X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrześniówki 2015
Odpowiedz

Wrześniówki 2015

Oceń ten wątek:
  • lotos33 Znajoma

Wysłany: 30 listopada 2016, 22:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny. Też jestem wrześniowa mamą Gabrysia. Widzę że u Was na tapecie temat chodzenia a mnie martwi inna kweatia. Gabrysia bardzo mało mówi, świadomie woła tylko dać gdy chce żeby coś jej podać i na kotka woła 'koko'. Poza tym podczas zabawy też niewiele mowi po swojemu. Czy to nie jest ten czas że dziecko mówi już mamą i tatą? Jak to jest z Waszymi pociechami?
    Co do chodzenia to mała zaczela pod koniec lipca jak skonczyla 10 miesięcy. Ale ona jest szczuplutka bo waży 9,5 kg i raczkować też zaczela bardzo wczesnie, nie miała jeszcze nawet pół roku.
    Co do butów to przerobilismy już kilka par. Pierwsze do nauki chodzenia były sandałki roczki emel i polecam je z czystym sumieniem, warte są swojej ceny choć posłużyły nam tylko na jakieś 2,5 miesiąca :-( mieliśmy też trzewiki z Bartka też bardzo fajne, a na zimę mamy z ccc.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 listopada 2016, 22:11

ug376iyer7wm487a.png

Aniołek 10tc - sierpień 2018

w4sqyx8d3pqdgmwl.png
  • la_lenka Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2016, 22:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja gada nieźle. Ale jak porównuję z moją chrześnicą w wieku zbliżonym to słabiutko.Każde dziecko po swojemu, obserwuj, zachęcaj, jakieś książeczki itp.
    Łucja zaskoczyła z mówieniem w ciągu dosłownie 1-2 tygodni. Wcześniej miała tylko kilka słów, a potem tak "nagle" się rozgadała.

Córeczka <3
    kYd4p2.png
  • chabasse Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2016, 23:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój z gadaniem słabiutko.. świadomie to chyba tylko papa powie, a poza tym to jakieś nieartykułowane dźwięki. Jak chce cos, żeby np mu dać z wysokiej półki to tylko jest Mmm mmm.. Czasem mama, baba..ale chyba nie wie c to znaczy. A przecież ja do niego non stop coś nawijam, spiewam, wierszyki czytam, czasem krótkie historyjki z ksiazeczek.. a synuś ma to w nosie. Jak na razie się tym nie stresuję, ale może powinnam.

Synek Antoś
    1usaanli6w2njq4a.png
    wniddf9h5gbbmtsy.png
    Emilia
  • la_lenka Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2016, 23:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja za to nic nie chce zrobić na moją prośbę.
    Jeszcze pokazać, gdzie w książce piesek, gdzie ona ma oko/nos,ucho to czasem zrobi. Ale żeby coś powtórzyć jak poproszę, zrobić papa, powiedzieć mama/tata/cokolwiek. A gdzie tam, śmieje się, kręci głową i woła nie.
    Niestety, mój tata twierdzi, że jak na nią patrzy to kropka w kropkę widzi mnie sprzed lat. Podobno taka sama przekora byłam. Także tego, karma wraca :P

Córeczka <3
    kYd4p2.png
  • wisieninka_89 Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2016, 07:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    u nas tata jest tata a mama to tez tata takze tego:-) jest fajna ksiazka pucio uczy sie mowic. kupilismy na urodziny, synek bardzo lubi i podobno wspomaga takie male szkraby w mowie, bardzo proste teksty wlasciwie mega prosty opis obrazka z uzyciem onomatopeji

zrz6x1hpk730yji7.png
    f2wlh371shb33oc3.png
  • 4me Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2016, 08:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moj maly jest komunikatywny ale na gesty lub dzwieki typu yyyyyy i paluszek w ruch. Tez Malo mowi. Wola nas po swojemu, chociaż pokazał, ze potrafi.
    Chyba jeszcze większość dzieci tak ma.

Znam dzieciaczki, które nie mowily za bardzo do drugiego roku zycia. Teraz maja 4 i 8 lat i nie odstają od rówieśników. Ale fakt, ze każde z nich bylo konsultowane z lekarzem- czy to taka leniwa, cicha ;) natura czy jakis problem.

mhsvj48aqvgzp38a.png

l22nhdgestw22l2o.png
  • la_lenka Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2016, 13:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pewnie macie już dość tych moich pytań o to, ale jakie buty mają wasze chodzące dzieciaki? Takie do kostki czy normalne wysokie kozaki? Dawno nie byłam tak niezdecydowana. :P
    Waham się pomiędzy czymś takim (pochodzi w tym też na wiosnę), a takim (na zimę lepiej, ale jak moja zacznie po dworze chodzić dopiero koło końca grudnia/stycznia, a marzec to już ma być wiosna, to kurcze kasy szkoda).
    // wstawiłam przykładowe linki, do pokazania wyglądu, nie że koniecznie te kupię. Choć fakt, słyszałam, że fajne.

