X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrześniówki 2015
Odpowiedz

Wrześniówki 2015

Oceń ten wątek:
  • agniesja Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2016, 23:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    4me wrote:
    I chyba jeszcze sporo dzieciaczkow tu nie raczkuje, co nie dziewczynki? ;) ktora ma jeszcze takiego leniuszka? ;)
    Mój też jeszcze nie raczkuje, sam nie siedzi i nawet nie ma ani jednego ząbka (chociaż to ostatnie zdecydowanie na plus) :P

w57v3e3k8e2cqbjo.png
    qb3ck6nllq2i9no0.png
  • Anitka201 Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia 2016, 06:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    4me wrote:
    Anitka wstrzymaj sie z bielizna do zakończenia karmienia. Ja przestalam juz karmić i cycki - masakra!!! Chyba z trzy rozmiary spadły. Mam podejrzenia, ze są nawet mniejsze niz przed ciaza :/
    O jaa..to mnie pocieszylas. Ja przed ciążą miałam małe i jak mi jeszcze spadną to chyba skarpetami będę sobie wypychac. A brałas coś na zatrzymanie laktacji? No i ciekawa jestem jak u mnie będzie z jednością biustu bo słyszałam że kiepsko to wygląda.

• 4me Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia 2016, 08:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niestety Anitka. Ja to jestem załamana. Jeszcze nie przymierzałam stanikow sprzed ciąży bo z rozpędu biegam w sportowych ale mysle, ze miga byc za duże :( a ja tez miałam Male wiec porażka :( buuuuu, buuuu, buuuu

Z jedrnoscia chyba jest ok ale ja miałam fiola i smarowalam je dwa razy dziennie przez cala ciaze i podczas karmienia tez. Tzn sa troche bardziej wiotkie ale jeszcze nie wiem czy to permanentne zwiotczenie czy po prostu przyzwyczajenie do poprzednich napiętych przez ciaze i okres laktacji do granic możliwości...

Musiałam wziac tabletkę bo zakończenie laktacji u mnie trwalo by miesiącami. Pomimo ograniczania młodemu mleka na rzecz pokarmów stalych nic się nie zmienialo... No ja ogólnie zgrzeszylam bo miałam możliwości by dlugo karmić:(
    Ale swoja cenę za te tabletke zaplacilam. Pierwsze dni byly tragiczne u myślałam,ze cycki mi rozsadzi... Bol nie do wytrzymania.

Mlody w ogóle nie tęskni za cyckiem. Tak jak wczesniej przytulony zawsze szukam, tak po odstawieniu z dnia na dzień koniec... Jakby przestał czuć, ze tam cos jest... Moze te leki tak działają?

Z plusów? Skończyły sie godzinne płacze mojego dziecka przed każdą drzemka, ze on chce cycka do pociumciania. Zasypia teraz w dwie kolysanki. Zajeb... Ulga dla mnie i dla niego tez ostatecznie.

mhsvj48aqvgzp38a.png

l22nhdgestw22l2o.png
  • mmalutka Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia 2016, 08:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No widzicie.. a ja wprowadziłam małemu stałe pokarmy i na początku odciągałam 180ml na jedno posiedzenie (mroziłam, zostawiałam na dyżury itp) a potem były święta, trocheę wycieczek, parę razy nie ściągnęłam i ostatnio masakra- chce zostawić chłopakom mleko bo znowu mam dyżur a tu ledwo 100ml :( teraz znowu walka z femaltikerem i laktatorem, choć to męczące, bo mam 2 do 3 dyżurów w miesiącu, a jak widać ściągać muszę codziennie bo inaczej lipa ;/ a jakoś nie lubię im zostawiać zamrożonego..

