X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrześniówki 2015
Odpowiedz

Wrześniówki 2015

Oceń ten wątek:
  • la_lenka Autorytet

Wysłany: 2 października 2017, 09:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anitka201 wrote:
    Lalenka jeśli możesz to podaj proszę jeszcze raz link do tego testu :-)
    instrukcja
    http://produkty.ibe.edu.pl/docs/inne/KIRMIK-info-MS-GK.pdf

kwestionariusze:
    A http://produkty.ibe.edu.pl/docs/inne/260054_KIRM-A_kwestionariusz_v5.pdf
    B http://produkty.ibe.edu.pl/docs/inne/260054_KIRM-B_kwestionariusz_v5.pdf

Dżuls lubi tę wiadomość

Córeczka <3
    kYd4p2.png
  • la_lenka Autorytet

Wysłany: 2 października 2017, 09:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anulka20 wrote:
    La lenka tak mowila by cwiczyc i ćwiczymy z nim w formie zabawy.

Anulka,więc pewni potrzebuje jeszcze trochę. W końcu zaskoczy. Pamiętam jak martwiłam się, że Łucja np. nie garnie się do przekręcania, chodzenia itd. A jak zaskoczyło to potem piorunem.
    Nie mam doświadczenia z motywowaniem do mowy, bo u mnie w rodzinie dzieci po prostu mają lekką mowę, dzieciaki mojej siostry tak samo nawijały bardzo wcześnie, podobno i ja i siostra jako dzieci też.
    Ogólnie bardzo dużo czytamy, dużo do niej mówię, ostatnio słuchamy piosenek, słuchowisk. Za to bardzo mało ogląda TV, może ze 2 razy w tygodniu po pół godziny, czasem gra na tablecie w "układanie puzzli". To dotyczy też TV lecącego "w tle", bo podobno to też blokuje mowę.
    No i kubek tylko ze słomką albo normalny, żadnych niekapków, butelek, dużo rzeczy do normalnego gryzienia, skórka chleba, orzechy, jabłko w całości. Wiem, że to wszystko pomaga wyćwiczyć buzię i usprawnia mowę.

Córeczka <3
    kYd4p2.png
  • anula1990 Autorytet

Wysłany: 3 października 2017, 20:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejka,podczytuje ale cięzko mi cokolwiek napisac,brak czasu.My po urodzinkach .Jestem teraz w 26 tc wiec bardzo ciezko przy dwójce rozrabiaków-fakt mega pomaga mi mąż.Pracuje ale po pracy jest,,cały ,,dla dzieci a ja mam czas np zeby polezec.Mam pytanie bo zapisalam sie na bilans dwulatka...mały ma 92cm i wazy 16 kg w siatkach centylowych to ponad 97 centyl...nie jest grubaskiem,nie ma fałdek,rozwija sie prawidłowo...uwazacie ze mam powody do zmartwień?

74disg18xt1q3yyo.png
  • Dżuls Autorytet

Wysłany: 3 października 2017, 21:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anula - absolutnie nie masz czym się przejmwoac, te siatki centylowe to tylko jakieś procentowe wyliczenia na populacji, taka statystyka. Mój starszak też był zawsze w górnej granicy siatki i lekarz zawsze kwitował to stwierdzeniem, że siatkami mam się nie przejmować, one są tylko orientacyjne, taki urok młodego.

anula1990 lubi tę wiadomość

8pdp47e.png
  • Anitka201 Autorytet

Wysłany: 5 października 2017, 11:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chabasse odezwij się :-)
    4me jak u Was? Jak urodziny?
    Młody dostał jelitowke, ciężka noc za nami :-( do tego mnie bolał brzuch.

