X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrześniówki 2015
Odpowiedz

Wrześniówki 2015

Oceń ten wątek:
  • Lilla My Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2016, 15:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    chabasse wrote:
    yyy , że czego nie macie..??

no ja też dokładnie nie wiem, o co chodzi, ale lekarz powiedział, że rozwój jest prawidłowy tylko nie widać jeszcze jąder kostnienia i możemy wpaść znów za 2-3 miesiące na kontrolę

Synek <3
    atdc2n0ax1cd3lcr.png
    Cel: 2015 przynajmniej w dwupaku! :)
  • julita Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2016, 15:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no i jednak ta ropa w oczku to zapalenie ropne spojówki, dostaliśmy kropelki na 5 dni i powinno być ok :)

4me u nas od dobrych 3 tygodni stopy lądują w buźce a najsmaczniejszy jest duży palec u nogi, zauważyłam też że w japce częściej ląduje lewa nóżka ale to jest związane z asymetrią, jednak gdy przyblokuje jej się lewa to i prawą wciska między dziąsła :P co do kontroli bioderek to u nas było powiedziane że pierwsza kontrola między 4-6 tygodniem, następna w 3 miesiącu a kolejna w 12 miesięcy

Dżuls czasem jest podpieranie jakby na dłoniach ale to na krótko i niezbyt często.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 lutego 2016, 16:05

tb73e6ydt52f9usr.png
    5b09e6ydos8pxq3s.png
    h44es65g5xhwh8nn.png
  • bellaVi Przyjaciółka

Wysłany: 12 lutego 2016, 16:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie, z tymi bioderkami i kostnieniem mamy to samo, kolejna wizyta w kwietniu - kontrolnie.
    Moja mała już ze dwa tygodnie jak pcha stopy do buzi i ssie paluszki :p
    Kiedyś znalazłam na youtube filmik jak dziewczyna z synkiem ćwiczyli obroty i zabawę stopami, próbowałam tak z Lila i może dlatego ona szybciej zaczęła tak robić. Nie wiem natomiast czy to dobrze że nie potrafi obracać się z brzucha na plecy ? Z pleców na brzuch super jej wychodzi, nawet w obie strony już umie. Tylko wrócić już nie potrafi i krzyk jest. Jaki u waszych maluchów z obrotami? A z podporem różnie, czasem na moment uda się je podnieść klatkę piersiową.

• la_lenka Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2016, 16:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bellaVi wrote:
    Kiedyś znalazłam na youtube filmik jak dziewczyna z synkiem ćwiczyli obroty i zabawę stopami, próbowałam tak z Lila i może dlatego ona szybciej zaczęła tak robić.
    Z moją kluchą tak ćwiczę cały czas, ale nadal sama nie ma ochoty. Za to z brzucha na plecy coraz częściej jej się udaje.
    Choć nadal fika nie do końca poprawnie - zamiast chować głowę w ramiona podczas obrotu to odgina do tyłu. Ale ćwiczymy, liczę że za jakiś czas będzie lepiej.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 lutego 2016, 16:20

bellaVi lubi tę wiadomość

Córeczka <3
    kYd4p2.png
  • mmalutka Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2016, 16:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    z jadrami kostnienia chodzi o to, że teraz szkielet maluchów jest złożony głównie z chrząstki. Kostnienie zaczyna sie w okreslonych punktach- w uag bioder oglada się je w głowie kości udowej. U różnych dzieci w różnym czasie. Najpozniej do ok 10 miesiaca. Jak och nie ma może to oznaczać np. zaburzenia hormonalne i wtedy trzeba zrobic badania. Ale chwilowo ich brak nie musi oznaczac niczego złego.

Mam nadzieje, że to składanie napisałam

tb734z17s9scq0zt.png
  • mmalutka Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2016, 16:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A u nas ani obrotów, ani pchania nóżek. Ale rehabilitanka każe mi nie panikowac podobno mamy czas :/

tb734z17s9scq0zt.png
  • julita Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2016, 17:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    w temacie stópek, to wygląda u nas tak :)
    http://naforum.zapodaj.net/thumbs/9d896e475d42.jpg

Moje dziecię od kilku dni ma fazę na śpiewanie, potrafi pół dnia wydawać z siebie głośne i piszczące aaaaaAaAaAAAaaaaa aż uszy mi puchną, bardzo nieprzyjemny dźwięk jak dla mnie a ona tak może i może i jeszcze jej radość sprawia ten śpiew :P

la_lenka, bellaVi, chabasse, Kassie, karolcia87, Carmen, Dżuls, Luna1, bento, Lilla My, Anitka201, Magnolia3, agatka196, Gusiak, 4me, easymum, Carolline lubią tę wiadomość

tb73e6ydt52f9usr.png
    5b09e6ydos8pxq3s.png
    h44es65g5xhwh8nn.png
  • bellaVi Przyjaciółka

Wysłany: 12 lutego 2016, 17:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No czyli widać że na wszystko trzeba czasu. Nasze maluchy w podobnym wieku i każde indywidualnie przechodzi etapy rozwoju :) cieszę się że dzięki forum można trochę porównywać te informacje.

