Wrześniówki 2015
-
WIADOMOŚĆ
-
Dziewczyny, mam pytanie odnośnie szczepień, nie wiem czy już był poruszany ten temat jeśli tak to przepraszam, że ponawiam, ale nie mogę znaleźć. Jakimi szczepionkami będziecie szczepić swoje maluchy? Skojarzonymi, czy tymi na NFZ? No i do tego będziecie szczepić na pneumokoki i rotawirusy czy inne dodatkowe?
-
Carmen wrote:Dziewczyny, mam pytanie odnośnie szczepień, nie wiem czy już był poruszany ten temat jeśli tak to przepraszam, że ponawiam, ale nie mogę znaleźć. Jakimi szczepionkami będziecie szczepić swoje maluchy? Skojarzonymi, czy tymi na NFZ? No i do tego będziecie szczepić na pneumokoki i rotawirusy czy inne dodatkowe?
My planujemy szczepić szczepionką skojarzoną 6w1. Do tego na pewno któraś ze szczepionek na pneumokoki, rotawirusy i meningokoki, ale tutaj jeszcze nie podjęliśmy decyzji (a raczej ja nie podjęłam, bo mąż raczej zdaje się na mnie w tym temacie). Na pewno jesteśmy w ogóle za szczepionkami.Synek
Cel: 2015 przynajmniej w dwupaku! -
nick nieaktualnyHeja.
Melduje sie dalej w dwupaku. Aczkolwiek zaczal mi czop odchodzic. Jednak nie zwiastuje to pewnie wiekszych zmian.
My bedziemy szczepic 5 w 1. Zastanawiam sie nad rotawirusami bo starsza chodzi do przedszkola i rozne swinstwa moze przyniesc. Decyzje ppdejmiemy po rozmowie z pediatra. -
nick nieaktualnyJa chciałabym szczepić 6w1 lub 5w1 plus pneumokoku plus ospa.
Jakoś nie wierze, że szczepionka na rota działa...ale to moja opinia, więc się nie sugerujcie
EDIT:
Zaczyna mnie brzuch cmić jak na okres ...ho hoA chciałam jeszcze doczekać poniedziałku, bo muszę się przemeldować ;p
Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 sierpnia 2015, 15:28
-
Carmen wrote:Dziewczyny, mam pytanie odnośnie szczepień, nie wiem czy już był poruszany ten temat jeśli tak to przepraszam, że ponawiam, ale nie mogę znaleźć. Jakimi szczepionkami będziecie szczepić swoje maluchy? Skojarzonymi, czy tymi na NFZ? No i do tego będziecie szczepić na pneumokoki i rotawirusy czy inne dodatkowe?
My syna szczepilismy 6w1 plus pneumokoki, ospa, swinka odra różyczka.
Teraz bedzie podobnie (6w1 lub 5w1) i dodatkowo na rotawirusy - kiedys mi odradzono to szczepienie i do dzis żałuję, nikomu nie zycze rota 2x w 1roku zycia, to bylo cos strasznego
majowy chłopczyk i wrześniowa dziewczynka
-
nick nieaktualny
-
Misia,jestem z Naramowic,a Ty??
Mame mam na Winogradach
A tak w ogole to dzien dobry!
W nocy mialam skurcze od polnocy do 2 co 15min trwajace po ponad minute i sztywny brzuch.Pozniej przeszlo...
Mam dziwne uczucie wwiercania sie Olki glowki w szyjke macicy-klucie spore az mnie zgina,ma tak ktoras z Was??
Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 sierpnia 2015, 15:32
Córcia
-
Ja po przemyśleniu sprawy tez bede szczepic-6w1 albo 5w1. Przestarzale NFZ-towskie szczepionki wykluczam w ogóle. Ewentualnie te pierwsza w szpitalu bo nie wiem czy ogarne kupowanie jakiegoś zamiennika. Rota tez ale jeszcze nie wiem kiedy. Nad reszta jeszcze nie myslalam ale reszte soe chyba robi jakos pozniej...
Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 sierpnia 2015, 15:38
-
4me wrote:Ja po przemyśleniu sprawy tez bede szczepic-6w1 albo 5w1. Przestarzale NFZ-towskie szczepionki wykluczam w ogóle. Ewentualnie te pierwsza w szpitalu bo nie wiem czy ogarne kupowanie jakiegoś zamiennika. Rota tez ale jeszcze nie wiem kiedy. Nad reszta jeszcze nie myslalam ale reszte soe chyba robi jakos pozniej...
.
4me lubi tę wiadomość
majowy chłopczyk i wrześniowa dziewczynka
-
nick nieaktualnyKucykowa wrote:Misia,jestem z Naramowic,a Ty??
Mame mam na Winogradach
A tak w ogole to dzien dobry!
W nocy mialam skurcze od polnocy do 2 co 15min trwajace po ponad minute i sztywny brzuch.Pozniej przeszlo...
Mam dziwne uczucie wwiercania sie Olki glowki w szyjke macicy-klucie spore az mnie zgina,ma tak ktoras z Was??
To może będziemy umawiać się na spacerki
ja mam twardnienie, ale bóle takie sobie. Do tego od wczoraj mnie mdli, apetyt mnie nie opuszcza, więc nie wiem o co chodziJakieś cmienie.. Mały od wczoraj się mocno wierci. Za to wizyty w toalecie są straszne, zawsze czuje, że wówczas mnie uderza główką i nie raz już podskoczyłam ;p
Kucykowa lubi tę wiadomość
-
No właśnie nam położna na SR mowiła, że większość decyduje się na 5 w 1 plus pneumokoki, mówiła, ze jeżeli chcemy dziecko posłać do żłobka lub mamy w domu starszaka, chodzącego do przedszkola to lepiej zaszczepić też na rota.
-
nick nieaktualnyWłaśnie wróciłam z Wrocławia nie wiem ile km spaceru zaliczyliśmy z R ale nogi mi odpadają
Co do szczepionek ja szczepie tylko na podstawowe a i tak mam obawy nawet co do nich czy szczepić... No ale myślę że na podstawowe zaszczepimy. Wszystkie dodatkowe odpadają. Co do rota moja koleżanka zaszczepiła swojego synka i on 1,5 roku po szczepionce zachorował na rota tak ze wylądował w szpitalu wiec dziękuje za takie działanie szczepionki... -
My też będziemy szczepic po kolei tak jak trzeba. To ze dziecko zaszczepione to nie znaczny ze nie zachoruje Ale nie będzie miało tych różnych powikłań no i może przejść daną chorobę lagodniej
takie nasze zdanie
Paulinek lubi tę wiadomość
-
wiaraczynicuda wrote:Co do rota moja koleżanka zaszczepiła swojego synka i on 1,5 roku po szczepionce zachorował na rota tak ze wylądował w szpitalu wiec dziękuje za takie działanie szczepionki...
Z drugiej strony nie ma też pewności, jakby przeszedł chorobę zupełnie bez szczepionki. Może skutki byłyby widoczne do dziś. Żadna szczepionka nie da 100% gwarancji, że dziecko nie zachoruje, ale przynajmniej powinna złagodzić objawy i zapobiec powikłaniom.Czarna_88, diatomka, 4me, Paulinek lubią tę wiadomość
Synek
Cel: 2015 przynajmniej w dwupaku! -
Wiaraczynicuda a skad wiedziala ze dziecko dopadl rota wirus? One wywoulja ok 70% biegunek wymiotow, pozostale 30% sa wywoalne przez inny typ ...
Moj maly jak mial poltora roku po pobycie w szpitalu zlapal cale szczezcie ze tylko biegunki, ale podejrzewam ze tp niekoniecznie moglbyc rota a dwa szczepienie napewno oslabilo dzialanie wirusa wiec nie chce myslec jakby nam jeszcze wymioty doszly!
Do tej pory oboje z mezem pare razy mielismy grype zoladkowa czy jelitowke jak to sie potocznie zwie a maly tylko jedna kupka i koniec, do tego chodzil do zlobka,i dwoch przedszkoli juz,i nie przywlekl nic.
Ona ja tak samo synka szczepilam i mala tez tak chce . tylko zasstanawiam sie czy pneumo juz przy pierwszym szczepieniu czy od drugiergo zaczac