WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Czasami życie pisze różne scenariusze.
Sprawdź jak zabezpieczyć płodność - swoją i partnera!
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrześniówki 2015
Odpowiedz

Wrześniówki 2015

Oceń ten wątek:
  • Lady Savage Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2015, 17:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja jest zaszczepiona na razie obowiazkowymi i chyba na tym poprzestaniemy.

Kucykowa lubi tę wiadomość

3 cykl :) Zuzanna Zofia, 20.08.2015, 3180, 56 cm
    relgcwa1lijp26p7.png
    mhsvanli8fgm8ue4.png
  • Carmen Ekspertka

Wysłany: 29 sierpnia 2015, 17:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nancy87 wrote:
    Jej...tak Was czytam i nie mam pojęcia o czym piszecie. Wiem tylko tyle, że chcemy szczepić tą 5w1 albo 6w1 ale nic nie wiem o tych rota i pneumokokach. Kiedy w ogóle jest pierwsze szczepienie?
    Z tego co wiem, to ok 6 tygodnia życia

♥ Marcel ♥
    bxnej5d.png
    Aniołek 9tc [*] 05.09.2014
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 sierpnia 2015, 17:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MadziaRatMed wrote:
    ALUTKA jaka ona piękna! Jaki rozmiar pieluszek i ciuchów jej zakladasz??

obecnie pieluszki 1, ale zaraz przejde na 2 bo za duzo sie nie różnią, a jednak ekonomia tez sie liczy ;P

ciuszki 56, ale myślę, że to kwestia tygodnia i będzie 62 :) bo jakieś długaśne stopy ma moje dziecko :P

MadziaRatMed, Misi@ lubią tę wiadomość

• diatomka Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2015, 17:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lady ale w szpitalu chyba tylko na wzw b szczepia.

Nancy pierwsze szczepienia miedzy 6-8 tyg podobnie jak usg bioder:) szczepienia na rota czyli na wszelkie biegunki sa doustne wiec maluszek dostaje pyszna truskawkowa plynna ciesz:) nie boli zeby nie bylo. 5 w 1 to jedno uklucie i dodatkowo w drugiej strzykawce masz szczepionke na wzw b wiec dziecko dostaje dwa uklucia , jesli chcesz zmniejszyc bol to kupujesz 6w1:)
    I pneumokoki znow kolejne klucie.

Nancy87 lubi tę wiadomość

tb73hdgewbpj0awv.png
    o148j44j3jm7z3xv.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 sierpnia 2015, 17:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mozjaka wrote:
    Mis@ wlasnie rozne sa opinie dlateg wciaz sie zastanawiamy. Tym bardziej, ze cena teez nie przekonuje.

Do mam po cc: dostajecie leki przeciwzakrzepowe po porodzie?

tak ;) clexane 0,4 :) czyli moje :ukochane" zastrzyki :P

• Lady Savage Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2015, 17:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patrzę patrzę na to swoje dziecko, i nie mogę się nadziwić, jak to możliwe że z takiego małego plemnika i jajeczka powstało takie cudo. Taka mała kropeczka na ekraniku, potem te małe stopy mnie bąckowały, jeszcze nie tak dawno :3 no cudeńko. Patrząc na nią już wiem co ludzie mieli na myśli mówiąc CUD NARODZIN. Piękne :3

Misi@, karolcia87, easymum, kasig, Kucykowa, Gusiak lubią tę wiadomość

relgcwa1lijp26p7.png
    mhsvanli8fgm8ue4.png
  • Lady Savage Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2015, 17:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    diatomka wrote:

Nancy pierwsze szczepienia miedzy 6-8 tyg podobnie jak usg bioder:) szczepienia na rota czyli na wszelkie biegunki sa doustne wiec maluszek dostaje pyszna truskawkowa plynna ciesz:) nie boli zeby nie bylo. 5 w 1 to jedno uklucie i dodatkowo w drugiej strzykawce masz szczepionke na wzw b wiec dziecko dostaje dwa uklucia , jesli chcesz zmniejszyc bol to kupujesz 6w1:)
    tak i na coś jeszcze, nie pamiętam, ale wiem że w książece zdrowia są 2 szczepionki

relgcwa1lijp26p7.png
    mhsvanli8fgm8ue4.png
  • Pola Irene Przyjaciółka

Wysłany: 29 sierpnia 2015, 17:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My szczepiliśmy małego 6 w 1, żeby jak najmniej go kuć, a potem wszystkim co było w planie szczepień obowiązkowo i nieobowiązkowo. Moim zdaniem warto, nie ma co ryzykować. Z tym, że poszła na to spora kasa, ładnych parę tysięcy...

