X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrześniówki 2015
Odpowiedz

Wrześniówki 2015

Oceń ten wątek:
  • Magnolia3 Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2016, 20:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moj prawie 5 latek opanowal dzis jazde na 2 kolowym rowerze, wczesniej latal na biegowym i nie umial krecic pedalami, a dzis poszedl jak przecinak.

la_lenka, Dżuls lubią tę wiadomość

1usa8u69die0y60t.png
  • ela Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2016, 22:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas na nie wolno jest uśmiech od ucha do ucha i super tempo aby uchwycić przede mną np telefon, pilot, kubek. Maryśka chwyta telefon przykłada do ucha i ględzi, a pilotem kieruje w telewizor. Taki mały obserwator.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 sierpnia 2016, 22:01

5b09tv73mjpedncc.png
    Moje kochane chłopaki Michał lat 10, Paweł lat 7, no i jeszcze jest tata, teraz doszła Marysia
  • la_lenka Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2016, 22:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja to jak dorwie telefon/tablet to zaraz potrafi sobie wcisnąć guziczek, odblokować i przesuwać paluszkiem. Tylko czekam aż jakiś jacht na allegro przypadkiem zakupi ;)

Ogólnie dobrze mówić zamiast "nie wolno", "nie rusz" itp. np. "zostaw", "puść" itp. Nasze dzieciaki mogą jeszcze nie do końca ogarniać konstrukcje z "nie" i mogą zamiast "nie ruszaj" rozumieć "ruszaj".
    Poza tym u nas dobrze działa danie dziecku od razu alternatywy - typu "zostaw kota, chodź poczytamy książeczkę".

Chociaż widzę, że mała dorasta i zaczyna mieć swoje zdanie, tylko co gorsza ono mi się zupełnie nie podoba. :P
    Jak tylko robię coś nie po jej myśli to robi taki teatralny rzut w tył z krzykiem, szlochem i łezkami. Jestem przekonana, że jeszcze trochę, a będzie leżenie w sklepie na podłodze jak czegoś nie będę chciała kupić ;)

Córeczka <3
    kYd4p2.png
  • chabasse Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2016, 23:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie na hasło nie wolno, nie ruszaj itp.. jest uśmiech i dalsze brojenie.. ja się oczywiście nie usmiecham, staram się zdecydowanym głosem zwracać uwagę, jednak to nie dziala. Zawsze kończy się tak, że muszę go ściągać czy od iagac od przedmiotu pożądania... a potem krótkie nerwy i lament, że co ja najlepszego narobilam. Staram się w zamian dawać jakaś inna zabaweczke, ale to też nie dziala. Tak więc póki co czuje się bezradna w tej kwestii.

Synek Antoś
    1usaanli6w2njq4a.png
    wniddf9h5gbbmtsy.png
    Emilia
  • PePePe Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2016, 05:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    la_lenka wrote:
    Po pierwsze i chyba najistotniejsze - ja jestem ze "szkoły" długiego karmienia (mniej więcej do 2 lat planuję). Do roku mleko jako podstawa, posiłki stopniowo, bardziej jako próbowanie.
    Tak więc ja nijak nie ograniczam małej piersi. Poza tym mała je BLW. No i nie oszukujmy się, często to nie są ilości które zaspokoją jej głód. Najczęściej każdy posiłek popija piersią.

Co do tego jak pokazuje - ma różne "metody". Teraz już często po prostu pokazuje paluszkiem na cycka. Czasem ciągnie za bluzkę. No i przede wszystkim potrafi pokazać "mleczko" w języku migowym.

