Wrześniówki 2015
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
Co do spania w dzien to naprawde jest kwestua indywidualna wciąż... Moj maly dalej zalicza 3-4 drzemki w ciągu dnia. Z czego kazda trwa od 40min do 1,5h. Czasem trafi sie dwugodzinna... Ale nie jest to tak, ze leży, leży i nagle śpi... Tak zasypia naprawde Malo dzieci- podejrzewam
ja szukam oznak zmęczenia- zewanie, tarcie oczu, zniecierpliwienie no i dodatkowo patrzę na zegarek bo te odstępy miedzy drzemkami są w miare równe. Jak juz wiem, ze to ten moment- zaciemniam sypialnie, śpiewam kolysanki u klade sie z nim na łóżku dużym. Jak wpadnie w glebszy sen odkladam do łóżeczka, włączam szum i idę na kaaaawe! Z ciastkami zazwyczaj a dupa rośnie
tak jak teraz
trix lubi tę wiadomość
-
mój Ziutek śpi pod zwykłą kołderką a czasem jeszcze lekki kocyk kładę pod kołderke, śpiworki mam dwa ale ani razu nie użyłam. z drzewkami w ciągu dnia też jest różnie, nie ma zasady jak długo drzemie i o jakich porach, nocki są ok zazwyczaj jedno budzenie na szame
usypianie wygląda tak że ciasno zawijam w kocyk, lulam 5-10 minut i bey bey, inaczej nie da rady, fajnie byłoby gdyby zasypiała sama w łóżeczku4me lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Mloda spi w spiworku i bardzo sobie chwale, przynajmniej sie nie rozkopuje.
Ostatnio mamy problem z zasypianiem - jak juz ja uspie to wybudza mi sie co 15-30 min, nawet po 5-6 razy, a z cycka zrobila sobie smoczek i brodawki mam juz tak poranione, jak na samym poczatku karmienia piersia
Btw, zwazylam mloda i z Marianem nie ma zartow, pelne 8kgMoj tata smieje sie, ze rosnie kolejny zawodnik Polskiej Kadry Sumo
powycigalam rozne ubranka, ktore mialam w zanadrzu myslac, ze jeszcze sa duzo za duze, a w polowe sie juz nie dopina O_o
-
A, Julita, kupilam w koncu poduszke Mimos XL na te splaszczajaca sie glowke. Poczytalam troche na forach, skontaktowalam sie z paroma osobami i podobno pediatrzy polecaja, nawet profilaktycznie. Nowa kosztuje ok 250zl, ja kupilam na olx za 150, uzywana miesiac, bo dziecko juz wyroslo, i podobno juz po 2 tyg bylo widac poprawe. Ona niweluje punktowy ucisk na kosci czaszki, ale dziecko musi ja miec pod glowka za kazdm razem jak lezy, czy to na macie, przewijaku, w lozeczku czy wozku. Zobaczymy czy u nas podziala, w razie czego wiem, ze przynajmniej sprobowalam.
-
Dżuls pocztałam sobie o tych poduszkach i już chcieliśmy kupić ale stwierdziliśmy że wstrzymamy się do poniedziałku, gdy rehabilitantka rzuci okiem na małą i zapytam co sądzi o tych poduszkach. U mojej to zdecydowanie plagiocefalia a u twojej Mani? a nie wiesz gdy już główka się wyrówna to jak długo trzeba jeszcze jej używać, aż kości czaszki stwardnieją? koleżanka mamy opowiadała że kiedyś opiekowała się dzieckiem, które nosiło kask korekcyjny ale to chyba ze względu na wiek bo miało 12 miesięcy i na poduszkę było zbyt późno
-
U mojej Mani to samo (plagiocefalia) i jak jej się przyjrzałam, to nawet uszy są nierówno, czółko z jednej strony jest bardziej wypukłe, i ogólnie cały łapek jest taki trochę jakby "przekoszony".
Moja rehabilitantka jest cudowna, ale trochę starej daty i boję się, że uzna, że to są zbędne gadżety, a tak naprawdę to tak gada, bo niewiele o nich wie.
Pytałam ją kiedyś o to spłaszczenie, to powiedziała że główka ma tendencję do zaokrąglania się, i że to kwestia mięśni, a jak dziecko zacznie więcej czasu spędzać na brzuszku i siedzieć to już powinno być ok, tyle że od ostatniej wizyty wydaje mi się, że małej się jeszcze pogłębiło. A w necie z kolei wyczytałam, że im szybciej za to człowiek się zabierze, tym lepiej, bo do 6go miesiąca główka rośnie 2cm/msc (!!!), a potem już "tylko" 1cm na miesiąc, a te wszystkie terapie kaskowe opierają się właśnie na szybkim wzroście główki.
