Wrześniówki 2015
-
WIADOMOŚĆ
-
Nancy87 wrote:Jej...tak Was czytam i nie mam pojęcia o czym piszecie. Wiem tylko tyle, że chcemy szczepić tą 5w1 albo 6w1 ale nic nie wiem o tych rota i pneumokokach. Kiedy w ogóle jest pierwsze szczepienie?
-
nick nieaktualnyMadziaRatMed wrote:ALUTKA jaka ona piękna! Jaki rozmiar pieluszek i ciuchów jej zakladasz??
obecnie pieluszki 1, ale zaraz przejde na 2 bo za duzo sie nie różnią, a jednak ekonomia tez sie liczy ;P
ciuszki 56, ale myślę, że to kwestia tygodnia i będzie 62bo jakieś długaśne stopy ma moje dziecko
MadziaRatMed, Misi@ lubią tę wiadomość
-
Lady ale w szpitalu chyba tylko na wzw b szczepia.
Nancy pierwsze szczepienia miedzy 6-8 tyg podobnie jak usg bioder:) szczepienia na rota czyli na wszelkie biegunki sa doustne wiec maluszek dostaje pyszna truskawkowa plynna ciesz:) nie boli zeby nie bylo. 5 w 1 to jedno uklucie i dodatkowo w drugiej strzykawce masz szczepionke na wzw b wiec dziecko dostaje dwa uklucia , jesli chcesz zmniejszyc bol to kupujesz 6w1:)
I pneumokoki znow kolejne klucie.Nancy87 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Patrzę patrzę na to swoje dziecko, i nie mogę się nadziwić, jak to możliwe że z takiego małego plemnika i jajeczka powstało takie cudo. Taka mała kropeczka na ekraniku, potem te małe stopy mnie bąckowały, jeszcze nie tak dawno
no cudeńko. Patrząc na nią już wiem co ludzie mieli na myśli mówiąc CUD NARODZIN. Piękne
Misi@, karolcia87, easymum, kasig, Kucykowa, Gusiak lubią tę wiadomość
-
diatomka wrote:Lady ale w szpitalu chyba tylko na wzw b szczepia.
Nancy pierwsze szczepienia miedzy 6-8 tyg podobnie jak usg bioder:) szczepienia na rota czyli na wszelkie biegunki sa doustne wiec maluszek dostaje pyszna truskawkowa plynna ciesz:) nie boli zeby nie bylo. 5 w 1 to jedno uklucie i dodatkowo w drugiej strzykawce masz szczepionke na wzw b wiec dziecko dostaje dwa uklucia , jesli chcesz zmniejszyc bol to kupujesz 6w1:)
I pneumokoki znow kolejne klucie. -
nick nieaktualnydiatomka no w szpitalu jej powiedzieli ze to rotawirus, owszem może tak być ze dziecko po szczepionce przejdzie łagodniej ale nie masz 100% gwarancji ze tak będzie może przejść ciężko a dziecko nieszczepione łagodnie różne są przypadki
pierwsze szczepionki są w szpitalu zaraz po narodzeniu na gruźlice i wzw b z tego co wiem -
ziółek wrote:co do szczepionek szpitalnych przeciw WZW i gruźlicy- podobno też są dostępne dwa rodzaje którejś z nich - refundowane przez NFZ ale z rtęcią i płatne.Czy orientujecie się jak to wygląda w szpitalu jeśli nie chce się tej od NFZ?
pewnie chodzi Ci o szczepionkę na żółtaczkę. W szpitalu zazwyczaj szczepią euvaxem, można zamiast niej wykupić engerix. Zapytaj swojego lekarza przed porodem, czy wypisze Ci receptę, ale wiem, że nie zawsze chcą wypisywać, bo nie wiadomo na kogoOstanio znajoma rodziła, to wypisali jej w szpitalu po porodzie
-
diatomka wrote:Lady ale w szpitalu chyba tylko na wzw b szczepia.
I pneumokoki znow kolejne klucie.
Ooo dziękuję za wyjaśnienie tego. A jakie są ogólnie koszta takich szczepień? -
Ehhh z tymi szczepieniami to tak jest, ze jak się człowiek naczyta to strach szczepić...
Z drugiej strony dlaczego nasze dzieci nie umierają na Polio, gruzlice czy odrę? Bo ktos kiedys wymyślił szczepionkę i na całym świecie szczepi sie na nią dzieci i dzieki temu przestaly umierać/chorowac wlasnie na to, a nie dzieki temu, ze te choroby sa juz niegroźne.
