Dni dla Płodności   

Specjalnie dla Ciebie - wiosenny powiew nadziei 
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Zapisy do 22 marca   
Sprawdź!
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrześniówki 2015
Odpowiedz

Wrześniówki 2015

Oceń ten wątek:
  • Kassie Autorytet

Wysłany: 22 marca 2016, 15:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A 3 posilek to jak by wygladal? :-) dalej jestem ciemna w rozszerzaniu tej diety :-P

ug373e5esgfin09c.png
    rg50gox1ycplbhk5.png
  • easymum Autorytet

Wysłany: 22 marca 2016, 15:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas też w ciągu dnia 3 porcje mleka, osobno kaszka z owocami, osobno obiadek, do tego w tzw międzyczasie miętolenie gryzaka z owocem - na razie jabłko, dzisiaj banan.
    Edysia, a 3 porcję mleka czym chcesz zastąpić? też kaszką?

gg64rl68s121551a.png
  • 4me Autorytet

Wysłany: 22 marca 2016, 15:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mmalutka skoro ty juz tak daleko jestes z rozszerzeniem to proszę powiedz mi czy ty juz dajesz na jeden raz ten caly sloiczek 190g? Bo Np Hipp po 5 miesiącu ma juz fajne dania w takich dużych sloczkach ale nie wiem czy to juz można na raz podać?

My narazie mam raz dziennie warzywka lub warzywka z mięsem 125g a pozniej kolejne karmieni 125g owoców.

No i chciałabym na noc juz kasze z owocami wprowadzić ale jakos dużo mi ych owoców wychodzi w ciagu dnia :/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 marca 2016, 15:26

mhsvj48aqvgzp38a.png

l22nhdgestw22l2o.png
  • przyszła mama Autorytet

Wysłany: 22 marca 2016, 15:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    własnie dziewczyny jak u Was to wygląda tak patrząc jedna doba?

U nas powiedzmy mniej więcej wygląda to tak:
    - koło 6-7 Kacperek je mleko ( nutramigen 3 miarki)
    - koło 10:00 je kaszkę mannę albo kaszkę ryżową ( narazie bananową)
    - koło 13 je obiadek - ugotowane skrzydełko i warzywka( wymiennie lub łączone zależy co mam w domu ziemniak, marchewka, brokuł kalafior) , ewentualnie sloiczek jakąs rybke gotowaną z warzywkami ale sporadycznie.
    - potem w międzyczasie chrupke kukurydzianą ( Kacperek fajne te pałeczki sam wcina)
    - koło 16:30 podwieczorek ( jabłuszko, gruszka lub banan z biszkoptem startym na tartce) Raz Kacperek dostał kisiel ale średnio mu pasował
    koło 19:00 kaszkę ryżową bananową
    koło północy nutramigen 3 miarki
    koło 3:30-4 nutramigen 3-4 miarki

tak to mniej wiecej wyglada u Nas a jak jest u Was ?

Marzenia się spełniają :)

relgi09kd0jrtcj6.png
  • przyszła mama Autorytet

Wysłany: 22 marca 2016, 15:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no i oczywiście dopajam wodą ale to o różnych porach :)

Marzenia się spełniają :)

relgi09kd0jrtcj6.png
  • bento Autorytet

Wysłany: 22 marca 2016, 15:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas stałe posiłki są między 12-13(pól lub 3/4 słoiczka 125 z 1 łyżeczką kaszki manny, więcej nie zje) i 15-16(owoce lub kaszka jaglana z owocami ok.100ml), a tak to cyc, cyc i jeszcze raz cyc. Mała pija kiedy chce, nie ma stałych godzin kp. Dziś podaję pierwszy raz wodę z niekapka i zobaczymy jak jej będzie szło picie :-) Za jakiś tydzień wprowadzę mięso i tez powoli przestawiam się na gotowanie, jednak samemu robi się bardziej urozmaicone te posiłki. W słoikach to głównie marchew i ziemniak.

la_lenka Uwielbiam bataty i tez planuję małej niedługo ugotować.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 marca 2016, 15:43

sRUqp2.png
  • la_lenka Autorytet

Wysłany: 22 marca 2016, 15:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cyc, cyc, cyc, cyc, jak akurat panna ma dobry moment jakieś warzywka lub owoce - bez stałej godziny na razie, oczywiście popite cycem, a potem cyc, cyc, cyc tyle razy ile trzeba :P