• Anitka201 Autorytet

Wysłany: 5 października 2017, 12:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anula nam przy okazji dzisiejszej wizyty u lekarza zrobili bilans. Młody ma 99 cm wzrostu (powyżej 97 centyla), wagowo 15 kg ( 92 centy). Babka zadawała pytania, a ja coraz szerzej otwierałam oczy ze zdziwienia. No bo to ze sam je- u nas standard ale większość znanych mi 2 - latków jest karmiona. Ale precyzyjne ubieranie się, zdziwienie ze jest jeszcze w pampersie i ze budzi się czasami w nocy..na koniec powiedziano nam żebyśmy się nie przejmowali bo niektóre 4-łatki tak maja :-) :-)
    Okazało się ze zrobiono nam bilans 4 latka :-) babkę zmylił wzrost młodego :-) na bilansie 2 latka wyszliśmy wzorowo :-)

anula1990, Carolline lubią tę wiadomość

• anula1990 Autorytet

Wysłany: 5 października 2017, 18:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny bo troche sie martwiłam...fakt faktem teraz ma mega ograniczone słodycze,nie chce zeby mial problemy z nadwaga w pozniejszym życiu-dziadkowie dostali repremende hehe :P Super ze mozna na Was liczyc :) pozdrawiamy

74disg18xt1q3yyo.png
  • 4me Autorytet

Wysłany: 5 października 2017, 18:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczynki.

U nas wszystko po staremu. Praca, żłobek, praca, Zlobek i tak w kółko :)
    Urodziny sie udały, wszyscy zadowoleni- jubilat też. U nas bylo tylko na slodko, zapraszaliśmy w porze po obiedzie na kawę, zdrowe ciasta i owoce ;) skarg i zażaleń nie bylo.

W kwestii rodzeństwa dalej stagnacja bo ja jeszcze mam dwa tygodnie leków przed sobą. Juz widzę jednak,ze leki srednio pomagają i powinnam szukac przyczyny dalej.... Ale chyba sie poddam - jak tak bede czekać na diagnozę co mi jest to zdaze dojść do 40stki :/

Anitka ależ ten Twój syn wyglada- nie dziwie sie, ze go z 4 latkiem pomylili. Moj tez wielki ale jakoś mniej dojrzale wygląda;)

Anulka moj tez wazy 16kg i jest wyższy niz 4 latku niektóre ;) takze na pewno wyskoczymy poza centyle albo przynajmniej sięgniemy górnej granicy :)

anula1990 lubi tę wiadomość

mhsvj48aqvgzp38a.png

l22nhdgestw22l2o.png
  • 4me Autorytet

Wysłany: 5 października 2017, 18:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nasz młody pięknie sam je, ale to jak on nawija to jest dla mnie zaskoczenie. Pelne zdania, pelna poprawna wymowa! Wyrazy takie, ze nie wiem skąd je zna...
    Ale do idealnego dziecka mu baaaardzo duzo brakuje ;) chociaż ostatnio bunt troszkę oslabl to dalej jest strasznym beksą - wymuszaczem. A to jeszcze nic przy tym, ze ostatnio slabo sypia i chce się bawic nawet o pierwszej w nocy- dla mnie to gorsze niz kazdy bunt :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 października 2017, 18:39

mhsvj48aqvgzp38a.png

l22nhdgestw22l2o.png
  • julita Autorytet

Wysłany: 7 października 2017, 13:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny!!!
    Nie zaglądałam na wrześniówki2015 chyba dobry rok, aż tu dzisiaj wchodzę i widzę, że Dżuls mnie wywołuję :D

w wielkim skrócie: Anastazja bardzo wcześnie zaczęła mówić, dzisiaj wali pełnymi, bardzo wyraźnymi zdaniami i nie ma słowa, którego by nie powtórzyła. Waży 14kg i ma 95cm. Nie mamy problemu z jedzeniem. Od dwóch miesięcy kupy wali tylko do nocnika ale z sikaniem jest różnie. Bardzo mało choruje, czasem jakiś katar lub kaszel się trafi ale to sporadycznie. Od kiedy skończyła roczek przesypia noce 20.00-08.00, a drzemki w dzień 12.00-14.30 i co najważniejsze zasypia sama bez problemu. Do przedszkola narazie jej nie posyłam bo i tak jestem w domu na macierzyńskim. Bunt dwulatka oczywiście mamy ale jakoś dajemy radę :) taki z niej roztrzepany Czorcik, który chce wszędzie być, wszystkiego spróbować, wczystkiego dotknąć :P
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/8f8a690b9e44.jpg
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/ce121dcf96ae.jpg

