X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrześniówki 2015
Odpowiedz

Wrześniówki 2015

Oceń ten wątek:
  • la_lenka Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2016, 10:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A nie stwierdziła ze w sumie to już powinien zacząć się dokładać do czynszu?

Siedzenie - do 9 miesiąca, siadanie do 12.
    http://pediatria.mp.pl/prawidlowyrozwoj/rozwojfizyczny/show.html?id=98430

Magnolia3, 4me, edysia5, Dżuls lubią tę wiadomość

Córeczka <3
    kYd4p2.png
  • moka89 Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2016, 10:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    4me moja w sobotę skończyła 7 miesięcy i też jeszcze nie siedzi. Uważam, że ma czas, choć cieszyłbym się jakby już siedziała, bo moze byłoby nam trochę łatwiej ze wszystkim. Póki co czołga się na brzuszku, wygląda czasami jak foka, jak obierze cel to tak zapieprza, że szok :D Na czworakach kilka kroczków dopiero wczoraj zrobiła, nie ogarnia tej zależności ręka - noga.

Witam się tak w ogole. Trochę nas nie było, ale mąż miał kilka dni wolnego i ogarnialismy zaległe sprawy. Załatwiliśmy chrzciny i 30 będzie imprezka :D

Dużo zdrówka dla dzieciaczków :)

Aa i jeszcze pytanko, skoro jest taka plaga kleszczy, to jak zabezpieczyć dziecko?

Gabrysia <3
    klz9df9h2mnehf2h.png
  • Anitka201 Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2016, 10:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    4me ja juz raz zostałam przez rehabilitantke ostro zjechala ze młody nie raczkuje (jakieś 2 m-ce temu) ze nie używa rąk itp itd. Na każde dziecko przychodzi czas. Owszem możesz wspomóc młodego ćwiczeniami. To jemu na pewno nie zaszkodzi. Ja juz przestałam się przejmować gadaniem nawiedzonych osób. Mój mały tez stabilnie nie siedzi. Sam siada ale podpiera się raczkami.

• Magnolia3 Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2016, 11:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tez jestem zdania ze kazde dziecko ma swoj czas.Pierdoly ze je jeszcze sam nie siedzi.Ola jak ja posadze to siedzi pieknie, ale zeby sama to nigdy w zyciu.Najpierw dziecko musi ogarnac czworaki, a do tego to u nas daleko.

1usa8u69die0y60t.png
  • 4me Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2016, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tez tak mysle, ze przesadza... Ale skoro dala nam skierowanie to pojde- zaszkodzić nie zaszkodzi a moze maly bedzie miał trochę wiecej rozrywki. Teraz ma taki czas, ze wszystko szybko się nudzi i marudzi, a ja juz nie wiem jakie zabawy mu wymyślać :/

mhsvj48aqvgzp38a.png

l22nhdgestw22l2o.png
  • przyszła mama Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2016, 12:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    witam :)

ja ostatnio was czytam co drugi dzień mniej więcej bo jak pogoda to na podwórku działam ostro- wiosenne porządki :)

Wczoraj byłam u pediatry po recepte na nutramigen i przy okazji pani doktor zbadała mlodego - wszystko w porządku:) za 6 dni skończy 8 mieisęcy i też nie siedzi ani nie siada i nie robiła z tego żadnego problemu. Tak jak mówi 4me składa się w pół jak go sadzam. Za to młody pięknie raczkuje :) zasuwa tak, że naprawdę muszę mieć oczy dookoła głowy :) aha i co robi jeszcze - łapie się np szczebelków od łóżeczka, kszesełka, uchwytów od szuflady i "staje" na kolankach :) Dziś uśmiechał się do swojego odbicia w szybce od piekarnika :) ( doczworakował do kuchni)

Co do chodzików ja jestem ABSOLUTNIE NA NIE - można tym tylko wyrządzić dziecku krzywdę.

Marzenia się spełniają :)

relgi09kd0jrtcj6.png
  • moka89 Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2016, 13:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ostatnio jak byliśmy na bioderkach, to tak gadaliśmy z tym ortopedą i od słowa do słowa mowię, że teraz fora mamowe są anty chodzikowe i był na prawdę pozytywnie zaskoczony :) Stwierdził, że to nic zdrowego, więc tym bardziej na plus, że się od nich odchodzi :)

Mi jest zal dzieciaków we wszystkich chodzikach, skoczkach i nosidłach - wisidlach gdzie dziecko wisi na kroczu :/

