X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrześniówki 2015
Odpowiedz

Wrześniówki 2015

Oceń ten wątek:
  • chabasse Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2017, 11:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No o moim to nie musze wspominac, że zjada wszystko i wszędzie i zawsze. Tak jak u 4me, jadl by do pęknięcia żołądka chyba. Z tego względu staram się gotować zdrowo, czyli jak najmniej smazonego, no chyba ze jajecznica, placki czy nalesniki.. raczej gotowane miesko i warzywa, na deser ki są jogurty naturalne, bieluch z owockami i do tego przeważnie amarantus ekspandowqny i czasem bezcukrowy biszkopt wkruszony. Niestety problem mam z kolacjami.. z reguły kanapki, bo nie wiem co innego wymyslac. Owsianke jada prawie codzień na sniadanie, z owockami. Pije wyłącznie wode. Grzeszę czasem i dam kawałek ciasta jeśli upieke a klka razy tez sklepowe. Batonow czy danonkow moje dziecko nie zna, ale na bank chętnie by wciagnelo. Ale nie gotuje mu osobno, po prostu zjadam to co zostanie po Antku. A jesli mam chęć na cis typowo niezdrowe to robie jak spi.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 lutego 2017, 11:37

Synek Antoś
    1usaanli6w2njq4a.png
    wniddf9h5gbbmtsy.png
    Emilia
  • chabasse Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2017, 11:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A w ogóle chciałam wam pokazać pierwsza kłótnię mojego Antka z kolegą. Możecie pierwsze kilka sekund pominac, najciekawsze jest po chwili..

https://www.youtube.com/watch?v=MZBzE0u5i54

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 lutego 2017, 11:46

la_lenka, 4me lubią tę wiadomość

Synek Antoś
    1usaanli6w2njq4a.png
    wniddf9h5gbbmtsy.png
    Emilia
  • 4me Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2017, 11:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pepepe bo nie zalapalam dlaczego nie chcesz by młody pil z butelki?

mhsvj48aqvgzp38a.png

l22nhdgestw22l2o.png
  • 4me Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2017, 11:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I karmienie go na noc kaszka moze cos zmieniać ale nie musi. Jak chodzi spac np o 20 to do 5 jest w końcu 9 godzin- moze po prostu mu wystarcza.... Moze tak ma i musisz sie z ta 5 pogodzić, albo jesli bardzo Ci to przeszkadza to przeanalizować ile spi w ciagu dnia łącznie i moze zrobić tygodniowa próbę z kaszka na wieczor...

mhsvj48aqvgzp38a.png

l22nhdgestw22l2o.png
  • la_lenka Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2017, 11:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    chabasse, to na pewno dobry link?

Córeczka <3
    kYd4p2.png
  • 4me Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2017, 11:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    chabasse wrote:
    A w ogóle chciałam wam pokazać pierwsza kłótnię mojego Antka z kolegą. Możecie pierwsze kilka sekund pominac, najciekawsze jest po chwili..

Chyba nie ten film :D

mhsvj48aqvgzp38a.png

l22nhdgestw22l2o.png
  • chabasse Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2017, 11:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hehe.. sorrki, poprwione

Synek Antoś
    1usaanli6w2njq4a.png
    wniddf9h5gbbmtsy.png
    Emilia
  • Dżuls Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2017, 12:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moka89 wrote:
    Dżuls, a z czym podajesz kaszę bulgur? Kuszą mnie różne kasze na sklepowych półkach, ale nie wiem z czym to się je :D W sumie z racji tego, że moj mężowy w wiecznych rozjazdach, to obiad dla nas robię ok 3 razy w tyg, więc kucharka ze mnie marna.. stąd osobne gotowanie dla młodej, bo najczęściej lubimy sobie zrobić domowe tortille z kurczakiem i warzywami. Zjadłabym w sumie jakieś takie duszone mięsko, ale nie wiem jak się za to zabrać :/
    Kaszę bulgur po prostu gotuję na osolonej wodzie, dorzucam trochę masła i tyle, u mnie kasze wjeżdżają na stół w formie zapychacza, zamiast ziemniaków, bo zdrowiej/szybciej/wygodniej itd. Inne kasze albo się rozgotowują, albo gotują strasznie długo, ta jest taka w sam raz. Teraz jest taaaki wybór kasz, że każdy znajdzie coś dla siebie. Mąż nienawidził kasz, bo jadł w zasadzie tylko gryczaną paloną, znalazłam niepaloną i jakoś polubił. Ja uwielbiam pęczak, ale jest upierdliwy w robieniu. Znalazłam bulgur i jakoś wszystkim podeszła, bo jest na tyle drobna, że może robić z ziemniaki, ale na tyle gruba, że można ją polać sosem i zjeść jako gulasz. Można też dodać jakieś hinduskie przyprawy, albo podsmażyć.

