X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrześniówki 2015
Odpowiedz

Wrześniówki 2015

Oceń ten wątek:
  • Lady Savage Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2015, 17:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja jest zaszczepiona na razie obowiazkowymi i chyba na tym poprzestaniemy.

Kucykowa lubi tę wiadomość

3 cykl :) Zuzanna Zofia, 20.08.2015, 3180, 56 cm
    relgcwa1lijp26p7.png
    mhsvanli8fgm8ue4.png
  • Carmen Ekspertka

Wysłany: 29 sierpnia 2015, 17:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nancy87 wrote:
    Jej...tak Was czytam i nie mam pojęcia o czym piszecie. Wiem tylko tyle, że chcemy szczepić tą 5w1 albo 6w1 ale nic nie wiem o tych rota i pneumokokach. Kiedy w ogóle jest pierwsze szczepienie?
    Z tego co wiem, to ok 6 tygodnia życia

♥ Marcel ♥
    bxnej5d.png
    Aniołek 9tc [*] 05.09.2014
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 sierpnia 2015, 17:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MadziaRatMed wrote:
    ALUTKA jaka ona piękna! Jaki rozmiar pieluszek i ciuchów jej zakladasz??

obecnie pieluszki 1, ale zaraz przejde na 2 bo za duzo sie nie różnią, a jednak ekonomia tez sie liczy ;P

ciuszki 56, ale myślę, że to kwestia tygodnia i będzie 62 :) bo jakieś długaśne stopy ma moje dziecko :P

MadziaRatMed, Misi@ lubią tę wiadomość

• diatomka Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2015, 17:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lady ale w szpitalu chyba tylko na wzw b szczepia.

Nancy pierwsze szczepienia miedzy 6-8 tyg podobnie jak usg bioder:) szczepienia na rota czyli na wszelkie biegunki sa doustne wiec maluszek dostaje pyszna truskawkowa plynna ciesz:) nie boli zeby nie bylo. 5 w 1 to jedno uklucie i dodatkowo w drugiej strzykawce masz szczepionke na wzw b wiec dziecko dostaje dwa uklucia , jesli chcesz zmniejszyc bol to kupujesz 6w1:)
    I pneumokoki znow kolejne klucie.

Nancy87 lubi tę wiadomość

tb73hdgewbpj0awv.png
    o148j44j3jm7z3xv.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 sierpnia 2015, 17:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mozjaka wrote:
    Mis@ wlasnie rozne sa opinie dlateg wciaz sie zastanawiamy. Tym bardziej, ze cena teez nie przekonuje.

Do mam po cc: dostajecie leki przeciwzakrzepowe po porodzie?

tak ;) clexane 0,4 :) czyli moje :ukochane" zastrzyki :P

• Lady Savage Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2015, 17:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patrzę patrzę na to swoje dziecko, i nie mogę się nadziwić, jak to możliwe że z takiego małego plemnika i jajeczka powstało takie cudo. Taka mała kropeczka na ekraniku, potem te małe stopy mnie bąckowały, jeszcze nie tak dawno :3 no cudeńko. Patrząc na nią już wiem co ludzie mieli na myśli mówiąc CUD NARODZIN. Piękne :3

Misi@, karolcia87, easymum, kasig, Kucykowa, Gusiak lubią tę wiadomość

relgcwa1lijp26p7.png
    mhsvanli8fgm8ue4.png
  • Lady Savage Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2015, 17:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    diatomka wrote:

Nancy pierwsze szczepienia miedzy 6-8 tyg podobnie jak usg bioder:) szczepienia na rota czyli na wszelkie biegunki sa doustne wiec maluszek dostaje pyszna truskawkowa plynna ciesz:) nie boli zeby nie bylo. 5 w 1 to jedno uklucie i dodatkowo w drugiej strzykawce masz szczepionke na wzw b wiec dziecko dostaje dwa uklucia , jesli chcesz zmniejszyc bol to kupujesz 6w1:)
    tak i na coś jeszcze, nie pamiętam, ale wiem że w książece zdrowia są 2 szczepionki

relgcwa1lijp26p7.png
    mhsvanli8fgm8ue4.png
  • Pola Irene Przyjaciółka

Wysłany: 29 sierpnia 2015, 17:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My szczepiliśmy małego 6 w 1, żeby jak najmniej go kuć, a potem wszystkim co było w planie szczepień obowiązkowo i nieobowiązkowo. Moim zdaniem warto, nie ma co ryzykować. Z tym, że poszła na to spora kasa, ładnych parę tysięcy...

17u9df9hyjbnpcim.png
  • ziółek Debiutantka

Wysłany: 29 sierpnia 2015, 17:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    co do szczepionek szpitalnych przeciw WZW i gruźlicy- podobno też są dostępne dwa rodzaje którejś z nich - refundowane przez NFZ ale z rtęcią i płatne.Czy orientujecie się jak to wygląda w szpitalu jeśli nie chce się tej od NFZ?

nowicjuszka
  • anulka20 Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2015, 17:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czytam i czytam i też nie wiem o czym piszecie ja to wiem że będziemy szczepić te podstawowe bezpłatne i zastanawiam się nad pneumokokami.

