X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrześniówki 2015
Odpowiedz

Wrześniówki 2015

Oceń ten wątek:
  • Dżuls Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2016, 16:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magnolia3 wrote:
    Moja tez mocno pofaldowana.Ja zasypuje faldki pudrem penatenem i jest ok.Czesciej mamy dupke zaczerwieniona bo mala cos na rzadko wali.Wtedy tormentiol.Dzuls mowisz ze di pipci do srodka linomag?
    Tak, żeby miała leciutko natłuszczone. Któraś z naszych dziewczyn byłą z córą u pediatry, bo coś tam się właśnie pozrastało i babka kazała natłuszczać. Linomag akurat wydaje mi się dobry do tego miejsca, ale np. sudocremu już bym tam nie dała. W każdym razie u nas to natłuszczanie się sprawdza, nigdy nic tam się nie działo, a właściwie zawsze jak zwali kupę to kurde ląduje w okolicach.

Magnolia3 lubi tę wiadomość

8pdp47e.png
  • bento Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2016, 16:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dżuls może byc linomag maść zielony? czy jakiś krem?

sRUqp2.png
  • Dżuls Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2016, 17:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bento wrote:
    Dżuls może byc linomag maść zielony? czy jakiś krem?
    Ja używam właśnie tego zielonego.

bento, Magnolia3 lubią tę wiadomość

8pdp47e.png
  • julita Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2016, 18:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny co na ropiejące oczko?
    sól fizjologiczna? zakraplać do oczka czy przemywać wacikiem od zewnętrznej do wewnętrzne strony?

tb73e6ydt52f9usr.png
    5b09e6ydos8pxq3s.png
    h44es65g5xhwh8nn.png
  • Magnolia3 Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2016, 18:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A co do karmienia piersią, piszecie ze dziecko musi sie napracowac przy piersi a przy butli nie.Ja man zupelnie odwrotny problem.Mi mleko nie leci, mi mleko napier....jak z prysznica pod dyzym cisnienieniem, mala nie nadaza lykac
    i czesto sie ksztusi.Kiedy daje rade to odciagam nadmiar.A butelka, hmm...Ola nie wie do czego sluzy smok niestety.Dzis probowalam dac Jej rumianek; to sie dziwnie patrzyla co Jej wpycham do buzi.

A cycuszki mam male, za to mleka pelna rzeka.
    Jak urodzilam 1 syna to dokarmialam 2 dzieci na sali.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 lutego 2016, 18:11

Carolline lubi tę wiadomość

1usa8u69die0y60t.png
  • Magnolia3 Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2016, 18:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Do oczka sól fizjoligiczna jak najbardziej, ale ja to bym odwiedzila lekarza.Nasza mala miala cos czerwone jedno oko i dostala antybiotyk w kropelkach i szybciutko przeszlo.

1usa8u69die0y60t.png
  • Magnolia3 Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2016, 18:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jejku Dzuls, bede sie cykala Ja tam smarowac....Ale bede, a jaaak...

1usa8u69die0y60t.png
  • 4me Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2016, 18:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    julita wrote:
    Dziewczyny co na ropiejące oczko?
    sól fizjologiczna? zakraplać do oczka czy przemywać wacikiem od zewnętrznej do wewnętrzne strony?
    Nam lzawily oczka. Pediatra kazala juz iść do okulisty- mowila, ze jak bedzie ropa to juz nie dobrze. Byliśmy u okulisty i musimy masować kanaliki, przemywac sola i dostaliśmy specjalne krople bo się okazalo, ze jeszcze ma zapalenie spojówek a nie bylo żadnych oznak oprócz tego lzawienia (ale to akurat bardziej zwiazana z zatkanymi kanalikami)

mhsvj48aqvgzp38a.png

l22nhdgestw22l2o.png
  • chabasse Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2016, 19:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ja na oczka to rumianek zawsze stosuję i zawsze pomaga.. Jak tylko widziałam jakąś ropkę to od razu działałam. Jak ręką odjął przechodziło po jednym dniu. Ale profilaktycznie stosowałam jeszcze orzez kilka kolejnych.

Synek Antoś
    1usaanli6w2njq4a.png
    wniddf9h5gbbmtsy.png
    Emilia
  • chabasse Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2016, 19:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A u nas była Pani doktor, osłuchała małego i niestety jakiś niepokojący szum w oskrzelach jest. Jakiś stan zapalny, ale na szczęscie nie wielki. Przynajmniej na chwilę obecną. No niestety moja w tym wina, że poszłam do tej przychodni z bioderkami parę dni po szczepieniach. Dostaliśmy jakiś lek do inhalowania i zakaz wyjazdów i spacerów przez najbliższych kilka dni. Eehh.. na szczęscie młody nie gorączkuje i ma dobry humorek, tylko to trzyma mnie przy nadziei, że jakoś to będzie. Oczywiście do Pani doktor słał uśmiechy na prawo i lewo, łapał za stetoskop i w ogóle był grzeczniutki. Uszka też mu obejrzała i całe szczęście czyste. także od dzisiaj ambulatorium w domu.