Ja mam rehabilitantkę we wtorek i zobaczymy. Poduszka już pewnie u mnie będziejulita lubi tę wiadomość
-
CZ ESC dziewczyny moja cora ma 3 miesiace i 2 tygodnie i od 2 tygodni wklada wszystko do buzi co napotka dotego wieczorami ma wypieki na policzkach bez goraczki i twarde bialawe dziaselka,czy moge interpretowac ze zaczynaja sie jej zabki wykluwac?
Ponadto nasza Ariana w ciagu dnia chce siedziec czy to jest normalen? , wieczorami tak od 18 musi byc przez jedno z nas zabawiana okolo 22 jest lament i noszenie i wkoncu zasniecie
Dajemy rade -
Alicja83 wrote:CZ ESC dziewczyny moja cora ma 3 miesiace i 2 tygodnie i od 2 tygodni wklada wszystko do buzi co napotka dotego wieczorami ma wypieki na policzkach bez goraczki i twarde bialawe dziaselka,czy moge interpretowac ze zaczynaja sie jej zabki wykluwac?
Ponadto nasza Ariana w ciagu dnia chce siedziec czy to jest normalen? , wieczorami tak od 18 musi byc przez jedno z nas zabawiana okolo 22 jest lament i noszenie i wkoncu zasniecie
Dajemy radeJak idą zęby, to są czerwone i rozpulchnione.
Chce siedzieć, bo pewnie była przez Was noszona, albo wsadzana do leżaczka, tak ma najlepsze widoki, ale nie powinna, więc jej na o raczej nie pozwalajMoja też wyrywa się do siadania zadzierając główkę i spinając mięśnie, ale to przez to że rozpuściliśmy ją noszeniem jak dziadowski bicz.
-
Alicja i u mnie z siadaniem podobniem, młoda się wyrywa że hej! a to oczywiście przez noszenie babciuni
no i jak złapie ją za obie rączki to się cała spina a jak lekko pociągnę to się podnosi do siadania ale stopujemy ją.
To co mnie cieszy to, to że fajnie trzyma już główkę gdy weźmie się młodą do pionu.
Dżuls u mojej jak się przyjrzę to jedno oczko jest ciut mniejsze od drugiego, już kiedyś o tym pisałam ale zupełnie nie wiązałam tego z asymetrią i z uszkami podobnie jak u twojej małej, wiesz my tą poduszkę kupimy bez znaczenia co powie rehabilitantka tylko nie mam pojęcia jaki rozmiar wybać, czym się sugerowałaś decydując się na xl?
-
Moja córa wyrasta z większości pajaców.
Już sama nie wiem w czym ją kłaść spać, do tej pory jechałam na używkach z allegro, ale w takich większych rozmiarach to tam bida z nędzą. Rozważam body i półśpiochy, stosuje ktoś taki zestaw do spania, sprawdza się?
-
Skarpetki to chyba nie, bo się boję, że by ją piły. Jak w dzień tak chodzi, to ma często odciśnięte na nóżkach, mimo że niby skarpetki z szerokim ściągaczem.
Dlatego w półśpiochy celuję, tylko nie mam pojęcia jak rozmiar dobrać, chyba wezmę testowo po 1 sztuce z różnych rozmiarów i przetestuję co bardziej pasuje.
-
nick nieaktualnyLenka idz do sklepu po polspiochy , gumka gumce nie rowna a tego ci nie podadzą na necie tylko rozmiar .
Ja mam większość na 74 wlasnie zee względu na gumkę a kupiłam w textilu po 7zl do pepco z kolei po bluzeczki smigam
Czasami ją klade tak body + polspiochy ale mysle ze jej nie wygodnie , spiochy jej ubieram bo pajace mnie denerwują od początku i ona wygląda w nich jak spongebob
Tez kupiłam jej skarpetki 3-6 gumka ciasna , wzielam 6-9 to samo wiec nacielam gumki i są ok
Wgl myślę ze spodenki i rajstopki jej przeszkadzają -
Staraczka23 wrote:Lenka idz do sklepu po polspiochy , gumka gumce nie rowna a tego ci nie podadzą na necie tylko rozmiar .
W sklepie u mnie to śpiewają taką cenę, że z allegro kupię ze 3 pary z wysyłką.
Poza tym ja chcę bezuciskowe, więc zupełnie bez gumki, tylko taki szeroki ściągacz.
U nas pajace do tej pory rządziły, ja znowu śpiochów nie lubię, bo przeciąganie tego przez głowę ją wkurza. A pajace z F&F były najfajniejsze, właśnie takie szczupłe, a nie że wisi po bokach. Ale F&F Online już nie ma więc tylko allegro mnie ratuje.
Mam cały wór ubranek od znajomych, a i tak muszę kupić - bo dostałam takie nieprzydatne - jeansy, spodnie, sukienki etc. A mała w 95% chodzi w miękkich ubrankach - bodziakach, pajacykach itp.