Dziekuje. Moze przez to, ze Maly najada sie pelna porcja obiadu i podwieczorku w zaden sposob nie domaga sie piersi. Albo ja tego nie widze... No ale zaglodzony tez chyba nie jest:)

• 4me Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2016, 06:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień taki sobie! Witam ! Bo jak może byc dobry dzien jak sie zaczyna go o 5.30 ? :/ moje dziecko tak wstaje od tygodnia. Buuuuu

Ograniczyłam mu drzemki do dwóch, skrocilam ich czas- zazwyczaj łącznie okolo 3h. A i pozniej go kladziemy bo miedzy 20.20 a 21 i nic nie dziala ;(

I pomimo tego, ze ostatnio znów przespal kilka nocy w calosci- nie widzę światełka w tunelu :( i to nie pod rząd te noce przespane- tylko sobie wybiera :/

mhsvj48aqvgzp38a.png

l22nhdgestw22l2o.png
  • Anitka201 Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2016, 06:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    4me to ze później go położycie nie oznacza ze będzie spał całą noc lub przespi ja do późniejszej godziny. Zasada jest taka żeby pilnować ogólnego czasu czuwania. My wczoraj kladlismy młodego o 18.30 (juz spal) ponieważ tak jemu wyszło z czasów. Zasnął w jakieś 2 min, sam w łóżeczku. Jak przekroczyły czas (wiele razy już to próbowaliśmy ) zasypia w pół godziny, a nawet w ciągu godziny i budzi się szybciej.

4me lubi tę wiadomość

• wisieninka_89 Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2016, 07:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anitka201 wrote:
    4me to ze później go położycie nie oznacza ze będzie spał całą noc lub przespi ja do późniejszej godziny. Zasada jest taka żeby pilnować ogólnego czasu czuwania. My wczoraj kladlismy młodego o 18.30 (juz spal) ponieważ tak jemu wyszło z czasów. Zasnął w jakieś 2 min, sam w łóżeczku. Jak przekroczyły czas (wiele razy już to próbowaliśmy ) zasypia w pół godziny, a nawet w ciągu godziny i budzi się szybciej.
    Niestety w praktyce tez od innych rzeczy moze to zalezec. Tez wczoraj szlismy spać wcześniej, o 19 juz spal bo te czasy, spal normalnie tylko pobudki na cycka ale rano 5.40 juz na nogach a normalnie 6.30. :-/ nie wiem moze przez zeby bo gorna dwojka juz na wylocie:-/ ogolnie gdzyby nie to spanie to dzieci byly by duzo prostrze w obsludze:-)

zrz6x1hpk730yji7.png
    f2wlh371shb33oc3.png
  • wisieninka_89 Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2016, 07:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jeszcze byl kiedys temat o ksiazeczkach. Jest fajna tylko trzeba sie liczyc z tym ze pojdzie na zmarnowanie:-) kartki co prawda sztywne ale maja okienka i syn potrafi sie dlugo zajac odchylajac je (i tu niestety trzeba sie liczyc ze w koncu je wyrwie:-)) ale 16 zl z przesylka jeszcze nie majatek. Jak chcecie to oozniej poszukam linka. Ksiazka niby od 3 lat ale chyba wlasnie z zalozeniem ze dopiero 3 katki nie beda wyrywac okienek w co watpie;-)

zrz6x1hpk730yji7.png
    f2wlh371shb33oc3.png
  • 4me Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2016, 10:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Super. Młody wstal o 5.40. Poszedł na drzemkę i zamiast 2h jak zawsze spal 40 min bo mamusia sie wkurzyla i za głośno gadala przez telefon- z tatusie zreszta.
    Powiem Wam, ze odkąd młody aie urodził to to ciągle zmęczenie i brak snu powoduje, ze wszystko jest dla nas powodem do kłótni. Chyba bierzemy ślub w najgorszym okresie naszego zwiazku- o ironio. Mam mega dola. Na dodatek zostaje z małym caly weekend sama. I jeszcze zaraz przychodzi tesciowa wiec musze przestać płakać i wyglądać jak skowronek bo nie mam zamiaru sie jej tłumaczyć ;(

mhsvj48aqvgzp38a.png

l22nhdgestw22l2o.png
  • chabasse Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2016, 12:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    4me... trochę rozumiem, bo u nas tez tak źle jak ostatnio to nigdy nie bylo. A kochaliśmy się jak wariaci przez 11 lat. Na szczęście ślub braliśmy jak byłam w ciąży a więc jeszcze pełni szczescia. Teraz ciągle kłótnie o byle co.. a przez powinniśmy być najszczęśliwsi na swiecie. Mamy zdrowego i cudownego synka.. No ale ostatnio obgadalismy sprawę i może uda się wszystko posklejac. Jestem dobrej mysli, bo bywają cwile, kiedy czuje się mega szczęśliwa z mężem i dzieciatkiem.

