X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrześniówki 2015
Odpowiedz

Wrześniówki 2015

Oceń ten wątek:
  • chabasse Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2016, 15:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kassie.. zdrówka życzę.. i współczuję !!!
    La lenka, a ten makaron to rozdrabniasz jeszcze jakoś czy tak dajesz jaki jest..??

Kassie lubi tę wiadomość

Synek Antoś
    1usaanli6w2njq4a.png
    wniddf9h5gbbmtsy.png
    Emilia
  • easymum Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2016, 15:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kassie, współczuję. Oby szybko temperatura spadła, bo dziecko się strasznie męczy.

A ja pisałam, że kupy minęły? Odwołuję ... Mamy za sobą 2, ale straszne ... Przy czym w odstępie 10 minut od siebie ... Podałam dicoflor, uzupełniamy płyny, bo jedzenie poszło w odstawkę i czekam na jutrzejsze badanie. Przy okazji, macie jakieś rady jak złapać mocz do badania? U noworodka, to był pikuś ... Tym bardziej, że muszę wyjechać z domu koło 8, bo tak mam umówioną godzinę pobrania, tzn nie mogę być kiedy mi się uda. Jak nakłonić dziecko, żeby nasiusiało po umyciu pupci, a nie przed ani w trakcie? I nie zwiało matce w oczekiwaniu na siku?

Kassie lubi tę wiadomość

gg64rl68s121551a.png
  • easymum Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2016, 15:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kassie, taka rada, jakby Wam temperatura nie spadała albo ponownie szybko wzrastała, to stosuje się naprzemiennie co 4 godziny odpowiednią dawkę leku z ibuprofenem i leku z paracetamolem. Np o 7 rano 3 ml nurofenu, po 4 godzinach 4 ml paracetamolu hasco, po kolejnych 4 godzinach znowu 3 ml nurofenu. Podobno jest to jedna z nasjkuteczniejszych i najbezpieczniejszych dla dziecka terapii przeciwgorączkowych. Oczywiście tylko wtedy gdy jest gorączka, nie spada albo po spadku szybko rośnie.

Kassie lubi tę wiadomość

gg64rl68s121551a.png
  • Anitka201 Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2016, 15:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    LaLenka, przyznaje ci order z ziemniaka za pomysł z zupka w bidonie. Młody sam bez proszeni zjadł tyle ze łyżeczka bym połowy jemu nie wcisnela ( u nas jest szał jak zje 70-80 g obiadku).

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 czerwca 2016, 22:32

la_lenka, Dżuls, easymum, chabasse, 4me, Hagne, edysia5, karolcia87, Natka88 lubią tę wiadomość

• PePePe Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2016, 16:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    easymum wrote:
    Kassie, współczuję. Oby szybko temperatura spadła, bo dziecko się strasznie męczy.

A ja pisałam, że kupy minęły? Odwołuję ... Mamy za sobą 2, ale straszne ... Przy czym w odstępie 10 minut od siebie ... Podałam dicoflor, uzupełniamy płyny, bo jedzenie poszło w odstawkę i czekam na jutrzejsze badanie. Przy okazji, macie jakieś rady jak złapać mocz do badania? U noworodka, to był pikuś ... Tym bardziej, że muszę wyjechać z domu koło 8, bo tak mam umówioną godzinę pobrania, tzn nie mogę być kiedy mi się uda. Jak nakłonić dziecko, żeby nasiusiało po umyciu pupci, a nie przed ani w trakcie? I nie zwiało matce w oczekiwaniu na siku?

Lapac do woreczka. Sa specjalne woreczki dla dziewczynek i chlopcow. Ja lapalam dzis. Jak musze byc na czas a nie wstane wystarczajaco wczesnie to przyklejam woreczek, zakladam pieluche, ubieram i jade do przychodni. Tam juz woreczek zawsze pelny- zlewam do kubka i oddaje do badania.