Córeczka <3
    kYd4p2.png
  • 4me Autorytet

Wysłany: 22 marca 2016, 16:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie mniej więcej tak : (ale wszystko zalezy od tego, o której wstanie)

7- cyc
    11- 125g danie (warzywka lub warzywka z mięsem) + 1/2 łyżeczki manny
    15.30- owoce 125g
    18- cyc
    19.30- cyc na noc

No a w nocy zazwyczaj cyc okolo 1 i 4. Jesli mnie nie ma albo tata karmi to zamiast cyca 150 ml MM.
    Chyba niedługo wylacze ten cyc o 19.30 i dam kasze jaglana kukurydziana z odrobina owoców...

No i zastanawiam się kiedy przejść na te większe obiadki 190 gram.jestem pewna, ze mój juz by je wciagnal ale wcale to nieozacza, ze powinien ;) jesli chodzi o dania słoiczkowe i owoce to chyba chłopak nie zna umiaru ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 marca 2016, 16:02

mhsvj48aqvgzp38a.png

l22nhdgestw22l2o.png
  • easymum Autorytet

Wysłany: 22 marca 2016, 16:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    4me wrote:
    Mmalutka skoro ty juz tak daleko jestes z rozszerzeniem to proszę powiedz mi czy ty juz dajesz na jeden raz ten caly sloiczek 190g? Bo Np Hipp po 5 miesiącu ma juz fajne dania w takich dużych sloczkach ale nie wiem czy to juz można na raz podać?

My narazie mam raz dziennie warzywka lub warzywka z mięsem 125g a pozniej kolejne karmieni 125g owoców.

No i chciałabym na noc juz kasze z owocami wprowadzić ale jakos dużo mi ych owoców wychodzi w ciagu dnia :/

4me, odpowiadam nie pyitana :) u nas idzie zwykle cały duży słoiczek, i to od dawna :) a kaszkę daję na drugie śniadanie. Na noc do uśpienia jest mleko.
    Generalnie u nas koło 8 jest pierwsze mleko, potem koło 12 kazzka z owocami, potem koło 16 obiadek (właśnie podgrzewam), zwykle godzinkę po obiadku jest mleko i ostatnia porcja jest przed spaniem 20-21. Czasem jak młoda głęboko śpi wieczorem i nie budzimy jej na kąpiel to to ostatnie karmienie jest koło północy - prawie na śpiocha zmiana pieluchy i butla ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 marca 2016, 16:02

4me lubi tę wiadomość

gg64rl68s121551a.png
  • Dżuls Autorytet

Wysłany: 22 marca 2016, 16:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie cycek na żądanie, koło 8 rano je kaszkę jaglaną (tę HIPPa) z połową małego słoiczka owocków. Koło 13-14 warzywka, już dałam jej kilka razy mięsko i rybkę, ale po tym jak jej wywaliło te plamy to wstrzymałam rozszerzanie i zredukowałam porcję i ilość składników do minimum. Koło 17-18 kaszka jaglana z resztą owocków ze słoika. A w przerwach i w nocy cyc, cyc i jeszcze raz cyc, bo panna jest wybitnie cycowa.

8pdp47e.png
  • Dżuls Autorytet

Wysłany: 22 marca 2016, 16:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Btw, czytam sobie o tych alergiach (https://parenting.pl/portal/dieta-alergika)
    "U niemowląt przyczyną uczulenia jest marchew, jabłko i białka mleka krowiego", tylko kurde ciężko jest znaleźć słoik bez marchewki i deserek bez jabłka :/

8pdp47e.png
  • mmalutka Autorytet

Wysłany: 22 marca 2016, 16:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas jest tak:
    ok 6 jest cycek jak jaśniepan wstanie
    9-9.30 kaszka hipp na nutramigenie + owoce
    12.30-13.00 obiadek- cały słoik 190 juz od dawna i czasem jeszcze trzeba głodomora owocem dopchać, bo paszczą macha
    16-16.30 cycek (i tu chce zastąpić np. ryżem z owocami, kaszką z owocami na zasadzie podwieczorku)
    ok 20 przed snem cycek

albo będę robić o 12-13 zupkę, a o 16 jakiś konkret :)

