Wrześniówki 2015
-
WIADOMOŚĆ
-
Anitka201 wrote:Lalenka jeśli możesz to podaj proszę jeszcze raz link do tego testu
http://produkty.ibe.edu.pl/docs/inne/KIRMIK-info-MS-GK.pdf
kwestionariusze:
A http://produkty.ibe.edu.pl/docs/inne/260054_KIRM-A_kwestionariusz_v5.pdf
B http://produkty.ibe.edu.pl/docs/inne/260054_KIRM-B_kwestionariusz_v5.pdf
Dżuls lubi tę wiadomość
-
anulka20 wrote:La lenka tak mowila by cwiczyc i ćwiczymy z nim w formie zabawy.
Anulka,więc pewni potrzebuje jeszcze trochę. W końcu zaskoczy. Pamiętam jak martwiłam się, że Łucja np. nie garnie się do przekręcania, chodzenia itd. A jak zaskoczyło to potem piorunem.
Nie mam doświadczenia z motywowaniem do mowy, bo u mnie w rodzinie dzieci po prostu mają lekką mowę, dzieciaki mojej siostry tak samo nawijały bardzo wcześnie, podobno i ja i siostra jako dzieci też.
Ogólnie bardzo dużo czytamy, dużo do niej mówię, ostatnio słuchamy piosenek, słuchowisk. Za to bardzo mało ogląda TV, może ze 2 razy w tygodniu po pół godziny, czasem gra na tablecie w "układanie puzzli". To dotyczy też TV lecącego "w tle", bo podobno to też blokuje mowę.
No i kubek tylko ze słomką albo normalny, żadnych niekapków, butelek, dużo rzeczy do normalnego gryzienia, skórka chleba, orzechy, jabłko w całości. Wiem, że to wszystko pomaga wyćwiczyć buzię i usprawnia mowę. -
Hejka,podczytuje ale cięzko mi cokolwiek napisac,brak czasu.My po urodzinkach .Jestem teraz w 26 tc wiec bardzo ciezko przy dwójce rozrabiaków-fakt mega pomaga mi mąż.Pracuje ale po pracy jest,,cały ,,dla dzieci a ja mam czas np zeby polezec.Mam pytanie bo zapisalam sie na bilans dwulatka...mały ma 92cm i wazy 16 kg w siatkach centylowych to ponad 97 centyl...nie jest grubaskiem,nie ma fałdek,rozwija sie prawidłowo...uwazacie ze mam powody do zmartwień?
-
Anula - absolutnie nie masz czym się przejmwoac, te siatki centylowe to tylko jakieś procentowe wyliczenia na populacji, taka statystyka. Mój starszak też był zawsze w górnej granicy siatki i lekarz zawsze kwitował to stwierdzeniem, że siatkami mam się nie przejmować, one są tylko orientacyjne, taki urok młodego.
anula1990 lubi tę wiadomość
-
Anula nam przy okazji dzisiejszej wizyty u lekarza zrobili bilans. Młody ma 99 cm wzrostu (powyżej 97 centyla), wagowo 15 kg ( 92 centy). Babka zadawała pytania, a ja coraz szerzej otwierałam oczy ze zdziwienia. No bo to ze sam je- u nas standard ale większość znanych mi 2 - latków jest karmiona. Ale precyzyjne ubieranie się, zdziwienie ze jest jeszcze w pampersie i ze budzi się czasami w nocy..na koniec powiedziano nam żebyśmy się nie przejmowali bo niektóre 4-łatki tak maja
Okazało się ze zrobiono nam bilans 4 latka babkę zmylił wzrost młodego na bilansie 2 latka wyszliśmy wzorowoanula1990, Carolline lubią tę wiadomość
-
Hej dziewczynki.
U nas wszystko po staremu. Praca, żłobek, praca, Zlobek i tak w kółko
Urodziny sie udały, wszyscy zadowoleni- jubilat też. U nas bylo tylko na slodko, zapraszaliśmy w porze po obiedzie na kawę, zdrowe ciasta i owoce skarg i zażaleń nie bylo.
W kwestii rodzeństwa dalej stagnacja bo ja jeszcze mam dwa tygodnie leków przed sobą. Juz widzę jednak,ze leki srednio pomagają i powinnam szukac przyczyny dalej.... Ale chyba sie poddam - jak tak bede czekać na diagnozę co mi jest to zdaze dojść do 40stki
Anitka ależ ten Twój syn wyglada- nie dziwie sie, ze go z 4 latkiem pomylili. Moj tez wielki ale jakoś mniej dojrzale wygląda;)
Anulka moj tez wazy 16kg i jest wyższy niz 4 latku niektóre takze na pewno wyskoczymy poza centyle albo przynajmniej sięgniemy górnej granicyanula1990 lubi tę wiadomość
-
Nasz młody pięknie sam je, ale to jak on nawija to jest dla mnie zaskoczenie. Pelne zdania, pelna poprawna wymowa! Wyrazy takie, ze nie wiem skąd je zna...