tb734z17s9scq0zt.png
  • Anitka201 Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia 2016, 09:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to ja po tych nocnych pobodkach mam ogrom mleka. Juz sama nie wiem co robic bo jeśli pojedziemy na wakacje to pewnie będzie koniec sierpnia lub wrzesień i wtedy to już na pewno nie chce karmić. Na raie szkoda mi tak po prostu zakończyć laktacje bo rozbujanie jej kosztowało mnie sporo wysiłku. I wiecie co? Jak tylko odstawiłam laktator i przestałam myśleć o tym żeby mieć mleko to nastąpił przełom i mam nawet na nocne karmienie (zawsze na nie odciagałam bo młody się nie najadal).
    Ja się boję o jędrność biustu. Owszem daje młodemu co najlepsze ale i tak jestem egoistka i myślę o sobie i swoim ciele.
    Co do tabletek to chce ich uniknąć. Myślę o stopniowym odstawianiu młodego od piersi. Nawet jeśli to będzie trwało 2 -3 miesiace.

• julita Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia 2016, 09:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wprowadzam dzisiaj trzeci stały posiłek, ciekawe czy młoda nie zrobi awantury?
    rano warzywa, po południu warzywa z mięsem, wieczorem owoce.

udało mi się "odblokować" piersi i znowu mogę odciągać mleko laktatorem ale i tak mam dylemat bo gdy mała zje stały pokarm zawsze popija cyckiem ale to dosłownie minutkę, a piersi zostają napełnione i bolące i nie wiem co robić? odciągać? zostawić tak jak jest aby laktacja pomału zanikała?

tb73e6ydt52f9usr.png
    5b09e6ydos8pxq3s.png
    h44es65g5xhwh8nn.png
  • PePePe Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia 2016, 09:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    julita wrote:
    wprowadzam dzisiaj trzeci stały posiłek, ciekawe czy młoda nie zrobi awantury?
    rano warzywa, po południu warzywa z mięsem, wieczorem owoce.

udało mi się "odblokować" piersi i znowu mogę odciągać mleko laktatorem ale i tak mam dylemat bo gdy mała zje stały pokarm zawsze popija cyckiem ale to dosłownie minutkę, a piersi zostają napełnione i bolące i nie wiem co robić? odciągać? zostawić tak jak jest aby laktacja pomału zanikała?

To zalezy do czego chcesz dazyc. U nas Maly je 2-3 stale posilki. Kiedys b. chcialam zeby w koncu juz jadl i zebym nie musiala go karmic, bo b.tego nie lubie. Teraz, gdy ten czas nadszedl zamiast odpuscic sciagam w porze kiedy on je obiad. Mleko mroze, jeszcze sie moze przydac. A co do popijania- ja daje wode. Odkad trafilam z niekapkiem woda jest ekstra

• Carmen Ekspertka

Wysłany: 13 kwietnia 2016, 10:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej;) trochę mnie nie było. Marcel ma 2 ząbki i zaczął mi wstawać na nóżki przy meblach także dziewczyny, których maluchy jeszcze nie raczkują-korzystajcie bo mój Łobuz teraz nawet w najmniejsza szczelinę się wciśnie, oczy dookoła głowy dosłownie. Łapie się byle czego szuflad kanapy moich nóg gdy stoję i wstaje. Też myślę nad kupnem tego kasku na główkę bo już tak ja poobijał,a najlepsze jest to że jak upadnie to w ogole nie płacze twardziel.
    Jeśli chodzi o jedzenie to my mamy 3 posiłki stałe : rano kaszka na mleku później obiadek na zmianę jeden dzień mięsko drugi jajko tzn. Samo żółtko dodawane do warzywek i na podwieczorek kaszka z owocami:)

AA jeśli chodzi o wodę to młody nie chce za bardzo pić. Weźmie 3 łyki i wypływa. Niedaleko też się u nas nie sprawdza- młody go gryzie zamiast pić