8pdp47e.png
  • Dżuls Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2017, 12:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hehe w temacie kłócenia się maluchów, to Mania już rozstawia starszaka po kątach. Ostatnio jak bawił się jej wózkiem, to najpierw mu go wyrwała, a potem machała paluchem na "nie nie nie" tupiąc nóżką w dodatku. Z kolei dziś rano niszczyła mu raz po raz jakąś budowlę z klocków i za którymś razem mody po prostu był szybszy i zdążył budowlę zabrać, wtedy Mania poszła po taką gumową piłkę z kolcami i z całej siły, obiema rączkami rzuciła nią w brata. Zbój i chuligan.

8pdp47e.png
  • PePePe Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2017, 12:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    4me wrote:
    Pepepe bo nie zalapalam dlaczego nie chcesz by młody pil z butelki?

Bo nigdy nie pil. Jak go odstawilam jak mial 13 mcy to nie wiedzialam jak dac inaczej to mleko zeby bylo wygodnie i tak juz zostalo. Teraz jak probuje podac inaczej (kubek/bidon) to odmawia.

• PePePe Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2017, 12:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    4me wrote:
    I karmienie go na noc kaszka moze cos zmieniać ale nie musi. Jak chodzi spac np o 20 to do 5 jest w końcu 9 godzin- moze po prostu mu wystarcza.... Moze tak ma i musisz sie z ta 5 pogodzić, albo jesli bardzo Ci to przeszkadza to przeanalizować ile spi w ciagu dnia łącznie i moze zrobić tygodniowa próbę z kaszka na wieczor...

Ale on dostaje kolacje, np. kaszke, ryz z warzywami, kanapke, parowke. I pozniej, do lozeczka, dostaje butelke, po wypiciu ktorej zasypia. Spi w dzien roznie,bo chodzi do zlobka. Raz spi godzine, raz 2,5h. Zalezy od okolicznosci wokol. Spac chodzi 19:30/20. Sa dni,ze po wypiciu mleka o 5 zasypia i spi do 7:30,ale ostatnio jest ich coraz mniej i sa coraz rzadziej.

• PePePe Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2017, 12:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mojemu wczoraj jakis starszak chcial zabrac zabawke i ... Maly go ugryzl...

Dżuls lubi tę wiadomość

• Dżuls Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2017, 12:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oeeeezuuuuu La_lenka ale mi narobiłaś smaku na te tortille... planowałam dziś zrobić naleśniki, żeby tylko nie wystawiać tyłka na dwór, ale chyba zagonię starego po placki i mięcho...

Pytanie z innej beczki skierowane do mam bardziej ogarniętych dekoratorsko ode mnie:
    czy warto się skusić na jakąś fajna tapetę, czy raczej to będzie taki saigon przy zakładaniu i zdejmowaniu (bo stary zapewne uniesie się honorem i postanowi zrobić to wszystko sam), że jednak nie warto i lepiej machnąć ścianę jakąś farbą? Bardzo się syfią? Planuję obłożyć dzieciakom ścianę przy łóżku fajną tapetą i zakładając, że za jakiś czas będą na niej lądowały np śmierdzące giry starszaka, to jestem ciekawa ile taka tapeta może pociągnąć i czy w ogóle warto się w to pakować.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 lutego 2017, 12:16

8pdp47e.png
  • la_lenka Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2017, 13:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dżuls, przemyśl tapetę, perfekcyjny drapak dla kotów :P

Córeczka <3
    kYd4p2.png
  • Dżuls Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2017, 14:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    la_lenka wrote:
    Dżuls, przemyśl tapetę, perfekcyjny drapak dla kotów :P
    Hmmm mówisz...? Kurde, jak bym wiedziała, to od razu machnęłabym sobie pasek gdzieś za drzwiami, może oszczędziłyby kanapę :D ;)
    Tak na serio, to miejsce byłoby takie, że może koty by tej tapety nie tknęły, ale boje się tego upierdliwego ściągania, bo ja z tych, co lubi sobie przemalować ściany co 2-3 lata i jakbym chciała to ściągnąć, bo np. nie zdałoby egzaminu, to wolałabym żeby to było w miarę bezproblemowe i nie zostawiało śladów...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 lutego 2017, 14:30

8pdp47e.png
  • la_lenka Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2017, 15:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    chabasse, piękne uśmiałam się strasznie. Zwłaszcza ta "kradzież" po cichu i rzut na koniec. Łucja przyszła jak oglądałam, zajrzała mi przez ramię, popatrzyła na kłótnie z taką zamyśloną miną, stwierdziła "kaka" (kwakwa) i poszła się bawić. Widać uznała, że przedmiot sprzeczki nie wart zachodu. :D :D :D

Co do kasz, to moja uwielbia, jemy bardzo często. I właśnie palona gryczana to jeden z hitów, pęczak też.

