Wrześniówki 2015
-
WIADOMOŚĆ
-
Lady Savage wrote:Pierwsze usg prenatalne ocenia wady genetyczne płodu pod względem chromosomów czyli choroby takie jak Down albo Edwards, a nie wady serca, czy nerek, to się okazuje przy kolejnych badaniach.Aniołek 12tc -18.04.2014 [*]
Aniołek 8tc -25.08.2014 [*]
Maks - ur 08.09.2015
Nataniel 18tc - 20.12.2017 [*] -
Anastazjaaa wrote:A kiedy najlepiej na prenatalne w którym tygodniu? Ja planuje w maju lecieć do polski i chciałabym zrobić te badanie to będzie okolo 19 tc nie za późno?Aniołek 12tc -18.04.2014 [*]
Aniołek 8tc -25.08.2014 [*]
Maks - ur 08.09.2015
Nataniel 18tc - 20.12.2017 [*] -
nick nieaktualnyJa robie 1 prenetalne 5 .03 to wyjdzie 13 tydzień i 4 dzień.
A tutaj masz instrukcję
Na początku ciąży w 11-14 tygodniu u każdej kobiety możemy wykonać badanie prenatalne nieinwazyjne (USG + test podwójny). Jeżeli wyniki pokazują wysokie ryzyko wad genetycznych lub innych chorób w ciąży to proponujemy badania inwazyjne (najczęściej amniopunkcję czyli pobranie płynu owodniowego) najwcześniej w 15-16 tygodniu ciąży (maksymalnie do 22 tygodnia). Nieprawidłowe wyniki badan genetycznych dyskutujemy osobno z pacjentką i ewentualnie jej rodziną.
Alternatywnym badaniem prenatalnym w pierwszej połowie ciąży jest USG i pobranie krwi w 15-20 tygodniu (tzw. test potrójny) jeżeli kobieta nie zdążyła lub nie miała możliwości wykonania tych badań wcześniej. Jest to jednak badanie mniej dokładne niż w 11-14 tygodniu.
Kolejnym badaniem prenatalnym jest USG w 18-23 tygodniu ciąży. Bardzo szczegółowo oceniamy dziecko pod kątem budowy oraz symetrii i proporcji poszczególnych części ciała. Wykonujemy takżedokładne pomiary wielu narządów dziecka aby potwierdzić prawidłowy ich rozwój. W rzadkich na szczęście sytuacjach gdy stwierdzamy nieprawidłowości, przedstawiamy możliwe rozwiązania i opcje leczenia. Jeżeli problem wymaga bardzo unikatowego podejścia bez możliwości interwencji w naszym kraju a dostępne jest leczenie w ośrodku zagranicznym to pomagamy zorganizować całe przedsięwzięcie np. balonikowanie (FETO) w przepuklinie przeponowej.Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 lutego 2015, 13:38
-
nick nieaktualnyDżuls wrote:Yyyy ja tu czegoś nie kminię. Czy tu jest mowa o decydowaniu się na usg prenatalne w 13 i 20 tyg, czy na testy typu pappa itd? Bo mam wrażenie, że Dziewczyny rozmawiacie o dwóch różnych rzeczach
Albo mi się coś już chrzani, bo wydaje mi się, że "podstawowe" wady genetyczne typu zespół Downa itd, a potem organy itd to sprawdza się na dwóch usg - przezierności karkowej w ok 13 tyg i połówkowym w 20tyg. A te testy pappa itd to kiedy się robi i co one właściwie pokazują? W poprzedniej ciąży wogóle o nich nie słyszałam, bo albo człowiek był młody i głupi, albo nie było potrzeby ich robienia
JA ten test robię 5.03 :)Mam usg plus test pappa!
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Anitka201 wrote:Proszę bardzo
http://allegro.pl/spodnie-ciazowe-mama-licious-m-i5057062802.html?source=mlt
Ja planuje przechodzenie ciąży w legginsach i tunikach. Zresztą myślę, że u mnie jeszcze długo potrwa zanim będę musiała przejść na ciuchy typowo ciążowe, jak do tej pory jeszcze żaden ciuch nie zrobił się za mały. -
nick nieaktualny