Synek Antoś
    1usaanli6w2njq4a.png
    wniddf9h5gbbmtsy.png
    Emilia
  • mamusiaaa1 Przyjaciółka

Wysłany: 12 sierpnia 2016, 13:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anulka20 wrote:
    Chcemy jechać na Mazury po Polsce 600 km jak się przygotować jechać na noc czy w dzień i co na komary i kleszcze ?
    Jesli kierowca nie ma problemu z jazdą w nocy, to ja bym jechała w nocy. My tak robimy zazwyczaj i mi np. pasuje, bo też nie mam problemu ze spaniem w aucie :D
    Co do komarów, to ja nad morze kupiłam w Rossmannie kosmetyki przeciw komarom Chicco i bardzo się sprawdziły - komary latały, ale nie siadały na nas (cała rodzina używała, łącznie z teściami :P) i nie gryzły :) No i są bez tego szkodliwego DEET, co tak naprawdę nawet na skórę nie powinno się u dzieci nakładać (to jest w tych wszystkich OFFach, Brosach itd) :/
    d2aa5b3097f5a2b6med.jpg

• Dżuls Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2016, 17:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny nie odzywam się, bo u mnie urwanie głowy. Montujemy na działce szambo, kopara rozorała pół podjazdu i stary lata z łopatą od dwóch dni, żeby to zasypać, a ja w domu z dziećmi. Do tego rozbił samochód, od dwóch tygodni jeździmy jakimś zastępczym małym szajsem, a dziś okazało się, że ubezpieczyciel uznał szkodę całkowitą i nam go nie zreperują, tylko mamy sobie kupić nowe, więc jeździmy i oglądamy :P Do tego złamas, który spowodował wypadek wyjechał do niego z takimi tekstami, że prawie poszło na pięści. A teraz jak już rodzice mieli zabrać na działkę starszaka, żebym trochę odetchnęła, to ledwo dojechali i popsuło im się auto.
    Na szybko: Mania już chodzi przy meblach, zupełnie odrzuciła jakiekolwiek jedzenie ze słoika i napawa się samodzielnym jedzeniem łapkami, a robi to z takim komicznym namaszczeniem z rodzaju "hrabina zajada najlepsze trufle", że lepiej się to ogląda niż telewizję :) |
    Tylko z usypianiem mam problem. Dwa dni temu była szczepiona hexą, nie miała po niej nawet temperatury, tylko jakoś zbiegło się to z tym, że młoda przy wieczornym usypianiu wycyca się, a potem zamiast spać, to lata mi po całym łóżku gotowa do zabawy. Dwa dni z rzędu brałam ją do spania o 20tej, a usypiała w końcu o 22. ja ogólnie mam jakiś kryzys z tym usypianiem jej przy cycku. Nie toleruje niczego innego, mam wizję że będę ją tak usypiać już zawsze.
    U nas ogólnie po staremu, tylko modlę się, żeby już otworzyli przedszkole, bo już dostaję lekkiej kurwicy.

8pdp47e.png
  • Magnolia3 Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2016, 21:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    la_lenka wrote:
    Moja to jak dorwie telefon/tablet to zaraz potrafi sobie wcisnąć guziczek, odblokować i przesuwać paluszkiem. Tylko czekam aż jakiś jacht na allegro przypadkiem zakupi ;)

Ogólnie dobrze mówić zamiast "nie wolno", "nie rusz" itp. np. "zostaw", "puść" itp. Nasze dzieciaki mogą jeszcze nie do końca ogarniać konstrukcje z "nie" i mogą zamiast "nie ruszaj" rozumieć "ruszaj".
    Poza tym u nas dobrze działa danie dziecku od razu alternatywy - typu "zostaw kota, chodź poczytamy książeczkę".

