X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrześniówki 2015
Odpowiedz

Wrześniówki 2015

Oceń ten wątek:
  • moka89 Autorytet

Wysłany: 10 września 2015, 15:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lady Savage wrote:
    Nie mam, tzn mam ale wszystko za duże, więc myślałam nad body z krótkim rękawkiem, kaftanik+ spodenki i kocyk.
    Jak jest tak chłodno to, chyba bym ubrała body na długi, na to cieplejszą bluzę, spodenki i skarpetki, no i kocyk do przykrycia średniej grubości

Gabrysia <3
    klz9df9h2mnehf2h.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 września 2015, 15:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    snoopy_etka wrote:
    Też kupiłam smoczki i chciałbym zrobić tak, jak siosta. Smoka dała małej dopiero ok. 5 m-ca i tylko do usypinia. Tzn. Mała dostaje smoka, kładzie się ją do łożeczka i od ssania sama zaraz zasypia, wtedy smok do wyjecia. Gorzej,że zauważyła, że teraz jak mała jest w żłobku, To piekunki cały czas dają dzieciom smoki dla świętego spokoju :(
    Te żłobki , siostry koleżanka dała córkę do żłobka mówiła ze mała bez pampersa chodzi i wystarczy co jakiś czas pytać o siku , jedynie jak lezakuja to lepiej ubrać wiadomo , przychodzi po córkę a ona wiecznie w pampersie i zaczęła już sikac w majtki w domu

• moka89 Autorytet

Wysłany: 10 września 2015, 15:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lady Savage wrote:
    No ale była ubrana w jedną wartwę wiecej jak człowiek normalnie ;)
    Na pierwszy rzut oka było widać, że za ciepło jest ubrana :P kazdy robi jak uważa, ale w taki upał i to w wózku, gdzie jest dodatkowa izolacja przed wiatrem itp. jedna warstwa więcej chyba nie obowiązuje. Chyba ze liczyć ze ty w bluzce na ramiączkach, a dziecko z krótkim rękawkiem :)

Gabrysia <3
    klz9df9h2mnehf2h.png
  • Czarna_88 Autorytet

Wysłany: 10 września 2015, 15:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nam położna mówiła ze jedną warstwę ubiera się więcej zima malenstwu :-)

diatomka lubi tę wiadomość

Z Miłości Stworzeni
    ♡Kacper♡ Naszą Miłością Jest ♡
    zrz6p07wp0k766o1.png
    ♡Naszą Miłością Pozostaną♡
    3.10.2013r [*]Michałek[*] <3
    30.01.2014[*]Moja Bratanica <3
    26.06.2014[*] <3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 września 2015, 15:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Trzeba tez brać pod uwagę czy ktoś jest zmarzlak , bo niby dziecko ubrac warstwę więcej a jak matkę telepie przy 23 stopniach to juz problem bo nawet w golfie jej zimno to dziecku futro moze ubrac :D :D

W sumie tego się obawiam u siebie hehe

• MadziaRatMed Autorytet

Wysłany: 10 września 2015, 15:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moka89 wrote:
    Jak jest tak chłodno to, chyba bym ubrała body na długi, na to cieplejszą bluzę, spodenki i skarpetki, no i kocyk do przykrycia średniej grubości
    chyba tez bym tak ubrala, ale dla pewnosci sprawdzila po drodze kark czy nie jest jej za cieplo albo za zimno i wtedy albo przykryla albo odkryla