• Kassie Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2016, 16:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    easymum wlasnie tak nam powiedzial pediatra. Na szczescie podalismy paracetamol o 12 i do tej pory goraczki nie ma. Ale wiem,ze to pewnie chwilowe i najgorsze zacznie sie wieczorem. Poki co udalo mi sie go uspic w wozku, bo ciagle chce byc na rekach. Tak mi go zal, ze musi sie tak meczyc :-( w nocy chcial spac to bez przerwy cos nie dawalo mu zasnac i tak meczylismy sie do rana. Maz wzial dzisiaj wolne na zadanie na szczescie ale teraz odsypia nocke. easymum Ty tez sie trzymaj! Sciskam wirtualnie. Oby bylo tylko lepiej i u mnie i u Ciebie

easymum lubi tę wiadomość

ug373e5esgfin09c.png
    rg50gox1ycplbhk5.png
  • la_lenka Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2016, 16:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    chabasse wrote:
    La lenka, a ten makaron to rozdrabniasz jeszcze jakoś czy tak dajesz jaki jest..??
    Ja już ogólnie niczego nie rozdrabniam. Znaczy wiadomo, jak robię zupkę czy mus to kroję/trę na mniejsze kawałki, ale to tak normalnie. Głównie podaję jej do samodzielnego jedzenia, więc staram się aby jedzonko było łatwe do złapania, bez elementów którymi łatwo się zakrztusić. Najlepiej się sprawdza kształt frytek. Choć dziś mała dostała kilka cornflaksów (ja jadłam na śniadanie) i bardzo fajnie sobie poradziła i z takim małym obiektem. Chwyt szczypcowy idzie jej coraz lepiej. :)

chabasse lubi tę wiadomość

Córeczka <3
    kYd4p2.png
  • Dżuls Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2016, 16:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Krążą teraz jakieś wirusówki. U starszaka była lekko podwyższona temperatura i paskudny, mokry kaszel. Młoda też złapała, tyle że u niej zaropiało oczko i pojawił się zielony glut :/
    U nas młoda chciałaby już bardzo usiąść, na razie walczymy o poprawne raczkowanie (rączki raczkują, nogi na razie chciałyby, ale nie bardzo wiedzą jak), ale młoda od wczoraj już przysiada na pupie, wywala jedną nogę, albo obie do przodu i kombinuje co z tym fantem zrobić.

8pdp47e.png
  • Dżuls Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2016, 16:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Btw, jak tak was czytam, to my też w tyyyle jesteśmy za Wami z jedzeniem. Przez te alergie mocno zwolniłam z rozszerzaniem diety i rzeczywiście, jest znacznie lepiej, ale jak tak patrzę z perspektywy czasu, to chyba jest to zasługa tego, że przez ciągłe wyjazdy mniej karmię piersią w ciągu dnia, właściwie to dostaje cycek rano i wieczorem, chyba że jestem w domu to też tak w ramach przytulania. Ogólnie to chyba nie będzie dane mi dojść co oprócz marchewki ją uczulało. W życiu bym jej teraz nie dała kotleta jak La_lenka, głównie przez to, że możemy pochwalić się na razie tylko dolnymi jedynkami, więc nie bardzo wiem, czym miałaby go pogryźć :D
    Z nowości wprowadziłam pół żółtka (zero reakcji) i testuje wieczorne kaszki na mleku kozim (totalny szał, mam wrażenie, że spokojnie wprowadziłaby dowolną ilość manny na kozim). Krótko mówiąc: jemy trzy warzywa na krzyż, kilka owoców, indyka, królika, mleko kozie i jogurty, gluten w dowolnej ilości. Staram się już nie miksować, najwyżej rozgniatać.

8pdp47e.png
  • 4me Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2016, 16:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anitka ale masz super patent na klocki :) rozumiem, ze ba koniec ściągasz tylko plachte w worek i posprzątane? :)

Hehe kiedy w Barcelonie widzialam murzynów, którzy tak sprzedawali podróbki okularów i torebek i jak szla policja to spieprzali a towar zebrany w 3 sekundy :)

Super maly siedzi!

Kassie, Dżuls, Anitka201, Natka88 lubią tę wiadomość

mhsvj48aqvgzp38a.png

l22nhdgestw22l2o.png
  • 4me Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2016, 16:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tymi woreczkami to trzeba uważać. Jesli mocz idzie na posiew to jest baaardzo duże ryzyko, ze probka będzie zanieczyszczona i dzieckobez sensu dostanie kuracje antybiotykową:(

My z naszym doświadczeniem na poczatku zycia małego to juz tylko czekanie na siku pod prysznicem z jalowym pojemnikiem. Wybudzalismh młodego przed tym jak sam sie obudzil, rozbieralismy, myliśmy i czekaliśmy;) straszna robota. Teraz z takim ruchliwym to nie wiem jak by to miało sie udać :/

mhsvj48aqvgzp38a.png

l22nhdgestw22l2o.png
  • la_lenka Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2016, 17:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas była alergia na buzi ale właściwie zupełnie przeszła. Więc wróciłam do "normalnego" jedzenia. Za jakiś czas sprawdzę jeszcze raz seler, bo to jego obwiniam, zobaczymy czy słusznie.

