X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrześniówki 2015
Odpowiedz

Wrześniówki 2015

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 sierpnia 2015, 12:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    julita wrote:
    ja też zaliczyłam pucowanie wielkich szyby wychodzących na taras i dodatkowo okna kuchenne a przedwczoraj sypialnie i pokój małej, resztę może jutro :D no i ogarnęłam 120m podłogi na blask :P moje dziecko chyba lubi jak jestem w takim ruchu :)
    Moja też się wygina :D

• Carolline Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia 2015, 12:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W Norwegii termin z USG jest ustalany w 17-19 tyg i pozniej sie go trzymaja, nie jest on zmieniany ze wzgledu na ewentualny szybszy lub wolniejszy przyrost. U mnie sie on zgadza co do dnia z terminem, ktory sama wyliczylam z owulacji wiec jestem spokojna, ze dobrze policzyli :D

28wh3e3k2h4xyjiq.png
    1usadf9h7i1th0n1.png
  • kasig Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia 2015, 12:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gusiak wrote:
    Po raz kolejny zadziwia mnie ten Twój lekarz... mnie tam każdy jak do tej pory mówił, żeby się raczej sugerować terminem z OM, bo dziecko po 12 tygodniu różnie rośnie i tej termin z USG jest dość niewiarygodny...
    Zresztą... co lekarz do teoria, ale ja na Twoim miejscu jednak bym się sugerowala tym terminem, że to jest jednak dopiero skończony 35 tydzień =)
    u mnie też lekarz kazał sugerować się terminem z om ewentualnie z pierwszego usg które wyprzedzało termin o dwa dni. Na różnych etapach dziecko rosło różnie, przeważnie wyprzedzało termin o około dwa tygodnie, a i tak lekarz mówił że w późniejszych etapach ciąży sugerowanie się datą z usg jest niewiarygodne. Obecnie od 33 tygodnia dzidziuś mocno zwolnił i aktualnie jest 3 dni do tyłu względem terminu z om

• nick nieaktualny

Wysłany: 19 sierpnia 2015, 12:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Carolline wrote:
    W Norwegii termin z USG jest ustalany w 17-19 tyg i pozniej sie go trzymaja, nie jest on zmieniany ze wzgledu na ewentualny szybszy lub wolniejszy przyrost. U mnie sie on zgadza co do dnia z terminem, ktory sama wyliczylam z owulacji wiec jestem spokojna, ze dobrze policzyli :D
    Moj lekarz mowil ze termin usg jesli ktos na ti chce patrzeć to wiarygodny wychodzi między 15-18 tc i tak mi wyszlo wtedy na 7wrzesnia a z om 18 .
    Zobaczymy jak będzie bo to i tak +/- 2tyg

• julita Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia 2015, 13:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    u mnie wiek ciąży jest liczony od daty ostatniej owulacji, która wystąpiła dość późno a nie według OM, znam dokładny dzień a do tego niemalże godzinę kiedy wystąpiła owulki bo byłam stymulowana zastrzykami i monitorowana, mieliśmy nawet wyznaczoną godzinę kiedy powinniśmy zaserduszkować aby zwiększyć szansę na powodzenie ;)
    dzisiaj mam 36+6 a gdyby liczyć wg OM to byłoby 37+6 czyli zakłamanie aż o tydzień do przodu!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 sierpnia 2015, 13:04

tb73e6ydt52f9usr.png
    5b09e6ydos8pxq3s.png
    h44es65g5xhwh8nn.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 sierpnia 2015, 13:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    julita wrote:
    u mnie wiek ciąży jest liczony od daty ostatniej owulacji, która wystąpiła dość późno a nie według OM, znam dokładny dzień a do tego niemalże godzinę kiedy wystąpiła owulki bo byłam monitorowana, mieliśmy nawet wyznaczoną godzinę kiedy powinniśmy zaserduszkować aby zwiększyć szansę na powodzenie ;)
    dzisiaj mam 36+6 a gdyby liczyć wg OM to byłoby 37+6 czyli zakłamanie aż o tydzień do przodu!
    O widzisz u mnie różnica 11 dni