17u9df9hyjbnpcim.png
  • ziółek Debiutantka

Wysłany: 29 sierpnia 2015, 17:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    co do szczepionek szpitalnych przeciw WZW i gruźlicy- podobno też są dostępne dwa rodzaje którejś z nich - refundowane przez NFZ ale z rtęcią i płatne.Czy orientujecie się jak to wygląda w szpitalu jeśli nie chce się tej od NFZ?

nowicjuszka
  • anulka20 Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2015, 17:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czytam i czytam i też nie wiem o czym piszecie ja to wiem że będziemy szczepić te podstawowe bezpłatne i zastanawiam się nad pneumokokami.

Anulka20

Synek :) Wiktor
    3jvz82c38h6gh3mk.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 sierpnia 2015, 18:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    diatomka no w szpitalu jej powiedzieli ze to rotawirus, owszem może tak być ze dziecko po szczepionce przejdzie łagodniej ale nie masz 100% gwarancji ze tak będzie może przejść ciężko a dziecko nieszczepione łagodnie różne są przypadki
    pierwsze szczepionki są w szpitalu zaraz po narodzeniu na gruźlice i wzw b z tego co wiem :)

• trix Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2015, 18:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ziółek wrote:
    co do szczepionek szpitalnych przeciw WZW i gruźlicy- podobno też są dostępne dwa rodzaje którejś z nich - refundowane przez NFZ ale z rtęcią i płatne.Czy orientujecie się jak to wygląda w szpitalu jeśli nie chce się tej od NFZ?

pewnie chodzi Ci o szczepionkę na żółtaczkę. W szpitalu zazwyczaj szczepią euvaxem, można zamiast niej wykupić engerix. Zapytaj swojego lekarza przed porodem, czy wypisze Ci receptę, ale wiem, że nie zawsze chcą wypisywać, bo nie wiadomo na kogo ;) Ostanio znajoma rodziła, to wypisali jej w szpitalu po porodzie

atdcwn154po83a78.png
  • Nancy87 Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2015, 18:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    diatomka wrote:

Ooo dziękuję za wyjaśnienie tego. A jakie są ogólnie koszta takich szczepień?

atdce6yd8pusr0mr.png
    3i49e6ydnzlh0jxr.png
  • 4me Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2015, 18:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ehhh z tymi szczepieniami to tak jest, ze jak się człowiek naczyta to strach szczepić...
    Z drugiej strony dlaczego nasze dzieci nie umierają na Polio, gruzlice czy odrę? Bo ktos kiedys wymyślił szczepionkę i na całym świecie szczepi sie na nią dzieci i dzieki temu przestaly umierać/chorowac wlasnie na to, a nie dzieki temu, ze te choroby sa juz niegroźne.
    Ja mam tylko obawy o te darmowe z NFZ Np podobno ta DTP czyli na blonnice, tezec i krztusiec darmowa z NFZ- zwłaszcza na krztusiec- daje duze prawdopodobieństwo wystąpienia negatywnych skutków. Szczepionka ma tez podobno rtęć ale nie wiecej niż niektóre ryby albo nasze stare plomby w zębach. Tak uslyszalam od pediatry więc mi wystarczy by wydać kasę na 5w1. Ona mi powiedziala, ze żadnego ze swoich dzieci ta szczepionkę z NFZ nie zaszczepila...

W przypadku rota nie ma praktycznie żadnych skutków ubocznych, jedyny minus, ze platna ok 320 pln 1 dawka a potrzeba 2.

Podaje Wam kilka stron ale to są raczej strony dla zwolenników a nie przeciwników ;) ta mi sie wydaje bo za bardzo jeszcze tam nie buszowalam...

Www.korun.pl
    Www.szczepienia.pl
    Www.pneumokoki.pl

Pneumokoki to ok 230-250 za dawke- potrzeba trzech plus jedna po roku
    Rota to ok 320 pln za dawkę- potrzeba dwóch
    Ospa to ok 180 pln za dawke- potrzeba dwóch ale to się jakos później szczepi dziecko

Ceny tych skojarzonych to ok 130-180 pln za dawke w zależności od firmy ale tu ilość dawek to juz zalezy czy 5 czy 6w1.

Nancy87, Lilla My, easymum, Anitka201 lubią tę wiadomość

mhsvj48aqvgzp38a.png

l22nhdgestw22l2o.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 sierpnia 2015, 18:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alutka. Mala jest przesliczna ;)
    Mam nadzieje, ze z kazdym dniem bedzie latwiej, rowniez, jesli chodzi o Adasia ... Zdrowka !

alutka lubi tę wiadomość

• easymum Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2015, 18:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alutka wrote:
    tak ;) clexane 0,4 :) czyli moje :ukochane" zastrzyki :P

Alutka, a przed cc zmniejszyłaś dawkę clexanu? Hematolog mi powiedział, że na kilka dni przed cc powinnam zejść do 0,4, tylko nie wiem o ile wcześniej. Jak było u Ciebie?

gg64rl68s121551a.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 sierpnia 2015, 18:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alutka wrote:
    obecnie pieluszki 1, ale zaraz przejde na 2 bo za duzo sie nie różnią, a jednak ekonomia tez sie liczy ;P

ciuszki 56, ale myślę, że to kwestia tygodnia i będzie 62 :) bo jakieś długaśne stopy ma moje dziecko :P
    Alutka, jak duża pupa musi być do dwójek? Niby są od 3 kg, ale domyślam się, że powinno byc jednak wiecej?