Chociaż widzę, że mała dorasta i zaczyna mieć swoje zdanie, tylko co gorsza ono mi się zupełnie nie podoba. :P
    Jak tylko robię coś nie po jej myśli to robi taki teatralny rzut w tył z krzykiem, szlochem i łezkami. Jestem przekonana, że jeszcze trochę, a będzie leżenie w sklepie na podłodze jak czegoś nie będę chciała kupić ;)

Moja juz bije allachy czolem w podloge, i klepie sie raczkami w glowe.Jajo mozna zniesc.

Dżuls lubi tę wiadomość

1usa8u69die0y60t.png
  • ela Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2016, 23:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Uwaga pani neurolog (nieznanej mi osobiście), ale to ma chyba sens, że dzieci co raz częściej nie raczkują bo weszły na podłogi panele, a dywany poszły w odstawkę

5b09tv73mjpedncc.png
    Moje kochane chłopaki Michał lat 10, Paweł lat 7, no i jeszcze jest tata, teraz doszła Marysia
  • la_lenka Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2016, 23:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie nie ma nawet skrawka dywanu, a mała raczkuje jak torpeda. :P

Córeczka <3
    kYd4p2.png
  • ela Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2016, 23:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie jest pół na pół, góra dywany, dół panele i muszę przyznać, że chętniej się puszcza i drepcze na dywanach. Raczkuje co raz mniej, najchętniej na podwórku chyba odległości do przedmiotów za duże, nie ma się czego złapać.

5b09tv73mjpedncc.png
  • ela Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2016, 23:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale szwagierka ma córkę wcześniaczkę przesuwała się tylko na pupie, położyli dywan i trochę ćwiczeń zaczęła raczkować.

5b09tv73mjpedncc.png
  • la_lenka Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2016, 00:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiadomo, dziecku trudniej na śliskich panelach. Nie dość że trzeba się nauczyć samego raczkowania to jeszcze musi walczyć z rozjezdzajacymi kolankami.

Córeczka <3
    kYd4p2.png
  • 4me Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2016, 06:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moj syn wstal o 5.20. Do 6 zdążyłam sie poklocic ze swoim facetem. Przyszłość widzę w czarnych barwach :/

mhsvj48aqvgzp38a.png

l22nhdgestw22l2o.png
‹‹ 3233 3234 3235 3236 3237 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Cykl miesiączkowy a wygląd kobiety - wpływ na skórę i włosy

Cykl miesiączkowy i przemiany hormonalne, które w nim zachodzą mają wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Cykl miesiączkowy a wygląd - jak hormony mogą wpływać na Twoją skórę i włosy? W których fazach cyklu Twoja cera może być w lepszej kondycji, a kiedy mogą pojawiać się problemy? Hormony a trądzik - kiedy problemy z wypryskami mogą się nasilać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

4 Problemy z zajściem w ciążę, które możesz wykryć z pomocą aplikacji OvuFriend!

Kalendarz owulacji kojarzy Ci się tylko z wyznaczaniem dni płodnych i terminu owulacji? Jego możliwości są dużo większe! Aplikacja może być pomocna w wykrywaniu problemów związanych z płodnością na bardzo wczesnym etapie. O jakich problemach mowa? Co możesz wykryć z pomocą kalendarza? Kliknij i przeczytaj!   

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwasy Omega-3 - ważny składnik w diecie przyszłej mamy

Kwasy omega-3 są bardzo istotnym składnikiem w diecie, o którym warto pomyśleć już na etapie starań o dziecko. Idealnie, aby po konsultacji z lekarzem, suplementować kwasy już od pierwszych dni ciąży. Dlaczego są takie ważne? Jaką pełnią rolę? Jak wybrać odpowiedni suplement? 

CZYTAJ WIĘCEJ