Anulka20

Synek :) Wiktor
    3jvz82c38h6gh3mk.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 sierpnia 2015, 18:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    diatomka no w szpitalu jej powiedzieli ze to rotawirus, owszem może tak być ze dziecko po szczepionce przejdzie łagodniej ale nie masz 100% gwarancji ze tak będzie może przejść ciężko a dziecko nieszczepione łagodnie różne są przypadki
    pierwsze szczepionki są w szpitalu zaraz po narodzeniu na gruźlice i wzw b z tego co wiem :)

• trix Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2015, 18:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ziółek wrote:
    co do szczepionek szpitalnych przeciw WZW i gruźlicy- podobno też są dostępne dwa rodzaje którejś z nich - refundowane przez NFZ ale z rtęcią i płatne.Czy orientujecie się jak to wygląda w szpitalu jeśli nie chce się tej od NFZ?

pewnie chodzi Ci o szczepionkę na żółtaczkę. W szpitalu zazwyczaj szczepią euvaxem, można zamiast niej wykupić engerix. Zapytaj swojego lekarza przed porodem, czy wypisze Ci receptę, ale wiem, że nie zawsze chcą wypisywać, bo nie wiadomo na kogo ;) Ostanio znajoma rodziła, to wypisali jej w szpitalu po porodzie

atdcwn154po83a78.png
  • Nancy87 Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2015, 18:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    diatomka wrote:

Ooo dziękuję za wyjaśnienie tego. A jakie są ogólnie koszta takich szczepień?

atdce6yd8pusr0mr.png
    3i49e6ydnzlh0jxr.png
  • 4me Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2015, 18:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ehhh z tymi szczepieniami to tak jest, ze jak się człowiek naczyta to strach szczepić...
    Z drugiej strony dlaczego nasze dzieci nie umierają na Polio, gruzlice czy odrę? Bo ktos kiedys wymyślił szczepionkę i na całym świecie szczepi sie na nią dzieci i dzieki temu przestaly umierać/chorowac wlasnie na to, a nie dzieki temu, ze te choroby sa juz niegroźne.
    Ja mam tylko obawy o te darmowe z NFZ Np podobno ta DTP czyli na blonnice, tezec i krztusiec darmowa z NFZ- zwłaszcza na krztusiec- daje duze prawdopodobieństwo wystąpienia negatywnych skutków. Szczepionka ma tez podobno rtęć ale nie wiecej niż niektóre ryby albo nasze stare plomby w zębach. Tak uslyszalam od pediatry więc mi wystarczy by wydać kasę na 5w1. Ona mi powiedziala, ze żadnego ze swoich dzieci ta szczepionkę z NFZ nie zaszczepila...

W przypadku rota nie ma praktycznie żadnych skutków ubocznych, jedyny minus, ze platna ok 320 pln 1 dawka a potrzeba 2.

Podaje Wam kilka stron ale to są raczej strony dla zwolenników a nie przeciwników ;) ta mi sie wydaje bo za bardzo jeszcze tam nie buszowalam...

Www.korun.pl
    Www.szczepienia.pl
    Www.pneumokoki.pl

Pneumokoki to ok 230-250 za dawke- potrzeba trzech plus jedna po roku
    Rota to ok 320 pln za dawkę- potrzeba dwóch
    Ospa to ok 180 pln za dawke- potrzeba dwóch ale to się jakos później szczepi dziecko

Ceny tych skojarzonych to ok 130-180 pln za dawke w zależności od firmy ale tu ilość dawek to juz zalezy czy 5 czy 6w1.

Nancy87, Lilla My, easymum, Anitka201 lubią tę wiadomość

mhsvj48aqvgzp38a.png

l22nhdgestw22l2o.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 sierpnia 2015, 18:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alutka. Mala jest przesliczna ;)
    Mam nadzieje, ze z kazdym dniem bedzie latwiej, rowniez, jesli chodzi o Adasia ... Zdrowka !

alutka lubi tę wiadomość

• easymum Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2015, 18:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alutka wrote:
    tak ;) clexane 0,4 :) czyli moje :ukochane" zastrzyki :P

Alutka, a przed cc zmniejszyłaś dawkę clexanu? Hematolog mi powiedział, że na kilka dni przed cc powinnam zejść do 0,4, tylko nie wiem o ile wcześniej. Jak było u Ciebie?

gg64rl68s121551a.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 sierpnia 2015, 18:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alutka wrote:
    obecnie pieluszki 1, ale zaraz przejde na 2 bo za duzo sie nie różnią, a jednak ekonomia tez sie liczy ;P

ciuszki 56, ale myślę, że to kwestia tygodnia i będzie 62 :) bo jakieś długaśne stopy ma moje dziecko :P
    Alutka, jak duża pupa musi być do dwójek? Niby są od 3 kg, ale domyślam się, że powinno byc jednak wiecej?