Ja mam tylko obawy o te darmowe z NFZ Np podobno ta DTP czyli na blonnice, tezec i krztusiec darmowa z NFZ- zwłaszcza na krztusiec- daje duze prawdopodobieństwo wystąpienia negatywnych skutków. Szczepionka ma tez podobno rtęć ale nie wiecej niż niektóre ryby albo nasze stare plomby w zębach. Tak uslyszalam od pediatry więc mi wystarczy by wydać kasę na 5w1. Ona mi powiedziala, ze żadnego ze swoich dzieci ta szczepionkę z NFZ nie zaszczepila...
W przypadku rota nie ma praktycznie żadnych skutków ubocznych, jedyny minus, ze platna ok 320 pln 1 dawka a potrzeba 2.
Podaje Wam kilka stron ale to są raczej strony dla zwolenników a nie przeciwnikówta mi sie wydaje bo za bardzo jeszcze tam nie buszowalam...
Www.korun.pl
Www.szczepienia.pl
Www.pneumokoki.pl
Pneumokoki to ok 230-250 za dawke- potrzeba trzech plus jedna po roku
Rota to ok 320 pln za dawkę- potrzeba dwóch
Ospa to ok 180 pln za dawke- potrzeba dwóch ale to się jakos później szczepi dziecko
Ceny tych skojarzonych to ok 130-180 pln za dawke w zależności od firmy ale tu ilość dawek to juz zalezy czy 5 czy 6w1.
Nancy87, Lilla My, easymum, Anitka201 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyalutka wrote:obecnie pieluszki 1, ale zaraz przejde na 2 bo za duzo sie nie różnią, a jednak ekonomia tez sie liczy ;P
ciuszki 56, ale myślę, że to kwestia tygodnia i będzie 62bo jakieś długaśne stopy ma moje dziecko
-
trix wrote:pewnie chodzi Ci o szczepionkę na żółtaczkę. W szpitalu zazwyczaj szczepią euvaxem, można zamiast niej wykupić engerix. Zapytaj swojego lekarza przed porodem, czy wypisze Ci receptę, ale wiem, że nie zawsze chcą wypisywać, bo nie wiadomo na kogo
Ostanio znajoma rodziła, to wypisali jej w szpitalu po porodzie
Dzięki za info:) zapytam położną jak pójdę na KTG jak to u nich w szpitalu wygląda.
nowicjuszka -
nick nieaktualny4me wrote:Ehhh z tymi szczepieniami to tak jest, ze jak się człowiek naczyta to strach szczepić...
Z drugiej strony dlaczego nasze dzieci nie umierają na Polio, gruzlice czy odrę? Bo ktos kiedys wymyślił szczepionkę i na całym świecie szczepi sie na nią dzieci i dzieki temu przestaly umierać/chorowac wlasnie na to, a nie dzieki temu, ze te choroby sa juz niegroźne.
Ja mam tylko obawy o te darmowe z NFZ Np podobno ta DTP czyli na blonnice, tezec i krztusiec darmowa z NFZ- zwłaszcza na krztusiec- daje duze prawdopodobieństwo wystąpienia negatywnych skutków. Szczepionka ma tez podobno rtęć ale nie wiecej niż niektóre ryby albo nasze stare plomby w zębach. Tak uslyszalam od pediatry więc mi wystarczy by wydać kasę na 5w1. Ona mi powiedziala, ze żadnego ze swoich dzieci ta szczepionkę z NFZ nie zaszczepila...
W przypadku rota nie ma praktycznie żadnych skutków ubocznych, jedyny minus, ze platna ok 320 pln 1 dawka a potrzeba 2.
Podaje Wam kilka stron ale to są raczej strony dla zwolenników a nie przeciwnikówta mi sie wydaje bo za bardzo jeszcze tam nie buszowalam...
Www.korun.pl
Www.szczepienia.pl
Www.pneumokoki.pl
Pneumokoki to ok 230-250 za dawke- potrzeba trzech plus jedna po roku
Rota to ok 320 pln za dawkę- potrzeba dwóch
Ospa to ok 180 pln za dawke- potrzeba dwóch ale to się jakos później szczepi dziecko
Ceny tych skojarzonych to ok 130-180 pln za dawke w zależności od firmy ale tu ilość dawek to juz zalezy czy 5 czy 6w1. -
No to ładną kasę trzeba szykować na te szczepionki:) tzn. mi to nie przeszkadza, bo jesteśmy przygotowani na różne koszta związane z dzieckiem ale właśnie nie wiedziałam o jakich kwotach mówili znajomi, którzy tak bardzo narzekali, że muszą płacić.