Gabrysia <3
    klz9df9h2mnehf2h.png
  • la_lenka Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2016, 15:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moka89 wrote:
    Ostatnio jak byliśmy na bioderkach, to tak gadaliśmy z tym ortopedą i od słowa do słowa mowię, że teraz fora mamowe są anty chodzikowe i był na prawdę pozytywnie zaskoczony :)
    Oj to niestety nie jest do końca prawda. :( Mam taką znajomą na fejsie, ma córkę miesiąc młodszą niż moja. Marchewka po 3 miesiacach, spanie w huśtawce, skoczek i sadzanie 5-miesięczniaka, stawianie na nóżki po pół roku. Nie mogłam na to patrzeć. I to jej trzecie dziecko, nie że zielona mamuśka. :(

Aaa, jeszcze nie wiem czy znasz taką stronę, masakra https://www.facebook.com/Sprawa-dla-MOPSu-556578567827822/?fref=ts

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 kwietnia 2016, 15:19

Córeczka <3
    kYd4p2.png
  • Anitka201 Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2016, 15:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny ale sadzacie dzieci? Bo z tego co czytam to w sumie większość z nas chyba sadza. My do tej pory wychodzilismy z założenia że młody ma sam usiąść wiec go nie sadzalismy.

• Anitka201 Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2016, 15:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    4me wrote:
    Tez tak mysle, ze przesadza... Ale skoro dala nam skierowanie to pojde- zaszkodzić nie zaszkodzi a moze maly bedzie miał trochę wiecej rozrywki. Teraz ma taki czas, ze wszystko szybko się nudzi i marudzi, a ja juz nie wiem jakie zabawy mu wymyślać :/
    Ja uważam że jeśli cały rok jestem z modym w domu to spokojnie mogę jemu poświęcić czas na dodatkową stymulację przez ćwiczenia. No bo kiedy będziemy miały więcej czasu na nasze dzieciaki jak nie teraz? :-)

4me lubi tę wiadomość

• Anitka201 Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2016, 15:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aaa właśnie w rossmannie są fajne maty piknikowe w dobrej cenie 45 zł. Babcia zasponsorowala młodemu :-)

4me lubi tę wiadomość

• la_lenka Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2016, 15:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w krzesełku na jak najkrócej (za zgodą rehabilitantki, ale nadal z moim wahaniem) i mamy takie ćwiczenia zalecone na siadanie bokiem i na ściąganie łopatek, więc wiem co mała umie.

Córeczka <3
    kYd4p2.png
  • Dżuls Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2016, 16:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    la_lenka wrote:
    A nie stwierdziła ze w sumie to już powinien zacząć się dokładać do czynszu?

Siedzenie - do 9 miesiąca, siadanie do 12.
    http://pediatria.mp.pl/prawidlowyrozwoj/rozwojfizyczny/show.html?id=98430
    :D :D :D UMARŁAM :D :D :D
    (a wzór faktycznie śliczny, ale okazuje się, że mój kocyk La Millou "indian zoo" daje radę i super pasuje, bo to akurat "ten" granat) :)
    No więc: moja nie siada, posadzona siedzi jakoś tak koślawo albo składa się w pół (więc jej raczej na siłę nie sadzam), "jakoś" przemieszcza się po macie, ale koszmarnie niezbornie i nie nazwałbym tego pełzaniem, ani raczkowaniem, no może wczoraj przyuważyłam pannę kilka razy jak w akcie totalnej furii i pełnego wkurwu była łaskawa oderwać brzuch i podnieść się na sekundę na kolanka z rączkami w pełnym wyproście.

8pdp47e.png
  • Kassie Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2016, 17:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anitka201 wrote:
    Dziewczyny ale sadzacie dzieci? Bo z tego co czytam to w sumie większość z nas chyba sadza. My do tej pory wychodzilismy z założenia że młody ma sam usiąść wiec go nie sadzalismy.
    Ja nie sadzam :-) tez wychodze z zalozenia ze ma sam usiasc. Tylko na czas obiadku wkladam go do krzeselka z regulowanym oparciem :-)

ug373e5esgfin09c.png
    rg50gox1ycplbhk5.png
  • Kassie Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2016, 17:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czyli takie sadzanie w chodziku nie jest zdrowe? A akurat moj brat chce nam sprezentowac uzywany po mojej chrzesnicy i chrzestny malego cos wspominal ze na dzien dziecka.. to teraz juz wiem ze nie chce :-) a pewnie wyladuja u nas 2 :-P

ug373e5esgfin09c.png
    rg50gox1ycplbhk5.png
  • edysia5 Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2016, 17:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja sadzam i maly ladnie siedzi czasem tylko fiknie do tylu jak wysoko glowe zadziera :-)

edysia5
  • chabasse Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2016, 17:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój czasem usiądzie z raczka, ale zawsze się podpiera rączką. Czy to można nazwać samodzielnym siadaniem czy raczej chodzi o to aby dziecko samo się usadzilo i bez podpórki siedziało? Bo czytając o blw dowiedziałam sie, że można zacząć ta metodę dopiero jak dziecko samodzielnie siedzi.. ( kurcze.. jeszcze jedno słowo o siedzeniu napiszę i zwariuję ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 kwietnia 2016, 17:32

