X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrześniówki 2015
Odpowiedz

Wrześniówki 2015

Oceń ten wątek:
  • Lilla My Autorytet

Wysłany: 14 września 2015, 16:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gusiak wrote:
    Przy okazji polecam tym, które jeszcze nie urodziły zacząć wcześniej smarować skutki maścią... tak dla ich wzmocnienia, bo naprawdę w pierwszych dniach karmienia (przynajmniej jak dla mnie) jest tragedia... zarabiscie bolą i dopiero teraz próbuje je kupować maltanem (czy jakoś tak ;p) =)

Szwagierka też mi mówiła, żeby zacząć tydzień wcześniej i chyba też to zrobię od jutra albo od środy :)

Synek <3
    atdc2n0ax1cd3lcr.png
    Cel: 2015 przynajmniej w dwupaku! :)
  • agatka196 Autorytet

Wysłany: 14 września 2015, 16:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gusiak wrote:
    Agatka moj pokarm tez właśnie jest taki bardziej jak serwatka niż mleko, dlatego może mała się nie najada... liczę na to, że wszystko się jeszcze unormuie i później uda mi się to mleko sztuczne odstawić ale póki co nie zostawię Jej przecież głodnej..

Co do staników to fakt... jak zaczęło zbierać się mleko to najlepszy moim zdaniem jest taki elastyczny, sportowy biustonosz ... wszystkie inne na pełnej piersi sa za małe, a i niestety obcisłe stanik na obolałe sutki to kiepski pomysł =)

Gusiak ja miałam super mleko. A teraz jak odciągne do laktatorem to praktycznie woda lekko mętna :-/

Mam 4 Aniołki w niebie. Boże czuwaj nad nami
    16udk0s3stit4jg4.pngklz9df9hfp6o5oq3.png
  • Gusiak Autorytet

Wysłany: 14 września 2015, 16:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    http://naforum.zapodaj.net/thumbs/0587b60652cc.jpg

Ciocie przesyłamy zdjęcie mojej kruszynki z kolejnego wspólnego dnia =)
    ♥♥♥

agatka196, adzia, Lilla My, julita, MadziaRatMed, Staraczka23, .ona., snoopy_etka, Anitka201, Kasiarzynka, chabasse, Paulinek, Misi@, monaaa85, skabarka, karolcia87, kasig lubią tę wiadomość

qb3c9vvjejpwrdmi.png

https://www.maluchy.pl/sl-70344.png
  • Gusiak Autorytet

Wysłany: 14 września 2015, 16:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lilla My wrote:
    Szwagierka też mi mówiła, żeby zacząć tydzień wcześniej i chyba też to zrobię od jutra albo od środy :)

Koniecznie zacznij =))
    Żałuję, ze mnie nikt tego wcześniej nie powiedział =)

qb3c9vvjejpwrdmi.png

• adzia Autorytet

Wysłany: 14 września 2015, 16:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gusiak wrote:
    http://naforum.zapodaj.net/thumbs/0587b60652cc.jpg

Ciocie przesyłamy zdjęcie mojej kruszynki z kolejnego wspólnego dnia =)
    ♥♥♥

Księżniczka kochana. ☺

Gusiak lubi tę wiadomość

3i49df9hy5b5npd4.png
  • Lilla My Autorytet

Wysłany: 14 września 2015, 16:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gusiak wrote:
    Koniecznie zacznij =))
    Żałuję, ze mnie nikt tego wcześniej nie powiedział =)

Tylko to jest typ, który wszystko wie najlepiej i tylko jej rady i jej koleżanek są najlepsze, więc przyjęłam to wcześniej z przymrużeniem oka :D

Synek <3
    atdc2n0ax1cd3lcr.png
  • julita Autorytet

Wysłany: 14 września 2015, 16:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alicja83 wrote:
    Nie wiem czy wszystkie oczekujemy na corcie ale jesli tak to bedziemy miec uparte corcie, takie ktore wedlug wlasnych kalendazy funkcjionuja:-) Jade do lekaza dozobaczonka

ooo tak! dzisiaj nawet mówiłam koleżance że moja córka to uparta jak osiołek i z własnej woli nie raczy wyjść z brzucha :D

Gusiak i jak oceniasz opiekę i warunki u Arciszewskich? stawiam się u nich w czwartek na poród :) a teraz za twoją poradą idę posmarować sutki

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 września 2015, 16:18

tb73e6ydt52f9usr.png
    5b09e6ydos8pxq3s.png
    h44es65g5xhwh8nn.png
  • KathleenPL Autorytet

Wysłany: 14 września 2015, 16:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sigma wyslalam Ci zaproszenie. Chciałam o coś podpytac...

atdciei3o1k6xtk1.png
    relgk6nl74aaqa70.png
  • MadziaRatMed Autorytet

Wysłany: 14 września 2015, 16:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gusiak wrote:
    Przy okazji polecam tym, które jeszcze nie urodziły zacząć wcześniej smarować skutki maścią... tak dla ich wzmocnienia, bo naprawdę w pierwszych dniach karmienia (przynajmniej jak dla mnie) jest tragedia... zarabiscie bolą i dopiero teraz próbuje je kupować maltanem (czy jakoś tak ;p) =)

a którego kremu nie trzeba zmywać przed karmieniem??

