X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrześniówki 2015
Odpowiedz

Wrześniówki 2015

Oceń ten wątek:
  • PePePe Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2016, 18:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    chabasse wrote:
    Wiecie co.. ja kiedyś kupiłam na spróbowania taki obiadek babydream, i niestety mocno się rozczarowalam. Juz miałam podać młodemu kiedy zobaczyłam kawałki papryki ze skorka. Pomyslalam.. no nic.. wyjme i będzie po sprawie, ale te papryczki wszystkie były se skorkami i to tak twardymi, że kiedy próbowałam to zjeść to o malu włos sie nie przkrecilam. Po przyklejaly mi się do gardla.. Nie wiem jak inne dania m bo juz się Zrazilam i nie kupiłam więcej ale to z papryka wole omijac z daleka. Nie pamiętam co to bylo.. chyba jakiś misz masz warzywny.. ratatuj czy cos.

W ratatuj warzywnym z makaronem gwiazdki sa papryki, potwierdzam. Ale nie mialam takich odczuc jak Ty. A moje dziecko zjada cala miske i nie narzeka :)

• la_lenka Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2016, 22:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zawsze można jeszcze tak:

e6162d8cfdd7767012e2d6bf78d7df60.jpg
    albo tak:
    51ba547dea704b1fc657e0489e36a3a8.jpg
    :P

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 listopada 2016, 22:08

4me, Kassie, Anitka201, edysia5, Natka88 lubią tę wiadomość

Córeczka <3
    kYd4p2.png
  • ela Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2016, 22:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeśli chodzi o choinkę, u nas sprawdził się wyższy blat (mamy taki podwyższony blat który robi za stół w kuchni, oddziela kuchnię od salonu)

5b09tv73mjpedncc.png
    Moje kochane chłopaki Michał lat 10, Paweł lat 7, no i jeszcze jest tata, teraz doszła Marysia
  • RYBKA76 Koleżanka

Wysłany: 9 listopada 2016, 21:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, dziekuje Wam za informacje i wsparcie, ale niestety obawiam sie coraz bardziej, ze Stas bedzie w spektrum autyzmu... Nic nie mowi kompletnie (belkocze po swojemu, ale nie ma ani jednej sylaby/slowa, ktoremu nawawalby znaczenie), nie sygnalizuje zadnych potrzeb (gdybym go nie karmila i nie poila, to by z glodu umarl). Ma coraz wiecej autostymulacji (bieganie bez celu ze skarpeta i machanie nia przed twarza, machanie rekami, zamykanie i otwieranie dloni, machanie palcami przed oczami, tupanie stopami, duzo burczenia, mruczenia). Jezeli znacie jakies przypadki albo rodzicow z dziecmi ze spektrum, to dajcie znac.

Jestem zalamana, ciagle placze. Nie wiem nawet, gdzie tu zaczac szukac pomocy i co robic :(((((((

• chabasse Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2016, 22:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyno... nie płacz tylko dzialaj. I nie diagnozuj dziecka przez internet, bo tylko mu zaszkodzisz. Znam rodziców i dziecko z autyzmem. I wiem, że nawet jeżeli dziecko jest dotknięte tym zaburzeniem, odpowiednia praca może zdziałać bardzo wiele i pomoc dziecku normalnie funkcjonowac. Ale powtarzam, tu musisz udać się do specjalisty, który odpowiednio was poprowadzi. A m przede wszystkim pomoże ustalić czy twoje obawy są w ogóle cokolwiek prawdziwe. Skąd ty w ogóle masz taką wiedzę o spektrum autyzmu. Z internetu.. ? To na pewno natrafilas także na strony z placówkami zajmujący się pomocą takim dzieciom i rodzicom. Skąd jestes? To ci podrzucę kilka adresow.. Blagam.. dla dobra dziecka.. nie stawiaj diagnozy samodzielnie, nie wkręcaj sobie i nie nakręcaj sie.. moze twoje dziecko potrzebuje więcej czasu... idź do pediatry chociazby... i powiedz o obawach. Na m pewno da ci jakieś wskazowki.

Synek Antoś
    1usaanli6w2njq4a.png
    wniddf9h5gbbmtsy.png
    Emilia
  • moka89 Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2016, 22:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sory ale ja nie widzę nic dziwnego w tym, że dziecko biega bez celu ze skarpetą, zamyka i otwiera dłonie, tupie stopami czy mruczy burczy itp..