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 kwietnia 2016, 09:58

♥ Marcel ♥
    bxnej5d.png
    Aniołek 9tc [*] 05.09.2014
  • julita Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia 2016, 10:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PePePe wrote:
    To zalezy do czego chcesz dazyc. U nas Maly je 2-3 stale posilki. Kiedys b. chcialam zeby w koncu juz jadl i zebym nie musiala go karmic, bo b.tego nie lubie. Teraz, gdy ten czas nadszedl zamiast odpuscic sciagam w porze kiedy on je obiad. Mleko mroze, jeszcze sie moze przydac. A co do popijania- ja daje wode. Odkad trafilam z niekapkiem woda jest ekstra

no właśnie ja sama nie wiem czego chce, czy jeszcze karmić KP czy powoli odstawiać, mętlik w głowie jest!
    za to w zamrażarce mam łącznie około 8 litrów mleka więc mrozić już nie będę, najchętniej po posiłku też bym dawała wodę ale młoda drze jape jak szalona gdy poczuje wodę, próbowałam z niekapka (Avent z Pingwinem), z butelki ze smoczkiem, ze strzykawki, łyżeczki i dupa... a ty jaki masz niekapek?

tb73e6ydt52f9usr.png
    5b09e6ydos8pxq3s.png
    h44es65g5xhwh8nn.png
  • la_lenka Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia 2016, 10:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    julita, spróbuj jeszcze kubka z miękką słomką, moja potrafi z takiego wypić 100ml (najczęściej pije dużo mniej, ale zawsze chętnie).

Córeczka <3
    kYd4p2.png
  • 4me Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia 2016, 10:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kazdy organizm inny. Jak sie okazuje - jak analizuje mamę, sisotre itp to my jestesmy z tych mlecznych ;) i po moich pierwszych mega problemach z laktacja, pozniej juz naprawde tego mleka bylo sporo. W nocy cycki byly pelne aż bolaly! Ale z drugiej strony tak akurat tyle, zeby moj synek sie najadal bo wszystko ładnie zawsze sciagal.

Jakbym miała dwa, trzy miesiące na skończenie laktacji to pewnie udaloby sie bez tabletek. Jednak po drodze przez najbliższe 3 miesiące sie tyle dzieje, ze chciałam juz skończyć. Wcześniej nie mogłam bo jednak te 6 miesięcy chciałam karmić.

Nie martwcie się - jak nie będziecie miały jakiegoś sztywnego terminu to obejdzie sie bez tabletek i stresów ;)
    No i wielkość i jędrność biustu to tez sprawa indywidualna takze moze akurat Wam cycki nie zmaleja:)

Zreszta z tymi cyckami to pewnie tak jak z reszta ciala- wszystko jest bardziej wiotkie po ciąży i cóż trzeba- ćwiczyć, ćwiczyć i jeszcze raz ćwiczyć :)

P.S. Napisałam to leżąc rozwalona na kanapie. A dziecko spi wiec teoretycznie skalpelek 30 minutowy mogłabym strzelić ;)

mhsvj48aqvgzp38a.png

l22nhdgestw22l2o.png
  • julita Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia 2016, 10:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    la_lenka wrote:
    julita, spróbuj jeszcze kubka z miękką słomką, moja potrafi z takiego wypić 100ml (najczęściej pije dużo mniej, ale zawsze chętnie).

kubek z miękką słomką? jakiś przykład? jadę dzisiaj do sklepu więc kupię ale nie kojarzę o co chodzi? :)

tb73e6ydt52f9usr.png
    5b09e6ydos8pxq3s.png
    h44es65g5xhwh8nn.png
  • la_lenka Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia 2016, 10:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja bym się nie obraziła jakby mi cyc ostatecznie spadł do jakiegoś G-H, łatwiej by było staniki kupować.
    Ale nie wydaje mi się, ani mi do karmienia szczególnie nie urósł, więc pewnie zostanie jak jest.

Córeczka <3
    kYd4p2.png
  • la_lenka Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia 2016, 10:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    julita wrote:
    kubek z miękką słomką? jakiś przykład? jadę dzisiaj do sklepu więc kupię ale nie kojarzę o co chodzi? :)
    Mamy dokładnie ten: http://www.babyono.com/kubek-z-chowana-slomka-maly.html

vUsafQ5m.jpg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 kwietnia 2016, 10:32

julita lubi tę wiadomość

Córeczka <3
    kYd4p2.png
  • PePePe Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia 2016, 10:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    julita wrote:
    no właśnie ja sama nie wiem czego chce, czy jeszcze karmić KP czy powoli odstawiać, mętlik w głowie jest!
    za to w zamrażarce mam łącznie około 8 litrów mleka więc mrozić już nie będę, najchętniej po posiłku też bym dawała wodę ale młoda drze jape jak szalona gdy poczuje wodę, próbowałam z niekapka (Avent z Pingwinem), z butelki ze smoczkiem, ze strzykawki, łyżeczki i dupa... a ty jaki masz niekapek?