Córeczka <3
    kYd4p2.png
  • PePePe Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2016, 17:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    4me wrote:
    Z tymi woreczkami to trzeba uważać. Jesli mocz idzie na posiew to jest baaardzo duże ryzyko, ze probka będzie zanieczyszczona i dzieckobez sensu dostanie kuracje antybiotykową:(

My z naszym doświadczeniem na poczatku zycia małego to juz tylko czekanie na siku pod prysznicem z jalowym pojemnikiem. Wybudzalismh młodego przed tym jak sam sie obudzil, rozbieralismy, myliśmy i czekaliśmy;) straszna robota. Teraz z takim ruchliwym to nie wiem jak by to miało sie udać :/

Na posiew lapalam. Tylko na zwykle badanie uzywam woreczka. Myje Malego, osuszam, psikam octeniseptem i znow osuszam. Przyklejam worek i czeeekaaam :) Dzis rano pol godziny.

4me lubi tę wiadomość

• Dżuls Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2016, 17:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak kiedyś pobierałam starszakowi mocz do badań, to najpierw kazali moczyć siusiaka w rywanolu, przynajmniej płyn wejdzie tam, gdzie ma wejść :P

8pdp47e.png
  • Anitka201 Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2016, 17:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    4me mata to play&go worek na zabawki. Dostaliśmy w prezencie, super się sprawdza.

4me lubi tę wiadomość

• 4me Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2016, 17:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No dobra- posadzilam młodego, dalam mu pokrojone na małe kawalki- takie gora na 1cm marchewkę, kalafior i brokul. Oczywiście sam do buzi nie chcial brać a jak mu dawalam to skonczylo sie na wzdryganiu, odruchu wymiotnym i ostatecznie te kilka sztuk co zjadl, krztuszac sie oddal mamusi...

Pozniej rozdrobnilam blenderem na kawałki nie większe niz są w słoiczkach, które mu daje i znów to samo- odruch wymiotny. I teraz nie wiem, czy to konsystencja mu nie odpowiadała, czy może brak wodnistej części dania (tak jak w sloiczku) czy w ogóle stal sie juz tak sloiczkowy, ze normalne jedzenie jest beeee ???
    Czy to normalne przy pierwszych próbach BLW? Bo ja juz mam wizje, ze młody nie bedzie chcial gryźć i bede musiała mu dawać sloiczki do drugiego roku zycia :/

A teraz wlasnie sie bawi na ziemi- dostal rolke po papierze toaletowym od taty- no comments-i postanowił ja zjesc- z tym jakos nie ma problemu :/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 czerwca 2016, 17:54

mhsvj48aqvgzp38a.png

l22nhdgestw22l2o.png
  • easymum Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2016, 18:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rolki po papierze, to zabawki numer 1 :) po ręcznikach kuchennych rządzą:)

gg64rl68s121551a.png
  • la_lenka Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2016, 18:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    4me wrote:
    Czy to normalne przy pierwszych próbach BLW? Bo ja juz mam wizje, ze młody nie bedzie chcial gryźć i bede musiała mu dawać sloiczki do drugiego roku zycia :/
    Jak po raz pierwszy dałam Łucji coś w kawałku to rozgniotła, rozsmarowała po blacie, a do buzi nie poszło nawet razu. Wszystko inne pakowała do buzi, a tu nic a nic. Ale nie poddawałam się i z czasem zaczęła się wyrabiać. Odruch dławienia się też oczywiście był, ale to też normalne, dziecko musi sobie przesunąć granicę. Trzeba pilnować, ale dawać szansę żeby dziecko samo sobie poradziło (przerażające jak nie wiem, ale musi się nauczyć, no nie da się inaczej). Na razie raz miała sytuację kiedy musiałam interweniować i huknąć ją w plecy - ale to było u teściów gdzie nie mogą zrozumieć, że ona sama wie jak szybko chce jeść i żadne zabawiania i rozśmieszania nie są potrzebne.
    A teraz jestem na serio dumna z tego jak ona je (owszem, nadal zrzuca, upuszcza itp.) ale widać, że się garnie do tego i jedzenie sprawia jej przyjemność. Przed chwilą jadłam arbuza, więc panna sobie zażyczyła żeby jej kawałek dać :D