relgio4pxlxziakh.png
  • adzia Autorytet

Wysłany: 14 września 2015, 16:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lady Savage wrote:
    kurde ;/ mała ma katar i kaszel ;/ czyżby mi coś złapała na uczelni ;/ najbardziej mi jej szkoda jak pije mleko, tak się złości bo katar jej przeszkadza ssać :(

Lady u mnie Lenka od 3 dni ma katar. Ale nie poddaje się kupiłam wodę morską i ściągam jej zaległości z noska Frida. I powiem Ci że jest dużo lepiej. A teraz widzę że to katar jest sprawcą tego że mała nie chce piersi. Bidulka męczy się z tym zapchanym noskiem. I nie chciała ciągnąć piersi. Dziś jest dużo lepiej i znowu zaczyna normalnie ssać pierś. Lady rób jej toaletę noska przed każdym karmieniem. A zobaczysz różnicę w karmieniu.

3i49df9hy5b5npd4.png
  • Lilla My Autorytet

Wysłany: 14 września 2015, 16:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MadziaRatMed wrote:

Cytat z ulotki kremu Maltan: "Składniki preparatu nie mają ujemnego wpływu na przewód pokarmowy i skórę niemowlęcia". Czyli jak dla mnie to nie trzeba zmywać, ale przecierać chociaż trochę to mam zamiar.

MadziaRatMed lubi tę wiadomość

Synek <3
    atdc2n0ax1cd3lcr.png
  • julita Autorytet

Wysłany: 14 września 2015, 16:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MadziaRatMed wrote:

kupiłam taki, nie trzeba go zmywać
    http://naforum.zapodaj.net/thumbs/30111b93b505.jpg

info. z ulotki:
    Mycie brodawek przed następnym karmieniem piersią nie jest konieczne.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 września 2015, 16:28

MadziaRatMed, skabarka lubią tę wiadomość

tb73e6ydt52f9usr.png
    5b09e6ydos8pxq3s.png
    h44es65g5xhwh8nn.png
  • Lady Savage Autorytet

Wysłany: 14 września 2015, 16:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    adzia wrote:
    Lady u mnie Lenka od 3 dni ma katar. Ale nie poddaje się kupiłam wodę morską i ściągam jej zaległości z noska Frida. I powiem Ci że jest dużo lepiej. A teraz widzę że to katar jest sprawcą tego że mała nie chce piersi. Bidulka męczy się z tym zapchanym noskiem. I nie chciała ciągnąć piersi. Dziś jest dużo lepiej i znowu zaczyna normalnie ssać pierś. Lady rób jej toaletę noska przed każdym karmieniem. A zobaczysz różnicę w karmieniu.

ale to sola tez? bo na opakowaniu pisze 4 raz dziennie

3 cykl :) Zuzanna Zofia, 20.08.2015, 3180, 56 cm
    relgcwa1lijp26p7.png
    mhsvanli8fgm8ue4.png
  • Lady Savage Autorytet

Wysłany: 14 września 2015, 16:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja smaruje brodawki lanolina tez sie jej nie zmywa i jest bardzo fajna

relgcwa1lijp26p7.png
    mhsvanli8fgm8ue4.png
  • Gusiak Autorytet

Wysłany: 14 września 2015, 16:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Krem maltan i madeli na sutki... tych dwoch ponoć zmywać nie trzeba... ja mam maltan i daje rade, chociaż wiadomo ból momentalnie nie przejdzie =)

Julita jesli chodzi o arciszewskich to mogłabym dluuuuuugo opowiadać i w samych superlatywach... cudowna opieka lekarska, położne zarowno od mamusi jak i od maleństwa non stop do dyspozycji... w razie potrzeby wolasz je pilotem albo sznureczkiek i w ciągu dosłownie pol minuty sa w pokoju pełne uśmiechu i wyrozumiałości dla nowej mamy =)
    Spelniana każda prosba... codziennie obchod lekarza neonatologa, później położnych i lekarza położnika - opieka na naprawdę baaaardzo wysokim poziomie =)
    Posiłki jak w restauracji, pokoje sama widziałaś =)

Ogólnie jestem zachwycona i jak już pisalam na 4 dni po cięciu nie czuje w ogóle, ze rodziłam =)

MadziaRatMed, julita lubią tę wiadomość

qb3c9vvjejpwrdmi.png

• .ona. Autorytet

Wysłany: 14 września 2015, 16:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pytanie do mamuś, które podają mm: ile wypijają wasze maluchy? ;)

majowy chłopczyk i wrześniowa dziewczynka
  • MadziaRatMed Autorytet

Wysłany: 14 września 2015, 16:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    właśnie widzę, że w składzie jest po prostu lanolina :D a LADY jaką kupiłaś??

relgio4pxlxziakh.png
  • Gusiak Autorytet

Wysłany: 14 września 2015, 16:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .ona. wrote:

U nas Nadia wypija ok 40 ml... plus ciągnie do tego pierś, ale tam dopiero od wczoraj w zasadzie zaczyna się zbierać jakoś więcej pokarmu...

ogólnie mnie mówili tak:
    Pierwsza doba do 10 ml
    Druga do 20 ml... i tak w kazdej dobie można zwiększac o 10 ml... na koniec miesiąca powinna wypisać 100 ml ... czyli dochodzimy do 100 ml to takim zwiekaszniu i ta porcja powinna się utrzymać, ale wiadomo ze każde dziecko ma inny apetyt i tez może potrzebować wiecej/mniej pokarmu i nie powinnam się tym martwić =)

qb3c9vvjejpwrdmi.png

• la_lenka Autorytet

Wysłany: 14 września 2015, 16:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja tam wielokrotnie nie wiem o co chodzi mojej córce, z instynktem czy nie :P

Co do pokarmu to nie ma co patrzeć na kolor, gęstość czy cokolwiek - mleko zmienia się w trakcie karmienia, leci zarówno rzadkie picie, jak i gęste, kaloryczne "danie główne".

Sama wzięłam laktację (jak i wszystko inne, jestem prosty inżynier i muszę mieć konkretnie) od strony naukowej i dużo mi to pomogło, dało spokój co i jak robić. Od siebie polecam poczytać np. książkę "Po prostu piersią" - mi dała dużo zrozumienia o mechanizmach produkcji mleka, dzięki czemu wiedziałam czemu się opierać, czy coś jest "normalne" itd.
    W tej chwili moja laktacja jest rozkręcona pięknie, po dłuższej nocnej przerwie jak wyciągam pierś do karmienia to mleko potrafi tryskać strumieniem, albo jak lulam małą i nie schowam cycka to potrafię nakapać kałuże na podłodze. :P Czasem mam wrażenie, że córa powinna mieć bliźniaka. :P
    Zresztą ja od początku miałam dobre nastawienie, nigdy nie brałam pod uwagę opcji nienajadania, bo czy ktoś lata za małymi sarenkami po lesie z butelką? Więc skoro dzikie zwierzaki potrafią wykarmić swoje młode to dlaczego ja miałabym nie? ;)

Sutki smarowałam może ze 3 razy, bardziej profilaktycznie niż z właściwej potrzeby. Przystawienie nie boli, poza pierwszymi sekundami jak mała mocno zagryza sutek, żeby go "zmiękczyć".

Ogólnie nie mam żadnego "wow" w temacie karmienia. Zajmuje dużo czasu, właściwa pozycja to nic prostego, karmienie poza domem łatwe nie jest. I ogólnie jest dość nudne. :P
    Jak najbardziej widzę, że w wielu momentach podanie butelki byłoby dużo wygodniejsze. Zwłaszcza teraz, jak mała jest na tyle mała, że trzeba nią pokierować, bo sama jeszcze nie współpracuje. Ale efekty zdrowotne mnie jednak przekonują (plus liczę, że z czasem będzie coraz łatwiej), więc grzecznie "walczę". Ale też rozumiem wszystkie kobiety które decydują się na mm, sama nie raz mam pokusę. ;)

Córeczka <3
    kYd4p2.png
  • Lady Savage Autorytet

Wysłany: 14 września 2015, 16:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .ona. wrote:

moja zalezy nie raz 30 ml a dzis po raz pierwszy wypiła 120 ml

relgcwa1lijp26p7.png
    mhsvanli8fgm8ue4.png
‹‹ 2388 2389 2390 2391 2392 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

PMS, czyli zespół napięcia przedmiesiączkowego - przyczyny, objawy, leczenie

Zespół napięcia przedmiesiączkowego to ogólne określenie na objawy i dolegliwości, które odczuwają kobiety przed miesiączką. A jakie są najczęstsze objawy PMS? Co jest ich przyczyną? Czy i kiedy napięcie przedmiesiączkowe wymaga leczenia? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Brak okresu a negatywny test ciążowy, czyli o przyczynach spóźniającej się miesiączki

Każda kobieta doświadczyła lub doświadczy spóźniającej się miesiączki, nie będąc w ciąży. Z jakich przyczyn miesiączka może się spóźniać? Co robić, kiedy krwawienie miesiączkowe nie wystąpiło, a testy ciążowe wychodzą negatywnie? Po ilu dniach warto zgłosić się do lekarza? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Mikrobiom intymny a infekcje - wakacyjny niezbędnik

Mikrobiom pochwy to złożony ekosystem mikroorganizmów, który pełni kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia intymnego. Jego zaburzenie może prowadzić do różnorodnych dolegliwości, które są szczególnie uciążliwe podczas podróży. W tym artykule przyjrzymy się, jak działa mikrobiom pochwy, jakie czynniki mogą go zaburzyć podczas wakacji, a wreszcie jak skutecznie chronić zdrowie intymne w trakcie podróżowania oraz kiedy warto sięgnąć po sprawdzone wsparcie z apteki.  

CZYTAJ WIĘCEJ