relgio4pxlxziakh.png
  • la_lenka Autorytet

Wysłany: 10 września 2015, 15:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sigma wrote:
    Albo dobra intuicja mamy ;)
    Czasem dzieci mają silną potrzebę ssania i ta potrzeba z czegoś wynika - tzn. to nie jest ssanie dla ssania, ale dla uspokojenia i zapewnienia sobie poczucia bezpieczeństwa. Moim zdaniem lepiej, jeśli dziecko uspokaja się w kontakcie z mamą niż ze smoczkiem :) Nie zawsze się tak da, ale jeśli się da, to czemu nie korzystać? :) Jeszcze będą tysiące chwil, kiedy dziecko będzie tęskniło i chciało być blisko mamy, a nie będzie takiej możliwości, bo będzie przedszkole, praca, szkoła, kolonie, wyjazdy... Teraz jest taki fajny czas, kiedy tęsknota i inne potrzeby mogą być zaspokajane bezpośrednio u źródła :)
    No ja właśnie wokół tego tematu smoczka chodziłam już od kilku dni. Starałam się opóźniać podanie jak najmocniej, żeby nie popsuć sobie rozkręcania laktacji. W domu jakoś szło, dawało się właśnie przytulic czy nakarmić i wyparzony smoczek leżał i czekał. Ale dziś się złamałam - byliśmy na spacerze/zakupach. Nakarmiłam małą na ławeczce, przewinęłam i zaczęliśmy wracać w kierunku domu. Przysnęła na moment i obudziła się z krzykiem, pewnie znowu głodna (ona lubi sobie tak na raty jeść, z krótką drzemką pomiędzy). W okolicy zero ławek żeby karmienie powtórzyć, do tej wcześniejszej nie opłacało się wracać, bo do domu było mniej więcej tyle samo drogi. Zadecydowałam, że jednak lepiej dać smoczka na te kilkanaście minut, niż lecieć do domu z drącym się dzieciakiem. Nie jestem szczęśliwa z tego powodu, ale nadal myślę, że to była rozsądna decyzja. W domu nadal będę się starać nie dawać, najchętniej do skończenia miesiąca, a może dłużej jeśli się da. Ale już właśnie spacery, tu może być ciężej. :/

Córeczka <3
    kYd4p2.png
  • MadziaRatMed Autorytet

Wysłany: 10 września 2015, 15:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    la_lenka nie zadręczaj się ! zupełnie niepotrzebne to, przeciez Twoje dziecko nie ma smoczka 24h/dobe :) czasami nie zaszkodzi :))

relgio4pxlxziakh.png
  • la_lenka Autorytet

Wysłany: 10 września 2015, 15:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MadziaRatMed wrote:
    chyba tez bym tak ubrala, ale dla pewnosci sprawdzila po drodze kark czy nie jest jej za cieplo albo za zimno i wtedy albo przykryla albo odkryla
    Moja dziś była w body z krótkim rękawkiem, bawełniany pajacyk + bluza polarkowa. Plus cieniutka czapka, bo duży wiatr dzisiaj. Nakryta cienkim kocykiem. W międzyczasie zrobiło się mocniej gorąco, więc zdjęłam jej bluzę, za to kocyk zmieniłam na ciut grubszy.

Córeczka <3
    kYd4p2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 września 2015, 16:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    La_lenka - wiadomo, że jak nie ma gdzie usiąść i nakarmić, to nic nie poradzisz i lepiej dotrzeć spokojnie do domu. Ja w takiej sytuacji jak daję smoka, to potem za minutkę-dwie próbuję zabrać, u nas to działa :) tzn. potrzebuje possać chwilkę, a potem można mu wyjąć smoczek i jest już ok :) No i czasem zamiast smoka działa gadanie, dotykanie (szczególnie po buzi u nas, mizianie policzków) i głośne śpiewanie :D

• MadziaRatMed Autorytet

Wysłany: 10 września 2015, 16:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jaka zmiana pogody ! do południa było cieplo a teraz normalnie ulewa! ciekawe czy LADY zdążyła wyjśc z domu, jak tak to czeka ją szybki bieg do domu :D

relgio4pxlxziakh.png
  • la_lenka Autorytet

Wysłany: 10 września 2015, 16:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aaa, kto lubi małe Dady to polecam, świetna cena, ja się dziś obkupiłam. http://www.biedronka.pl/pl/product,id,11066,name,pieluchy-dada-premium-comfort-fit-28-szt