• ziółek Debiutantka

Wysłany: 29 sierpnia 2015, 18:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    trix wrote:
    pewnie chodzi Ci o szczepionkę na żółtaczkę. W szpitalu zazwyczaj szczepią euvaxem, można zamiast niej wykupić engerix. Zapytaj swojego lekarza przed porodem, czy wypisze Ci receptę, ale wiem, że nie zawsze chcą wypisywać, bo nie wiadomo na kogo ;) Ostanio znajoma rodziła, to wypisali jej w szpitalu po porodzie

Dzięki za info:) zapytam położną jak pójdę na KTG jak to u nich w szpitalu wygląda.

nowicjuszka
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 sierpnia 2015, 18:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    4me wrote:
    Ehhh z tymi szczepieniami to tak jest, ze jak się człowiek naczyta to strach szczepić...
    Z drugiej strony dlaczego nasze dzieci nie umierają na Polio, gruzlice czy odrę? Bo ktos kiedys wymyślił szczepionkę i na całym świecie szczepi sie na nią dzieci i dzieki temu przestaly umierać/chorowac wlasnie na to, a nie dzieki temu, ze te choroby sa juz niegroźne.
    Ja mam tylko obawy o te darmowe z NFZ Np podobno ta DTP czyli na blonnice, tezec i krztusiec darmowa z NFZ- zwłaszcza na krztusiec- daje duze prawdopodobieństwo wystąpienia negatywnych skutków. Szczepionka ma tez podobno rtęć ale nie wiecej niż niektóre ryby albo nasze stare plomby w zębach. Tak uslyszalam od pediatry więc mi wystarczy by wydać kasę na 5w1. Ona mi powiedziala, ze żadnego ze swoich dzieci ta szczepionkę z NFZ nie zaszczepila...

W przypadku rota nie ma praktycznie żadnych skutków ubocznych, jedyny minus, ze platna ok 320 pln 1 dawka a potrzeba 2.

Podaje Wam kilka stron ale to są raczej strony dla zwolenników a nie przeciwników ;) ta mi sie wydaje bo za bardzo jeszcze tam nie buszowalam...

Www.korun.pl
    Www.szczepienia.pl
    Www.pneumokoki.pl

Pneumokoki to ok 230-250 za dawke- potrzeba trzech plus jedna po roku
    Rota to ok 320 pln za dawkę- potrzeba dwóch
    Ospa to ok 180 pln za dawke- potrzeba dwóch ale to się jakos później szczepi dziecko

Ceny tych skojarzonych to ok 130-180 pln za dawke w zależności od firmy ale tu ilość dawek to juz zalezy czy 5 czy 6w1.
    Moja pediatra z kolei mowi, ze to jeden kit i najwieksza roznica to ilosc ukluc ;)

• Nancy87 Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2015, 18:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to ładną kasę trzeba szykować na te szczepionki:) tzn. mi to nie przeszkadza, bo jesteśmy przygotowani na różne koszta związane z dzieckiem ale właśnie nie wiedziałam o jakich kwotach mówili znajomi, którzy tak bardzo narzekali, że muszą płacić.

atdce6yd8pusr0mr.png
    3i49e6ydnzlh0jxr.png
‹‹ 2225 2226 2227 2228 2229 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak pielęgnować skórę podczas ciąży?

W czasie ciąży skóra wymaga specjalnego traktowania - wystarczy poświęcić kilka minut dziennie, aby zadbać o jej dobrą kondycję i sprawić, by była bardziej elastyczna. Może to być bardzo pomocne w zminimalizowaniu ryzyka powstania rozstępów. Sprawdź, jak pielęgnować skórę podczas ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ

W którym tygodniu planowane cesarskie cięcie? Co spakować do szpitala?

Choć poród fizjologiczny, czyli siłami natury, jest naturalnym procesem, w niektórych sytuacjach cesarskie cięcie może być korzystniejsze dla zdrowia matki i dziecka. W jakich sytuacjach i w którym tygodniu ciąży zaleca się poród przez cesarskie cięcie? Jak przyszła mama może się do tego przygotować?

CZYTAJ WIĘCEJ

11 najczęstszych pytań o IUI, czyli inseminacja w pigułce

Czym jest inseminacja? Kiedy warto skorzystać z tej metody? Dla kogo jest szczególnie polecana? Jaki jest koszt inseminacji? Jakie są szanse na zajście w ciążę po zabiegu inseminacji? Odpowiedzi na 11 najczęstszych pytań o inseminację. 

CZYTAJ WIĘCEJ