18 maja tego roku urodziłam drugą córeczkę Marcelinę, która w porównaniu z Anastazją jest łysa jak kolano :)
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/2df4174af005.jpg
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/4dfd001f9e0f.jpg

a 4 dni temu przez przypadek dowiedziałam się, że znowu jestem w ciąży :O co za zaskoczenie! jestem lekko ponad 4 miesiące po CC, nie dostałam jeszcze okresu po ciąży, karmię KP a na teście ujrzałam dwie grube krechy. Myślałam, że zemdleje gdy to zobaczyłam. Okazało się, że to 7 tc i że termin porodu pokrywa się z terminem 1 urodzin Marcelinki. no cóż hyhy :) mąż jest wniebowzięty że będziemy mieć trójkę dzieci, ja jestem trochę przerażona, bo nie jest łatwo organizacyjnie z dwójką dzieci a co dopiero z trójką?! ale może tym razem będzie synek? :)

pozdrawiam Was serdecznie dziewczyny!! <3

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 października 2017, 13:47

la_lenka, Dżuls, Magda_lenka, Anitka201, anula1990, karolcia87, Wonderland, Kachna62, chabasse, Carolline lubią tę wiadomość

tb73e6ydt52f9usr.png
    5b09e6ydos8pxq3s.png
    h44es65g5xhwh8nn.png
  • Dżuls Autorytet

Wysłany: 7 października 2017, 19:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    WOW, Julita, dziewczyny piękne i trzecie pewnie też takie będzie :D Super, strasznie od Was bije szczęście :)
    A Anastazja ma dokładnie takie włosy jak ja miałam całe dzieciństwo.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 października 2017, 19:20

8pdp47e.png
  • la_lenka Autorytet

Wysłany: 7 października 2017, 22:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    julita, szalejesz! Gratulacje.

Obaliłaś teorię, że im mniej włosów tym lepsza mowa :P

A młodsza córka aż się nie chce wierzyć, że taka różnica z włosami. Jesteś pewna, że ten sam ojciec? ;)

Dżuls lubi tę wiadomość

Córeczka <3
    kYd4p2.png
  • Anitka201 Autorytet

Wysłany: 8 października 2017, 20:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Julita ale super! Gratulacje dla Was ! Jaka różnica pomiędzy dziewczynkami :-)

• anula1990 Autorytet

Wysłany: 8 października 2017, 20:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Julita wiem dokładnie co przezywasz :) My mamy dwojke Szkrabów rok po roku i teraz trzecie w styczniu sie rozpakuje.Jest cięzko ale dajemy rade i Wy tez dacie :) P.S. Dalej nie mamy imienia dla córeczki...ehhh z każdym kolejnym dzieckiem cięzej z czasem by imie wybrac hahah....

74disg18xt1q3yyo.png
  • Dżuls Autorytet

Wysłany: 12 października 2017, 14:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A myśmy ze starym trochę pohulali w tym cyklu i żyję w strachu, czyśmy przypadkiem trzeciego nie pyknęli. Daję sobie jeszcze 3 dni na test, bo do poprzedniego cyklu mialam 30-dniowe, poprzedni mial 32, wiec teraz tez mógł byc 32-dniowy. ehhh ostatecznie tragedii nie bedzie :P

la_lenka, karolcia87, Anitka201, Wonderland, Kassie lubią tę wiadomość

8pdp47e.png
  • Anitka201 Autorytet

Wysłany: 12 października 2017, 18:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Haha Dzuls czekamy na Ciebie :-) :-)

