wysłany: 10 sierpnia 2015, 22:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    julita wrote:
    zaopatrujecie się w jakieś pasy poporodowe, może już któraś z was ma i może coś polecić?
    Po pierwszej ciąży nie kupowalam, na sr tez mowili, ze to zbędny wydatek...

atdciei3o1k6xtk1.png
    relgk6nl74aaqa70.png
  • la_lenka Autorytet

Wysłany: 10 sierpnia 2015, 22:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    julita wrote:
    Jak dla mnie pas bardziej szkodzi niż pomaga, mięśnie muszą pracować, a nie być sztucznie przytrzymywane. Ja na pewno nie kupię.

aldonaa, karolcia87 lubią tę wiadomość

Córeczka <3
    kYd4p2.png
  • Gusiak Autorytet

Wysłany: 10 sierpnia 2015, 22:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie o to chodzi, ze mnie się nie chce tej lasagni robić samej... zresztą z tego bólu miednicy naprawdę mi ciężko... :/

Lenka ja juz miałam druga opryszczke w tej ciąży... polecam z apteki zwykła pastę albo maść cynkowa... szybko i skutecznie pomaga...

qb3c9vvjejpwrdmi.png

https://www.maluchy.pl/sl-70344.png
  • julita Autorytet

Wysłany: 10 sierpnia 2015, 22:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KathleenPL wrote:
    Po pierwszej ciąży nie kupowalam, na sr tez mowili, ze to zbędny wydatek...

Tak sie zastanawiam czy te z Allegro za 20-30zł są ok?
    hmm położna mówiła że najlepiej aby macica sama się odkurczyła bez pomocy żadnych pasów/gorsetów ale przydają się np. na wyjścia gdy nie chcemy aby brzuszek był widoczny z pod ubrania. No i nie wiem czy zamówić bo to mały koszt?

tb73e6ydt52f9usr.png
    5b09e6ydos8pxq3s.png
    h44es65g5xhwh8nn.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 sierpnia 2015, 22:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hey :) My po wizycie :) mała waży 3100 g :) i ze względu na wyniki brane sa pod uwagę 2 terminy cc 22.08 (37 tyg) oraz 26.08 ( 38 tyg) ...czyli Amelko niedługo się widzimy :P

ehhhhhhhhhhh :) :) :)

Lilla My, aldonaa, karolcia87, easymum, skabarka, Gusiak, Dominka92, Carolline, snoopy_etka, Nancy87, kasig, agatka196, 4me, diatomka, Dżuls, .ona., Kasiarzynka, Czarna_88, trix, Misi@ lubią tę wiadomość

• MadziaRatMed Autorytet

Wysłany: 10 sierpnia 2015, 22:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak czytam te Wasze terminy CC to dociera do mnie jak mało czasu zostało... Jakoś nie umiem sobie wyobrazic, ze juz za pare tygodni bede mamą...

Carolline, Kasiarzynka lubią tę wiadomość

relgio4pxlxziakh.png
  • aldonaa Autorytet

Wysłany: 10 sierpnia 2015, 22:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    la_lenka wrote:
    A mi opryszczka na wardze wyłazi, wrr wkurzyłam się. A już parę lat miałam spokój, akurat w ciąży musiało wrócić jak nawet heviranu nie można. Posmarowałam olejkiem z drzewa herbacianego, może choć trochę złagodzi. Jutro chyba kupię plasterki, podobno są całkiem skuteczne.

Plastry sa bardzo skuteczne. Ja co prawda na szczescie nigdy opryszczki nie mialam, ale za to moj maz czesto z nia walczyl, dopoki nie wynalezlismy plastrow. Kilka dni kuracji i opryszczka ginela. Teraz jak tylko poczuje, ze cos sie zaczyna dziac to jeden , max 2 plasterki i po sprawie. Bardzo wytrzymale i zapomina sie o nich, a sama opryszczka pod plastrem mniej widoczna. Przy jedzeniu nie przeszkadzaja. Wazne aby nalozyc plasterek wedle instrukcji. Wtedy spokojnie od rana do wieczora siedzi na miejscu :)

l22nhdge5b933eoh.png
‹‹ 1930 1931 1932 1933 1934 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Suchość pochwy - jakie mogę być jej przyczyny i jak sobie z nią radzić?

Problem z odpowiednim nawilżeniem pochwy dotyczy bardzo dużej liczby kobiet. Najczęściej problemy występują w okresie okołomenopauzalnym, ale z różnych przyczyn mogą pojawiać się na każdym etapie życia kobiety. Suchość pochwy może znacząco obniżać jakość życia seksualnego, z powodu bólu i dyskomfortu odczuwanego podczas zbliżeń... Skąd się bierze suchość pochwy? Jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ

8 rzeczy, które warto wiedzieć o diagnostyce endometriozy

Diagnoza endometriozy niekiedy trwa latami... Wszystko za sprawą niespecyficznych objawów, które daje to schorzenie. A jak wiadomo - im szybsza diagnoza, tym większa szansa na podjęcie efektywnego leczenia. Przeczytaj najważniejsze i najbardziej kluczowe rzeczy o diagnostyce endometriozy. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Planowanie ciąży, czyli o tym jakie badania przed ciążą warto wykonać

Planowanie ciąży to ważny moment w życiu każdej kobiety. Zastanawiasz się jakie badania przed ciążą warto wykonać? A może warto pomyśleć o dodatkowych szczepieniach? Co zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na zdrową, szczęśliwą ciążę? Przeczytaj, które szczepienia musisz zrobić jeszcze przed rozpoczęciem starań, a które spokojnie możesz zrobić nawet będąc już w ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