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 września 2015, 16:17

Córeczka <3
    kYd4p2.png
  • 4me Autorytet

Wysłany: 10 września 2015, 16:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MadziaRatMed wrote:
    ja tez mam smoczki, bede sie starala nie uzywac, ale wiem, ze czasami sie nie da, moja kuzynka tak miala, jej synek ciagle mial potrzebe ssania, musialaby doslownie caly dzien go na cycu trzymac !
    To ja jestem wyrodna. Jesli moje dziecko bedzie miało silna potrzebę ssania dla samego ssania a nie z głodu to ja bede dawać smoczek... Nie wyobrażam sobie cale dnie nosic malucha przy piersi... Mogę mu dać smoczek i i tak byc blisko niego...
    Boże mam wrażenie, ze czasem jak ktos ma teoche inny pogląd na karmienie piersią, podawanie smoczka, spanie bez dziecka w jednym łóżku itp to zaraz jest atakowany i przekonywany przez wszystkie najlepsze mamy, a w calej reszcie kobiet wzbudza sie wyrzuty sumienia, ze są zlymi matkami. Pewnie nikt tego bezpośrednio nie robi ale takiej mamie z buzujacymi hormonami nie wiele potrzeba by stwierdzila, ze jest beznadziejna matka- zwłaszcza jak sie wlaczy tv z programem w tej tematyce albo wejdzie na tego typu forum ;)
    Dobrze, ze w okolo mnie nie wszystkie mamy karmily piersią ( choc ja zamierzam;) i prawie wszystkie dawaly dzieciom smoczki i pampersy- przynajmniej nikt mnie nie bedzie przekonywać;) a czesc dzieciaków juz duza i... Zdrowa, szczesliwa i kochana...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 września 2015, 16:32

diatomka, anula1990, Anitka201 lubią tę wiadomość

mhsvj48aqvgzp38a.png

l22nhdgestw22l2o.png
  • agatka196 Autorytet

Wysłany: 10 września 2015, 16:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lady body z krótkim rękawem, pajacyk, cieplejsze bluza, leginsy i skarpetki i oczywiście czapka, kocyk i wio. http://naforum.zapodaj.net/thumbs/e4a2823d46cb.jpg

MadziaRatMed, snoopy_etka, Lilla My, adzia, Czarna_88, Kasiarzynka, moka89, karolcia87 lubią tę wiadomość

Mam 4 Aniołki w niebie. Boże czuwaj nad nami
    16udk0s3stit4jg4.pngklz9df9hfp6o5oq3.png
  • MadziaRatMed Autorytet

Wysłany: 10 września 2015, 16:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    4me wrote:
    To ja jestem wyrodna. Jesli moje dziecko bedzie miało silna potrzebę ssania dla samego ssania a nie z głodu to ja bede dawać smoczek... Nie wyobrażam sobie cale dnie nosic malucha przy piersi... Mogę mu dać smoczek i i tak byc blisko niego...
    Boże mam wrażenie, ze czasem jak ktos ma teoche inny pogląd na karmienie piersią, podawanie smoczka, spanie bez dziecka w jednym łóżku itp to zaraz jest atakowany i przekonywany przez wszystkie najlepsze mamy, a w calej reszcie kobiet wzbudza sie wyrzuty sumienia, ze są zlymi matkami. Pewnie nikt tego bezpośrednio nie robi ale takiej mamie z buzujacymi hormonami nie wiele potrzeba by stwierdzila, ze jest beznadziejna matka- zwłaszcza jak sie wlaczy tv z programem w tej tematyce albo wejdzie na tego typu forum ;)
    Dobrze, ze w okolo mnie nie wszystkie mamy karmily piersią ( choc ja zamierzam;) i prawie wszystkie dawaly dzieciom smoczki i pampersy- przynajmniej nikt mnie nie bedzie przekonywać;) a czesc dzieciaków juz duza i... Zdrowa, szczesliwa i kochana...
    chyba źle zrozumialas, ja uwazam, ze czasami trzeba i nie jest to jakas zbrodnia bez przesady :)))