• mmalutka Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2016, 18:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W ocenie rozwoju ważny jest też termin planowanego porodu a nie tylko sama data kiedy maluszek się faktycznie urodził- u nas się koryguje o 3 tyg czyli tak jakby Miko miał 4miesiące i 2 tygodnie.. I wg naszej rehabilitantki na stópki w buzi dziecko ma czas do 7 miesiąca :)

bellaVi, Magnolia3 lubią tę wiadomość

tb734z17s9scq0zt.png
  • Carmen Ekspertka

Wysłany: 12 lutego 2016, 18:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    julita wrote:
    w temacie stópek, to wygląda u nas tak :)
    http://naforum.zapodaj.net/thumbs/9d896e475d42.jpg

Moje dziecię od kilku dni ma fazę na śpiewanie, potrafi pół dnia wydawać z siebie głośne i piszczące aaaaaAaAaAAAaaaaa aż uszy mi puchną, bardzo nieprzyjemny dźwięk jak dla mnie a ona tak może i może i jeszcze jej radość sprawia ten śpiew :P
    Hej!
    No boska jest ta Twoja Nastka!
    U nas Młody próbuje wkładać stopki do buzi, narazie udało mu się raz;p
    a jeśli chodzi o podpór to opiera się już na dłoniach, nieraz wygląda jakby robił pompki.
    No i od jakiegos tygodnia włączył mu się tryb dyskusji, rano budzi mnie głośnie DA-DA-DA-DA i NA-NA-NA-NA ;p

Magnolia3 lubi tę wiadomość

♥ Marcel ♥
    bxnej5d.png
    Aniołek 9tc [*] 05.09.2014
  • bellaVi Przyjaciółka

Wysłany: 12 lutego 2016, 21:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aaaa... wiecie dziś dostałam z ZUS pisemko, że moje macierzyńskie ( mam z pół etatu) zostanie podwyższone do kwoty świadczenia macierzyńskiego. A jak u was? Urzędy rozpatrzyły wasze wnioski już ?

• chabasse Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2016, 21:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    taak, mój mąż dzisiaj dzwonił i podobno pozytywnie rozpatrzone wnioski zostały. Czyli dostaniemy becikowe również za styczeń, chociaż myślałam, że od lutego dopiero, bo wniosek złożyłam 28 stycznia.

Synek Antoś
    1usaanli6w2njq4a.png
    wniddf9h5gbbmtsy.png
    Emilia
  • Anitka201 Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2016, 21:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chabasse trzymam kciuki za szybki powrót do zdrowia. My też od 2 tygodni walczymy i mam nadzieje ze to juz końcówka choroby.
    4me wczoraj pytałaś o drzemki to mojemu przestawila się godzina wstawania z 8 na 7 i drzemki tez są odpowiednio wcześniej. W czasie trwania choroby młody glownie usypial we mnie wtulony. Wczesniej się przed tym broniłam ale trochę sobie odpuscilam. Widocznie teraz potrzebuje bliskości.
    Mój mały ładnie łapie się za stopki ale może raz trafił nimi do buzi :-)

chabasse, 4me lubią tę wiadomość

• Anitka201 Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2016, 21:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dżuls wrote:
    Tu by się jakiś fizjoterapeuta/rehabilitant przydał, żeby rzucić na to okiem...

A jak tam u Waszych maluchów leżenie na brzuchu, tzn. podpór? Ciągle na łokciach, czy już wyżej?
    U nas głównie na łokciach ale coraz częściej zaczyna podpierać sie na dłoniach. Ogólnie od kilku dni przekręca się na brzuch z prawego i lewego boku wiec jest jakiś postęp :-)

Dżuls lubi tę wiadomość

• Anitka201 Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2016, 21:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Julita twoja mała piszczy a ja cały dzień słyszę jak mój wydaje z siebie dźwięk jakby płukal gardło. Cały dzień GRRRR GRRRR no nie powiem juz mnie to do szału doprowadza.