Córeczka <3
    kYd4p2.png
  • PePePe Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2016, 14:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Te pierwsze mamy. Sa ok. Ale moje dziecko dopiero zaczyna chodzic.

• la_lenka Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2016, 14:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PePePe wrote:
    Te pierwsze mamy. Sa ok. Ale moje dziecko dopiero zaczyna chodzic.
    Ale planujesz kupić jeszcze jakieś grubsze?

Córeczka <3
    kYd4p2.png
  • PePePe Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2016, 15:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jesli bedzie samodzielnie chodzil i bedzie zima z minusowa temperatura to tak.

• la_lenka Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2016, 15:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czyli te krótsze są takie zupełnie bez ocieplenia?

Córeczka <3
    kYd4p2.png
  • 4me Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2016, 15:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lalenka drugie odpuść na razie. My takie kupiliśmy młodemu i mimo, ze juz calkiem ladnie chodzi to srednio radzi sobie w takich grubszych butach za kostkę. Prawie ich nie uzywamy a pewnie niedługo z nich wyrośnie.
    Jesli idziemy do knajpy, centrum handlowego itp zakładamy buty przed kostkę bo mu wygodniej a nie potrzebuje tam wysokich butów na zimno z futrem w środku.

Skoro Twoja mala zaczyna dopiero chodzić na poważniej to nie sadze, żebyś z nią chodzila na jakies spacery bez wózka po dworze- no chyba, ze planujesz ale nawet my z biegającym! po domu młodym na dworze raczej ograniczamy sie do wózka. Inny sposób przemieszeczania sie jest jescze mega upierdliwy bo maly ciągle siada, marudzi a na takie ekscesy i tak za zimno. Zreszta zwłaszcza przez te buty po prostu nie lubi. Za duzo latania na bosaka po domu i dzikus nam wyrósł :)
    Takze ja bym drugi raz nie kupił albo kupila z dużym zapasem na luty/marzec bo pozniej nie bedzie. Problem oczywiscue jest jeden- jaki rozmiar wówczas? :/

la_lenka lubi tę wiadomość

mhsvj48aqvgzp38a.png

l22nhdgestw22l2o.png
  • PePePe Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2016, 16:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    la_lenka wrote:
    Czyli te krótsze są takie zupełnie bez ocieplenia?

One maja kozuszek od piety do palcy. Same palce nie sa juz ocieplone. Jak moje dziecko zacznie samo stabilnie chodzic, tak ze je puszcze samopas "a niech pobiega po sniegu" i bedzie -10 to te buty na pewno sie nie nadadza. Ale poki pogoda jest jaka jest to sa w sam raz.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 grudnia 2016, 16:51

• mmalutka Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2016, 20:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale tu cisza..

U nas ciągły szał - praca, dom, dyżury, wyjazdy, imprezy, studia..

Wczoraj zaliczyliśmy 80 urodziny prababci :)

Rośnie mi mój skrzacik..

98119532c45576efmed.jpg

karolcia87, chabasse, agniesja, Kassie, Natka88, 4me, la_lenka lubią tę wiadomość

tb734z17s9scq0zt.png
  • agniesja Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2016, 16:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    la_lenka wrote:
    Łucja też w końcu się przełamała. Znaczy ona nadal głównie raczkuje. Ale też wypuszcza się coraz częściej na takie około metrowe dystanse, przechodzi między 2 obiektami, jak wyciągnę ręce to do mnie idzie, a nie krzyczy "nienienie". :P
    Myślę, że do świąt to już będzie zasuwać całkiem na nóżkach.

Przy okazji - jakie kapcie? W domu lata boso i to jest ok. Ale np.u teściów bardzo ciągnie od podłogi i muszę coś jej kupić.
    Hej! :) Tylko i wyłącznie ze sztywnymi zapiętkami! :) Ostatnio byliśmy u ortopedy na kontroli chodu i powiedział, że dziecko do 7 r.ż. musi w takich bucikach chodzić, nawet w lecie ;) Pozdrawiam!