easymum, 4me lubią tę wiadomość

Córeczka <3
    kYd4p2.png
  • Kassie Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2016, 18:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    4me wrote:
    Hehe kiedy w Barcelonie widzialam murzynów, którzy tak sprzedawali podróbki okularów i torebek i jak szla policja to spieprzali a towar zebrany w 3 sekundy :)
    ja takich widzialam w Madrycie, pelno ich bylo ale w sumie to zal mi ich bylo troche :-) a mata faktycznie fajna,przynajmniej zabawki raz dwa posprzatane :-)

ug373e5esgfin09c.png
    rg50gox1ycplbhk5.png
  • Dżuls Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2016, 19:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    la_lenka wrote:
    Na razie raz miała sytuację kiedy musiałam interweniować i huknąć ją w plecy - ale to było u teściów gdzie nie mogą zrozumieć, że ona sama wie jak szybko chce jeść i żadne zabawiania i rozśmieszania nie są potrzebne.
    Jak ja tego nienawidzę. Jak starszak wpadał czasem do pradziadków, to się zaczynało. Na nic tłumaczenia, że nie trzeba do niego śpiewać jak je, dawać mu zabawek, fikać pluszakami przed nosem, czy puszczać bajek. To był pierwszy raz, kiedy huknęłam na małża dziadków, bo mnie już wku*wili. Babcia to jest z tych, co dosłodzi cukrem jabłuszko, jak dziecko nie je (więc pewnie nie to, że nie jest głodne, tylko pewnie za słodkie, co?), a potem się dziwi, że dziecko je samo słodkie. Albo tylko parówki i tylko siedząc w wannie, jak mój mąż, gdy był mały :D Sam na to nie wpadł, pewnie babcia ganiała za nim po całym mieszkaniu z jedzeniem, byleby wnusio zjadł, i tak się skończyło :P Ja ogólnie nerwowo nie wytrzymuję z obcymi, jak moje dzieci jedzą. "Załóż mu śliniaczek" (prawie 5-latkowi...), "ojej, pokarmić cię? Obrać szyneczkę ze skórki? Zetrzeć jabłuszko? Pokroić kanapeczkę w kosteczki".

8pdp47e.png
‹‹ 3166 3167 3168 3169 3170 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Histeroskopia skuteczna metoda diagnostyki i leczenia niepłodności

Histeroskopia to metoda, która pozwala wykryć i wyleczyć niektóre przyczyny niepłodności: polipy macicy, zrosty, mięśniaki. Histeroskopia diagnostyczna czy histeroskopia zabiegowa - kiedy warto zdecydować się na zabieg?  Jak wygląda histeroskopia? W którym momencie cyklu wykonuje się zabieg? Jakie mogą być skutki uboczne? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsza wizyta w klinice leczenia niepłodności – jak się przygotować?

Nadszedł ten czas - przed Wami pierwsza wizyta w kierunku diagnostyki problemów z płodnością. Jak wygląda? Na co się przygotować? Czy przed wizytą warto wykonać wstępne badania? Jakie znaczenie mają obserwacje cyklu miesiączkowego podczas diagnostyki? Jak wygląda wywiad medyczny? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Adaptogeny - Ashwagandha, Korzeń Maca, Shatavari

Każdego dnia przybywa par, które po wieloletnich staraniach o dziecko, osiągają swój cel dzięki unikalnym ziołom - adaptogenom. Powiedzmy sobie otwarcie: kto sprawniej przywróci ład i porządek w świecie sztucznie zdezorganizowanym przez człowieka, jak Matka Natura? Świetnie, że zaczynamy korzystać z jej pomocy. Jeśli to zagadnienie nie jest Ci jeszcze znane, koniecznie przeczytaj artykuł do końca.          

CZYTAJ WIĘCEJ