• Anitka201 Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2016, 21:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co dziwne u nas prawdopodobnie idą kolejne zeby i nie są to górne jedynki tylko dolne trójki ( kły)??

• mmalutka Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2016, 22:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zęby w takiej śmieszniej kolejności wychodzą :)

tb734z17s9scq0zt.png
  • agatka196 Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My mieliśmy wczoraj wizytę u ortopedy i bioderka są w jak najlepszym porządku. Następna wizyta jak będzie już chodzić.

Malutka u nas za stopy się łapie ale jeszcze do buzi nie sięga. I zawsze jak ja karmie musi jedna ręką stopę trzymać. :-)
    U nas na brzuszku rączki powoli prostuje ale szybko opada. Za to tyłek zaczyna podnosić do góry i przez to wygląda jak foka bo całą się rozjezdza przez słabe mięśnie w rekach. Komicznie to wygląda :-)

Magnolia3, Dżuls lubią tę wiadomość

Mam 4 Aniołki w niebie. Boże czuwaj nad nami
    16udk0s3stit4jg4.pngklz9df9hfp6o5oq3.png
  • Magnolia3 Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja fruzia narazie sie nie obraca, jedynie na boki elegancko, wyglada jakby niewiele brakowalo, ale tak patrze wszystko z czasem pojmuje sama, wiec nie tragizuje. Nozki lapie do kolanek, a udzicha ma znacznie grubsze niz moje ramiona...Na brzuchu podpiera sie na przedramionach i dlugo w tej pizycji nie lubi, i co zrobic...Bawie sie z Nia ile moge, obracam, turlam, laskocze jej stopki jej raczkami i tyle. Jak jąibroce na brzuszek i jedna raczke ma schowana pod brzuchem to Jej nie wyjmie, musze Jej pomoc- a tyle chyba powinna umiec...
    Wczorajszej nocy tez spala do 4.30, niezle- ale i tak ze 4 razy musialam wstac bo sie troche sturlala i juz kwekala.Potem to te spanie to juz takue jak zadne...

1usa8u69die0y60t.png
  • la_lenka Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2016, 22:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas co tylko pannę przebieram to muszę "walczyć" o nogi, bo zaraz trzyma rączkami.
    2dQs6Ehm.jpg
    RQb9tTVm.jpg

Ja dziś znowu zaliczyłam lumpka. Dzisiejsze łupy to dwa kombinezony po 9zł (z tego jeden już na jesień. Pewnie rodzinka padnie jak zobaczy, bo jest czarny, ale mi się podobał strasznie). Co z tego, że mam dziewczynkę, nie musi być wiecznie na słodko :P
    2OikzCNm.jpg

Poza tym kupiłam spodnie w czarno białą szachownice (nowe za 5zł) i planuję użyć ich jako materiału do uszycia czegoś małej, bo jak zobaczyła taki kontrast to mało mi z wózka nie wyskoczyła :P

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 lutego 2016, 22:17

Magnolia3, chabasse, julita, 4me, karolcia87, Anitka201, Kassie, agatka196, easymum, Dżuls lubią tę wiadomość

Córeczka <3
    kYd4p2.png
‹‹ 2948 2949 2950 2951 2952 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Diagnostyka problemów z płodnością - krok po kroku

Niepłodności nikt się nie spodziewa, a jednak dotyka ona około 1,5 miliona polskich par rocznie. To bardzo dużo! Jakie są najczęstsze przyczyny niepłodności? Kiedy warto rozpocząć diagnostykę i jakie badania zrobić na początek?

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza - najnowsze odkrycia nauki i perspektywy leczenia

W miesiącu świadomości endometriozy, dzielimy się z Wami nowymi odkryciami, które stają się źródłem nadziei. Badania nad genami i mikrobiomem oferują potencjalne klucze do lepszych terapii. Zobacz, jak nauka prowadzi nas ku lepszemu zrozumieniu i leczeniu tej trudnej choroby.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwas foliowy podczas starania o dziecko, kwas foliowy w ciąży - dlaczego tak ważny?

Kwas foliowy to witamina z grupy B, o której żadna starająca się o ciążę kobieta, nie powinna zapominać! Kwas foliowy ma ogromny wpływ na rozwój płodu, prawidłowy przebieg ciąży, ale i również płodność kobiety! Dodatkowo przeczytaj dlaczego suplementacja kwasu foliowego zalecana jest czasem również dla mężczyzn.   

CZYTAJ WIĘCEJ