relgio4pxlxziakh.png
  • la_lenka Autorytet

Wysłany: 10 września 2015, 16:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    4me, ale to przecież nie chodzi, że ktoś jest złą matką bo daje smoczek. Ja się bronię na razie, bo obawiam się, że zepsuje mi to laktacje - dziecko zamiast ssać pierś i pokazywać, że trzeba mu więcej mleka ssie smoczek, a piersi nie wiedzą, że powinny wyprodukować więcej - to dziecko "składa zapotrzebowanie" na mleko, żeby miało co jeść musi wyssać porcję dzisiejszą i dossać "zamówienie" na większą ilość na jutro. I trudno, jak się chce karmić wyłącznie piersią to trzeba to wiszenie przetrwać, z czasem będzie lepiej. Na razie i ja i mała dopiero się karmienia uczymy, im mniej obcych czynników (smoczka, butelki itp.) tym obu nam łatwiej.
    Ja chciałabym karmić piersią, wyłącznie, bo poza aspektami zdrowotnymi wydaje mi się to po prostu wygodniejsze. Dlatego staram się unikać wszystkiego co to pełne rozkręcenie laktacji może zaburzyc. Nie jest powiedziane, że mi się uda, ale chcę wiedzieć, że robiłam wszystko żeby wyszło. :)

Sigma, MadziaRatMed lubią tę wiadomość

Córeczka <3
    kYd4p2.png
  • 4me Autorytet

Wysłany: 10 września 2015, 16:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MadziaRatMed wrote:
    chyba źle zrozumialas, ja uwazam, ze czasami trzeba i nie jest to jakas zbrodnia bez przesady :)))
    Tak ja wiem, ze Ty tak uwazasz :) nie cytowalam Cie bo masz takie a nie inne zdanie o smoczku tylko jakoś tak sie podlaczylam- widac nie fortunnie ;)- do Twojego ostatniego wpisu pod dyskusje ;)

MadziaRatMed lubi tę wiadomość

mhsvj48aqvgzp38a.png

l22nhdgestw22l2o.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 września 2015, 16:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pewnie jak zwykle chodzi o mnie :D :D :D

Nie wiem czemu piszesz takie rzeczy, że "jesteś wyrodna" albo że inni (może jeszcze ja? haha) chcą w Tobie wzbudzić wyrzuty sumienia i poczucie bycia gorszą matką (masakra, ja nawet nie zwracałam się do Ciebie, a co dopiero gadać o jakimś wartościowaniu cudzego macierzyństwa). Ustalmy sobie raz na zawsze, że ja do Twoich metod wychowawczych nic nie mam i jeżeli czujesz się z czymś źle, to jest to wyłącznie kwestia Twojego sumienia, a nie moich poglądów.

• 4me Autorytet

Wysłany: 10 września 2015, 17:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lalenka ja rozumiem, ze nie można zabijać laktacji smoczkiem. Nie zrozumialas mnie. Mi chodzi o przypadki, gdy dziecko przez caly dzien wisi mamie na piersi i wcale nie dlatego, ze jest glodne a dlatego, ze ma silniejszy niż inne odruch ssania. Przeciez zadne piersi nie są w stanie non stop produkować mleka- to dziecko juz nie je a sobie ssie bo tak lubi i tego potrzebuje :)nie mowie, ze to Twój przypadek a o takie ekstremalne sytuacje mi chodzi ;)

Odbiegajac juz od Twojego przypadku ale ogólnie co do karmienia sa szkoły/ zasady, które uczą jak karmić dziecko (takie do 4 miesiąca) co mniej wiecej trzy godziny w ciagu dnia i sprawić by w nocy się nie budzilo co trzy godziny a Np ostatnie karmienie bylo ok 23-24 a następne o 4-5 rano. Na pewno nie jest to proste ale ja przynajmniej podejmę taka probe. Mama jest spokojniejsza, ma wiecej czasu na inne obowiazki a i dzecko jest spokojniejsze bo ma staly plan dnia, wie czego sie spodziewać i czuje sie bezpieczniej. To sie wydaje logiczne- kazdy człowiek czuje sie lepiej, gdy qie co go czeka. ( zobaczcie jak nam odbija gdy nie wiemy, ze ten bol to juz godzina zero, czy wreszcie rodzimy i kiedy to sie w koncu stanie ;/ )Dzieki takiemu stalemu planu dnia i rodzice uczą sie lepiej rozpoznawać potrzeby dziecka a wiec trafnie na nie reagowac- wiedza czy dziecko jest zmeczone, glodne, czy znudzone a wiec wiedza co zrobić by je uszczęśliwić. I zanim ktos powie, ze nie da sie zaprogramować dziecka, żeby jadlo o 10, 13, 16 to wiadomo, ze są to umowne trzy godziny! Chodzi bardziej o staly plan dnia a wiadomo, ze każde dziecko bedzie miało ciut inny- zalezy to zarówno od jego charakteru, jak i od wagi urodzeniowej Np na początku ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 września 2015, 17:25

mhsvj48aqvgzp38a.png

l22nhdgestw22l2o.png
  • 4me Autorytet

Wysłany: 10 września 2015, 17:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sigma wrote:
    Pewnie jak zwykle chodzi o mnie :D :D :D