• ziółek Debiutantka

Wysłany: 29 sierpnia 2015, 18:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    trix wrote:
    pewnie chodzi Ci o szczepionkę na żółtaczkę. W szpitalu zazwyczaj szczepią euvaxem, można zamiast niej wykupić engerix. Zapytaj swojego lekarza przed porodem, czy wypisze Ci receptę, ale wiem, że nie zawsze chcą wypisywać, bo nie wiadomo na kogo ;) Ostanio znajoma rodziła, to wypisali jej w szpitalu po porodzie

Dzięki za info:) zapytam położną jak pójdę na KTG jak to u nich w szpitalu wygląda.

nowicjuszka
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 sierpnia 2015, 18:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    4me wrote:
    Ehhh z tymi szczepieniami to tak jest, ze jak się człowiek naczyta to strach szczepić...
    Z drugiej strony dlaczego nasze dzieci nie umierają na Polio, gruzlice czy odrę? Bo ktos kiedys wymyślił szczepionkę i na całym świecie szczepi sie na nią dzieci i dzieki temu przestaly umierać/chorowac wlasnie na to, a nie dzieki temu, ze te choroby sa juz niegroźne.
    Ja mam tylko obawy o te darmowe z NFZ Np podobno ta DTP czyli na blonnice, tezec i krztusiec darmowa z NFZ- zwłaszcza na krztusiec- daje duze prawdopodobieństwo wystąpienia negatywnych skutków. Szczepionka ma tez podobno rtęć ale nie wiecej niż niektóre ryby albo nasze stare plomby w zębach. Tak uslyszalam od pediatry więc mi wystarczy by wydać kasę na 5w1. Ona mi powiedziala, ze żadnego ze swoich dzieci ta szczepionkę z NFZ nie zaszczepila...

W przypadku rota nie ma praktycznie żadnych skutków ubocznych, jedyny minus, ze platna ok 320 pln 1 dawka a potrzeba 2.

Podaje Wam kilka stron ale to są raczej strony dla zwolenników a nie przeciwników ;) ta mi sie wydaje bo za bardzo jeszcze tam nie buszowalam...

Www.korun.pl
    Www.szczepienia.pl
    Www.pneumokoki.pl

Pneumokoki to ok 230-250 za dawke- potrzeba trzech plus jedna po roku
    Rota to ok 320 pln za dawkę- potrzeba dwóch
    Ospa to ok 180 pln za dawke- potrzeba dwóch ale to się jakos później szczepi dziecko

Ceny tych skojarzonych to ok 130-180 pln za dawke w zależności od firmy ale tu ilość dawek to juz zalezy czy 5 czy 6w1.
    Moja pediatra z kolei mowi, ze to jeden kit i najwieksza roznica to ilosc ukluc ;)

• Nancy87 Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2015, 18:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to ładną kasę trzeba szykować na te szczepionki:) tzn. mi to nie przeszkadza, bo jesteśmy przygotowani na różne koszta związane z dzieckiem ale właśnie nie wiedziałam o jakich kwotach mówili znajomi, którzy tak bardzo narzekali, że muszą płacić.

atdce6yd8pusr0mr.png
    3i49e6ydnzlh0jxr.png
‹‹ 2225 2226 2227 2228 2229 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak radzić sobie z trudnymi pytaniami, gdy cierpisz na niepłodność i masz problemy z zajściem w ciążę?

Tylko osoby, które doświadczyły przedłużających się starań o dziecko, wiedzą jak trudne mogą być pytania ze strony innych... "A Wy kiedy będziecie mieli dziecko?" jest jednym z najczęstszych. Jak odpowiadać na trudne pytania? Jak radzić sobie z emocjami podczas przedłużających się starań o dziecko? I dlaczego problemy z płodnością są tak trudnym emocjonalnie doświadczeniem? Przeczytaj artykuł doświadczonego psychologa - Justyny Kuczmierowskiej, która na codzień pracuje z parami borykającymi się z niepłodnością! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy na męską płodność - które najważniejsze?

Powszechnie wiadomo, że witaminy są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jaką jednak rolę odgrywają witaminy na męską płodność? Po jakie produkty sięgać, by dostarczać witamin, które mogą poprawić jakość nasienia i zwiększyć szanse na zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsze objawy ciąży – czyli po czym poznać że jesteś w ciąży jeszcze przed wykonaniem testu ciążowego?

„Po czym poznać że jestem w ciąży?” - to pytanie zadaje sobie wiele kobiet, zarówno tych które starają się o dziecko jak i tych które podejrzewają, że być może zaszły w ciążę. Odpowiedź nie jest łatwa i jednoznaczna. 

CZYTAJ WIĘCEJ