X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrześniówki 2015
Odpowiedz

Wrześniówki 2015

Oceń ten wątek:
  • Magnolia3 Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2016, 22:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olcia tez 97 centyl.8500 i 67 dluga, ale ciuszki na 80, jedynie body 74 ze smyka sa dobre.Bo to grubasek maly.

1usa8u69die0y60t.png
  • bento Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2016, 22:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Myślicie, że Wasze dzieciaki podwoją wagę urodzeniową do 6 miesiąca? I czy w ogóle to takie ważne?
    Moja córa ważyła po urodzeniu 4kg, a na dzień dzisiejszy około 6,7kg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 lutego 2016, 22:55

sRUqp2.png
  • bellaVi Przyjaciółka

Wysłany: 21 lutego 2016, 23:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lila za 2 tygodnie kończy pół roku, a wagę urodzinową już podwoiła. Ja jedynie czytałam ze często tak jest że się waga podwaja, ale ze to nie reguła. A co do obrotów to nadal z pleców na brzuch w obie strony radzi sobie super. Z brzucha nie umie się obracać, nawet mam wrażenie że nie próbuje.

• Pola Irene Przyjaciółka

Wysłany: 21 lutego 2016, 23:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze, dziewczyny jakie macie duże dzieci...
    Wanda zaczyna nosić rozmiar 68, waży ok 6kg. Byłam przekonana, że mam całkiem spore dziecko:) Jest większa i cięższa od starszego brata jak był w jej wieku, więc myślałam, że duuuża jest.

Mała ma skazę białkową. Wypiłam dzisiaj u mamy 1 kawę. Byłam tak nieprzytomna, że myślałam tylko o kawie, zupełnie zapomniałam, że nie mogę pić zwykłego mleka... I już jest efekt: cała buzia czerwona, a mała się drapie i płacze:( Jestem zła na siebie jak nie wiem co:(

Poza tym mała kończy dziś 5 miesięcy. Rety to oznacza tylko ok 1 miesiąc bez zębów... Nie wiem jak wy, ale ja uważam, że niemowlaki najsłodsze są bez ząbków, no i nie gryzą! Moje sutki są pogryzione nawet teraz, co to będzie jak będzie miała zęby:(((

17u9df9hyjbnpcim.png
  • la_lenka Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2016, 23:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hmm? Podwoi? Moja lada moment potroi wagę :P Brakuje jej mniej niż pół kilo. Podwojenie zrobiła na 2,5 miesiąca. Z tym że moja odwrotnie - urodziła się malutka, a teraz najwidoczniej śmietana w cyckach. ;)

Córeczka <3
    kYd4p2.png
  • la_lenka Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2016, 00:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dżuls wrote:

La_lenka - e tam zaraz panikara i histeryczka..po prostu ma swoje zdanie :)
    Ja wiadomo, kocham tego dzieciaka najmocniej na świecie, ale niestety obiektywnie patrząc to charakterek jej się zapowiada. Każda nowa rzecz, zabawka, czy osoba i jest żałosny ryk. Stuknie się lekko, albo coś jej się nie uda i histeria. Coś zrobię nie po jej myśli i natychmiast łzy jak grochy.
    Muszę szybko odwracać jej uwagę jak coś się stanie - bo starczy zacząć się użalać (ojej, a co się stało, a uderzyłaś się, oj główka boli itp.) a wpada w jakiś amok, purpurowa na buzi, płacz z zanoszeniem aż bezdech łapie. A jak od razu zagadam na wesoło to nagle się okazuje, że w sumie nic się nie stało i można się śmiać. Taka mała diwa mi rośnie. :P

Córeczka <3
    kYd4p2.png
  • Wonderland Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2016, 00:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój to żywe srebro, nie ma chwili żeby się nie ruszał. Bez przerwy się turla i pełza, powoli już szykuje się do raczkowania. Już dałam sobie spokój z ciągłym pilnowaniem, żeby był na macie, wiec "łazi" po pokoju. Czekam, aż usiądzie.

Wagę urodzeniowa podwoił ok 4 mca, ale to podobno najczęściej dzieci ktore urodziły się małe szybko wagę podwajają, a te większe nie zawsze na pół roku się wyrobią. Jeśli chodzi o ubranka, to i nas jeszcze kilka 68, ale już raczej 74.

