X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrześniówki 2015
Odpowiedz

Wrześniówki 2015

Oceń ten wątek:
  • chabasse Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2016, 23:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dżuls wrote:
    O rany, słabo, oby to udało się szybko zaleczyć, żeby nie poszło dalej. Dostaliście pewnie Pulmicort?
    dostalismy Berodual i nebu dose. ale zastanawiam sie czy nie kupic jakiegos lepszego inhalatora, bo ponoc nawet najlepszy lek nie pomoze jak nie ma sie odpowiedniego sprzetu. musze poczytac jeszcze dokładniie o parametrach

Synek Antoś
    1usaanli6w2njq4a.png
    wniddf9h5gbbmtsy.png
    Emilia
  • la_lenka Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2016, 00:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mojej też ze dwa razy na tydzień muszę pazury obcinać. Chciałbym żeby mi tak rosły.

easymum lubi tę wiadomość

Córeczka <3
    kYd4p2.png
  • easymum Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2016, 00:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    chabasse wrote:
    dostalismy Berodual i nebu dose. ale zastanawiam sie czy nie kupic jakiegos lepszego inhalatora, bo ponoc nawet najlepszy lek nie pomoze jak nie ma sie odpowiedniego sprzetu. musze poczytac jeszcze dokładniie o parametrach

Chabasse, medel family plus ma najlepszy wskaźnik nebulizacji, czyli rozbicia cząstek leku do rozmiaru, który dociera do wewnętrznych dróg oddechowych: oskrzeli, oskrzelików a nawet płuc
    płuc, dodatkowo tzw frakcja respirabilna wynosi aż 92%, co oznacza że w taki procent leku jest wchłaniany. 80% już jest dobrym wynikiem, a ten ma > 90 :)

chabasse lubi tę wiadomość

gg64rl68s121551a.png
  • Gusiak Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2016, 01:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ufffff... przeczytałam :-D
    Jednak jak się kilka dni tu do Was nie zajrzy, to później trzeba sobie z godzinkę poświęcić na czytanie =)

U nas rehabilitacji ciąg dalszy, ale juz u innej pani rehabilitant (poprzednia ewidentnie Nadii nie podpasowala).. mała ma wzmożone napięcie na nóżkach i raczkach, a za słaby brzuszek i dlatego prawdopodobnie jeszcze nie łapie sie za stopki i jak próbuje się Ja podciągnąć za rączki to leży jak worek ziemniaków :/
    Echhh... mam nadzieje, ze szybko się z tym uporamy... w ogóle zauważylyscie, ze teraz to praktycznie prawie każde dziecko coś ma i trzeba biegać do rehabilitantow?

Jeśli chodzi o pielęgnację dziewczynek to myjcie tam wszystko dokładnie i smarujcie jakąś tłusta maścią - nie ma się czego bać, a bez tego może dojść do sklejenia warg sromowych i trzeba wtedy ponoć stosować maść sterydowa - tak nas przestrzegala pediatra.
    Generalnie ja tam przy każdej zmianie pieluszki czyszcze wacikiem, smaruje zielonym linomagiem i (tfu, tfu,
    tfu... odpukać) póki co jeszcze ani razu nic nam się nie przyplatalo.

qb3c9vvjejpwrdmi.png

https://www.maluchy.pl/sl-70344.png
  • 4me Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2016, 05:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magnolia3 wrote:
    I ja Wam zyczę przespanej nocy:-) Sobie tez :-) Dzuls a propo siusiakow, co ja mialam z moimi, a szczegolnie z mlodszym....horror.Jedni mowią: myc, isciagac napletek, drudzy mowia nie odciagac i tak w dupe nie wiadomo.Malemu zrobil sie ropien i wyladowaliamy u urologa na zabiegu.Na zywca mu zrywal napletek i czyscil z ropy.Dziewczyny odciągajcie napletki chociaż raz na tydzien i myjcie siusiaki, MOWIE WAM!!!
    Tak! My mieliśmy tez teraz przeboje. Nie odciągaliśmy napletka bo kilku lekarzy pediatrów mówili nie wolno! Nawet w szpitalu. Trafiliśmy w końcu do nefrologa- jak mi pokazał co tam sie nazbieralo to prawie zemdlałam ;)
    Powiedzial, ze on ma dość wszystkim pediatrów co sie boja napletka i ze to sie ściąga i myje ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 lutego 2016, 05:24