Synek Antoś
    1usaanli6w2njq4a.png
    wniddf9h5gbbmtsy.png
    Emilia
  • edysia5 Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2016, 18:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja zwwariuje z moim malym ijego zebami. Nie dosc ze nie chce jesc to jeczy ciagle no maskara. Chyba mu wiecej niz ta jedynka u gory wychodzi.

edysia5
  • anulka20 Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2016, 18:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    4me wrote:
    Dziewczyny a tak w ogóle to jak byliśmy w tym szpitalu to lekarka, ktora as badała powiedziala, ze to nie jest normalne, ze młody jeszcze nie siada i ze to jest zbyt niskie napięcie mięśniowe i reabiliatcja w trybie pilnym.
    Dostalam od niej skierowanie wiec nie zaszkodzi pójść ale... Naprawde juz dziecko powinno siedziec?

Fakt mój maly jak sie go posadzi to sie sklada w pol ale oprócz tego zajebiscie sie czołga, nogami i rękami wyprawi takie rzeczy, ze ja juz nie nadążam. Jak siedzi w lezaczku albo jak dorwie ręce czyjeś to sie do tego siadu probuje podciągać (wiem, ze to nieprawidłowy start do siadania ;) a jak leży na brzuszku to cos tam kombinuje z nóżkami jakby do siadania ale, ze robi to odwrotna nóżką to narazie mu się nie uda ;)

Naprawde to tak baaaardzo zle, ze on jeszcze nie siedzi i slabo utrzymuje ta pozycję posadzony ? Jak myślicie?
    Kochana tak powinien posadzony siedzieć mój nie siedział nie przekrecal się i mamy obniżone napięcie mięśniowe i rehabilitacja szybko teraz posadzony siedzi super. A sam na naukę siadania z czworakow ma czas do 9-10miesiaca. A jak się niepokoisz idź do neurologa dziecięcego. Ja piszę co mi dwóch neurologów powiedziało.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 kwietnia 2016, 18:22

4me lubi tę wiadomość

Anulka20

Synek :) Wiktor
    3jvz82c38h6gh3mk.png
  • la_lenka Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2016, 19:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dżuls wrote:
    (a wzór faktycznie śliczny, ale okazuje się, że mój kocyk La Millou "indian zoo" daje radę i super pasuje, bo to akurat "ten" granat) :)
    To fajnie, że trafiłaś pasującego, ja tak z zazdrości wrzuciłam, bo sama nic nie mogę spotkać. ;) Szukam czegoś - na szarym (raczej ciemnym) tle, z różowymi/żółtymi (ewentualnie multikolor) akcentami i właśnie w takim nowoczesno-wesołym stylu. Najchętniej właśnie jakieś zwierzaki, kwiatki, ale geometryczne też mogą być.
    Rozważam te "różowe trójkąty" bo dość mocno naciapane, ale też sporo białego. Muszę coś mieć na nowy wózek (jeszcze nie przyszedł, fabryka ma obsuwkę) bo zaraz się wyświni. A jak na mój obecny mi nie szkoda, to jednak taki nowy wolałabym mieć zabezpieczony. :/

Córeczka <3
    kYd4p2.png
‹‹ 3108 3109 3110 3111 3112 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak pielęgnować skórę podczas ciąży?

W czasie ciąży skóra wymaga specjalnego traktowania - wystarczy poświęcić kilka minut dziennie, aby zadbać o jej dobrą kondycję i sprawić, by była bardziej elastyczna. Może to być bardzo pomocne w zminimalizowaniu ryzyka powstania rozstępów. Sprawdź, jak pielęgnować skórę podczas ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Test owulacyjny. Jak działają testy owulacyjne i czy są skuteczne?

Testy owulacyjne są jednym z najprostszych narzędzi do samodzielnego wykrywania dni płodnych i zbliżającej się owulacji. Przeczytaj jak działają testy owulacyjne, jak je prawidłowo wykonać, ile kosztują i czy można im zaufać w 100%. Podpowiemy Ci również jak skutecznie zwiększyć działanie testów owulacyjnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność u mężczyzn - najczęstsze przyczyny. Kiedy warto wykonać badanie nasienia?

Problem z poczęciem dziecka jest problemem obojga partnerów, dlatego jeśli już dłuższy czas czekasz na dziecko, to diagnostykę i ewentualne leczenie rozpocznij razem z partnerem. Niepłodność u mężczyzn występuje tak samo często, jak u kobiet. Przeczytaj jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością u mężczyzn, w jaki sposób można je wykryć i jakie są potencjalne rozwiązania na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