X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrześniówki 2015
Odpowiedz

Wrześniówki 2015

Oceń ten wątek:
  • 4me Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2016, 08:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak jak pisałam sama nie wiem le tego melka powinny byc. Sumując Twoje duże poranne karmienie i dwa nocne u nas wychodzi tylko troche wiecej niz u Ciebue Mokka.

Opinii pelno a młody mleko po prostu lubi wiec mu nie bede narazie ograniczać. Je normalny obiad i deser, reszta nuenowleca i tak jeszcze z dwa miesiące pociągniemy. Po roczku zobaczę pewnie zastapie to mleko o 17.30. Z reszta to nie ma co planować no ja swoje a on swoje ;)

Tez uwielbia z nami jesc i jak my jemy śniadanie to on tez musi cos dostać... Nawet tego nie uwzglednilam we wczesniej rozpisce ale zawsze cos je- sam chleb, jakies owoce kub jajowe. Cos co mozna mu dać, zeby sam jadl i żebyśmy my mieli spokój podczas sniadania ;) ale to jest dla niego ekstra posilek- stety albo niestety ;)

mhsvj48aqvgzp38a.png

l22nhdgestw22l2o.png
  • przyszła mama Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2016, 10:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moka89 wrote:
    Od +\- miesiąca tylko na mm. Mleko do spania na 210-240 wody i w nocy 2x120 lub ostatnio raz 150. Za mało?:/ do tego wpada jakiś jogurt naturalny. Kurcze nie wiem ile tych mlecznych posiłków powinno być.

Przyszła mama - jak dla mnie, to na nocnik jest zdecydowanie za wcześnie. To nie wyścigi a takie dziecko nie potrafi jeszcze zapanować nad swoimi potrzebami, nie jest świadome czy chce mu się siusiu czy nie, po prostu robi. To, że synkowi udaje się zrobić na nocleg, to kwestia tego, że raczej kazde dziecko susia po spaniu :)
    My się nie będziemy spieszyć, pewnie jeszcze z rok w pieluszkach posmiga

Ja ni traktuje tego jak wyścigi a poza tym jak byłam ostatnio u pediatry po mleko to powiedziała, że bedzo dobrze, że juz go sadzam bo im wcześniej tym lepiej. Sorki za określenie ale dla mnie 2 letnie dziecko sikające w pampersa ( czyli tak jak Ty chcesz uczyć za rok) to zaniedbanie

Marzenia się spełniają :)

relgi09kd0jrtcj6.png
  • PePePe Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2016, 10:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rety, moje dziecko nie usiedzi na dupie dluzej niz 30 sek. Jak jego temperament sie nie zmieni to chyba odpieluchuje go na 18stke. To dopiero bedzie zaniedbanie ;)

• chabasse Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2016, 10:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moka89 wrote:
    Polecam placuszki z rozgniecionego banana, jednego jajka i trochę mąki by ciasto się związało :) pycha :) w środku są fajne wilgotne
    A to chyba składniki na kluski kladzione.. ??czy coś pokrecilam. ? Lalenka chyba ostatnio coś takiego podrzucila. Ale może z tej masy można zrobić i placuszki i kluseczki? Mam banany to wyprobuje dzisiaj.

Synek Antoś
    1usaanli6w2njq4a.png
    wniddf9h5gbbmtsy.png
    Emilia

Wysłany: 27 lipca 2016, 11:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ojej ! zapomnałam, że to forum nastawione jest na hejt każdej, która wyrazi odmienne zdanie niż większość mimo tego, że ma racje. No bo dlaczego urazić dumę IDEALNYCH MAM tego forum. Powodzenia dla mamuś, które chcą oduczać swoje dziecko sikać w wieku 2-3-18 (sarkazm) lat. Nogi w przyszłości, że pies by z budą przeleciał, bo przecież pampersy ta super chłoną a skórka IDEALNIE ODDYCHA ! Szkoda gadać. Już dawno miałam zrezygnować z czytania i jakiegokolwiek udzielania się na tym forum i chyba musze w końcu to zrobić