Tortille robię małej nie z gotowych placków tylko w naleśniku (takim bez mleka - jajko, woda, mąka).

Co do drapaka to bardzo polecam ten http://www.bitiba.pl/shop/sklep_dla_kota/drapak_dla_kota/maty_do_drapania/maty_do_drapania/551353 Moi mają taki duży na ścianie, ale jak tylko taki kupie, to jest hit nad hity, ogólnie mebli nie drapią, czasem dywan się zdarzy - ale jak mają ten tekturowy to nawet dywan z nim przegrywa.

Uff, chyba wszystko nadrobiłam co chciałam napisać :P

chabasse lubi tę wiadomość

Córeczka <3
    kYd4p2.png
  • 4me Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2017, 18:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    chabasse wrote:

Hahaha oddanie popisowe :D

mhsvj48aqvgzp38a.png

l22nhdgestw22l2o.png
  • la_lenka Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2017, 21:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A u nas dzisiaj hit nad hity. Matka przejrzała zapasy kuchenne i się nazbierało dużo resztek kasz, soczewicy itp. takich ciut po terminie. Więc dziś była zabawa w przesypywanie - pełen szał tylko trzeba było pilnować żeby nie zostało skonsumowane :P

4liTx4Fm.jpg
    uEvXoKmm.jpg
    LRoRxmAm.jpg

Oczywiście tuż po zabawie odkurzenie całego pokoju, ale było warto :)

Kassie, 4me, chabasse, Natka88, karolcia87, Dżuls lubią tę wiadomość

Córeczka <3
    kYd4p2.png
  • chabasse Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2017, 22:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cudna Łucja.. i zazdroszczę takich zabaw. U nas by nie przeszlo, młody na bank od razu by jadł. Kiedys dałam mu do przesypywania płatki kukurydziane, to tylko czekał jak się odwrocę, żeby zaraz do pysia zaladowac. A oczywiście nawet jak patrzyłam to i tak udało mu się kilka wciągnąć. Zrobił to tak zrecznie, że w szoku bylam.

Synek Antoś
    1usaanli6w2njq4a.png
    wniddf9h5gbbmtsy.png
    Emilia
  • chabasse Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2017, 22:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A w ogóle mam pytanie.. do wszystkich. Ile cm mają już wasze pociechy? Bo mój ponoć 80 cm i to jest 25 centyl. Kiedys był w 75 centylu, wiec dziwi mnie trochę ze tak się zatrzymal.

Synek Antoś
    1usaanli6w2njq4a.png
    wniddf9h5gbbmtsy.png
    Emilia
‹‹ 3319 3320 3321 3322 3323 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kwas foliowy podczas starania o dziecko, kwas foliowy w ciąży - dlaczego tak ważny?

Kwas foliowy to witamina z grupy B, o której żadna starająca się o ciążę kobieta, nie powinna zapominać! Kwas foliowy ma ogromny wpływ na rozwój płodu, prawidłowy przebieg ciąży, ale i również płodność kobiety! Dodatkowo przeczytaj dlaczego suplementacja kwasu foliowego zalecana jest czasem również dla mężczyzn.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza a starania o ciążę - poruszające historie trzech kobiet

Endometrioza jest na tyle niezbadaną jeszcze do końca chorobą, że postawienie prawidłowej diagnozy może zająć lata... A właściwa diagnoza i szybkie podjęcie odpowiedniego leczenia, to najważniejsza kwestia szczególnie w przypadku kobiet, które starają się o dziecko. Trzy kobiety podzieliły się z nami swoimi doświadczeniami w drodze do diagnozy endometriozy i upragnionego macierzyństwa. Przeczytaj historie, które dodają skrzydeł i nadziei, że pomimo trudów będzie dobrze! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Klinika niepłodności - 50 pytań, na które warto znać odpowiedź przy pierwszej wizycie.

Chciałabyś mieć pewność, że dobrze przygotowałaś się do swojej pierwszej wizyty u lekarza, dotyczącej problemów z zajściem w ciążę? Skorzystaj z naszego formularza płodności  – są to pytania, które dobry specjalista prawdopodobnie zada Ci podczas pierwszej wizyty , która pomoże zdiagnozować niepłodność. W ten sposób o niczym nie zapomnisz i będziesz mieć pod ręką wszystkie szczegóły dotyczące Twojego zdrowia, płodności lub historii chorób w Twojej rodzinie!       

CZYTAJ WIĘCEJ