Kassie, 4me lubią tę wiadomość

tb734z17s9scq0zt.png
  • easymum Autorytet

Wysłany: 22 marca 2016, 17:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, zmieniając temat - jak sobie radzicie ze śmierdzącym tematem brudnych pieluch? Ja mam kosz z ikei, w nim niby pachnący worek, każda pieluszka z kupką pakowana w osobny mały niby pachnący woreczek, a i tak jak otworzę pokrywę to wali jak nie wiem co. Wyrzucam codziennie i już nie mam pomysłu jak z tym sobie radzić. Problem w tym, że ten kosz stał się mrocznym obiektem pożądania mojej córy. Jak jeszcze dawałam radę przewijać ją na przewijaku, a kosz wisiał na nim, to ciągle się wychylała, za wszelką cenę usiłując złapać za wystający spod pokrywy worek. Przeniosłam kosz na podłogę, to teraz młoda śmiga po podłodze w kierunku kosza właśnie. Dzisiaj nie zauważyłam i wywaliła sobie te zużyte pieluchy na głowę ...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 marca 2016, 17:09

gg64rl68s121551a.png
  • julita Autorytet

Wysłany: 22 marca 2016, 17:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    daleko są wasze dzieciaczki z rozszerzaniem diety :) u nas wygląda to tak +/-

- 6.00 cyc
    - 9.00 cyc
    - 12.00 ugotowane na parze warzywka + cyc (do tej pory była dynia, ziemniak i marchewka)
    - 15.00 cyc
    - 18.00 cyc
    - 21.00 cyc
    - 2.00 cyc

w przyszłym tygodniu wprowadzę owoce i chyba wypadałoby zacząć dopajać maluszka? heh dziecko ma pół roku a nie spróbowało jeszcze wody czy herbaty z koperku

tb73e6ydt52f9usr.png
    5b09e6ydos8pxq3s.png
    h44es65g5xhwh8nn.png
  • Kassie Autorytet

Wysłany: 22 marca 2016, 17:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas jest
    6-7 mleczko,
    10 mleczko,
    14 obiadek (warzywka, miesko, kaszka manna),
    18 mleczko
    22 mleczko.
    Za ta 18 wprowadzilabym ta kaszke z mlekiem i owocami :-)

ug373e5esgfin09c.png
    rg50gox1ycplbhk5.png
  • Kassie Autorytet

Wysłany: 22 marca 2016, 17:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    przyszla mama - juz probowal chrupka kukurydzianego? :-) ja jakos sie boje podac :-P

ug373e5esgfin09c.png
    rg50gox1ycplbhk5.png
  • Dżuls Autorytet

Wysłany: 22 marca 2016, 17:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    easymum wrote:
    Dziewczyny, zmieniając temat - jak sobie radzicie ze śmierdzącym tematem brudnych pieluch? Ja mam kosz z ikei, w nim niby pachnący worek, każda pieluszka z kupką pakowana w osobny mały niby pachnący woreczek, a i tak jak otworzę pokrywę to wali jak nie wiem co. Wyrzucam codziennie i już nie mam pomysłu jak z tym sobie radzić. Problem w tym, że ten kosz stał się mrocznym obiektem pożądania mojej córy. Jak jeszcze dawałam radę przewijać ją na przewijaku, a kosz wisiał na nim, to ciągle się wychylała, za wszelką cenę usiłując złapać za wystający spod pokrywy worek. Przeniosłam kosz na podłogę, to teraz młoda śmiga po podłodze w kierunku kosza właśnie. Dzisiaj nie zauważyłam i wywaliła sobie te zużyte pieluchy na głowę ...
    Ja pieluchy wyrzucam do kuchennego kosza na śmieci, który opróżniamy codziennie. Nic nie czuć. A zawijasz je porządnie? Ja zawijam do środka, a potem owijam jeszcze wokół mocno tymi rzepami z boku, i na serio nawet nie czuć pół smrodku. Kiedyś po kilku dniach znalazłam starą pieluchę pod łóżkiem (pewnie starszak coś przy tym gmerał) i nic nie czułam.