relgi09kd0jrtcj6.png
  • Liskova Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2016, 11:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aż zerknęłam na Wasz temat, bo moj syn ma 7,5mca i wlasnie wczoraj mi mama mowila zeby go juz sadzac na nocnik :)
    Ale my faktycznie mamy w planach na dniach kupic nocnik, bo 2 kupy dziennie są przewidywalne (jedna rano, jedna tuz po obiedzie). A jednak jak sie wczesnie wysadza to chyba dobrze? Bo znam dzieci,ktore sie boja potem nocnika.

Moja mama mi mowila, ze ja i brat jak mielismy rok, to juz bylismy odpieluchowani (!). Zdarzylo sie czasem siku, no ale to wiadomo. Ale mysle,ze to tez dlatego,ze nie bylo wtedy pampków, wiec kazda matka chciala w koncu przestać prać tą tetrę we Frani,czy tam gotować w garnku :D

przyszła mama lubi tę wiadomość

• PePePe Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2016, 11:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alez ja nie mialam zamiaru nikogo hejtowac. Ja tylko stwierdzam, ze u nas zaniedbanie moze trwac wieki, bo odkad moje dziecko nauczylo sie jakkolwiek przemieszczac to nie wylezalo/wysiedzialo w jednym miejscu 30 sek. Zanim bym go na nocnik posadzila to juz by mi spieprzyl, hehe. Ja to w ogole bede go karmic lyzeczka do 18stki, podawac picie i jeszcze zmieniac pieluchy. Do tego spac po 5 h i wstawac przed 6. Oh yeaaah! Kocham byc mama...!

Magnolia3 lubi tę wiadomość

Wysłany: 27 lipca 2016, 11:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dokładnie ! bo może niektórym mamusiom, się poprostu nie chce sadzać dziecka na nocnik i najłatwiej się wykręcić tym, że dziecko nie chce usiedzieć czy nie panuje nad takimi potrzebami. Cierpliwośc przede wszystkim i nie wszystko naraz. Mój mąż miał rok i miesiąc i kiedy miał potrzebe toalety to klepal rodziców po nodze, więc chyba jednak panował nad swoją potrzebą? Jeden wujek o tym nie wiedział to mu się zesikał. To nie moja opinia a fakty dlatego nikt mi nie powie, że moje dziecko za wcześnie siada na nocnik. Kiedy zrobi siku bijemy brawo a kiedy siedzi na nocniku i czekami aż " woda z brzuszka poleci" wystarczy go zabawić chociaż obecnie sadzany na nocnik podględa czy już coś leci czy jeszcze

relgi09kd0jrtcj6.png

Wysłany: 27 lipca 2016, 11:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PePePe wrote:
    Alez ja nie mialam zamiaru nikogo hejtowac. Ja tylko stwierdzam, ze u nas zaniedbanie moze trwac wieki, bo odkad moje dziecko nauczylo sie jakkolwiek przemieszczac to nie wylezalo/wysiedzialo w jednym miejscu 30 sek. Zanim bym go na nocnik posadzila to juz by mi spieprzyl, hehe. Ja to w ogole bede go karmic lyzeczka do 18stki, podawac picie i jeszcze zmieniac pieluchy. Do tego spac po 5 h i wstawac przed 6. Oh yeaaah! Kocham byc mama...!

Uwierz mi Kacper też jest niezwykle aktywnym dzieckiem i trzeba się nieźle przy nim nabiegać. Zanim zrobił pierwsze siku też mi uciekał z nocnika, ale zabawą i zabawkami, które mu dawałam kiedy siedział na nocniku osiągnęliśmy sukces :)

relgi09kd0jrtcj6.png
  • la_lenka Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2016, 11:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    przyszła mama, jedyną osobą hejtującą za odmienne zdanie i agresywnie oceniającą jesteś tutaj Ty.