Magnolia3, bento lubią tę wiadomość

mhsvj48aqvgzp38a.png

l22nhdgestw22l2o.png
  • Dżuls Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2016, 09:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Młoda wstała dziś o 5 rano, i przez 2h gadała do żyrandola i naszego ślubnego zdjęcia na ścianie. Jak ją próbowałam uśpić przy cycku to wymyśliła sobie zabawę polegającą na łapaniu piersi dziąsłami najmocniej jak się da, a potem odpychaniu się od niej z całej siły łapkami, dopóki nie wypuści cycka z japy... Boli jak cholera, a jeszcze trochę i będę miała po tym wszystkim uszy jamnika zamiast cycków.

A dobrą stroną tej pobudki jest to, że młoda wstała 2 h wcześniej, niż zazwyczaj i zrobiła sobie poranną drzemkę też o te 2h wcześniej, więc uśpiłam ją w domu i nawet nie musiałam wychodzić z samego rana na spacer.

8pdp47e.png
  • bento Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2016, 09:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dżuls U nas podobnie, pobudka ponad godzinę wcześniej i usnęła o 9 zamiast o 10.

Wczoraj wszystko dokładnie oczyściłam i po kąpieli posmarowałam linomagiem. Wydaje mi się, że wygląda to dziś trochę lepiej, zobaczę przez weekend jak się sytuacje rozwinie.

chabasse Dużo zdrówka dla Antosia. My mamy inhalator Microlife Neb100B, u nas sie sprawdza, ale na necie są o nim różne opinie :-/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 lutego 2016, 09:32

chabasse lubi tę wiadomość

sRUqp2.png
  • chabasse Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2016, 10:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    easymum wrote:
    Chabasse, medel family plus ma najlepszy wskaźnik nebulizacji,
    Dzięki, no własnie pamiętam, że ten był tu polecany i rzeczywiście poczytałam trochę opinii w necie i chyba się na ten zdecyduję. Ja mam w tej chwili ten microlife neb 100b jak bento i tu wielkośc cząsteczki to 2,61 nm a medel chyba 1,35, frakcja u nas to 75%. Natomiast ten mój jest strasznie głośny i Antoś się go troszkę chyba boi. Jakoś jednak udało nam się wczoraj wieczorem i dzisiaj rano przez jakieś 8 min. poinhalować młodego.
    Co do napletka, to ja też już sama nie wiem. Jedna lekarka mówiła, żeby obowiązkowo odciągać, bo sie skończy chirurgiem. Druga natomiast(której chyba bardziej ufam) mówi, aby absolutnie nic nie ruszać, że jak przyjdzie czas to on sobie sam tam wszystko rozrusza. Z resztą pytałam mamy i teściowej czy faktycznie coś gmerały przy swoich maluchach i mówią, że nic nie robiły. I nie słyszałam, żeby mój brat czy mąż mieli jakieś problemy.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 lutego 2016, 10:32

Synek Antoś
    1usaanli6w2njq4a.png
    wniddf9h5gbbmtsy.png
    Emilia
  • 4me Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2016, 10:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moj maly tez dzis wstal o 5- dobre to, ze to bylo pierwsze karmienie tej nocy :D od 20 :D ale juz później za bardzo nie chcial spać :/ zdrzemnął sie na 40 min kolo 6.30 i tyle. Teraz pobuszowal i o 10 uspilam kawalera. Kolejna drzemka ma byc a spacerze po poludniu i bardzo na to liczę bo to nie ja ide na ten spacer! Ja mam zamiar przyciąć komara w tym czasie bo wieczorem mam wychodne :D
    Tylko ten deszcz.... Cos czuje, ze moze pokrzyżować moje plany co do snu :/

mhsvj48aqvgzp38a.png

l22nhdgestw22l2o.png
  • 4me Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2016, 11:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny czy Wasze maluchy wkladaja stopy do buzi?

mhsvj48aqvgzp38a.png

l22nhdgestw22l2o.png
  • la_lenka Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2016, 11:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    4me wrote:
    Próbuje usilnie, udało się dopiero ze 2-3 razy, na chwilę tylko. Na razie tylko lewą stopę.