8pdp47e.png
  • moka89 Autorytet

Wysłany: 22 marca 2016, 17:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dżuls wrote:
    Btw, czytam sobie o tych alergiach (https://parenting.pl/portal/dieta-alergika)
    "U niemowląt przyczyną uczulenia jest marchew, jabłko i białka mleka krowiego", tylko kurde ciężko jest znaleźć słoik bez marchewki i deserek bez jabłka :/
    Dokładnie. A u nas uczulenie na marchew obstawiam :/ dziwnie mi będzie gotować zupkę warzywną wyłączając marchew :/ pomijam fakt, ze kiedyś kupiłam słoiczki i mam w zapasie takie z rybką, jakies zupki warzywne i dupa, nie wykorzystam ich :/

Ps możliwe, że ta alergia na marchew minie?

Ps 2 czy wasze dzieciaki tez tak dzis marudzą? Ja ma juz dość na dzis. Co chwilę ryczy :/

Gabrysia <3
    klz9df9h2mnehf2h.png
  • mmalutka Autorytet

Wysłany: 22 marca 2016, 17:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kassie ja tez tak zaczęłam a potem przezucilam na rano bo mi tak jakos wygodniej.. sama zobaczysz jak Wam to bedzie pasować :)

Młody lubi urozmaicone jezenie i widać że mu służy. A i mnie jest latwiej :)

tb734z17s9scq0zt.png
  • chabasse Autorytet

Wysłany: 22 marca 2016, 17:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O mamo.. to ja jestem w czarnej d*pie z tym rozszerzaniem.. U nas tylko warzywka raz dziennie i to nie więcej niż pół słoiczka. A tak to cyc jest na żądanie.. Czasem dam kawałek jakiegoś owocka do siateczkowego gryzaczka, np. banan, jabłuszko czy gruszka. Zastanawiam się nad tą kaszą manną lub jaglaną, ale jak to się w ogóle podaje..?? Piszecie, że łyżeczka lub pół do zupki.. ale można to dać do takiej słoiczkowej zupki..? i wtedy jak.. najpierw ugotować i dodać do dania, czy całe danie podgotować i wsypać tam kaszę..?? Kurde, ja nie jadam kasz wcale i nie mam bladego pojęcia jak się je obsługuje. A juz na pewno nie znam rodzajów kasz oprócz gryczanej, którą jadam jako jedyną. A może do mojego mleczka mogę taką kaszkę wsypać.. ma to sens.. czy zbędne zapychanie żołłądka?? Jezuu ile ja się muszę nauczyć w kwestii żywienia.

Synek Antoś
    1usaanli6w2njq4a.png
    wniddf9h5gbbmtsy.png
    Emilia
‹‹ 3056 3057 3058 3059 3060 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Sezonowa dieta zwiększająca płodność – płodne smaki jesieni

Jesień to świetny moment na wprowadzenie zmian do stylu życia i diety, które mogą pozytywnie wpłynąć na płodność i tym samym zwiększyć szanse na zajście w ciążę. Jakie produkty wybierać jesienią? Które składniki mają szczególne znaczenie w kontekście płodności? Podpowiadają ekspertki - Ania i Zosia z Akademii Płodności. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Obrotowy fotelik tyłem - bezpieczeństwo i funkcjonalność

Fotelik obrotowy to wygoda i bezpieczeństwo w jednym – dzięki funkcji obracania ułatwia wkładanie i wyjmowanie dziecka z samochodu, a także pozwala na łatwe ustawienie tyłem do kierunku jazdy, co jest najbezpieczniejszą pozycją dla najmłodszych pasażerów. Jakie ma jeszcze korzyści?

CZYTAJ WIĘCEJ

Karmienie piersią - wszystko o diecie, która zapewni zdrowie Twojemu dziecku

Podawanie mleka matki to najlepszy, naturalny sposób karmienia niemowląt. Zapewnia on dziecku prawidłowy rozwój, zdrowie i umacnia więź emocjonalną z matką. Należy także pamiętać, że znaczenie ma długość okresu karmienia piersią. Najlepiej, jeśli do ukończenia szóstego miesiąca życia dieta malca składa się wyłącznie z mleka mamy.

CZYTAJ WIĘCEJ