Ale do idealnego dziecka mu baaaardzo duzo brakuje chociaż ostatnio bunt troszkę oslabl to dalej jest strasznym beksą - wymuszaczem. A to jeszcze nic przy tym, ze ostatnio slabo sypia i chce się bawic nawet o pierwszej w nocy- dla mnie to gorsze niz kazdy buntWiadomość wyedytowana przez autora: 5 października 2017, 18:39
-
Cześć dziewczyny!!!
Nie zaglądałam na wrześniówki2015 chyba dobry rok, aż tu dzisiaj wchodzę i widzę, że Dżuls mnie wywołuję
w wielkim skrócie: Anastazja bardzo wcześnie zaczęła mówić, dzisiaj wali pełnymi, bardzo wyraźnymi zdaniami i nie ma słowa, którego by nie powtórzyła. Waży 14kg i ma 95cm. Nie mamy problemu z jedzeniem. Od dwóch miesięcy kupy wali tylko do nocnika ale z sikaniem jest różnie. Bardzo mało choruje, czasem jakiś katar lub kaszel się trafi ale to sporadycznie. Od kiedy skończyła roczek przesypia noce 20.00-08.00, a drzemki w dzień 12.00-14.30 i co najważniejsze zasypia sama bez problemu. Do przedszkola narazie jej nie posyłam bo i tak jestem w domu na macierzyńskim. Bunt dwulatka oczywiście mamy ale jakoś dajemy radę taki z niej roztrzepany Czorcik, który chce wszędzie być, wszystkiego spróbować, wczystkiego dotknąć
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/8f8a690b9e44.jpg
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/ce121dcf96ae.jpg
18 maja tego roku urodziłam drugą córeczkę Marcelinę, która w porównaniu z Anastazją jest łysa jak kolano
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/2df4174af005.jpg
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/4dfd001f9e0f.jpg
a 4 dni temu przez przypadek dowiedziałam się, że znowu jestem w ciąży co za zaskoczenie! jestem lekko ponad 4 miesiące po CC, nie dostałam jeszcze okresu po ciąży, karmię KP a na teście ujrzałam dwie grube krechy. Myślałam, że zemdleje gdy to zobaczyłam. Okazało się, że to 7 tc i że termin porodu pokrywa się z terminem 1 urodzin Marcelinki. no cóż hyhy mąż jest wniebowzięty że będziemy mieć trójkę dzieci, ja jestem trochę przerażona, bo nie jest łatwo organizacyjnie z dwójką dzieci a co dopiero z trójką?! ale może tym razem będzie synek?
pozdrawiam Was serdecznie dziewczyny!!
Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 października 2017, 13:47
la_lenka, Dżuls, Magda_lenka, Anitka201, anula1990, karolcia87, Wonderland, Kachna62, chabasse, Carolline lubią tę wiadomość
-
Julita wiem dokładnie co przezywasz My mamy dwojke Szkrabów rok po roku i teraz trzecie w styczniu sie rozpakuje.Jest cięzko ale dajemy rade i Wy tez dacie P.S. Dalej nie mamy imienia dla córeczki...ehhh z każdym kolejnym dzieckiem cięzej z czasem by imie wybrac hahah....
-
A myśmy ze starym trochę pohulali w tym cyklu i żyję w strachu, czyśmy przypadkiem trzeciego nie pyknęli. Daję sobie jeszcze 3 dni na test, bo do poprzedniego cyklu mialam 30-dniowe, poprzedni mial 32, wiec teraz tez mógł byc 32-dniowy. ehhh ostatecznie tragedii nie bedzie
la_lenka, karolcia87, Anitka201, Wonderland, Kassie lubią tę wiadomość
-
Anitka201 wrote:Haha Dzuls czekamy na Ciebie
Anitka, a jak tam u Ciebie sytuacja?Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 października 2017, 20:02
-
Dżuls, no może być ciekawie. Moja przyjaciółka ma termin na koniec maja. Oczywiście z zaskoczenia.
Anitka, dawaj znać co u Ciebie, kiedy lekarz?
My też jesteśmy po bilansie, 89 cm wzrostu, 12,5kg wagi.
Oczywiści było zabawnie, pielęgniarka robiąca pomiary najpierw stwierdziła, że nie będzie nic mówić do Łucji, żeby się nie wystraszyła. Cóż, stwierdziłam, że ok, choć jeszcze jej się nie zdarzyło żeby się kogoś bała. I oczywiście, gadała, pytała, sama się ponownie próbowała mierzyć, no komedia.
Za to już u lekarza, moja przekora, nie chciała początkowo nawet powiedzieć jak robi kaczuszka, ani żadne takie proste pytania dźwiękonaśladowcze. Ale po chwili bardzo chętnie opowiedziała sama z siebie, że na ścianie są dwie "papuski". I jedzom zialenka dziobkiem i mają ksydełka". Także no, test mowy się jakby samoistnie zaliczył.
Anitka201, Dżuls lubią tę wiadomość
-
Ja w końcu zapisałam sie do lekarza.. Wizytę mam we wtorek ale mam wrażenie ze od wczoraj wyciszyły mi się objawy. No nic zobaczymy. Wydaje mi się ze na tym etapie przy młodym miałam już mdłości. Z moich obliczeń wychodzi 7 tc ( 6 tydz 2 dz). Dam znać jak wyjdę od lekarza. Liczę ze wszystko będzie Ok
la_lenka lubi tę wiadomość