w57v3e3k8e2cqbjo.png
    qb3ck6nllq2i9no0.png
  • szara myszka Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2016, 18:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochane!
    Zapraszam Was do skorzystania z mikołajkowej promocji w naszym sklepie z odzieżą i akcesoriami dla maluszków :)
    Dziś i jutro dostawa tylko 2,99zł! Niezależnie od kwoty zamówienia :) Zapraszamy na strone :)

www.babelu.pl

zostawcie też prosze lajki na fb ;)

https://www.facebook.com/babelusklep/?ref=aymt_homepage_panel

szczęśliwa mama :)
    www.babelu.pl polecam - ubranka i akcesoria dla maluszków ;)

f2wlj48apsehglf6.png
  • bellaVi Przyjaciółka

Wysłany: 6 grudnia 2016, 00:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, strasznie dawno do was nie pisałam, ale staram się czytać co u was.
    Właśnie kończymy 15 miesięcy, a ja nie mam pojęcia kiedy to minęło? Noce u nas bez zmian, pobudki 1-3. Jeden raz udało się jej przespać całą od 20-7, byłam w szoku jak mnie rano dopiero obudziła :)
    Mamy Na koncie 14 zębów, prawe trójki postanowiły wyjść w parze :P to był ciężki czas. Zebowy katar jeszcze pogarszał sprawę. Czekamy na ostatnie dwie... Bo 5-ki to chyba później? Prawda?
    Lila nie chodzi, ona biega :)
    Byłam z nią u ortopedy bo wydawało mi się że prawą stopę stawia bardziej na zewnątrz, ale mnie uspokoił, wszystko jest ok. Zajęcił buciki za kostkę ze sztywną piętą, czyli Tak jak u was.
    A niedługo wybieramy się na roczek dziecka do znajomych. Podpowiedzcie co u was było hitem, co warto kupić chłopcu?

chabasse lubi tę wiadomość

• wisieninka_89 Autorytet

Wysłany: 6 grudnia 2016, 09:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jedyna zabawka ktora teraz sie syn bawi z roczkowych prezentow sa lego duplo pociag z cyferkami no i ksiazeczki ze zwierzatkami najlepiej

zrz6x1hpk730yji7.png
    f2wlh371shb33oc3.png
  • la_lenka Autorytet

Wysłany: 6 grudnia 2016, 13:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co waszym maluchom przyniósł dziś Mikołaj? Do buta, pod poduchę czy jeszcze inaczej?

U nas najlepsze zabawki to części miksera, rolka klejąca, buty itp. Ale są też zabawki które mała lubi, np. drewniane klocki Boikido. No i książeczki, to zawsze i w każdych ilościach. :D

Córeczka <3
    kYd4p2.png
  • edysia5 Autorytet

Wysłany: 6 grudnia 2016, 20:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My dzis z okazji mkolajek pojechalismy z malym do kulkolandii zabawa nieziemska i mnostwo radosci z kulek, zjezdzalni, innych zabawek itp. Do tego bylam z moja kolezanka ktora ma 10 msiesieczna corke wiec maluchy razem a matki kawka. Wszyscy zadowoleni

la_lenka lubi tę wiadomość

edysia5
‹‹ 3299 3300 3301 3302 3303 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Droga ku rodzicielstwu - inspirująca historia Danuty i Adama

Dla wielu par starających się o potomstwo, droga do rodzicielstwa często bywa pełna wyzwań i niepewności. Jednak dla Adama i Danusi Dzionków ta droga, choć trudna, okazała się pełna nadziei i wreszcie spełnionych marzeń. Ich historia stanowi inspirujący przykład siły i determinacji w staraniach o dziecko, ukazując jednocześnie istotną rolę męskiej części sukcesu w procesie leczenia niepłodności.

CZYTAJ WIĘCEJ

Gdzie rodzić - wybór szpitala do porodu

Poród to wyjątkowa chwila. Wraz ze zbliżającym się terminem porodu, wiele kobiet zastanawia się gdzie rodzić. Warto poświęcić trochę czasu na wybór szpitala, w którym chciałabyś aby przyszło na świat Twoje dziecko. Przeczytaj jak się do tego dobrze przygotować, czym się kierować przy wyborze szpitala i jakie informacje zebrać na temat wybranej placówki.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Nowości i innowacyjne algorytmy sztucznej inteligencji wdrożone w aplikacji OvuFriend

Przeczytaj o nowościach, które właśnie wdrożyliśmy w aplikacji OvuFriend! Są to wyniki naszych ponad dwuletnich prac badawczo-rozwojowych, w które byli zaangażowani najlepsi eksperci medyczni i naukowcy od analizy danych i algorytmów sztucznej inteligencji w Polsce. Projekt otrzymał również wsparcie od Narodowego Centrum Badań i Rozwoju oraz Google for Startups. Co to oznacza dla użytkowniczek OvuFriend? Przeczytaj więcej. 

CZYTAJ WIĘCEJ