• KathleenPL Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia 2015, 13:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gusiak wrote:
    Po raz kolejny zadziwia mnie ten Twój lekarz... mnie tam każdy jak do tej pory mówił, żeby się raczej sugerować terminem z OM, bo dziecko po 12 tygodniu różnie rośnie i tej termin z USG jest dość niewiarygodny...
    Zresztą... co lekarz do teoria, ale ja na Twoim miejscu jednak bym się sugerowala tym terminem, że to jest jednak dopiero skończony 35 tydzień =)
    Zawsze trzeba się sugerować terminem OM, a nie USG. Z USG wyciągają średnią z populacji. Dlatego jedne dzieci są większe, inne mniejsze, a usg Ci pokazuje, że np. dziecko o wadze 2900 to w ogóle jakiś 34-35tc, a ja się urodziłam w 41 właśnie z taką wagą. Taśka z kolei dwa tygodnie przeterminowana 3400, a Tym w zeszłym tygodniu ważył już 3100. Więc faktycznie dziwne rzeczy Ci ten lekarz mówi....

atdciei3o1k6xtk1.png
    relgk6nl74aaqa70.png
  • la_lenka Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia 2015, 13:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W pierwszym trymestrze usg wyznacza termin na +/- 7 dni. A na etapie na którym już teraz jesteśmy to okienko rozminiecia wynosi aż +/- 21 dni - właśnie dlatego, że dzieci w późniejszej ciąży różnie rosną. Nie ma co się sugerować obecnymi badaniami, są tylko orientacyjne. Bywają przecież, że dzieciaki donoszone są o wadze 2,5 i 4,5kg, albo 50 i 60 cm długości - i każda wartość jest prawidłowa.

Czasem dziecko idzie równo, moja do usg 3 trymestru szła co do dnia, dopiero potem zaczęła się trochę rozjezdżać, najpierw wyszła 2 dni do tyłu, potem podskoczyła na 6 dni do przodu. Ale cały czas oscyluje w okolicach 50 centyla. Ale to nie reguła, dziecko rośnie we własnym tempie plus usg często się myli o dobrych kilkaset gramów.

Córeczka <3
    kYd4p2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 sierpnia 2015, 13:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KathleenPL wrote:
    Zawsze trzeba się sugerować terminem OM, a nie USG. Z USG wyciągają średnią z populacji. Dlatego jedne dzieci są większe, inne mniejsze, a usg Ci pokazuje, że np. dziecko o wadze 2900 to w ogóle jakiś 34-35tc, a ja się urodziłam w 41 właśnie z taką wagą. Taśka z kolei dwa tygodnie przeterminowana 3400, a Tym w zeszłym tygodniu ważył już 3100. Więc faktycznie dziwne rzeczy Ci ten lekarz mówi....
    A nie zrozumialas :P
    Kazal sugerować sie data usg z I trymestru a nie z ostatniej wizyty , na kazdej wychodzi inna data :)

Carolline lubi tę wiadomość

• Carolline Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia 2015, 13:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja czytalam, ze do pewnego okresu dzieci rosna mniej wiecej tak samo, stad data USG z tego terminu jest ok. Natomiast tez przeciez nie kazdy ma taki sam okres i obliczanie daty na tej podstawie jest rowniez na zasadzie usredniania.

28wh3e3k2h4xyjiq.png
    1usadf9h7i1th0n1.png
  • KathleenPL Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia 2015, 13:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Staraczka23 wrote:
    A nie zrozumialas :P
    Kazal sugerować sie data usg z I trymestru a nie z ostatniej wizyty , na kazdej wychodzi inna data :)
    Tak czy siak ja bym się sugerowała OM. Zawsze tak było. OM + 9 miesięcy (40 tygodni).

atdciei3o1k6xtk1.png
    relgk6nl74aaqa70.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 sierpnia 2015, 13:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale se temat zapodalysmy :D :D

Dzieci będą gotowe to wyjdą , my tylko możemy być gotowe na godzinę zero mimo że z usg znamy i z om też to i yak nigdy nie jest pewne , są różne sytuacje , można urodzić przed donoszona a można po .
    Wydaje mi się że jest malo kobiet które rodzą w terminie i nieważne czy patrzą na ten z om czy z usg

• agatka196 Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia 2015, 13:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas też jest data porodu ustalona tylko według USG. Jakby liczyć według Om to był by już 38tc. A wszystko przez nie regularne miesiączki i owulacje opóźnioną. A dokładnie wiem kiedy u nas to nastąpiło i pokrywa się idealnie z datą porodu z USG. I mój lekarz też tylko tym się sugeruje.