Synek Antoś
    1usaanli6w2njq4a.png
    wniddf9h5gbbmtsy.png
    Emilia
  • Dżuls Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2016, 20:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    chabasse wrote:
    A u nas była Pani doktor, osłuchała małego i niestety jakiś niepokojący szum w oskrzelach jest. Jakiś stan zapalny, ale na szczęscie nie wielki. Przynajmniej na chwilę obecną. No niestety moja w tym wina, że poszłam do tej przychodni z bioderkami parę dni po szczepieniach. Dostaliśmy jakiś lek do inhalowania i zakaz wyjazdów i spacerów przez najbliższych kilka dni. Eehh.. na szczęscie młody nie gorączkuje i ma dobry humorek, tylko to trzyma mnie przy nadziei, że jakoś to będzie. Oczywiście do Pani doktor słał uśmiechy na prawo i lewo, łapał za stetoskop i w ogóle był grzeczniutki. Uszka też mu obejrzała i całe szczęście czyste. także od dzisiaj ambulatorium w domu.
    O rany, słabo, oby to udało się szybko zaleczyć, żeby nie poszło dalej. Dostaliście pewnie Pulmicort?

Magnolia - bylam do tej pory przyzwyczajona do obsługi synka, a tu dziewczynka i tez nie wiedziałam jak się za nią zabrać. Ja jej tam jakoś specjalnie nie grzebię, po prostu przy smarowaniu całej pupy przejadę kremem na szybko i wsio.

Julita - na ropiejące oczko sól fizjologiczna, a jak to nie pomoże to przejdź się z okiem do lekarza, możliwe, że przepisze antybiotyk. My ze szpitala wyszliśmy właśnie z ropiejącym oczkiem i gentamycyną do zakraplania. Po antybiotyku nie widziałam poprawy, powiem szczerze, że przeszło, jak się młoda parę razy porządnie wyryczała, wyglądało jakby się samo przeczyściło, bo leciały łzy i resztki ropy, a potem już oko zrobiło się czyściutkie.

8pdp47e.png
  • julita Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2016, 20:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ale tą sól ewentualnie rumianek to do oczka zakraplać czy tylko powieki przemywać?
    kilka razy chcąc wyciągnąć nagromadzoną ropę musiałam zakroplić do oka sól ale nie wiem czy dobrze zrobiłam ale inaczej nie wyciągnęłabym tego??

tb73e6ydt52f9usr.png
    5b09e6ydos8pxq3s.png
    h44es65g5xhwh8nn.png
  • Dżuls Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2016, 20:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    julita wrote:
    ale tą sól ewentualnie rumianek to do oczka zakraplać czy tylko powieki przemywać?
    kilka razy chcąc wyciągnąć nagromadzoną ropę musiałam zakroplić do oka sól ale nie wiem czy dobrze zrobiłam ale inaczej nie wyciągnęłabym tego??
    Ja przemywałam zwilżonym wacikiem, ale chyba można też tę sól zakroplić jeśli sam wacik nie daje rady, więc luz, to tylko sól fizjologiczna.

julita lubi tę wiadomość

8pdp47e.png
  • julita Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2016, 20:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wczoraj rehabilitantka mówiła że jej roczna córeczka jest mocno przeziębiona, chora, że ma 40 stopni, kicha, prycha etc. i tak sobie myślę że ta ropa w oczku to może coś przeszło na Anastazję przez rehabilitantkę :/ czy takie rzeczy muszą przydarzać się z końcem tygodnia na weekend, jutro pewnie będzie problem z dostaniem się do pediatry tak na ostatnią chwilę ale jak drzwiami nie wpuszczą to oknem wejdę :P

tb73e6ydt52f9usr.png
    5b09e6ydos8pxq3s.png
    h44es65g5xhwh8nn.png
  • Dżuls Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2016, 20:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W razie czego masz zawsze nocną i świąteczną opiekę lekarską, rusza codziennie o 18tej i weekendy całą dobę.

8pdp47e.png
  • 4me Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2016, 22:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi okulistka kazala sol zakraplac do oka- fiolka 5 ml na dwa oczka. Nigdy aż tyle mi sie nie udalo bo ryk przy tym straszny :(

mhsvj48aqvgzp38a.png

l22nhdgestw22l2o.png
  • ela Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2016, 22:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas Pawlik chory, więc biegam między nim, a małą. Na szczęście mała się nad matką zmiłowała i w nocy po cycusiu o 23 spała do 3.30 oj po tych pobudkach co 1-2godz moja radość była ogromna.
    Kolorowych snów wszystkim życzę.