Nie wiem czemu piszesz takie rzeczy, że "jesteś wyrodna" albo że inni (może jeszcze ja? haha) chcą w Tobie wzbudzić wyrzuty sumienia i poczucie bycia gorszą matką (masakra, ja nawet nie zwracałam się do Ciebie, a co dopiero gadać o jakimś wartościowaniu cudzego macierzyństwa). Ustalmy sobie raz na zawsze, że ja do Twoich metod wychowawczych nic nie mam i jeżeli czujesz się z czymś źle, to jest to wyłącznie kwestia Twojego sumienia, a nie moich poglądów.
    Sigma weź wyluzuj gumkę w majteczkach :P nie pisałam konkretnie o Tobie. Nie mam z tym problemu, żeby Ci napisać, ze sie z Toba nie zgadzam. Choc jak juz sie odezwalas to w większości przypadków sie z Toba nie zgadzam. Niby mądrze piszesz i czasami sobie mysle- troche racji ma dziewczyna ale jednocześnie z Twoich opinii bije jakis fanatyzm a ja staje w kontrze do wszelkich fanatyków...
    Chodzi mi o moje ogolne odczucia przykładem moze byc wczorajszy atak na Staraczke za jej twarde podejście do niespania z dzieckiem. Kurcze to jest jej wybór i dlaczego prawie wszyscy starają sie przekonać, ze zmieni zdanie? Wyobraźcie sobie, ze są matki na tym świecie, które nie śpią z dzieckiem w jednym łóżku... Czy jej się to uda czy nie, czy kazdej z nas sie uda wdrożyć po,narodzinach metody, ktorym teraz holdujemy to zupełnie inna sprawa... ze komuś się nie udaje to nie znaczy, ze nikomu sie nie uda.

Staraczka23, diatomka, Lilla My, Carolline lubią tę wiadomość

mhsvj48aqvgzp38a.png

l22nhdgestw22l2o.png
‹‹ 2359 2360 2361 2362 2363 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Leczenie IVF i preimplantacyjne badania genetyczne - nowa nadzieja dla niepłodnych par

Preimplantacyjne badania genetyczne (PGT) mogą być bardzo pomocne dla par, które od dłuższego czasu starają się o dziecko, mają za sobą nieudane transfery, czy przykre doświadczenia związane z utratą ciąży. Jakie korzyści dają badania PGT? Jak wykonanie badań PGT może zwiększać szanse na powodzenie in vitro? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Planowanie ciąży, czyli o tym jakie badania przed ciążą warto wykonać

Planowanie ciąży to ważny moment w życiu każdej kobiety. Zastanawiasz się jakie badania przed ciążą warto wykonać? A może warto pomyśleć o dodatkowych szczepieniach? Co zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na zdrową, szczęśliwą ciążę? Przeczytaj, które szczepienia musisz zrobić jeszcze przed rozpoczęciem starań, a które spokojnie możesz zrobić nawet będąc już w ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pokój dziecka - 7 inspiracji na kreatywną aranżację

Urządzanie pokoju dziecka to jedno z najprzyjemniejszych, ale i wymagających zadań dla rodziców. Chcemy, aby przestrzeń była nie tylko bezpieczna i funkcjonalna, ale też sprzyjała rozwojowi wyobraźni, kreatywności oraz dawała dziecku poczucie komfortu i radości. Jeśli szukasz pomysłów na aranżację, które łączą estetykę z praktycznością, świetnie trafiłeś! Warto sięgnąć po sprawdzone i inspirujące rozwiązania, które sprawdzą się dla maluchów, przedszkolaków i starszych dzieci. W tym artykule znajdziesz 7 konkretnych, sprawdzonych propozycji, które odmienią każdy pokój.

CZYTAJ WIĘCEJ