Mam 4 Aniołki w niebie. Boże czuwaj nad nami
    16udk0s3stit4jg4.pngklz9df9hfp6o5oq3.png
  • la_lenka Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia 2015, 13:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KathleenPL wrote:
    Tak czy siak ja bym się sugerowała OM. Zawsze tak było. OM + 9 miesięcy (40 tygodni).
    To też nie zawsze jest dobra droga. Istnieją przecież kobiety które miewają nieregularne cykle, długie po 40-50 dni albo więcej. Wtedy ten termin porodu mógłby się rzeczywiście rozminac o dobrych kilka tygodni.

agatka196 lubi tę wiadomość

Córeczka <3
    kYd4p2.png
  • bento Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia 2015, 13:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 lutego 2016, 09:27

sRUqp2.png
  • agatka196 Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia 2015, 13:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bento takie bóle z parciem na odbyt ja nie mam ale może warto zapytać lekarza jeżeli masz możliwość.
    A ręczników ja bym jeszcze raz nie prała. W ogóle ja do szpitala tylko tetrówki zapakowałam. Tak mi położną mówiła.

Mam 4 Aniołki w niebie. Boże czuwaj nad nami
    16udk0s3stit4jg4.pngklz9df9hfp6o5oq3.png
  • aldonaa Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia 2015, 13:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ,

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 czerwca 2016, 21:40

l22nhdge5b933eoh.png
  • KathleenPL Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia 2015, 13:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    la_lenka wrote:
    To też nie zawsze jest dobra droga. Istnieją przecież kobiety które miewają nieregularne cykle, długie po 40-50 dni albo więcej. Wtedy ten termin porodu mógłby się rzeczywiście rozminac o dobrych kilka tygodni.
    Ja mam nieregularne, minimum 35 dni. A udało się po clo więc też nie wiadomo tak naprawdę jak liczyć XD

atdciei3o1k6xtk1.png
    relgk6nl74aaqa70.png
  • bento Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia 2015, 13:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie nie mam w tym tyg go nie ma. Myślę, że może szyjka się skraca, albo mała jakoś główką naciska... zdzwonię do położnej może, ona też powinna wiedzieć.

sRUqp2.png
  • KathleenPL Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia 2015, 13:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bento wrote:
    Ponawiam pytanie o ból/ucisk w dole pleców i uczucie jak by parcia na odbyt? Macie coś takiego? Od kilku dni już tak mam, kilka razy dziennie w różnym odstępie czasowym(5-15 min.) i później spokój.

Ja miałam takie z Taśką, to są te skurcze z kręgosłupa właśnie. Jak do przeżycia i nie bardzo bolesne to wszystko ok IMO. Szczególnie, że przechodzą. Jak przyszło do porodu to już były hardcoreowe.
    Z resztą teraz też miewam, ale takie specyficzne, bo rozchodzące się po całym kręgosłupie aż do głowy.

atdciei3o1k6xtk1.png
    relgk6nl74aaqa70.png
‹‹ 2074 2075 2076 2077 2078 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Metody leczenia endometriozy - techniki leczenia, skuteczność, koszty

Endometrioza jest w dalszym ciągu bardzo tajemniczą chorobą. Nic dziwnego, że zarówno diagnostyka, jak i leczenie nie należą do łatwych. Jakie metody stosuje się w zależności od postaci endometriozy? Na czym polegają? Czy są one skuteczne? Jakie czynniki zwiększają szanse na powodzenie leczenia operacyjnego? Czy leczenie endometriozy jest drogie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o dziecko, niepłodność? - jak powiedzieć o tym innym?

Często bywa tak, że temat kłopotów z zajściem w ciążę jest owiany tajemnicą. Jak powiedzieć rodzinie i przyjaciołom o Waszych trudnych doświadczeniach związanych z przedłużającymi się staraniami o dziecko? Doświadczony psycholog, który na co dzień pracuje z parami zmagającymi się z niepłodnością - Justyna Kuczmierowska - proponuje napisanie listu. Sprawdź, co powinno znaleźć się w liście do bliskich osób. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Krew miesiączkowa - kolor krwi podczas okresu

Czy to normalne, że krew miesiączkowa zmienia swój kolor i konsystencję? Czy brązowy kolor krwi podczas okres powinien Cię niepokoić, czy jest to zjawisko naturalne? Kiedy krwawienie miesiączkowe wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