kapturnica, edysia5, Anitka201, chabasse, 4me, Dżuls lubią tę wiadomość

Córeczka <3
    kYd4p2.png
  • bento Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2016, 11:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam,

Dawno mnie tu nie było. U nas wszystko dobrze, mała wstaje na nóżki i rwie się do chodzenia, ciężko ją utrzymać na miejscu, a już o zmianie pieluchy nie wspomnę... Poza tym nieźle idzie nam rozszerzanie diety i gryzienie większych kawałków. Do mam kp mam pytanko, czy karmicie jeszcze w nocy? Moja córa pije jeszcze z piersi w nocy kilka razy... w ciągu dnia też cycuś najlepszy. Jak pytam czy chce cycusia to aż się cała trzęsie i śmieje :-)

Co do posiłków to u nas wygląda to mniej więcej tak:
    7-8 kp
    przed 10 śniadanie(kaszka z owocami, kanapeczka, jajecznica, placuszki z owocami itp.)
    10-12 drzemka(usypianie przy piersi, więc sobie też popije trochę)
    13-14 obiad(warzywa+ mięso+ kasza, ryż makaron itp.)
    często jeszcze pierś w między czasie
    17-18 kolacja(patrz śniadanie) zazwyczaj zjada bardzo mało
    19-20 kąpiel i spanie usypianie oczywiście przy piersi.
    Poza tym woda ok. 250 ml w ciągu dnia, owoce(np.mus) i czasami jakiś biszkopt.

Chcę dla małej upiec dziś muffinki i zastanawiam się czy dodać zwykłe mleko? A jak nie to co zamiast??

sRUqp2.png
  • la_lenka Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2016, 11:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bento wrote:
    Do mam kp mam pytanko, czy karmicie jeszcze w nocy? Moja córa pije jeszcze z piersi w nocy kilka razy... w ciągu dnia też cycuś najlepszy. Jak pytam czy chce cycusia to aż się cała trzęsie i śmieje :-)
    Moja obecnie ma etap spania od północy do 5-5.30 bez karmienia. Po tym jest cycek, usypianie i ogólnie cudowanie żeby jeszcze pospała.
    Ale jeszcze chwilę temu miała etap miliona pobudek na cycusia. To się ciągle zmienia.

W tej chwili mleko może być już składnikiem potraw (tylko nie takim dominującym - znaczy np. budyń jeszcze nie), więc myślę, że możesz do muffinek dodać.

Córeczka <3
    kYd4p2.png
  • chabasse Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2016, 11:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My w nocy co najmniej jedną pobudkę na cycka tez jeszcze mamy. W ciągu dnia z kolei ze 4 razy cycus jest grany.

Synek Antoś
    1usaanli6w2njq4a.png
    wniddf9h5gbbmtsy.png
    Emilia
  • PePePe Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2016, 12:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas tez czestsze pobudki, ale daje cyca tylko raz. No i rano wstaje na dobre 5:30-6:30 i nie mam pojecia jak to zmienic. Probuje go uspic, ale on sie nie da. W ciagu dnia cycek jest dwa razy- rano i przed snem, po kapieli. Tylko, ze moj mlodszy pd Waszych, bo z pazdziernika. Ja to w ogole coraz czesciej mysle o tym zeby go odstawic.. Moze zacznie znow lepiej spac? Moze przestanie mnie gryzc? Moze przytyje? Moze ja zaczne chudnac? Miotam sie i miotam. I mam od kilku dni dola :(

• agatka196 Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2016, 13:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bento moja cyca je do każdej drzemki czyt max 2 bo inaczej nie usnie i w nocy minimum 3x.
    Ja mleka krowiego nie daje. Zastępuje ryżowym lub roślinnym. No chyba że naleśniki czy coś tego typu ale kaszkę na mleku ryżowym.