<3
    MRqfp2.pngAnMUp2.png
  • Wonderland Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2016, 00:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, nasze maluchy już po kolei będą miały pół roku! Kiedy to zlecialo! Dopiero co narzekalysmy na upały i czytalysmy opisy porodów;p

la_lenka, Magnolia3 lubią tę wiadomość

<3
    MRqfp2.pngAnMUp2.png
  • 4me Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2016, 05:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bento wrote:
    Myślicie, że Wasze dzieciaki podwoją wagę urodzeniową do 6 miesiąca? I czy w ogóle to takie ważne?
    Oj tak ;) my podwojenie wagi mamy dawno za sobą ;) za to od jakiegos czasu przybiera znacznie wolniej na wadze- pewnie spadnie z 75 centyla. Jestem ciekawa co na to nasz lekarz jutro powie?

mhsvj48aqvgzp38a.png

l22nhdgestw22l2o.png
  • MadziaRatMed Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2016, 08:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bento wrote:
    moja własnie teraz mniej więcej waży 2x tyle co przy urodzeniu (3420g)
    u nas znow dzis pada... więc pewnie nie pojdziemy na spacer :(chce już wiosnę i słońce, a najlepiej lato !

relgio4pxlxziakh.png
  • Dżuls Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2016, 09:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bento wrote:
    Yyyy a nie powinny przypadkiem podwoić do 3-go miesiąca? Moja ważyła 3,5, teraz koło 9, więc zaraz potroi :P
    Kurde, dziecko dostało wieczorem takiego furkoczącego gluta w nosie i mimo odciągania trzymało ją to całą noc i spała z otwartą buzią. Od rana u nas chodzi katarek na zmianę z inhalatorem, a teraz wróciłyśmy ze spaceru, pogoda taka mżawkowa, więc akurat.
    A, no i koleżanka wczoraj pożyczyła mi na wypróbowanie zestaw i lampę do hybryd :D Pazury zrobione, a morale +1000. Tyle tylko, że zrobiłam sobie taki pastelowy róż, ale okazało się, że to lakier zmieniający kolor pod wpływem ciepła, i jak wyszłam na dwór to zmieniło mi się miejscami na taki wściekły róż, że wyglądało, jakbym miała ręce uwalone w burakach... :P

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 lutego 2016, 09:35

Magnolia3 lubi tę wiadomość

8pdp47e.png
  • julita Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2016, 09:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bento wrote:

już podwoiła :) u nas waga urodzeniowa 3200 a teraz 7500 :)

tb73e6ydt52f9usr.png
    5b09e6ydos8pxq3s.png
    h44es65g5xhwh8nn.png
  • moka89 Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2016, 10:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobry!
    U nas raczej się nie zapowiada, zeby podwoiła wagę. Urodziła się 3600 a teraz ma ok 6400 i juz dziadki mówią, ze kluska ciężka :P Co do ubranek to nosimy 68, są tez w naszej garderobie 62 ale i np 74 body z auchan czy pepco :) Dopiero co pochowałam body 62 FF, bo juz takie naciągane mocno i wydekoltowane pod szyjką się robiły.

Co na krostki od śliny? Młoda ma obsypana brodę i szyjkę :/ nie wyglada to ładnie, a nie chcę iść do pediatry w te zarazki.

Pogoda straszna, tzn ciepło ale wiatr jest tak silny, ze prawie mnie zdmuchnęło, a miałam dociążenie dwoma siatami i workiem ziemniaków xD Spacer odpuszczamy niestety :/

Gabrysia <3
    klz9df9h2mnehf2h.png
  • Wonderland Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2016, 10:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    4me wrote:
    Oj tak ;) my podwojenie wagi mamy dawno za sobą ;) za to od jakiegos czasu przybiera znacznie wolniej na wadze- pewnie spadnie z 75 centyla. Jestem ciekawa co na to nasz lekarz jutro powie?

Od ok. 4mca maluchy wolniej przybierają (optymalnie 17-18 g/dobe), później po 6 jeszcze wolniej (12-13), po 9 juz tylko ok 9 g/dobę. Centyle też się inaczej rozkładają. Gdyby cały czas tak szybko przybierały, to wkrótce ważyłyby tyle co my;p

4me lubi tę wiadomość

<3
    MRqfp2.pngAnMUp2.png
  • 4me Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2016, 10:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiem, wiem ;) ale mi się wydaje, ze mi maly nie przybrał prawie nic od jakis dwóch tygodni... Moze jakies marne 10 gram. Zdecydowanie krócej je tez z piersi i juz raczej co 4 godziny a nie 3. Za to ma dalej dwa nocne karmienia a wówczas obżera sie po uszy a wiadomo, ze to nocne mleko jest najlepsze.
    Narazie jednak sie nie matwie. Wazy 8,5kg i dobrze wygląda :) i i tak jest za ciezki :) ciekawa jestem tylko co powie lekarz ;)

Dobrze wiedzieć jakie sa normy:) thx :)

mhsvj48aqvgzp38a.png

l22nhdgestw22l2o.png
  • 4me Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2016, 10:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moka89 wrote:
    Dobry!
    U nas raczej się nie zapowiada, zeby podwoiła wagę. Urodziła się 3600 a teraz ma ok 6400 i juz dziadki mówią, ze kluska ciężka :P Co do ubranek to nosimy 68, są tez w naszej garderobie 62 ale i np 74 body z auchan czy pepco :) Dopiero co pochowałam body 62 FF, bo juz takie naciągane mocno i wydekoltowane pod szyjką się robiły.