Jeśli cokolwiek Cię niepokoi, a tym bardziej jeśli masz aż takie podejrzenia wobec swojego dziecka, to pędź do pediatry, niech cię pokieruje gdzie trzeba, a nie diagnozujesz dziecko w internatach.

A co do sylab.. cóż dwulatek mojego brata pięknie mówił, bardzo dużo powtarzał, kuzyna trzyletni syn dopiero co zaczął jakoś się komunikować innymi wyrazami niż uuu yyyyy

kapturnica lubi tę wiadomość

Gabrysia <3
    klz9df9h2mnehf2h.png
  • 4me Autorytet

Wysłany: 10 listopada 2016, 17:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moka troche nie rozumiem pocieszania na zasadzie, ze inne dzieci czegos nie robią albo, ze nie ma niczego dziwnego w tych zachowaniach.
    Rybka ja napisze Ci po raz enty! Idz do specjalisty. Nie słuchaj ludzi, którzy mówią, ze dzieci są różne. Objawy, które opisujesz są niepokojące i jesli! Wszystko dobrze interpretujesz to musisz działać jak najszybciej. Dzieci z autyzmem mozna wyprowadzic- praca i terapia daje rewelacyjne efekty. To jest twój kochany synek dzialaj dla niego.

Tak jak pisala Chabasee skąd jestes? Na pewno w Internecie mozna zacząć szukac specjalistow- mozemy Ci pomoc jak sama tego nie ogarniasz. A moze Twój pediatra moze Cie skierować w odpowiednie miejsce?

Wpadasz i wypadasz pisząc na różnych wątkach ale nic z tego dla Ciebie dobrego nie wynika...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 listopada 2016, 17:10

mhsvj48aqvgzp38a.png

l22nhdgestw22l2o.png
  • RYBKA76 Koleżanka

Wysłany: 11 listopada 2016, 17:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moje dziecko nie mowi ANI SLOWA, ANI SYLABY nie wymawia ze zrosumieniem. Ma sporo autostymulacji (machanie rekoma, trzepanie palcami, skrobanie palcami, poruszanie palcami przed oczami, bujanie sie na boki), jest mega nadpobudliwe, plochliwe, nie wyraza ZADNYCH potrzeb, nigdy nie wola pic, jesc, nie domaga sie piersi nawet (ani razu do tej pory mi nie zasygnalizowal, ze chce piers), mogloby sie obejsc spokojnie bez matki, zadko reaguje na imie, zapatruje sie w przestrzen, ma moim zdaniem tez stereotypie, bardzo slabo nasladuje, nie robi papa, nie klaka, w zasadzie zadnego gestu nie zna, nie kiwa glowa na tak/nie. Wiec niech mi nikt nie mowi, ze jest OK.

U pedagoga bylam juz w lipcu, i dal zalecenia cwiczen, ale dalam sie uspic, bo wszyscy mi mowia, ze dziecko mecze, a 'ma czas'....

Myslicie, ze tak latwo sie dostac do specjalisty?! Od lipca czekam na wizyte w Synapsis, termin bedziemy miec okolo LUTEGO 2017 r!
    Do psychiatry dzieciecego zapisy sa od 5 grudnia, bo tyle ma dzieci, a wizyta bedzie w styczniu/lutym.
    Do babki od IS tez zapisow nie ma, bo tyle ma dzieci, ze tylko na liste rezerwowa wpisuja.

Bylam u pediatry, wyslala mnie do neurloga. Bylismy u dwoch neurologow, jak byl maly, ale mowili, ze wszystko super. Teraz pojde znowu.

Fajnie, ze mnie wysylacie, ale nie jestem taka glupia, zeby terapie prowadzic na wlasna reke... Nie chce mu zaszkodzic, tylko pomoc.

Jestem zla, zalamana i rozczarowana niesprawiedliwoscia losu, bo ja juz tyle w zyciu przeszlam, a teraz moje dziecko musi cierpiec.

Nikomu tego nie zycze i dziwie sie osobom, ktore mi mowia, ze wymyslam. Liczylam na wiecej zrozumienia i wsparcia. Ale dziekuje tym, ktore z Was mnie rozumieja.