Córeczka <3
    kYd4p2.png
  • 4me Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2016, 11:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moj nawet nie probuje- jak patrzę na jego nogi to mi sie wydaje, ze nigdy tego nie osiągnie. On nie jest taki "rozciągnięty".
    To plus te ciągłe prostowanie nóg daje mi do myślenia czy on nie ma jakiego wzmożonego napięcia mięśniowego.

A tak btw- mamy piaty miesiac. Nie wiem jak tam u Was zalecenia ale w piątym miesiącu powinno sie isc na ponowna kontrole bioderek ;)

easymum lubi tę wiadomość

mhsvj48aqvgzp38a.png

l22nhdgestw22l2o.png
  • bento Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2016, 14:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    4me wrote:

Moja córa próbuje, ale jeszcze się jej nie udało ich tam dociągnąć.

4me lubi tę wiadomość

sRUqp2.png
  • Lilla My Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2016, 15:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    4me wrote:

Od kilku dni próbuje i kilka razy mu się udało :)

4me lubi tę wiadomość

Synek <3
    atdc2n0ax1cd3lcr.png
    Cel: 2015 przynajmniej w dwupaku! :)
  • chabasse Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2016, 15:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój też już próbuje, na razie tylko prawą.. Do buzi raz udało mu się dosięgnąć a tak to tylko w łapkach miętoli

Synek Antoś
    1usaanli6w2njq4a.png
    wniddf9h5gbbmtsy.png
    Emilia
  • Lilla My Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2016, 15:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    4me wrote:
    Moj nawet nie probuje- jak patrzę na jego nogi to mi sie wydaje, ze nigdy tego nie osiągnie. On nie jest taki "rozciągnięty".
    To plus te ciągłe prostowanie nóg daje mi do myślenia czy on nie ma jakiego wzmożonego napięcia mięśniowego.

A tak btw- mamy piaty miesiac. Nie wiem jak tam u Was zalecenia ale w piątym miesiącu powinno sie isc na ponowna kontrole bioderek ;)

My byliśmy na kontroli i nie mamy jeszcze jąder kostnienia, więc do kontroli niedługo znów.

Synek <3
    atdc2n0ax1cd3lcr.png
    Cel: 2015 przynajmniej w dwupaku! :)
  • chabasse Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2016, 15:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lilla My wrote:
    nie mamy jeszcze jąder kostnienia
    yyy , że czego nie macie..??

Synek Antoś
    1usaanli6w2njq4a.png
    wniddf9h5gbbmtsy.png
    Emilia
  • Dżuls Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2016, 15:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    4me wrote:
    Moja dopiero RAZ złapała stopę i to by było jakoś na tyle. Łapie się za kolanka, ale za to wyżej zadziera nóżki jak jest na przewijaku całą zupełnie goła, czasem ją tak zostawiam na chwilę, żeby może złapała się w końcu za te stopy.

8pdp47e.png
  • Dżuls Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2016, 15:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    4me wrote:
    Tu by się jakiś fizjoterapeuta/rehabilitant przydał, żeby rzucić na to okiem...

A jak tam u Waszych maluchów leżenie na brzuchu, tzn. podpór? Ciągle na łokciach, czy już wyżej?

8pdp47e.png
  • la_lenka Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2016, 15:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dżuls wrote:

A jak tam u Waszych maluchów leżenie na brzuchu, tzn. podpór? Ciągle na łokciach, czy już wyżej?
    Często na prostych rękach ale w pozycji rozplaśniętej żaby. :P

karolcia87, Magnolia3 lubią tę wiadomość

Córeczka <3
    kYd4p2.png
‹‹ 2947 2948 2949 2950 2951 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Planowanie ciąży, czyli o tym jakie badania przed ciążą warto wykonać

Planowanie ciąży to ważny moment w życiu każdej kobiety. Zastanawiasz się jakie badania przed ciążą warto wykonać? A może warto pomyśleć o dodatkowych szczepieniach? Co zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na zdrową, szczęśliwą ciążę? Przeczytaj, które szczepienia musisz zrobić jeszcze przed rozpoczęciem starań, a które spokojnie możesz zrobić nawet będąc już w ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zaburzenia hormonalne - 8 najczęstszych objawów

Zaburzenia hormonalne - jakie są ich najczęstsze objawy? Które objawy powinny Cię skłonić do wizyty u lekarza i diagnostyki w kierunku zaburzeń hormonalnych? Jakie są najczęstsze przyczyny braku równowagi hormonalnej i jak wygląda leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