5b09tv73mjpedncc.png
    Moje kochane chłopaki Michał lat 10, Paweł lat 7, no i jeszcze jest tata, teraz doszła Marysia
  • Magnolia3 Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2016, 22:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I ja Wam zyczę przespanej nocy:-) Sobie tez :-) Dzuls a propo siusiakow, co ja mialam z moimi, a szczegolnie z mlodszym....horror.Jedni mowią: myc, isciagac napletek, drudzy mowia nie odciagac i tak w dupe nie wiadomo.Malemu zrobil sie ropien i wyladowaliamy u urologa na zabiegu.Na zywca mu zrywal napletek i czyscil z ropy.Dziewczyny odciągajcie napletki chociaż raz na tydzien i myjcie siusiaki, MOWIE WAM!!!

4me lubi tę wiadomość

1usa8u69die0y60t.png
  • julita Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2016, 22:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    4me znalazłam sprytny sposób na zakraplanie soli, kładę małą na swoich kolanach w jednej ręce trzymam zabawkę tak aby główkę odwróciła w prawo, wówczas mam pięknie odsłonięte lewe oczko a Nastka nawet nie orientuje się że coś knuje :)

Dżuls tuż przed snem jeszcze na bogato obmyłam oczko rumiankiem.

Dzięki dziewczyny ża rady, zobaczę co się będzie działo jutro albo na nocnym karmieniu, czy się obudzi zalepione ropą czy będzie ok ;)

4me, Dżuls lubią tę wiadomość

tb73e6ydt52f9usr.png
    5b09e6ydos8pxq3s.png
    h44es65g5xhwh8nn.png
  • easymum Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2016, 23:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wy do spania, a ja do kompa i nadrabiam :)

Co do pielęgnacji dziewczynek, to u nas był problem ze sklejeniem warg. Od tamtego momentu przy każdej zmianie pieluszki i po kąpieli przemywam młodej pipkę wacikiem zwilżonym wodą, tak jak radziła pani chirurg - jeden wacik, jedna strona, drugi wacik druga strona i na koniec linomag (zielony tłusty). Poza tym do pupy Mustela, wcześniej Miksa do przewijania (ale teraz nigdzie nie można kupić) i u nas od urodzenia, nie było nawet śladu odparzenia. Jakbyście gdzieś dostały ten krem Miksa do przewijania (żółta tuba), to polecam, jest mega wydajny i wogóle rewelacja. I dajcie znać gdzie można kupić ;)

Pytanie: ile czasu mija do ostatecznego wyjścia ząbków od momentu zobaczenia tych białych plamek tuż pod powierzchnią dziąsła? Mam nadzieję, że to za chwilę ... Dzisiaj młoda tak mi ścisnęła palec samymi
    samymi dziąsłami, że myślałam, że skonam. I jeszcze pazurki ma ostre jak kotek :) nie nadążam z przycinaniem :)

gg64rl68s121551a.png
‹‹ 2946 2947 2948 2949 2950 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Sezonowa dieta zwiększająca płodność – płodne smaki jesieni

Jesień to świetny moment na wprowadzenie zmian do stylu życia i diety, które mogą pozytywnie wpłynąć na płodność i tym samym zwiększyć szanse na zajście w ciążę. Jakie produkty wybierać jesienią? Które składniki mają szczególne znaczenie w kontekście płodności? Podpowiadają ekspertki - Ania i Zosia z Akademii Płodności. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Gadżety elektroniczne dla kobiet część 1 - opaski fitnessowe wesprą Twoje zdrowie, ale też płodność

To pierwszy artykuł z serii gadżetów elektronicznych dla kobiet. Dziś przyjrzymy się opaskom fitnessowym - w czym mogą nam pomóc, na co warto zwrócić uwagę wybierając opaskę i co ciekawe w jaki sposób opaski fitnessowe mogą dodatkowo wesprzeć naszą płodność i polepszyć analizę cykli miesiączkowych. Podpowiemy również dlaczego warto skonfigurować opaskę z aplikacją miesiączkową i czy zawsze jest to możliwe.

CZYTAJ WIĘCEJ

Niedoczynność tarczycy podczas starania o dziecko

Tarczyca to niewielki gruczoł umiejscowiony na szyi człowieka, który wytwarza hormony i ma ogromny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Dlaczego tak często obniża płodność kobiety? Jak rozpoznać najczęstsze choroby tarczycy: niedoczynność i nadczynność? Przeczytaj w eksperckim artykule w całości poświęconym tarczycy! 

CZYTAJ WIĘCEJ