U nas bylo to samo- na widok niekapka Avent plakal. Ktos mi podpowiedzial, poczytalam i kupilam Dr Brown. I to byl strzal w 10! Maly jak widzi kubek to sam wyciaga po niego raczki.

julita lubi tę wiadomość

• julita Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia 2016, 10:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ok, spróbuję w pierwszej kolejności z kubkiem ze slomką, ciekawe czy bedzie w Carrfur bo tam się wybieram :)

tb73e6ydt52f9usr.png
    5b09e6ydos8pxq3s.png
    h44es65g5xhwh8nn.png
  • edysia5 Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia 2016, 11:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    julita wrote:
    ok, spróbuję w pierwszej kolejności z kubkiem ze slomką, ciekawe czy bedzie w Carrfur bo tam się wybieram :)

Julita w pepco sa takie kubki tylko nie ma małych tylko taakie ok 250 ml

edysia5
  • julita Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia 2016, 11:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no to super bo jade do CH gdzie jest też Pepco :)

tb73e6ydt52f9usr.png
    5b09e6ydos8pxq3s.png
    h44es65g5xhwh8nn.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 kwietnia 2016, 11:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    4me ;) Jak już zaliczyłam come back na forum to mam pytanie trochę nie na temat dzieci a ...mieszkania ?;)Mieszkasz może na sokólce lub wiczlinie ?

Musimy wstrzymać się z budową i chcemy kupic mieszkanie na jakieś 4- 5 lat - bo mieszkanie z teściową nie wychodzi :P :P

i tak biore pod uwage te 2 dzielnice i szukam opinii, jak z dojazdem do centrum., korkami etc.

Ja obecnie mieszkam w ścisłym centrum i generalnie tematyka dojazdów jest mi opca....a tu mamy pracę...i jak skończe macierzyński dojechac muszę...

• Carmen Ekspertka

Wysłany: 13 kwietnia 2016, 12:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To i chyba ja się skuszę na ten kubeczek ze słomką, bo jak już pisałam niekapek to u nas niewypał (też mamy ten z aventu)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 kwietnia 2016, 11:56

♥ Marcel ♥
    bxnej5d.png
    Aniołek 9tc [*] 05.09.2014
‹‹ 3100 3101 3102 3103 3104 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Grzybica pochwy - przyczyny, objawy leczenie

Grzybica pochwy (drożdżyca pochwy, kandydoza pochwy) jest jedną z najczęstszych infekcji kobiecego układu rozrodczego. Jak i dlaczego dochodzi do infekcji? Jakie są objawy grzybicy pochwy? Kiedy warto zgłosić się do lekarza i jak wygląda leczenie drożdżycy pochwy?

CZYTAJ WIĘCEJ

Diagnostyka problemów z płodnością - krok po kroku

Niepłodności nikt się nie spodziewa, a jednak dotyka ona około 1,5 miliona polskich par rocznie. To bardzo dużo! Jakie są najczęstsze przyczyny niepłodności? Kiedy warto rozpocząć diagnostykę i jakie badania zrobić na początek?

CZYTAJ WIĘCEJ

PMS a zdrowie psychiczne i jakość życia. Jak sobie radzić z objawami?

PMS często jest kojarzony głównie z objawami fizycznymi, takimi jak ból brzucha czy wzdęcia. Jednak coraz więcej badań wskazuje, że ma on istotny wpływ również na zdrowie psychiczne kobiet. Dlatego ważne są: zrozumienie związku między PMS a nastrojem i kondycją psychiczną w ogóle oraz nauka skutecznych strategii radzenia sobie z emocjonalnymi skutkami choroby.

CZYTAJ WIĘCEJ