• 4me Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2016, 19:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Spoko Rybka wyżyj sie w necie - lepiej tu niz w domu. Nikt nikomu nie życzy takiego losu. Czesc dziewczyn Cie pociesza, czesc Ci pisze, żebyś poszla do specjalisty. Nic innego nie mozemy Ci napisać, bo co innego byś chciała przeczytać????

Nie wiem jaka masz sytuacje finansową ale ja bym stanela na rzęsach by znaleźć pieniadze i pojechać do specjalisty, nawet gdyby to miało byc na drugim końcu Polski. Szukałabym wszędzie. Wiem tylko tyle, ze przy autyzmie liczy sie praca nad dzieckiem. Moze zatem wczesne rozpoczęcie tez ???

Natka88, edysia5 lubią tę wiadomość

mhsvj48aqvgzp38a.png

l22nhdgestw22l2o.png
  • RYBKA76 Koleżanka

Wysłany: 11 listopada 2016, 20:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    4me - na wszystkie wizyty poza Synapsis chodzimy prywanie (ale i tak jak widzisz do dobry specjalistow czeka sie miesiacami). O NFZ nawet nie mysle, dla mnie to jest kpina. Za 1 wizyte u pedagoga place 250 zl. Naprawde na zdrowiu dziecna nie oszczedzam. A na rehabilitacje asymetrii i wizyty u lekary i specjalistow wydalismy juz conajmniej 30 000 (przez rok). Oddalabym swoje dwa mieszkania w duzym wojewodzkim miescie (za gotowke, nie na kredyt), calkiem niezly samochod i wlasne zdrowie, zeby Maly byl zdrowy... Ale tak sie nie da niestety.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 listopada 2016, 20:20

• 4me Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2016, 20:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie wiem jak jest ze specjalistami z tego zakresu. Jesli zrobilas juz wszystko co mogłaś i prywtanie nie da sie zalatwic szybciej wizyty (moze w innym miescie?) i musisz czekać to niestety my Ci juz nie mozemy pomóc. Mozesz tu usłyszeć tylko słowa pocieszenia a tego nie chcesz. Ja Cie nie bede zapewniać, ze na pewno wszystko jest ok bo z Twojego opisu wynika, ze rzeczywiście maly MOŻE miec jakies zaburzenia. Jest tez szansa, ze ta są zaburzenia mniej poważne, cos nad czym mozna pracować i wyprowadzić dziecko na prosta. Jest tez szansa, ze po prostu sie mylisz i tego Ci życzę najbardziej. Oprócz tego duzo sily i rozsądku - pamiętaj, ze Twój synek Cie potrzebuje pomad wszystko.
    A jesli sie okaże, ze sie myliłaś to wpadnij do nas kiedys i sie pochwal :)
    Tymczasem trzymaj sie dzielnie!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 listopada 2016, 20:30

mhsvj48aqvgzp38a.png

l22nhdgestw22l2o.png
  • la_lenka Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2016, 13:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ile u Was minęło pomiędzy tym, aż dziecko zrobiło swoje pierwsze kroki do czasu aż zaczęło już prawdziwie chodzić (tak jako główny sposób przemieszczania, a nie przeplatany z raczkowaniem ;) )
    My w końcu weszliśmy na początek tej drogi i zastanawiam się czy na święta już muszę mieć pełen arsenał butów.

Ogólnie - my żyjemy, tylko chorzy po kolei wszyscy i nie mam nawet sił pisać.

Córeczka <3
    kYd4p2.png
  • PePePe Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2016, 17:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lenka, kiedy robilas jakies badania? Bo dosc czesto ostatnio chorujesz... :(

• Kassie Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2016, 18:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Podpinam sie pod pytanie lenki :) u nas juz z 1,5tygodnia maly proboje sam chodzic, ale ciagle jest to mieszanie z raczkowaniem. Latam za nim jak glupia a i tak sie wywraca i nabija guzy :-/

ug373e5esgfin09c.png
    rg50gox1ycplbhk5.png
  • la_lenka Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2016, 18:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PePePe wrote:
    Lenka, kiedy robilas jakies badania? Bo dosc czesto ostatnio chorujesz... :(
    Ja jestem po prostu permanentnie nie doleczona. I starczy drobiazg, jakieś nieprzespanr noce i zaraz od nowa.