Nocnik musze kupić z jakąś mała dziurka bo mam jakiś tron duży i cała do niego wpada, i zacznę malutka sadzac za jakiś czas. Ale jeszcze nie teraz.

magdaP82 lubi tę wiadomość

Mam 4 Aniołki w niebie. Boże czuwaj nad nami
    16udk0s3stit4jg4.pngklz9df9hfp6o5oq3.png
  • 4me Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2016, 16:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Łoł przyszła mama chyba Ci hormony buzują! Jedna osoba wyrazila swoje zdanie odmienne niz Twoje i od razu hejt? Weź wyluzuj dziewczyno bo stres zle na życie wpływa. Albo zrob test ciążowy?!?!? :P

Anitka201, PePePe, edysia5, agatka196 lubią tę wiadomość

mhsvj48aqvgzp38a.png

l22nhdgestw22l2o.png
  • moka89 Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2016, 18:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jaki hejt? Wyraziłam swoje zdanie, że uważam ze to jeszcze za wcześnie na takie maluchy. Odpowiedziałam po prostu na twojego posta przyszła mama]Wrzuć na luz :)
    W przypadku mojego dziecka, nie mam zamiaru jej popędzać i robic czegoś na siłę, może za poł roku zrzuci pieluszkę, moze za rok..

Bento - spokojnie mleko moze być składnikiem potraw tak jak Lenka mowi :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 lipca 2016, 18:18

Gabrysia <3
    klz9df9h2mnehf2h.png
  • anulka20 Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2016, 20:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też sadzam na nocnik ale po wstaniu rano i z drzemek i przed nocnym spaniem. Uważam, że jak siedzi dziecko warto posadzić i przyzwyczaić, bo później niektóre dzieci strasznie płaczą i boja się nocnika. Wiadomo jednym uda się szybko drugim wolniej ale warto.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 lipca 2016, 20:21

przyszła mama lubi tę wiadomość

Anulka20

Synek :) Wiktor
    3jvz82c38h6gh3mk.png
  • edysia5 Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2016, 20:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No odbiegajac od tematu siuskow, kup i nocnikow :-) moje dziecko wrocilo do swojego rytmu tj. Dzis dwie drzemki po 40 min. Jesttttt gittttt!

edysia5
  • ela Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2016, 22:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marysi idzie piąty ząb i wieczorkiem zasypia pięknie, ale pośpi ok godziny i ryk śpi dalej, ale muszę być obok, więc życie wieczorne moje zanikło, leżę z tabletem i czytam co się da bo panna tak sobie życzy.

5b09tv73mjpedncc.png
    Moje kochane chłopaki Michał lat 10, Paweł lat 7, no i jeszcze jest tata, teraz doszła Marysia
‹‹ 3219 3220 3221 3222 3223 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zrozumieć swoje ciało w każdym momencie cyklu menstruacyjnego. Poznaj nieoczywiste objawy przed okresem!

Większość kobiet doświadcza różnego rodzaju objawów fizycznych i emocjonalnych podczas ostatniej fazy cyklu menstruacyjnego. Warto wiedzieć, że nie tylko nietypowe bóle głowy, uczucie zmęczenia czy wzmożona podatność na infekcje mogą mieć związek z zespołem napięcia przedmiesiączkowego.

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych - jak zrobić to bezpiecznie?

Wiele kobiet uważa, że odstawienie tabletek antykoncepcyjnych, plastrów, czy innych środków hormonalnych to bardzo prosta sprawa - wystarczy przestać zażywać. Tymczasem warto znać kilka zasad, które sprawią, że odstawienie antykoncepcji będzie bezpieczne, łagodne dla organizmu i pozwoli jak najbardziej zminimalizować ryzyko wystąpienia skutków ubocznych. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Obrotowy fotelik tyłem - bezpieczeństwo i funkcjonalność

Fotelik obrotowy to wygoda i bezpieczeństwo w jednym – dzięki funkcji obracania ułatwia wkładanie i wyjmowanie dziecka z samochodu, a także pozwala na łatwe ustawienie tyłem do kierunku jazdy, co jest najbezpieczniejszą pozycją dla najmłodszych pasażerów. Jakie ma jeszcze korzyści?

CZYTAJ WIĘCEJ