Co na krostki od śliny? Młoda ma obsypana brodę i szyjkę :/ nie wyglada to ładnie, a nie chcę iść do pediatry w te zarazki.

Pogoda straszna, tzn ciepło ale wiatr jest tak silny, ze prawie mnie zdmuchnęło, a miałam dociążenie dwoma siatami i workiem ziemniaków xD Spacer odpuszczamy niestety :/

Ktos tu polecam maść DELMALIBURE
    bez recepty

mhsvj48aqvgzp38a.png

l22nhdgestw22l2o.png
  • Wonderland Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2016, 10:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moka89 wrote:
    Co na krostki od śliny? Młoda ma obsypana brodę i szyjkę :/ nie wyglada to ładnie, a nie chcę iść do pediatry w te zarazki

Mnie pediatra mówiła, żeby smarować czymś emolientowym, natluszczajacym, żeby była bariera między śliną a skórą. Mówiła, że spokojnie moze być zielony linomag. Teraz smaruje Bepanthenem i też jest ok.
    Z tym, że u nas raczej łagodne krostki.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 lutego 2016, 10:53

<3
    MRqfp2.pngAnMUp2.png
  • Wonderland Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2016, 11:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas też przybiera tak skokowo. Co prawda ważę go na wadze łazienkowej, wiec granica błędu 100 g, ale najczesciej przez jakieś 2 tyg waga caly czas pokazuje to samo, a potem nagle przez dwa dni przybiera 200-300 g. Podobno tak jest ok.

<3
    MRqfp2.pngAnMUp2.png
  • moka89 Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2016, 11:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oki, będę musiała przejść się do apteki :) dzięki

Moje dziecię jak widzi śliniak i miseczkę to az się trzęsie z radości, ze będzie jeść :) normalnie az mnie za rękę trzyma żebym jej łyżeczki nie zabrała :)

Anitka201, chabasse, karolcia87, Magnolia3 lubią tę wiadomość

Gabrysia <3
    klz9df9h2mnehf2h.png
  • 4me Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2016, 11:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My właśnie skończyliśmy brokuly :) chyba bede powoli zwiększać ilość tak by w końcu dawać caly słoiczek ;) on to lubi wiec czemu mu zabraniać :D

wisieninka_89 lubi tę wiadomość

mhsvj48aqvgzp38a.png

l22nhdgestw22l2o.png
‹‹ 2982 2983 2984 2985 2986 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

USG, test PAPP-A. Nieprawidłowe wyniki badań w ciąży – co dalej?

W badaniu USG lekarz wykrył jakieś nieprawidłowości? A może wyniki testu PAPP-A są niezadowalające? Co dalej? Jakie kroki podjąć? Czy w takiej sytuacji nieinwazyjny test genetyczny może okazać się pomocny? Jakich informacji może dostarczyć test NIPT?

CZYTAJ WIĘCEJ

7 sposobów jak przetrwać przesilenie wiosenne i jak szybko zajść w ciążę!

Przesilenie wiosenne dla wielu kobiet jest trudnym okresem przejściowym, kiedy mogą pojawiać się problemy ze snem, nadmiernym zmęczeniem, brakiem energii, czy obniżoną koncentracją. Wszystko to może mieć wpływ na gospodarkę hormonalną i kobiecą płodność. Jak w tym czasie przygotować się do ciąży? Jakie są skuteczne sposoby na poprawę płodności? Jak szybko zajść w ciążę, wprowadzając proste nawyki do codziennego stylu życia?

CZYTAJ WIĘCEJ

Owulacja – kiedy owulacja zwiększy szanse na zajście w ciążę

Kiedy owulacja? Większość kobiet wie, że owulacja to czas, w którym możliwe jest zajście w ciążę. Ale kiedy dokładnie ona występuje, jakie są objawy owulacji, jak ją rozpoznać lub co może na nią wpływać nie dla wszystkich jest oczywiste. Kilka faktów na ten temat oraz parę prostych instrukcji jak obserwować swoje ciało pomoże Ci wielokrotnie zwiększyć szanse na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