Córeczka <3
    kYd4p2.png
  • edysia5 Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2016, 18:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kassie dokladnie u nas to samo od tygodnia. Tylko ja sie za nim nier latam tylko go wolam zeby do mnire przychodzil...niekiedy dziala☺ ale generalnie to tez troche na dwoch a troche na czterech. Jak krotkie odcinki do pokonania to na dwoch sam sie pusza a jak dlugie to musze zachecac do chodzenia bo inaczej to bach! I na czterrech zasuwa

edysia5
  • 4me Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2016, 19:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas pierwsze kroki 6 października. Pod koniec października smigal sam na dłuższe dystanse po domu- nasz korytarz ma 6 metrów i smigal po nim w ta i z powrotem. A teraz od jakiegoś tygodnia praktycznie nie raczkuje. Wczoraj byliśmy w sklepie i młody sam sobie chodzil- inna jakość zakupów :D

La lenka szykuj na święta pelny przekrój butów ;) u nas to byl jakis miesiac od pierwszych kroczków do zaprzestania raczkowania.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 listopada 2016, 19:43

mhsvj48aqvgzp38a.png

l22nhdgestw22l2o.png
  • PePePe Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2016, 20:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lenka, musisz sie za siebie wziac i wyzdrowiec!!

U nas kroczkow brak. Tylko przy meblach. Za to od jutra zmiana o 180 stopni. Maly idzie do zlobka.

• ela Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2016, 20:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Arsenał to znaczy ile?

5b09tv73mjpedncc.png
    Moje kochane chłopaki Michał lat 10, Paweł lat 7, no i jeszcze jest tata, teraz doszła Marysia
  • la_lenka Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2016, 21:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    4me wrote:

La lenka szykuj na święta pelny przekrój butów ;) u nas to byl jakis miesiac od pierwszych kroczków do zaprzestania raczkowania.
    Niedobrze, niedobrze. ;) Tak w środku sezonu, nie wiadomo co kupować, czy śniegowce czy takie po prostu trochę wyższe (podobno zima ma być łagodna), z wszystkiego zaraz wyrośnie.
    No nic, trzeba to trzeba.
    Przy okazji jak ktoś może polecić buty które są fajne, to ja chętnie poczytam.

Moja na razie bardzo nieśmiało próbuje. Takie 0,5-1 metr zrobiła kilka razy dopiero. I to tak dziwnie próbuje. Nie to, że puszcza się między przeszkodami, tylko wstaje z podłogi na zupełnie prostej drodze, idzie do przodu i zaraz pada na pupkę czy rączki. Ona jak zwykle musi po swojemu :P

Córeczka <3
    kYd4p2.png
‹‹ 3293 3294 3295 3296 3297 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pierwsza wizyta w klinice leczenia niepłodności – jak się przygotować?

Nadszedł ten czas - przed Wami pierwsza wizyta w kierunku diagnostyki problemów z płodnością. Jak wygląda? Na co się przygotować? Czy przed wizytą warto wykonać wstępne badania? Jakie znaczenie mają obserwacje cyklu miesiączkowego podczas diagnostyki? Jak wygląda wywiad medyczny? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża bliźniacza – wszystko co musimy o niej wiedzieć

Ciąża bliźniacza to rodzaj ciąży wielopłodowej, podczas której w macicy kobiety rozwijają się jednocześnie dwa płody. Ciąże bliźniacze stanowią około 1,25% wszystkich ciąż, czyli średnio jeden na sto porodów kończy się przyjściem na świat nie jednego, a dwójki dzieci. Współcześnie coraz więcej ciąż to właśnie ciąże bliźniacze. Przeczytaj i dowiedz się m.in. jak powstaje ciąża bliźniacza, jakie są jej rodzaje i jakie może powodować ryzyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kalendarz dni płodnych - aplikacja - starania o dziecko

Postanowione - rozpoczynacie starania o dziecko. Mija pierwszy, drugi, trzeci miesiąc, a ciąży nie ma. Pojawia się lekki niepokój - co się dzieje? Tak rozpoczyna się historia wielu kobiet z OvuFriend, które używają aplikacji podczas starania o dziecko. Inteligentny kalendarz dni płodnych nie tylko szybko nauczy się Twojej płodności ale również wcześnie wykryje nieprawidłowości. Przeczytaj jak aplikacja pomoże Ci zajść w ciążę!  

CZYTAJ WIĘCEJ