• Dżuls Autorytet

Wysłany: 12 października 2017, 20:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anitka201 wrote:
    Haha Dzuls czekamy na Ciebie :-) :-)
    Oj weź, to by były niezłe jaja. Na razie jednak liczę na to, że okres będzie, bo mnie już wszystko napieprza tak przedokresowo, ale who knows... :> Na dodatek takie miewam ostatnio wahania apetytu i zachcianek między owulacją a okresem, że mam zachcianki jak ciężarna - dwa dni temu zrobiłam i wpieprzyłam gar hummusu "bo miałam ochotę", łaził za mną z tydzień.
    Anitka, a jak tam u Ciebie sytuacja?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 października 2017, 20:02

8pdp47e.png
  • la_lenka Autorytet

Wysłany: 12 października 2017, 21:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dżuls, no może być ciekawie. Moja przyjaciółka ma termin na koniec maja. :D Oczywiście z zaskoczenia.
    Anitka, dawaj znać co u Ciebie, kiedy lekarz?

My też jesteśmy po bilansie, 89 cm wzrostu, 12,5kg wagi.
    Oczywiści było zabawnie, pielęgniarka robiąca pomiary najpierw stwierdziła, że nie będzie nic mówić do Łucji, żeby się nie wystraszyła. Cóż, stwierdziłam, że ok, choć jeszcze jej się nie zdarzyło żeby się kogoś bała. :D I oczywiście, gadała, pytała, sama się ponownie próbowała mierzyć, no komedia.
    Za to już u lekarza, moja przekora, nie chciała początkowo nawet powiedzieć jak robi kaczuszka, ani żadne takie proste pytania dźwiękonaśladowcze. Ale po chwili bardzo chętnie opowiedziała sama z siebie, że na ścianie są dwie "papuski". I jedzom zialenka dziobkiem i mają ksydełka". Także no, test mowy się jakby samoistnie zaliczył. :D :D :D

Anitka201, Dżuls lubią tę wiadomość

Córeczka <3
    kYd4p2.png
  • Anitka201 Autorytet

Wysłany: 13 października 2017, 08:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w końcu zapisałam sie do lekarza.. Wizytę mam we wtorek ale mam wrażenie ze od wczoraj wyciszyły mi się objawy. No nic zobaczymy. Wydaje mi się ze na tym etapie przy młodym miałam już mdłości. Z moich obliczeń wychodzi 7 tc ( 6 tydz 2 dz). Dam znać jak wyjdę od lekarza. Liczę ze wszystko będzie Ok :-)

la_lenka lubi tę wiadomość

• Anitka201 Autorytet

Wysłany: 13 października 2017, 08:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzuls ja teraz miałam taki pms ze byłam pewna ze będzie okres :-)

‹‹ 3361 3362 3363 3364 3365 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Dieta w ciąży - 10 najważniejszych zasad dla ciężarnej

O zdrowym odżywaniu i diecie w ciąży zostało napisane i powiedziane wiele. Zbyt duża ilość informacji potrafi przytłoczyć każdego. Przestrzeganie wszystkich tych zasad wydaje się wręcz niemożliwe. Jak zatem odróżnić rzeczy ważne od tych mniej istotnych? Zapytaliśmy znaną dietetyczkę Sylwię Leszczyńską co jest naprawdę ważne w diecie kobiet w ciąży. Przeczytaj co robić, aby zapewnić zdrowie sobie i swojemu dziecku! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak od strony psychicznej przygotować się do porodu?

Poród to jedno z najważniejszych wydarzeń w życiu każdej kobiety. Większość jednak skupia się na przygotowaniach od strony fizycznej... A co z psychiką? Czy do porodu można się przygotować od strony mentalnej? Jak zadbać o odpowiednie nastawienie? Jakie są techniki przygotowania do porodu? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak czuć się wygodnie w każdych warunkach? Cykl menstruacyjny bez tajemnic

Przeczytaj, co dzieje się w poszczególnych fazach cyklu oraz jaki może to mieć wpływ na kobiecy organizm. Sprawdź, jak możesz zadbać o swój komfort fizyczny i psychiczny na przestrzeni cyklu menstruacyjnego. 

CZYTAJ WIĘCEJ